Om man lyckas träffa en uppköpskandidat kan man vanligtvis se en premie på uppemot 20-40%. Några exempel på uppköp under 2024 var iGaming-operatören Kindred, Doro och Tethys där kursen rusade över 70%. Det är dock svårt och jag tror inte man enbart ska basera en investeringstes på att spekulera kring bud, men det kan vara en option. Samtliga bolag nedan är lågt värderade i relation till deras kassagenerering men även där flera faktorer kan peka på att bolaget kan köpas upp under 2025.
Få analyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.
Nepa: Private Equitys våtaste dröm – Hur kan marknaden missa det?
Nepa är ett riktigt småbolag , med ett börsvärde på enbart 171 Mkr. Bolaget erbjuder marknadsföringsanalys verktyg samt kompletterande konsulttjänster. Bolaget är globalt och har flera välkända kunder såsom Coca Cola, Ica och Ikea. Sedan slutet av 2024 har Nepa genomfört en omfattande turn around genom att minska anställda med 34% och skurit kostnader betydligt samtidigt som omsättningen enbart gått ner med 12,5%.
Värderingen återspeglar inte den genomförda omställningen där lönsamheten har kommit tillbaka, dock på låga nivåer. Bolaget värderas fortfarande likt ett konsultbolag trots att mjukvarudelen med återkommande intäkter börjar stå för allt större delen av omsättningen. För 2025 estimat handlas Nepa till runt 5-7 gånger ebit på en siffriga marginaler, vilket är billigt för ett bolag som historiskt haft uppåt mot 20%.
Förutom att bolaget är en potentiell kassako (lågt investeringsbehov i mjukvara och konsultverksamhet), vilket passar perfekt in i Private Equity fonder, finns det flera andra starka skäl till att tro på ett uppköp. PE-firman Hanover Investors köpte in sig rejält under 2024 och på bolagsstämman avslöjades det att Storbritanniska firman ägde 19,3% av aktierna. Hanover har tidigare historik av 6 utköp från börsen. Drivet av Hanover och näst största ägaren Elementa har man satt in 4 nya styrelseledamöter med M&A och utköps erfarenhet. Även grundaren Ulrich Boyer som äger 18,4% av bolaget sitter i styrelsen.
Ytterligare en faktor som kan tala för att bolaget gör sig redo för att köpas ut, är att man slutat aktivera utvecklingskostnader och tar dem på resultaträkningen. Detta gör så att den rapporterade vinsten blir mindre än tidigare, men dock inte kassaflödespåverkande. Om en PE-firma ska köpa ut ett börsbolag vill man såklart att kursen är så låg som möjligt, och det gör man genom att rapportera så lite vinst som möjligt.
Det finns nästan för mycket som talar för att Nepa snart kommer att köpas ut inom snar framtid.
Nepa finns att handla hos Avanza här.
Evolution: Mr Market hatar – Men Private Equity älskar?
Den världsledande aktören inom live casinos har sett sin kurs nästan halvera sedan toppen 2021 och bara i år är aktien ner 39%. Trots kraftig tillväxt och att Evolutions omsättning tiofaldigats sedan 2017, är värderingen på rekordlåg nivå. Runt 10 gånger fritt kassaflöde för 2025 är värderingen i dagsläget, men det är inte bara guld och gröna skogar.
Senaste året har flera orosmoln dykt upp, bland annat har tillväxten och marginalerna minskat. 2023 växte bolaget 23,5% och uppnådde en marginal på 70,5 jämfört mot 2024s siffor 14,3% tillväxt med en EBITDA marginal på 68,4%. Det har även väckts flera frågor om bolagets redovisning av reglerade intäkter, samt hur stor del som kan vara i svarta marknader.
I december i fjol började Storbritanniens spelkommission att utreda Evolution då deras spel funnits hos operatörer som inte innehar licens, vilket sänkte förtroendet ytterligare. Som grädde på moset avgick bolagets ökända CFO några dagar senare. Man kan lätt konstatera att sentimentet är på botten i Evolution.
I en privat miljö minskar också uppmärksamheten som dras till bolaget, och ledningen kan fokusera på att driva verksamheten.
Under de senaste åren har en trend vuxit fram inom iGaming branschen, flera utköp av aktörer som blivit negligerade av Mr Market. ESG-fonder har blivit ett kontroversiellt ämne då de har en restriktiv syn på vilka branscher fonder investeras och givet storleken på kapitalet, är fondägandet och värderingarna inom bland annat iGaming låga.
Ett utköp av Evolution av en Private Equity-aktör tillsammans med bolagets grundare är en möjlig strategi, särskilt med tanke på bolagets starka kassaflöde. Den höga kassagenereringen gör det möjligt att öka belåningen avsevärt jämfört med dagens nivå, vilket i sin tur kan ge en högre avkastning på eget kapital. Dessutom är Evolution i en storleksklass som ryms inom Private Equity-fonders investeringsramar.
En viktig faktor är dock att bolagets grundare äger över 10% av aktierna. Det innebär att de måste godkänna ett bud för att en affär ska kunna genomföras – annars kan de blockera ett utköp.
Evolution finns att handla hos Avanza här.
Sleep Cycle: Kommer någon köpa innan alarmet ringer?
Jag skrev tidigare en analys om Sleep Cycle här på InvesteraMera som ni kan läsa.
Sedan dess har Sleep Cycle presenterat sin Q4-rapport, som överraskade positivt med en starkare lönsamhet än väntat. Som jag tidigare nämnt är detta, liksom de andra bolagen jag beskrivit ovan, en kassako som genererar starkt kassaflöde men som marknaden ännu inte värdesatt fullt ut.
Med en låg värdering på 9,9 gånger EBIT finns det potential för att en finansiell aktör köper upp bolaget, antingen för att öka belåningen och effektivisera kapitalstrukturen eller för att skapa en roll-up-strategi där kassaflödet används för att snabbt förvärva fler bolag.
En annan möjlig köpare skulle kunna vara en strategisk aktör som ser värde i Sleep Cycles omfattande data och kan dra synergier genom att integrera tjänsten i sin egen plattform.
Trots dessa möjligheter bedömer jag dock att Sleep Cycle är det minst sannolika bolaget på listan att bli uppköpt – men det är fortfarande en potentiell kandidat.
Sleep Cycle finns att handla hos Avanza här.
Få analyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.