Bästa fondroboten 2024

Vad är en fondrobot? Och vilken är den bästa fondroboten som du ska investera i? Det får du svar i genom denna heltäckande guide om fondrobotar och sparrobotar. Låt oss sätta igång!

Opti

5/5
 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter

FÅ 50% rabatt på förvaltningsavgiften

Senast uppdaterad 18 juni 2024

7 Bästa fondrobotarna

Disclaimer: Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan innehåller affiliatelänkar.

Lysa

5/5

Lysa är bland de billigaste fondrobotarna på svenska marknaden samtidigt som man har extremt hög kundnöjdhet och en lättanvänd tjänst.

Mer information
 • + Sveriges billigaste fondrobot
 • + Sätt in pengar via Swish
 • + Konton med olika risknivåer

Opti

5/5

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften. Kod: Investeramera

Mer information
 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter

Avanza Auto

4/5

Avanza Auto hjälper dig att välja vilka fonder du ska köpa genom att investera i deras 6 fondalternativ.

Mer information
 • + Enkelheten och automatiseringen
 • + Bara 1 kr som lägsta spargärns
 • + Låga avgifter

Sigmastocks

4/5

Sigmastocks aktierobot är en populär tjänst som placerar dina pengar främst i aktier istället för olika fonder. Men du kan även placera i räntor genom att äga en räntefond, eftersom den också kan välja att exponera sig mot räntor.

Mer information
 • + Lägsta årliga avgiften på marknaden
 • + Investeringarna förvaltas automatiskt
 • + Skräddarsytt sparande för din risknivå och vikter mot USA, Europa eller Sverige

Fondrobotar har blivit mycket populära att investera i under de senaste åren. I den här guiden berättar vi vad en fondrobot (även kallad sparrobot, robotrådgivare eller investeringsrobot) är, vi granskar och jämför de bästa fondrobotarna på den svenska marknaden och visar dig vilka som InvesteraMera har valt att investera i.

Just nu! Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA via denna länk. (Reklamlänk)

Bästa fondrobotorna 2024

Här är de bästa fondrobotorna just nu enligt InvesteraMera.

  1. Lysa
  2. Opti
  3. Sigmastocks
  4. Avanza Auto
  5. Nordnet One
  6. Betterwealth

 

Vad är en fondrobot och robotrådgivare?

Vad är en fondrobot och robotrådgivare?

Fondrobot, robotrådgivare eller sparrobot. Den digitala investeringstjänsten går under flera olika namn. Men vad är egentligen en fondrobot?

En fondrobot automatiserar investeringar med dina pengar och ditt sparande. Det gör att du inte behöver grotta ner dig i aktiemarknaden och hoppas på att du köpt något som kommer öka i värde.

 

Hur fungerar en fondrobot

För att fondroboten ska kunna förvalta dina pengar måste du svara på en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar ska roboten ta fram ett förslag på hur den ska förvalta dina pengar – du får självklart tacka nej till fondrobotens förslag och ändra sparmålet.

Frågor som berör din sparstrategi:

 • Dina sparmål – Vilka är dina sparmål? Sparar du för semestrar, kontantinsättningar etc.?
 • Din sparbudget – Hur mycket pengar vill du investera omedelbart och sedan månadsspara.
 • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara, dvs. hur lång är din sparhorisont.
 • Hur risktolerant du kan vara – ju högre risk, desto mer volatilt kommer ditt sparande att vara, men också desto mer pengar kommer du att spara och desto bättre inkomst kan du få.

Fondroboten väljer vilka fonder som ska investeras i utifrån den strategi du väljer. På så sätt ser den till att din portfölj är anpassad till den risknivå du kan tolerera och den tidshorisont du har för att investera dina besparingar.

Nu ska du kunna slappna av och inte behöva tänka på vad du köper. Därför är en fondrobot den perfekta investeringstjänsten för personer som inte är särskilt intresserade av att spara.

 

Att investera pengar med en AI

Investera pengar med AI

Roboten fungerar tack vare artificiell intelligens (AI) och är det enklaste sättet för personer som precis har börjat på aktiemarknaden att spara pengar. Du känner förmodligen till de många alternativen på marknaden: du kan hitta dessa automatiserade sparande hos Lysa (sponsrad länk), Fundler, Avanza, Nordnet, Opti osv.

Fördelen med att låta artificiell intelligens göra jobbet är att du får ett enkelt, personligt och diversifierat sparande. Trots namnet är diversifiering ofta möjlig i både fonder och aktier. Man kan också investera i olika sektorer, olika marknader, både i Sverige och utomlands.

 

Snabbguide – Investera med fondrobotar

Guide - investera med en sparrobot

Hur investerar du med en fondrobot? I denna snabbguide går vi igenom steg-för-steg hur du investerar i en fondrobot.

 1. Jämför fondrobot och robotrådgivare

  Det första steget är att välja vilken fondrobot du vill använda. Det finns flera aktörer på den svenska marknaden som erbjuder fondrobotar, därför kan det vara bra att jämföra de olika robotarna.

  En jämförelse av alla fondrobotar hittar du längre ner i artikeln.

  Något som kan vara bra att undersöka är vilka fondrobotar som finns tillgängliga och bilda sig en egen uppfattning om vilken fondrobot du tycker bäst om.

 2. Öppna ett konto hos din fondrobot

  Investeringar i fondrobotar görs vanligtvis genom så kallade investeringssparkonton (ISK). Ett sådant konto erbjuder alla fondrobotar och innebär många fördelar:

  • De flesta fall lägre skatt än ett vanligt aktie- eller fondkonto.
  • Du behöver inte deklarera försäljning, vinster, omkostnadsbelopp m.m.
  • Beskattningen sköter sig själv. Den årliga schablonskatten dras utan att du behöver göra något.
 3. Svara på frågeformuläret

  Det är dessa frågor (5 – 10st) som ligger till grund för det sparmål som fondroboten presenterar för dig. Vanligtvis får du frågor om din nuvarande ekonomiska situation, hur länge du planerar att spara och din risktolerans.

  Baserat på dina svar föreslår roboten sedan den optimala fördelningen av det kapital du vill investera som passar dig och dina finansiella mål.

 4. Portfölj erbjudande

  Nu får du ett erbjudande som har utarbetats av fondroboten. Du kan vanligtvis acceptera erbjudandet som det är eller själv göra ändringar i din sparstruktur.

  Du bör dock komma ihåg att det erbjudande som fondroboten presenterar för dig är utifrån hur en AI resonerar.

 5. Börja månadsspara

  När du har bestämt dig för en investeringsstrategi från fondroboten kan du inrätta och driva ett automatiskt månadssparprogram med hjälp av en fondrobot.

  Hur mycket du sparar varje månad är naturligtvis upp till dig. Du kan börja med ett litet belopp och öka ditt månadssparande med tiden.

 6. AI:n tar över!

  När allt är klart och du har börjat spara varje månad är det bara att luta sig tillbaka och njuta av avkastningen. Från och med nu kommer fondroboten att förvalta alla dina besparingar och se till att du alltid har den bästa fondportföljen.

  Den kan till och med ändra fördelningen av investeringarna i din portfölj för att se till att dina tillgångar är balanserade och i linje med din strategi, trots marknadsfluktuationer. Detta ger dig de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt sparande.

  Samtidigt behöver du inte lägga tid och kraft på att ständigt hålla koll på dina investeringar och besparingar.

Lysa fondrobot vs Opti fondrobot

Vad är bäst Opti eller Lysa?
Hur mycket tar Lysa i avgift?
Hur mycket kostar Opti i månaden?

Skillnaden mellan fondrobotar, robotrådgivare, sparrobot och investeringsrobot

jämförelse av fondrobotar - Lysa, Fundler, Sigma Stocks

Fondrobotar och robotrådgivare nämns ofta i samma sammanhang. I praktiken finns det dock ingen grundläggande skillnad mellan termerna och de syftar oftast på samma sak.

Fondrobotar kallas för robotrådgivare eftersom de i viss mån utför rådgivarnas funktioner. En fondrobot hanterar inte bara själva investeringen av dina pengar utan ger också råd om vilka investeringar som din portfölj bör bestå av.

Den största skillnaden mellan de olika namnen är begreppet investeringsrobot. Då syftar man i det flesta fall på Sigmastock som kan investera pengar i aktier. Fondrobotar som Lysa, och Opti investerar bara i fonder vilket kan anses i allmänhet vara en säkrare form av sparande.

Däremot, att investera i aktier kan ge en snabbare och mer betydande portföljökning. Överväg vilken typ av fondrobot, robotrådgivare, sparrobot eller investeringsrobot som passar dina sparpreferenser.

Hur fort kan jag komma igång att spara i en fondrobot

Att börja investera med en fondrobot går väldigt snabbt! Om du redan är kund hos Avanza eller Nordnet kan det gå ännu fortare då du inte behöver skapa ett nytt konto. Då kan du testa deras lösningar. Annars kan du snabbt registrera dig till andra fondrobotar som erbjuder investeringstjänster.

Opti kräver till exempel att du laddar ner en app för att kunna använda deras aktierobotar. Lysa däremot är tillgänglig via deras webbplats, vilket gör det väldigt enkelt att komma igång.

När du har registrerat dig behöver du bara svara på några frågor om din ekonomiska situation och hur riskfylld du är när det gäller investeringar. Fondroboten kommer sedan att ge dig ett förslag på hur du ska investera dina pengar.

De flesta robotfonder ger dig också möjlighet att ändra en del av din investeringsstrategi om du anser att den valda investeringsstrategin inte helt överensstämmer med dina önskemål.

Finns det fler avgifter än förvaltningsavgiften?

Avgifter i fondrobotar

Ja. Förutom den förvaltningsavgift som fondroboten tar ut finns det avgifter för de fonder som roboten investerar i.

Varje fond tar ut en förvaltningsavgift och i vissa fall en liten avgift för att täcka transaktionskostnader. Dessa kostnader betalas av kunden utöver de avgifter som betalas direkt till fondrobotens förvaltare.

Fondroboten är dock noga med att välja kostnadseffektiva fonder, vilket gör att kunden betalar mycket låga avgifter. Dessutom har fondroboten ofta avtal med fondbolag som förmedlar fonderna, så de kan få en rabatt på fondernas avgifter.

Därför kan en fond som du investerar i med en fondrobot kosta mindre än om du köper samma fond från till exempel en bank. Dessa lägre avgifter är en av anledningarna till att investeringar med en fondrobot kan ge högre avkastning.

Jämförelse – avgifter för fondrobotar

Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift

Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41%

Opti | 0,50% | 0,73% i snittavgift

Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%

 

Fond-i-fond | Avgift till fonden | Total avgift

Nordnet One| 0,50% | 0,90-0,98%

Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50%

 

Aktierobot | Förvaltningsavgift | Total avgift

Sigmastocks | 0,35% – 0,47% | 0,35% – 0,51%

 

Robotrådgivare | Månadsprenumeration | Årsprenumeration

Stocksholm | 199 – 299 kr/månad | 1999 – 2999 kr/år

 

Fondrobotarnas avgifter

När du undersöker vilka investeringsrobotar du ska använda för att förvalta dina pengar kommer du att stöta på två huvudtyper av avgifter. Den första är avgiften till roboten och den andra är den totala avgiften. Den genomsnittliga totala avgiften för att använda en investeringsrobot är 1,4 %.

Avgift till fondroboten

Avgiften till fondroboten är den avgift som går till det faktiska programmet/AIn som investerar dina pengar. Denna avgift kan variera mellan 0,09-0,65 % beroende på vad du investerar i.

Total avgift

I den totala avgiften ingår den avgift som fonden tar ut. Med andra ord är det fondens provision (som roboten investerat i) plus robotens provision.

De totala avgifterna varierar mellan 0,22 % och 1,23 % för de vanligaste investeringsrobotarna.

Det är viktigt att känna till alla avgifter innan du börjar investera. Annars riskerar du att förlora pengar som tas från dina investeringar i form av avgifter. Men om fonden presterar bra och värdet av dina investeringsplaner och mål är högt kan kostnaden vara relativt låg.

Ju mer pengar du investerar med en investeringsrobot, desto lägre är avgifterna. Utöver de avgifter som anges ovan kan transaktionsavgifter tillkomma.

 

Varför du ska investera i fondrobotar?

Enkelheten är kanske en av de starkaste anledningarna till att börja använda en fondrobot.

Speciellt för den som inte har ett intresse för investeringar och värdepapper. Då kan det vara skönt att få sitt sparande automatiserat och låta fondroboten placera dina pengar.

Alternativ till fondrobotar

Söker du alternativ till att spara genom en fondrobot eller sparrobot? Då kan InvesteraMeras fondportfölj vara ett alternativ. Vi har valt ut fyra bra indexfonder som ger bra riskspridning och har en riktigt låg avgift (totalt 0,2%.). Portföljen hittar du hos Alwy. Alla nya kunder får dessutom 250 kr gratis.

Inga känslobaserade investeringar

Fondrobotar och robotrådgivare hjälper till att undvika att känslor dominerar investeringsbesluten.

När känslor dominerar är det lättare att avvika från en investeringsstrategi som ursprungligen är bra. Som ett resultat blir avkastningen ofta sämre när strategin inte följs. Det är därför mycket fördelaktigt att ha en fondrobot eller robotrådgivare för att se till att din portfölj alltid är optimalt fördelad utifrån den strategi du har valt för ditt sparande.

På så sätt har de större chans att lyckas generera hög riskjusterad avkastning och maximera fördelarna med ränta-på-ränta-effekten på lång sikt.

Månadsspara regelbundet

Många som arbetar med investeringar är överens om att det är mycket svårt att tajma marknaden. Som man brukar säga är det mycket svårt att ”köpa billigt och sälja dyrt”. Istället är det bättre att spara regelbundet. Helst i form av ett månadssparande, som dras automatiskt varje gång din lönecheck kommer in på ditt konto.

På så sätt kan du handla när marknaden stiger eller sjunker och undvika risken att ”investera fullt ut” innan en stor marknadsnedgång. Då slipper du gå på nybörjar-fällor.

Diversifiera ditt sparande

Diversifiering är en annan viktig aspekt när du investerar. Tanken bakom diversifiering är att minska risken i din portfölj genom att investera i flera olika aktier, fonder och sprida risken på olika marknader.

Detta tar bort risken att om en av dina tillgångar presterar mycket dåligt kommer det att påverka ditt sparande som helhet kraftigt. Avkastningen från andra tillgångar kan kompensera för en dåligt presterande tillgång.

Investera långsiktigt

Aktier och aktiefonder har historiskt varit de tillgångar som ger bäst resultat på lång sikt. De är däremot några av de mest riskfyllda tillgångarna.

Genom att ha en lång sparhorisont kan du minimera riskerna för att din portfölj påverkas av kraftiga kurssväningar. Detta gör dem mindre känsliga för kortsiktiga kurssvängningar vilket gör att de kan dra nytta av den högt förväntade avkastningen.

Att hålla sig uppdaterad

När man investerar är det bra att vara så väl informerad om marknaden som möjligt. Det fina med en fondrobot, är att du inte behöver vara lika påläst. Roboten sköter allt arbete och du kan slappna av.

Ska du investera själv, rekommenderar vi att du läser information om fonder och aktier och försök att hålla dig informerad om vad som är en bra investering och vilka de ekonomiska och sociala trenderna är. Du kan använda ekonomiska tidningar, finansiella nyheter eller välkända webbplatser och bloggar om investeringar.

Investera inte mer än vad har råd att förlora

Det är lätt att frestas av de stora summorna och börja investera större kapital, ibland mer än vad du har i enskilda aktier.

Risken är att du hamnar i skulder som du inte kan ta dig ur om bolagen skulle gå dåligt.

Att bli duktig på aktiehandel tar tid och det krävs ofta långsiktighet för att tjäna stora pengar på börsen. Värdera tålamod i din aktiehandel och fokusera istället på att lära dig mer om aktier och marknaden.

Svar på vanliga frågor om fondrobotar & robotrådgivare

Fondrobotar och robotrådgivare är fortfarande ett relativt nytt sätt att spara. Det är många som har långt ifrån bra koll på vad en fondrobot är och hur den fungerar.

Vi svarar på de vanligaste frågorna rörande fondrobotar nedan.

Vad är en fondrobot?
Är en fondrobot ett bra investeringsverktyg?
Vilken fondrobot är bäst?
Vilken kontoform (AF, ISK eller KF) ska jag välja
Kan jag känna mig trygg med mina pengar hos fondrobotar och robotrådgivare?
Kan jag lita på att en fondrobot investerar mina pengar rätt?

18+ investera dina pengar

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringar i värdepapper kan både stiga och sjunka i värde, och det finns ingen garanti för att du får tillbaka ditt investerade kapital.

Inget på sidan InvesteraMera ska ses som rådgivning. Artikeln innehåller sponsrade länkar.