Detta är en krönika av Mats Wester, journalist som också driver ekonomibloggen Mats Westers Ord och Siffror.
Trump får börserna att åka upp och ner och risken är stor att den konjunkturuppgång som många räknat med kommer av sig eller i varje fall försenas. Vad kan då passa bättre än ett stabilt, småtråkigt bolag som borde kunna stå pall även om konjunkturen sviktar?
Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.
Tror du att börsernas oro för Trumps tullar kommer tillbaka? Eller att han kommer att göra nya utspel som skapar ny oro? Tror du att konjunkturen är på väg att mattas av eftersom den ekonomiska aktiviteten bromsar in på grund av osäkerheten kring spelregler och framtida förutsättningar? I så fall kan det vara läge att komplettera din aktieportfölj med lite fler defensiva aktier, som inte följer med fullt ut i de värsta konjunktursvängningarna.
Då kan Bravida vara ett bra alternativ. Bravida sysslar med installation och service så att sådant som bara måste funka också gör det. Det handlar om att se till att det kommer vatten ur kranen och att det finns el i ledningarna.
Bakgrund
När bolaget beskriver sin egen verksamhet heter det att man erbjuder ”tekniska helhetslösningar för fastigheter och anläggningar”. Bravida erbjuder installation och service av el, värme, sanitet, ventilation, automation och säkerhet. Bra och viktiga grejer med andra ord, saker som är svåra att välja bort. Kunderna finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland, eventuell påverkan från amerikanska handelshinder blir därför endast indirekt. Och den påverkan kanske inte ska underskattas, eftersom det finns risk att stora projekt pausas när osäkerheten är stor.
Men innan vi vänder blicken framåt och gör prognoser kan det vara på sin plats att titta lite närmare på vad Bravida och företagets historia. Bravida firade 100-årsjubileum 2022 så det är ett företag med en lång historia.
Historia
1922 bildar byggfackförbunden ett bolag som får namnet FBA, som stod för Företaget Fackföreningarnas Byggproduktion AB. Det bolaget utgör grunden för det som i dag är Bravida. Efter diverse turer hamnar FBA i något som heter Riksbyggens produktions AB och 1956 byter det bolaget namn till Byggfackens Produktion AB, förkortat BPA.
Så småningom blir BPA en byggkoncern med verksamhet i hela Sverige och 1986 är det dags för notering på Stockholmsbörsen. Samma år påbörjas bygget av Globen, vilket också är BPA:s största projekt. I samband med börsnoteringen erbjuds fackmedlemmarna att teckna aktier i bolaget och många nappar på erbjudandet och tillsammans kommer fackmedlemmarna upp i en ägarandel på cirka 25 procent.
I slutet av 1980-talet är BPA ett av landets största bolag som både bygger och äger fastigheter. Finans- och fastighetskrisen i början av 1990-talet slår dock hårt mot bolaget och byggarbetarfacket tvingas stötta BPA med miljardbelopp under 1992-93. Efter turbulensen – eller krisen – säljs byggrörelsen till bröderna Paulsson i Skåne. Kvar finns BPA Installation, ett rikstäckande installationsbolag inom bland annat el, vvs och ventilation.
Under 1999 köps bolaget ut från börsen av riskkapitalbolag och året därpå bildas Bravida i samband med att BPA slås samman med Telenors installationsverksamhet. Under åren utanför börsen köper Bravida danska Semco A/S vilket innebär att man får en ordentlig etablering i Danmark.

Källa: Bravida
Ekonomi
2015 är det dags för comeback på börsen då Bravida noteras i Stockholm. Mattias Johansson tillträder som VD och den positionen har han fortfarande. Samma år köps två finska bolag vilket innebär de första stegen in i Finland. 2015 omsätter Bravida lite drygt 14 mdr kr och gör en rörelsevinst på 782 mkr. I fjol uppgick omsättningen till 29,7 mdr kr medan rörelsevinsten landade på en bit över 1,5 mdr kr. Omsättningen har alltså vuxit med drygt tio procent per år de senaste tio åren och rörelseresultatet har ökat nästan lika mycket.
Tillväxten har skett i första hand genom förvärv. Sedan 2015 har Bravida köpt mer än 160 bolag, som tillsammans tillfört en omsättning på över 12 mdr kr. Förvärven har gjorts med en del av de vinster bolaget gjort utan att aktieägarna behövt bidra med pengar via nyemissioner. Bravidas förvärvsstrategi innebär att köpta bolag fullt ut ska integreras i Bravida och synergier hämtas hem. Det innebär att bolag som förvärvats inom 3-12 månader ska jobba i Bravidas system, under Bravidas varumärke och omfattas av Bravidas värderingar och kultur.
Bravida finns på plats i 192 orter i Norden och hade under 2024 runt 84.000 kunder. 15 procent av omsättningen kom från ordrar över 100 mkr, medan ordrar på upp till 10 mkr stod för 59 procent av omsättningen. De fem största kunderna stod tillsammans för elva procent av omsättningen under 2024, så beroendet av enstaka kunder är litet. Bygg- och fastighetsbolag svarar för knappt 40 procent av omsättningen, medan offentlig verksamhet stod för 20 procent. Industri, infrastruktur och kontor stod i fjol för knappt häften av omsättningen.
Kundbasen är med andra ord väl diversifierad vilket tar ned risken i verksamheten. En stor andel serviceintäkter får samma effekt, eftersom serviceavtal löper på även om de självklart kan avslutas om kunden inte är nöjd. Intäkterna från installation kommer från större eller mindre projekt som har en tydlig leveranstidpunkt när projektet är avslutat, men en installation kan förhoppningsvis övergå i ett avtal om framtida service. Ökade serviceintäkter bygger med andra ord på att bolaget också får in och genomför installation. 2024 stod serviceintäkter för knappt halva försäljningen, vilket borde innebära att åtminstone halva omsättningen inte påverkas särskilt mycket av ifall osäkerhet i marknaden bromsar större projekt. Fördelningen mellan Service och Installation har varit i stort oförändrad sedan 2017.
I början av 2024 sa plötsligt Region Skåne upp sitt ramavtal med Bravida med hänvisning till att man efter utredning konstaterat att Bravida överfakturerat regionen. Bravida genomförde en egen utredning och kunde konstatera att det förekommit överfakturering på sammanlagt 1,5 mkr. Bravida gottgjorde kunden och genomförde personalförändringar i ledningen för bolagets verksamhet i södra Sverige. Turbulensen innebar att ytterligare kunder valde att bryta avtal och enligt Bravida blev effekten minskad omsättning under 2024 på cirka 850 mkr. Återstår att se hur lång tid det tar innan Bravida kan återvinna förlorat förtroende i södra delen av landet.
Verksamheten i Sverige stod länge för en bit över halva omsättningen, men de senaste åren har andelen sjunkit till några procentenheter under hälften. Danmark är näst störst med en knapp fjärdedel, medan Norge står för en femtedel. Finland är klart minst med 7-8 procent av omsättningen. Lönsamheten är högst i Sverige följt av Norge. Danmark hade fyra kvartal från slutet av 2023 med negativ eller mycket svag lönsamhet, men de senaste kvartalen tyder på att man är på väg upp till mer normala marginaler. Här räknar VD med fortsatt marginalförstärkning.
Finansiella mål
Två av Bravidas finansiella mål är att växa med minst fem procent per år med en EBITA-marginal på minst sju procent. Tillväxtmålet har bolaget nått sett över en lite längre period, men det finns flera år då tillväxten varit lägre än fem procent. I fjol var tillväxten 0,8 procent och i årets första kvartal slutade med negativ tillväxt på 5,8 procent. Marginalmålet har bolaget aldrig nått. Närmast var man 2021 då marginalen nådde 6,9 procent. De senaste två åren har marginalen sjunkit under sex procent och i fjol landade den på 5,2 procent. Första kvartalet förbättrade marginalen med en halv procentenhet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, vilket den optimistiskt lagde kan hoppas är ett tecken på en långsam vändning. Något riktigt stöd för den tolkningen får man inte av att studera orderingången, även om man med en del god vilja kan tolka den som att botten kan vara nådd.
Det är uppenbart att den svaga byggkonjunkturen påverkar bolaget negativt och det finns ingen vändning i sikte. Bolagets VD, Mattias Johansson räknar med en stabil efterfrågan inom Service, medan marknaden för Installation är svag men successivt att den gradvis kommer att förbättras.

Källa: Bravida
Marknad
Bravida verkar på en marknad som fortfarande är väldigt fragmentiserad med många små och medelstora aktörer. Bravida uppskattar sin marknadsandel till 9 procent i Norden, med högst andel, 13 procent, i Sverige, och lägst i Finland, 4 procent. Möjligheterna att bättra på tillväxten genom förvärv borde vara stort. Och även om nettoskuld genom EBITDA ökat en del de senaste åren ligger den fortfarande långt under bolagets mål. Så det finns torrt krut för förvärv. Nu i april köpte bolaget Borlänge-baserade Contub som är verksamt inom industrirör. Contub har 38 anställda och en omsättning på 346 mkr. Det är för övrigt årets enda förvärv så här långt.
Värdering
Negativt är att det inte finns någon tung ägare av ”kött och blod” i Bravida, så den som har det som ett oeftergivligt krav får helt enkelt passa på aktien. Här är det idel fonder i toppen på ägarlistan. Vid en aktiekurs på 93 kr ligger börsvärdet på drygt 19 mdr kr. Historiskt har värderingen varierat en hel del. Under 2019-2021 värderades bolaget till ett p/e-tal på strax över 20. De senaste åren har p/e-talet dock dalat till runt 15 eller strax däröver, vilket inte känns särskilt högt med tanke på att det av allt att döma handlar om lågkonjunktursvinster.

Källa: Bravida
Framtid
Jag räknar inte med någon snabb vändning i den marknad där Bravida är verksamt. Byggkonjunkturen fortsätter nog att vara ganska svag, medan infrastruktur kanske kan utvecklas lite bättre. I min prognos räknar jag med att försäljningen minskar med ett par procentenheter i andra kvartalet och att det därefter blir något bättre, inte minst för att bolaget möter lite lättare jämförelsetal. För helåret 2025 räknar jag med en tillväxt på en halv procent och för 2026 hoppas jag att bolaget kan komma i närheten av tillväxtmålet på fem procent och att det kan bli ännu något bättre året därpå.
Jag gissar att EBITA-marginalen förbättras marginellt 2025 jämfört med i fjol och når 5,8 procent. Det innebär att den marginalförbättring på runt en halv procentenhet som vi såg under det första kvartalet fortsätter. För 2026-2027 tror jag att marginalen successivt kan förbättras ytterligare något, utan att för den skull nå bolagets marginalmål på 7 procent. Givet dessa, i mitt tycke, rätt försiktiga antaganden, tycker jag att aktien ser riktigt spännande ut. Bravida borde vara kunna värderas till p/e 18 på något års sikt och i så fall finns en uppgångspotential på 30-50 procent på 1-2 års sikt. Jag har köpt en del Bravida och kommer att fortsätta att göra det. I dessa osäkra tider tycker jag att min portfölj behöver lite fler defensiva inslag och där tror och hoppas jag att Bravida kommer att passa bra.
Disclaimer: Författaren äger aktier i Bravida (BRAV).
Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.