Lysa

 • + Sveriges billigaste fondrobot
 • + Sätt in pengar via Swish
 • + Konton med olika risknivåer
5/5
Linus Melin
Linus Melin

Lysa är bland de billigaste fondrobotarna på svenska marknaden samtidigt som man har extremt hög kundnöjdhet och en lättanvänd tjänst.

Kostnad för att öppna konto
0 kr
Avgift för fondportfölj
0,30-0,41% per år
Skatt för ISK-kontot
0,375 % (år 2022)
Lägsta insättning
1 000 kr
Täcks av insättningsgaranti och investerarskydd
Ja
Typer av innehav
Räntefonder och aktiefonder
Inriktningsval
Investerar i fonder, Index och ETF:er, Etiska/hållbara fonder
Info
Sponsrad länk

Ranking

 • Avgift
 • Kundnöjdhet
 • Säkerhet

Ranking

 • + Sveriges billigaste fondrobot
 • + Sätt in pengar via Swish
 • + Konton med olika risknivåer
 • - Svåråtkomlig information om vilka fonder Lysa investerar i
 • - Måste vara bosatt i EU med svenskt personnummer
 • - Ingen personlig anpassning

Denna recension innehåller sponsrade länkar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Vad är Lysa?

Lysa är en fondrobot och ett svenskt företag. Det grundades i syfte att tillhandahålla ett bättre, billigare och mer transparent sätt att ackumulera fonder än traditionella metoder.

Traditionellt sett har sparare förlitat sig på en uppsättning sparprodukter från en bank. De vägleddes också i sitt sparande av råd från sina bankirer. Under de senaste åren har det blivit lättare för människor att hantera sitt eget sparande på egen hand, och idag erbjuder nätmäklare ett bredare utbud av sparprodukter med lägre kostnader.

Men att spara och investera på rätt sätt är svårt. För det första krävs det tid och kunskap för att sätta sig in i och utvärdera olika aktier och fonder. Du kan också tycka att det är svårt att fatta egna investeringsbeslut.

När media rapporterar om fallande aktiekurser är det lätt att få panik och sälja. Men det är lika lätt att göra misstaget att köpa en aktie vid fel tidpunkt. När det kommer en artikel i kvällstidningen om någon som har tjänat mycket pengar på stigande aktiekurser tenderar vi att köpa samma aktie för att inte missa tåget (FOMO – fear of missing out). Detta händer ofta nära toppen på aktiekursen.

 

Riskspridning med Lysa

Den största fördelen är att du sprider dina risker och inte lägger alla ägg i samma korg. Riskspridning är en av de viktigaste strategierna för ett säkrare och mer långsiktigt sparande.

Att investera rätt är egentligen inte svårt, så länge du inte blandar in känslor när du fattar köp & sälj-beslut.

Fondrobotar är programmerade att investera enligt specifika strategier. De har inga känslor och agerar på det sätt som de har blivit programmerade. Det är precis en sådan fondrobot som Lysa driver.

Lysa fondrobotar skapar ett sparande som är helt anpassat efter hur du vill spara. Den viktigaste aspekten är vilken risk du är villig att ta. Du kan även välja om du vill öka hållbarhets aspekten i ditt sparande.

Lysa-strategin är baserad på akademisk forskning. En viktig del av denna forskning är hur risk, kostnad och diversifiering kan förbättra avkastningen. Att uppnå god avkastning med begränsad risk är avgörande.

Lysa strävar efter att vara transparenta i allt de gör. De har en enkel prispolicy och är öppna med sina investeringar. De tar inte emot kickbacks eller andra belöningar från något av fondbolagen.

Hur fungerar Lysa?

För att Lysa ska kunna förvalta dina pengar måste du svara på en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar ska roboten ta fram ett förslag på hur den ska förvalta dina pengar – du får självklart tacka nej till fondrobotens förslag och ändra sparmålet. Tillexempel om du känner att roboten föreslog ett för litet fokus på hållbarhet. Då kan du alltid öka portföljens exponering mot hållbarhetssektorn.

Frågor som berör din sparstrategi:

 • Dina sparmål – Vilka är dina sparmål? Sparar du för semestrar, kontantinsättningar etc.?
 • Din sparbudget – Hur mycket pengar vill du investera omedelbart och sedan månadsspara?
 • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara, dvs. hur lång är din sparhorisont.
 • Hur risktolerant du kan vara – ju högre risk, desto mer volatilt kommer ditt sparande att vara, men du har större chans till att tjäna mer pengar.

Fondroboten väljer vilka fonder som ska investeras i utifrån den strategi du väljer. På så sätt ser den till att din portfölj är anpassad till den risknivå du kan tolerera och den tidshorisont du har för att investera dina besparingar.

Nu ska du kunna slappna av och inte behöva tänka på vad du köper. Därför är en fondrobot den perfekta investeringstjänsten för personer som inte är särskilt intresserade av att spara.

Vad skiljer Lysa från andra fondrobotar

Den främsta anledningen till att lysa sticker ut från konkurrerande fondrobotar är deras låga avgifter.

I dagsläget tar Lysa endast ut en avgift på 0,24% för att sköta din investering. Dock tillkommer fondavgifter samt transaktionsavgifter vilket gör att kostnaden tillslut landar på mellan 0,3 – ,4%. För att vara en fondreporter är detta låga avgifter.

En låg avgift innebär att du får behålla en större del av avkastningen vilket i det långa loppet kan göra stor skillnad och jämna ut skillnaderna mellan utgifter och intäkter på dina konton med olika kostnader som livet innebär.

 

Hur börjar jag spara i Lysa?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Lysa, sätter in pengar och börjar investera.

 

 1. Bli kund hos Lysa fondrobot

  Fyll i din mailadress och klicka dig vidare på ”sätt igång”. Framöver kan du logga in med BankID

  Lysa Recension - InvesteraMera

 2. Besvara frågor

  För att komma igång vill Lysas fondrobot veta hur du vill investera dina pengar. Därför får du besvara ca 20 frågor om din ekonomi och erfarenhet på börsen.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 3. Lysa presenterar investeringsförslag

  Baserat på vad du svarat på frågorna som Lysa ställt dig om investeringar, kommer roboten presentera ett investeringsförslag som den tror passar dig bäst.

  Här kan du antingen välja att godta Lysas förslag, eller själv ändra målfördelningen så att du exponerar din portfölj med fler eller färre andelar av räntor eller aktier.

  Vi väljer att inte förändra robotens investeringsförslag.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 4. Översikt av din portfölj

  Nu är det nästan klart! Då kan du titta närmare på detaljerna i din portfölj som Lysa skapat. Här kan du se vilka värdepapper du är exponerad mot, hur dina avgifter kommer se ut och hur mycket du kan tjäna sett till historisk marknadsdata.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 5. Besvara frågor

  Nu ska du återigen besvara frågor. Men denna gång handlar det mer om dig som privatperson. Bland annat vart du har medborgarskap, om du är en person i politiskt utsatt ställning (PEP) och var du har din hemvist någonstans.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 6. Signera med BankID

  Det sista du behöver göra är att läsa igenom alla dokument och signera att du öppnar ett konto hos Lysa fondrobot.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 7. Sätt in pengar

  För att börja investera måste du sätta in pengar på kontot. Det kan du göra genom flera olika betalningsmetoder. Vi rekommenderar såklart att du även kopplar ditt bankkonto så att du senare kan börja spara automatiskt med ett regelbundet månadssparande.

  Lysa Recension - InvesteraMera

 8. Klart!

  Nu är allt klart och din fondrobot kommer börja spara i fonder åt dig. I översikten kan du se alla överföringar, följa ditt månadssparande, sätta in och ta ut pengar, kolla dina avgifter och dessutom dela ditt konto med vänner och familj som du vill ska följa din portföljs utveckling.

Lysa omdöme

En viktig del av utvärderingen av en ny produkt eller tjänst är att ta reda på vad andra konsumenter tycker om den – Lysa får ständigt höga betyg från sina kunder.

Betygen är baserade på ett stort antal kundomdömen. Totalt har tjänsten fått närmare 2 000 omdömen.

 • Lysa – 4,8 stjärnor på Trustpilot

Tillgänglighet

Lysa har valt att enbart erbjuda sin tjänst på webbläsaren. Vill du komma åt fondoroboten nås Lysa endast via webbläsare, ingen app finns tillgänglig.

Lysa

Lysa kan användas på både dator och i mobila webbläsaren. Du sköter ditt sparande hos Lysa via deras hemsida. Det går lika bra i datorn som webbläsaren i din mobiltelefon eller surfplatta. Du verifierar dig alltid via mobilt BankID.

Du kan få Lysa att fungera som en app genom att lägga till appen på startskärmen.

Ladda ner lysa som app för Android/Chrome

 1. Starta ”Chrome” -appen.
 2. Gå till login-sidan på Lysa som du vill skapa en genväg till på din hemskärm och kopiera länken.
 3. Klicka på menyikonen (3 prickar i det övre högra hörnet) och tryck på: “Lägg till på startskärmen”.
 4. Skriv in valfritt namn och tryck: “Lägg till”.
 5. Nu ligger Lysa på din startskärm. Klicka på app-ikonen och du kommer direkt till inloggningssidan för ditt Lysakonto.

Ladda ner lysa som app för IOS eller Iphone

 1. Starta Safari-appen. (För iPhone-användare fungerar detta enbart för Safari som webbläsare).
 2. Ange URL-adressen till login-sidan som du vill skapa en genväg till. Tryck på ”OK.”
 3. Tryck på ikonen i mitten längst ner, med en pekande pil som kommer ut ur en ruta,  för att öppna en rullgardinsmeny.
 4. Scrolla ner och klicka på ”Lägg till på hemskärmen.”
 5. Ange namnet på genvägen och tryck på ”Lägg till.”
 6. Lysa finns nu på din hemskärm. Klicka på app-ikonen och du kommer direkt till inloggningssidan för ditt Lysakonto.

+ Hemsidan är responsiv vilket gör det enkelt att navigera, framförallt för att datorn kan användas för att få större översikt.

– Lysa har ingen egen app och nås enbart via en webbläsare. Att erbjuda en app är fördelaktigt för en fondrobot. Appar ger generellt mer användarvänlighet än hemsidor.

 

Lysa avgifter

Den avgift som skall beaktas är förvaltningsavgiften för licensen. Den får inte vara högre än 0,24%. Den blir något lägre om du sparar större belopp. De fonder och ETF:er som Lysa investerar i har en förvaltningsavgift. Lysa placerar alltid i den billigaste fonden som uppfyller Lysas krav och specifikationer. Det kan till exempel vara en indexfond med låg kostnad. En transaktionsavgift tas också ut.

Lysa Recension - InvesteraMera

Den exakta avgiften beror på hur ditt sparande ser ut, på Lysas hemsida ges ett exempel på en avgift på 0,388% för en portfölj med 75% aktier och 25% räntedepositioner.

Lysa är öppen med sina avgifter och innan du blir kund kan du på webbplatsen simulera hur mycket ditt sparande kommer att vara värt i avgifter.

Investeringar görs i ISK och du måste betala standardskatter. Dessa beräknas på kontovärdet och visas i din deklaration; du behöver inte betala inkomstskatt på din investering i Lysa med ISK.

 

Förvaltningsavgift

Lysas egen provision är upp till 0,24 % Detta är den avgift som Lysa betalar för att betala sina kostnader och fortsätta att existera.

Vilka provisioner ingår inte?

Utöver Lysas egna provisioner tillkommer provisioner för att förvalta olika fonder – en viktig del av Lysas strategi är att hålla nere kostnaderna. Därför väljer vi de billigaste fonderna och ETF:erna. Dessutom tillkommer transaktionskostnader.

Svenska privatpersoner sparar i Lysa via ISK, som schablonbeskattas. Det innebär att du betalar en liten skatt på värdet av ditt konto. Denna skatt tas ut när du får din deklaration, du behöver alltså inte deklarera och betala skatt på de vinster du gör på ditt sparande i Lysa.

Inga andra dolda avgifter

Lysa är transparent med de avgifter som tas ut för ditt sparande. Det finns en funktion på webbplatsen som gör att du kan simulera avgifterna för ditt sparande.

De varierar något beroende på fördelningen mellan aktier och räntan på ditt sparande. För större sparbelopp är Lysas förvaltningsavgifter också något lägre.

 

Jämförelse – Avgifter för fondrobotar

Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift

Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41% (sponsrad länk)

Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50% (sponsrad länk)

Opti | 0,50% | 0,82-0,88%

Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%

Nordnet Robosave | 0,50% | 0,90-0,98% (sponsrad länk)

Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23%

Läs mer: Lysa eller Opti

Hur mycket avkastning har Lysa gett?

Oavsett hur bra en fondrobot eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna. Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Lysa eller genom andra fondrobotar.

I synnerhet för Lysa beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Lysa började i slutet av 2016, men om man tittar på de kommande fem åren skulle avkastningen ha varierat mellan 4,8 % och 87,8 %. Det motsvarar cirka 13,5 % per år om du hade haft 100 % av aktierna. Aktiemarknaden har varit stark under de senaste fem åren, och högre risk har bidragit till detta, men även en ren aktieportfölj i Liza är en mycket bred portfölj, med flera fonder som täcker mycket olika sektorer och marknader.

Om du vill titta närmare på och modellera avkastningen utifrån dina val och historiska data har Lysa ett verktyg för att bättre förstå resultaten, som du hittar här.

Lysa Recension - InvesteraMera

Lysas avkastning sedan lansering

Lysa har avkastat 74,9% sedan starten den 1 januari 2017. Det motsvarar en annualiserad avkastning på 12,61%.

Denna siffra gäller för Lysa allokeringar med 100% aktier med brett fokus för perioden 2016-12-31 till 2021-09-14.

För att kunna visa historiska data längre tillbaka än så finns det en simulering tillgänglig som Lysa själva har genomfört. Denna simulering visar hur Lysa skulle ha presterat om fondroboten startat den 1 januari 1999 istället.

Lysas historiska avkastning

Vi har valt att i denna artikel jämföra Lysas avkastning med Länsförsäkringars indexfond Global Indexnära, en global indexfond med mycket låga avgifter. Fonden erbjuder innehav i ungefär 1 500 bolag i 23 länder runt om i världen.

Det finns 3 skäl bakom att jämföra Länsförsäkringar Global Indexnära med Lya.

 1. Globala indexfonder med låg avgift är ett alternativ till fondrobotar för långsiktigt sparande.
 2. Länsförsäkringar Global Indexnära har varit i drift sedan 2013 och har även den data bakåt i tiden.
 3. Länsförsäkringar Global Indexnära har en låg total avgift på 0,22 procent.

Lysa simulerad avkastning 1999-2021

Siffrorna på bilden innan bygger på simuleringar som Lysa själv har genomfört på grund av att fondroboten lanserades först 2017. De gjorde beräkningarna baseras på två fiktiva portföljer som nära speglar sammansättningen och utvecklingen av fonderna Lysa Aktier, Lysa Sverige Aktier och Lysa Räntor om de hade startat sin verksamhet den 31 december 1998.

Portföljerna konstruerades genom att ett antal olika aktie- samt obligationsindex viktades samman på ett sätt som nära visar och redovisar hur fonderna placerar pengar i verkligheten.

Historisk avkastning: Lysa vs Länsförsäkringar Global Indexnära

Historisk avkastning Lysa vs Länsförsäkringar Global Indexnära

 

Exempel – Lysa vs Länsförsäkringar Global Indexnära

Exempel – Lysa vs Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Global Indexnära är kopplad till MSCI World Index och investerar i cirka 1500 bolag i 23 länder världen över.

Räkneexemplet ovan visas hur mycket mer du hade fått i avkastning genom en investering genom Länsförsäkringar Global Indexnära än om du hade placerat pengarna har Lysa från och med 2013 då Länsförsäkringars indexvärdet fond startades. Det skall dock kommas ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning och att utfallet mellan de olika investeringarna kan komma att förändras.

När vi har undersökt Lysas avkastning i denna jämförelse har vi använt en 100% bred aktieinriktad portfölj, som har den högsta risken och därmed den högsta potentiella avkastningen.

Varför har Lysa lägre avkastning än Länsförsäkringar Global Indexnära?

Lysa tar ut en högre avgift för sina tjänster än vad Länsförsäkringar Global Indexnära gör vilket påverkar storleken på avkastningen. Dessutom är indexfonder Länsförsäkringar Global kopplat till ett annat index än vad Lysa investerar innerlighet med vilket resulterar att avkastningen i de olika investeringarna blir olika.

Lysa 100% aktier, som täcker ett brett spektrum av investeringar, är kopplad tillfallande index:

 • 58% MSCI World Net Dividend
 • 17% MSCI Sweden Gross Dividend
 • 12% MSCI Emerging Markets Net Dividend
 • 10% MSCI World Small Cap Net Dividend
 • 3% MSCI Sweden Small Cap Gross Dividend

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringars indexfond följer istället följande index:

 • 100% MSCI World Total Net Return

Notera att fonden kan exkludera aktier av hållbarhetsskäl.

Lysa och Länsförsäkringar Global Indexnära har olika avgifter och följer olika index så därför kommer deras avkastning även fortsättningsvis att skilja sig åt och utvecklas på olika sätt.

Fördelarna med Länsförsäkringar Global Indexnära är att den totala avgifter är lägre och ligger på 0,22% medan Lysas totala avgift ligger på ungefär 0,40%. För att Lysa ska kunna erbjuda bättre avkastning måste utvecklingen för de index som Lysa följer vara bättre än utvecklingen för det index som Länsförsäkringars fond placerar enligt.

Det går inte att förutse om störa växande svenska företag och små svenska företag kommer att utvecklas bättre än stora globala företag under de närmsta åren. Det går därför inte att förutse eller säga om Lysa kommer att ge bättre avkastning än vad Länsförsäkringars Global Indexnära fond kommer göra i framtiden.

 

Vad investerar Lysa i?

Lysa investerar i två typer av investeringar: räntor och aktier. I båda fallen köper Lysa inte specifika aktier eller lånar ut pengar direkt, utan dina pengar investeras i aktie- och obligationsfonder. När det gäller aktiefonder görs de flesta investeringarna i indexfonder. Detta görs för att hålla provisionerna låga och är en av Lysa grundprinciper.

Lysa Recension - InvesteraMera

Det finns flera olika sorters indexfonder som Lysa investerar i, med fokus på olika marknader och sektorer. Vissa är så kallade börshandlade fonder (ETF:er), som inte är så vanliga i Sverige men som är standard i USA.

Den stora skillnaden mellan ETF:er och vanliga indexfonder är att ETF:er handlas på en börs precis som aktier. De är därför enklare att förvalta, har lägre avgifter och följer i övrigt en specifik marknad eller sektor, precis som indexfonder. Liza ger dig tillgång till flera ETF:er som du normalt inte hittar i en bank.

Vad du investerar i är upp till dig. När du öppnar ett konto svarar du på några enkla frågor och har viss kontroll över vad du investerar i en viss portfölj. Du kan också välja risknivå, vilket avgör hur mycket du potentiellt kan tjäna.

Lysas portfölj

En portfölj hos Lysa ger din investering en fördelning mellan aktier och räntor, fördelningen baseras på hur stora risker du är beredd att ta med ditt sparande.

De fonder som Lysa fördelar ditt sparande mellan är Lysa Aktier, Lysa Räntor, Lysa Sverige Aktier, Lysa Global Aktier Hållbar samt Lysa räntor hållbar. Lysas egna fonder investerar sedan i andra fonder som är kopplade till indexen som finns listade här nedan.

Lysa aktier med bred inriktning är kopplade till följande index:

 • 58% MSCI World Net Dividend
 • 17% MSCI Sweden Gross Dividend
 • 12% MSCI Emerging Markets Net Dividend
 • 10% MSCI World Small Cap Net Dividend
 • 3 % MSCI Sweden Small Cap Gross Dividend

Lysa aktier med hållbar inriktning investerar i följande fonder:

 • 80% Öhman Global Marknad Hållbar
 • 20% Öhman Sverige Marknad Hållbar

Lysa räntor med bred inriktning är kopplade till följande index:

 • 70 % Citi World Govt Index Sweden 1-5Y
 • 20 % Citi WorldBIG EUR Hedged EUR
 • 10 % OMRX Real

Lysa räntor med hållbar inriktning placerar i följande fonder:

 • 100 % Öhman Räntefond Kompass Hållbar

 

Riskerna med att investera med Lysa

När du investerar hos Lysa investerar du i den investeringsstrategi som Lysa har valt. Den kan vara svår att bedöma på egen hand.

Den är utformad på grundval av akademisk forskning och har historiskt sett visat sig vara effektiv. Tidigare avkastning är ingen garanti för att den kommer att fortsätta att prestera bra i framtiden.

Risker med fondrobotar

Att investera genom fondrobotar är förmodligen en bra strategi för de flesta. Du kan förvalta dina pengar enligt en professionellt utformad strategi, och eftersom den är automatiserad är kostnaderna låga.

Fondrobotar är alla programmerade med olika strategier. Många av dem liknar varandra. Grundtanken är oftast att diversifiera sparandet. Kunden kan själv välja vilken risknivå man vill se i sitt sparande och hur länge man vill behålla det. Dessa strategier är väldokumenterade och har fungerat väl historiskt.

Hur de kommer att fungera i framtiden är dock okänt. Marknaderna förändras på olika sätt. Till exempel spelar olika stimulanspaket från centralbankerna för närvarande en stor roll.

Som med alla andra investeringar är det bra att sprida riskerna. Det är också en bra idé att spara regelbundet och hålla ett öga på sina investeringar. Är robotfonden i linje med dina förväntningar jämfört med hur marknaden beter sig?

En viktig fråga för en robotfondförvaltare är vilka frågor du bör besvara när du börjar spara hos en robotfondförvaltare. Frågorna handlar om din ekonomiska situation, din sparhorisont och hur du ser på risk. Utifrån detta kommer fondroboten att skapa en investeringsplan som är skräddarsydd för just dig. Det är viktigt att ställa rätt frågor till fondrobotarna.

Till exempel kan många tänka att de inte vill riskera sina besparingar. Men risk är en förutsättning för att göra vinst. Om du inte är villig att ta risker kommer du inte att kunna göra någon vinst.

För många människor är den största risken med att spara att inte spara alls. I detta fall är ett genomtänkt sparande med en robotfond ett mycket bra alternativ. Spara långsiktigt och regelbundet på den risknivå som passar dig.

 

Krav för att bli kund hos Lysa

Lysa ställer inga speciella krav för nya kunder, i princip kan vem som helst börja spara.

Några grundläggande krav:

 • Åldersgräns 18 år
 • Inneha Mobilt Bank-ID
 • Svara på frågor när du öppnar konto
 • Ha ett svenskt bankkonto

Lysa support och kundtjänst

Öppettider 9-17, Vardagar

Som kund kan du också ställa frågor direkt i en chatt när du är inloggad.

 

Fördelar och nackdelar med Lysa

 

Fördelar med Lysa

 • Låga avgifter jämfört med indexfonderNär man investerar långsiktigt är det lika viktigt att hålla avgifterna låga som att hålla avkastningen hög. Lysas avgifter är bland de lägsta bland fondrobotarna, max 0,42%, men i de flesta fall är de lägre: om du sparar 100 000 kr betalar du 400 kr per år, eller ca 34 kr per månad.
 • Automatiskt sparande utan att behöva väljaMed Lysa behöver du inte välja vilka fonder du ska köpa, utan Lysa skapar en portfölj som passar just dig. Genom att sprida dina tillgångar över olika marknader och typer av värdepapper får du en bra mix, som enligt deras modell ska ge dig en stabilare och bättre riskjusterad avkastning.
 • Lätt att komma igångAtt komma igång med Liza är väldigt enkelt – allt du behöver göra är att registrera dig med BankID och svara på några enkla frågor; du kan börja med 100 kr i sparande; du kan också börja med en mindre summa pengar som du kan använda för att investera i olika marknader och värdepapper.

Nackdelar med Lysa

 • Få möjligheter till självkonfigurationEftersom Lysa är en automatiserad tjänst kan du inte alltid välja exakt vad du vill. Du kan ställa in vissa parametrar, till exempel fördelningen mellan räntor och aktier och hållbara investeringar, men du kan inte anpassa detaljerna som du vill.
 • Endast webbplats, ingen appLysas hemsida är kompatibel med mobiltelefoner, men många skulle föredra en app. Detta är inte ett skäl till att inte använda Lysa, men många skulle föredra att enkelt kunna kontrollera sina tillgångar via en mobilapp.

En annan kritik, om man nu är kritisk till aktierobotar i allmänhet, är att aktierobotar ger relativt lite nytta för de extra avgifterna jämfört med konventionella indexfonder. Ett av huvudargumenten är att den riskjusterade avkastningen borde vara bättre, så det är svårt att bedöma hur mycket bättre den faktiskt är.

Även om den är låg under en viss period kan det därför bero på låg risk. Vi anser att detta argument inte är särskilt giltigt, särskilt inte för Lysa, eftersom dess avgifter är mycket låga och jämförbara med många indexfonder.

 

Sammanfattning

Fondroboten Lysa lanserades 1 januari 2017 och är den mest använda i Sverige hittills. Sedan starten har Lysas fondrobot lyckats avkasta 74,9% vilket motsvarar en årlig avkastning på 12,61%, vilket är mer än 3 procentenheter än vad börsen gör i genomsnitt.

I jämförelse med Länsförsäkringar Indexnära Global, som i genomsnitt avkastat 13,85% per år, har Lysa med sina 12,61% inte presterat lika bra.

Lysa är en utmärkt fondrobot. Den är enkel att använda och erbjuder automatisk riskspridning, vilket är ett kännetecken för fondrobotar. Genom att endast investera i indexfonder kan du hålla investeringskostnaderna låga och uppnå riskspridning. Detta tack vare ”trippel” riskhantering.

Lysa rekommenderas för dig som vill spara passivt och långsiktigt, gärna i form av månadssparande. Kombinationen av låga avgifter och indexfonder är en win-win-situation på lång sikt. Tjänsten är också tillgänglig för mer aktiva investerare, som använder den som bas för sin portfölj och sedan kompletterar med egna fonder, aktier och andra tillgångar.

Nackdelen med tjänsten är att den kan upplevas som alltför passiv. Det är förståeligt att människor med ett starkt intresse för investeringar föredrar att skapa sina egna portföljer. Det skulle vara ett intressant experiment att be sådana personer att också investera en liten summa pengar i Lysa och jämföra sina egna investeringar med fondens robotavkastning under 10-15 år.

Mer läsning:
Lysa avkastning
Lysa eller Opti
Opti vs Avanza
Lysa vs Avanza Auto

18+ investera dina pengar

Denna recension innehåller sponsrade länkar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Inget på sidan investeramera.se ska ses som rådgivning.

Artikeln innehåller sponsrade länkar.

 

Källhänvisning:

Lysa.se (sponsrad länk)

FAQ - Lysa recension

Varför du ska välja en Lysa Fondrobot?
Hög kundnöjdhet och gott rykte
Fondrobotarna med de lägsta priserna
Vad är skillnaderna mellan Lysa och Avanza?
Vad är skillnaden mellan Lysa och Opti?
Kostar det något att avsluta?
Kan man lita på Lysa?
Vem ligger bakom Lysa?
Hur mycket tar Lysa i avgift?