Lysa vs Opti – Här är bästa valet!

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 10 januari 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Lysa vs Opti

Lysa (sponsrad länk) eller Opti – Vilken tjänst ska du välja? Både Lysa och Opti är fondrobotar som sparar pengar i fonder med mycket god riskspridning och automatisk riskjustering över tiden, men vilken tjänst ska du välja?

I den här artikeln jämför vi fondrobotarna Lysa och Opti när det gäller användarvänlighet, investeringstillgångar, avgifter, avkastningsleverans och hållbarhet. Läs mer om den bästa fondroboten här.

 

I artikeln kan du läsa om:

 • Vilken fondrobot är bäst – Lysa eller Opti?
 • Snabbguide – Hur du investerar i Lysa och Opti
 • Jämförelse – Lysa vs Opti
 • För- och nackdelar – Lysa vs Opt

Just nu! Få 50% rabatt på fondavgiften hos OPTI med vår unika bonudkod: InvesteraMera

Just nu! Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA via denna länk. (Reklamlänk)

Handla hos Lysa idag!

Börja spara i Opti fondrobot!

FAQ – Välj mellan Lysa eller Opti

Lysa och Opti anses av många som en av de bästa fondrobotarna på marknaden. Vi svarar på de vanligaste frågorna om Lysa vs Opti nedan.

Vad är bäst Opti eller Lysa?
Hur mycket tar Lysa i avgift?
Hur mycket kostar Opti i månaden?
Vem ligger bakom Lysa?

Snabbsummering – Lysa vs Opti

Kortfattat anser vi att Opti är något bättre än Lysa. Huvudskälet är att Opti har bättre riskspridining och att Opti var snabbare med att lansera sin app. Den tidiga lanseringen av Optis app har gjort att de ligger steget före i utveckling, tillskillnad från Lysa. Skillnaden mellan Lysa och Opti är dock inte så stor, Lysa har lägre avgifter vilket innebär att många kunder sannolikt väljer Lysa förre Opti av den anledningen.

Opti må vara det bättre valet än Lysa tack vare bättre riskspridning och användarvänlighet i vissa avseenden. Men skillnaden är inte enorm och i vissa fall är Lysa bättre än Opti.

 

Vad är Lysa vs Opti?

Vad är Lysa och Opti? Lysa och opti är fondrobotar, robotrådgivare och sparrobotar. Deras digitala investeringstjänst går under flera olika namn. Men vad är egentligen en fondrobot?

En fondrobot automatiserar investeringar med dina pengar och ditt sparande. Det gör att du inte behöver grotta ner dig i aktiemarknaden och hoppas på att du köpt något som kommer öka i värde.

Just nu! Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA via denna länk. (Reklamlänk)

Handla hos Lysa idag!

Börja spara i Opti fondrobot!

Hur fungerar Lysa och Opti?

För att fondroboten ska kunna förvalta dina pengar måste du svara på en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar ska roboten ta fram ett förslag på hur den ska förvalta dina pengar – du får självklart tacka nej till fondrobotens förslag och ändra sparmålet.

Frågor som berör din sparstrategi:

 • Dina sparmål – Vilka är dina sparmål? Sparar du för semestrar, kontantinsättningar etc.?
 • Din sparbudget – Hur mycket pengar vill du investera omedelbart och sedan månadsspara?
 • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara, dvs. hur lång är din sparhorisont.
 • Hur risktolerant du kan vara – ju högre risk, desto mer volatilt kommer ditt sparande att vara, men du har större chans till att tjäna mer pengar.

Fondroboten väljer vilka fonder som ska investeras i utifrån den strategi du väljer. På så sätt ser den till att din portfölj är anpassad till den risknivå du kan tolerera och den tidshorisont du har för att investera dina besparingar.

Nu ska du kunna slappna av och inte behöva tänka på vad du köper. Därför är en fondrobot den perfekta investeringstjänsten för personer som inte är särskilt intresserade av att spara.

Lysa

Lysa

Lysa grundades med visionen att ge många människor ett sätt att spara bra. Att spara bra är faktiskt inte så svårt. Många människor misslyckas dock med att göra det.

En anledning till detta är att många människor styrs av traditionella bankråd. Detta är råd som bygger på produkter som banken erbjuder och som den genererar inkomster från.

Lysas namn kommer från ”vi vill belysa den finansiella sektorn”. Deras sätt att investera bygger bland annat på att sprida riskerna och hålla kostnaderna låga. Lysas strategi bygger på akademisk forskning.

Genom att programmera fondrobotar så att de automatiskt investerar enligt denna strategi är det möjligt att uppnå kvalitetssparande till låga kostnader.

Det är en användbar tjänst som får höga betyg av Google och Trustpilot. Här kan både erfarna och nyblivna investerare enkelt börja spara.

Du väljer den investeringsstrategi som passar dig bäst och Lysa sköter både investeringen och den regelbundna ombalanseringen av din portfölj. Du kan också välja mellan ”bred” och ”hållbar” den förstnämnda fokuserar på bred riskspridning, medan den sistnämnda fokuserar på att minimera investeringar i fossila bränslen och vapen.

Minsta insättning är 1 000 kronor, eller 200 kronor om du föredrar månadssparande. Det är också enkelt att överföra ISK-konton från andra aktörer direkt till Lysa och börja spara där.

Fördelar

 • + Låga avgifter
 • + Enkel att använda
 • + Bred investeringsportfölj
 • + Bra historisk avkastning
 • + Mycket bra betyg av användarna
 • + Enkelt att flytta sparkapitalet från ISK hos annan aktör

Nackdelar

 • Ingen exponering mot råvaror och alternativa investeringar till skillnad från Opti

Hur börjar jag spara i Lysa?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Lysa, sätter in pengar och börjar investera.

 

 1. Bli kund hos Lysa fondrobot

  Fyll i din mailadress och klicka dig vidare på ”sätt igång”

  Lysa

 2. Besvara frågor

  För att komma igång vill Lysas fondrobot veta hur du vill investera dina pengar. Därför får du besvara ca 20 frågor om din ekonomi och erfarenhet på börsen.

  Lysa

 3. Lysa presenterar investeringsförslag

  Baserat på vad du svarat på frågorna som Lysa ställt dig om investeringar, kommer roboten presentera ett investeringsförslag som den tror passar dig bäst.

  Här kan du antingen välja att godta Lysas förslag, eller själv ändra målfördelningen så att du exponerar din portfölj med fler eller färre andelar av räntor eller aktier.

  Vi väljer att inte förändra robotens investeringsförslag.

  Lysa

 4. Översikt av din portfölj

  Nu är det nästan klart! Då kan du titta närmare på detaljerna i din portfölj som Lysa skapat. Här kan du se vilka värdepapper du är exponerad mot, hur dina avgifter kommer se ut och hur mycket du kan tjäna sett till historisk marknadsdata.

  Lysa

 5. Besvara frågor

  Nu ska du återigen besvara frågor. Men denna gång handlar det mer om dig som privatperson. Bland annat vart du har medborgarskap, om du är en person i politiskt utsatt ställning (PEP) och var du har din hemvist någonstans.

  Lysa

 6. Signera med BankID

  Det sista du behöver göra är att läsa igenom alla dokument och signera att du öppnar ett konto hos Lysa fondrobot.

  Lysa

 7. Sätt in pengar

  För att börja investera måste du sätta in pengar på kontot. Det kan du göra genom flera olika betalningsmetoder. Vi rekommenderar såklart att du även kopplar ditt bankkonto så att du senare kan börja spara automatiskt med ett regelbundet månadssparande.

  Lysa

 8. Klart!

  Nu är allt klart och din fondrobot kommer börja spara åt dig. I översikten kan du se alla överföringar, följa ditt månadssparande, sätta in och ta ut pengar, kolla dina avgifter och dessutom dela ditt konto med vänner och familj som du vill ska följa din portföljs utveckling.

Bli kund hos Lysa idag!

Lysa

5/5

Lysa är bland de billigaste fondrobotarna på svenska marknaden samtidigt som man har extremt hög kundnöjdhet och en lättanvänd tjänst.

Mer information
 • + Sveriges billigaste fondrobot
 • + Sätt in pengar via Swish
 • + Konton med olika risknivåer

Opti

Opti grundades av svenska entreprenörer från teknik- och finanssektorn. I bakgrunden kände de att marginalerna inom finanssektorn var för höga. Opti tror på att bra sparande kan erbjudas till en lägre kostnad, något som är fördelaktigt för konsumenten.

Opti är en intelligent fondrobot i form av en app och hemsida som automatiskt kan investera i fonder. När du öppnar ett konto måste du först svara på några frågor om ditt sparande, sedan föreslår fondroboten fonder att investera i.

Investeringarna förvaltas automatiskt och baseras på dina personliga preferenser när det gäller sparande, risk och tidshorisont. Här kan de välja mellan 10 valbara portföljer med olika risknivåer och regelbunden ombalansering sker vid behov.

Opti är en oberoende investeringsrådgivare. Det innebär att de inte får ta emot några provisioner från fondbolag eller andra intressenter. De debiteras endast av kunder som sparar via fondrobotar.

Opti har många goda betyg, till exempel på Trustpilot och Google, och används bäst via sin lättanvända app. Avgifterna är dock något högre än hos Lysa.

Fördelar

 • + Mycket bra omdöme av användarna
 • + Investerar i råvaror till skillnad från Lysa
 • + Har en mobilapp till skillnad från Lysa
 • + Välj mellan 10 olika portföljer i olika risknivåer

Nackdelar

 • Högre avgift än Lysa

Hur börjar jag spara i Opti?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Opti, sätter in pengar och börjar investera.

 

 1. Logga in på webbplatsen

  Gå till valfri webbläsare och sök på opti.se

   

 2. Bli kund hos Opti

  Tryck på bli kund längst uppe i högra hörnet

  Opti

 3. Besvara frågor

  Innan du kan skapa en portfölj ber Opti dig svara på ett 60-tal frågor i tre olika delar;

  • Din ekonomi
  • Syn på risk
  • Hållbarhet

  Opti frågar dels dessa frågor för att få data om sina användare, men framförallt för att se hur riskbenägen du är och utifrån dina svar sammanställa en portfölj som ska matcha din risknivå.

  Opti

 4. Opti presenterar portföljförslag

  Baserat på vad du svarat på frågorna som opti ställt dig om investeringar, kommer roboten presentera ett portföljförslag som den tror passar dig bäst.

  Här kan du antingen välja att godta Optis förslag, eller själv ändra riskfördelningen så att du exponerar din portfölj med fler eller färre andelar av räntor eller aktier.

  Vi väljer att inte förändra robotens portföljförslag.

  Opti

 5. Översikt av din portfölj

  Nu är det nästan klart! Ta en kik på detaljerna i din portfölj som Opti skapat åt dig. Här kan du se vilka värdepapper du är exponerad mot, hur dina avgifter kommer se ut, hur roboten jobbar med hållbarhet eller hur din förväntade avkastning ser ut.

  Opti

 6. Koppla bankkonto

  För att börja investera måste du sätta in pengar i din portfölj. Här rekommenderar opti att du kopplar ditt bankkonto så att du senare kan börja spara automatiskt med ett regelbundet månadssparande.

  I slutet väljer du hur mycket du vill sätta in i din portfölj per dag eller månad.

  Opti

 7. Besvara frågor

  Efter att du namngett din portfölj och fått en översikt av din portfölj är det bara ett sista steg kvar. Att besvara de sista frågorna. Men denna gång handlar det mer om dig som privatperson. Bland annat vart du har medborgarskap, om du är en person i politiskt utsatt ställning (PEP) och var du har din hemvist någonstans.

   

 8. Signera med BankID

  Det sista du behöver göra är att signera BankID.

   

 9. Nu är din portfölj skapad!

  Nu är allt klart och din fondrobot kommer börja spara åt dig. I översikten kan du se alla överföringar, följa ditt månadssparande, sätta in och ta ut pengar, kontrollera dina avgifter och dessutom dela ditt konto med vänner och familj som du vill ska följa din utveckling.

  Opti

Investera idag!

Opti

5/5

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften. Kod: Investeramera

Mer information
 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter

Tillgänglighet – App vs Webbplats

Lysa och Opti har båda en app och hemsida. Det är något som gör båda fondrobotarna till de bästa på marknaden och kan konkurrera om nya kunder.

 

Lysa

Lysa kan användas på både dator och genom appen. Du sköter ditt sparande hos Lysa via deras hemsida. Det går lika bra i datorn som appen i din mobiltelefon eller surfplatta. Du verifierar dig alltid via mobilt BankID.

Fördelar

 • + Hemsidan är responsiv vilket gör det enkelt att navigera, framförallt för att datorn kan användas för att få större översikt.

Nackdelar

 • Lysa var sena med att lansera sin egna app. Att erbjuda en app är fördelaktigt för en fondrobot. Appar ger generellt mer användarvänlighet än hemsidor.

Opti

Opti finns båda som en app för iOS och Android och hemsida. Tjänsten har en webbplats med information om företaget och de fonder som det förvaltar. Det går lika bra att starta sitt sparande på appen som i webbläsaren.

För att börja spara med tjänsten måste du ladda ner dess app eller bli kund på hemsidan. Appen finns tillgänglig för både iOS och Android. På App Store har appen ett genomsnittligt betyg på 4.5 av 5 från de över 8 200 personer som gett betyg.

Fördelar

 • + Med Opti-appen kan du starta och hålla koll på ditt sparande snabbt, smidigt och enkelt på mobilen.

Nackdelar

 • Opti var sena med att lansera sin hemsida. Att enbart vara tillgänglig via app är negativt – det gick tidigare inte att starta portfölj eller hantera dina investeringar via hemsidan. Många uppskattar den stora skärmen som datorn erbjuder. Detta inte minst för att läsa och förstå tjänsten.

Jämförelse – Avgifter för Lysa och Opti

Fondrobot | Avgift till fondroboten | Fondavgifter | Total avgift

Lysa | 0,15-0,24% | 0,117 – 0,127% | 0,30-0,41%

Opti | 0,50% | 0,22-0,28% | 0,82-0,88%

 

När du undersöker vilken fondrobot du ska använda för att förvalta dina pengar kommer du att stöta på två huvudtyper av avgifter. Den första är avgiften till roboten och den andra är den totala avgiften. Men det finns fler avgifter att ta hänsyn till som du kan läsa mer om nedan.

Lysa och Opti tar ut avgifter på liknande sätt. Avgifterna är uppdelade i två delar, de avgifter som betalas till fondroboten (förvaltningsavgiften) och den del du betalar som sparare till fondbolagen som Lysa eller Opti sätter dina pengar i. Lysa tar också ut en liten avgift som kallas transaktionsavgift.

Den genomsnittliga totala avgiften för att använda en investeringsrobot är 1,4 %.

 

Avgift till fondroboten

Avgiften till fondroboten är den avgift som går till det faktiska programmet/AI:n som investerar dina pengar. Denna avgift kan variera mellan 0,09-0,65% beroende på vilken fondrobot du investerar i.

 

Fondrobot | Avgift till fondroboten

Lysa | 0,15-0,24%

Opti | 0,50%

 

Fondavgifter

Som namnet fondrobot antyder investeras dina pengar i olika fonder.

Dessa kan ha många olika former, inklusive indexfonder, andra fonder och ETF:er – en ETF är en börshandlad fond; ETF:er är vanligtvis kopplade till ett visst index och har vanligtvis lägre avgifter.

Det är viktigt att notera att olika fondrobotar investerar i olika fonder. Beroende på vilken risknivå en kund vill investera i placeras medel i olika fonder. Därför är det inte möjligt att säga exakt vad fondavgifterna är. Enligt Lysas webbplats är provisionen för en ren räntefond 0,117%, medan provisionen för en ren aktiefond är 0,127%.

Den aktör som säljer fonden kan ta ut en provision för detta. Opti får sin provision från fondförvaltarna för de fonder som Opti investerar i. Opti måste vara ett helt oberoende företag och kan därför inte ta emot provision. Det skickar därför tillbaka provisionen till spararna i fonden.

Detta gör det möjligt för spararna att rabattera fondens avgifter. Efter rabatten varierar sparkostnaden för fonder som Opti valt ut från cirka 0,22% till 0,28%. Detta motsvarar en rabatt på cirka 30-50% jämfört med att investera i dessa fonder via andra leverantörer.

 

Fondrobot | Fondavgift

Lysa | 0,117-0,127%

Opti | 0,22-0,28%

 

Transaktionsavgifter

Även för fondrobotar finns det kostnader förknippade med ombalansering och handel med ETF:er. Avgifterna ligger runt 0,01-0,03% och beror på vilken fond du investerar i.

 

Total avgift

I den totala avgiften ingår den avgift som fonden tar ut. Med andra ord är det fondens provision (som roboten investerat i) plus robotens provision.

De totala avgifterna varierar mellan 0,22% och 1,23% för de vanligaste investeringsrobotarna.

Det är viktigt att känna till alla avgifter innan du börjar investera. Annars riskerar du att förlora pengar som tas från dina investeringar i form av avgifter. Men om fonden presterar bra och värdet av dina investeringsplaner och mål är högt kan kostnaden vara relativt låg.

Ju mer pengar du investerar med en investeringsrobot, desto lägre är avgifterna.

 

Lysa uppger på sin webbplats att om du sparar i 100% aktier blir den totala avgiften 0,397%. Om du i stället sparar med 100% exponering mot räntor blir avgiften 0,367%.

Opti anger i sin app att den totala avgiften aldrig kommer att överstiga 0,9%.

 

Fondrobot | Total avgift

Lysa | 0,30-0,41%

Opti | 0,82-0,88%

Låt Lysa hantera ombalansering i ditt sparande!

Med Opti sköter fondroboten ditt sparande!

Investeringstrategi – Lysa vs Opti

Som namnet antyder investerar fondrobotar i fonder.

Det finns olika typer av fonder. Vanliga fonder kan vara indexfonder eller olika former av aktivt förvaltade fonder. Det finns också en typ av fond som kallas ETF. Detta är fonder som handlas på börser på samma sätt som aktier; ETF:er följer vanligtvis någon form av index och har vanligtvis lägre avgifter.

Lysa investerar i fonder och ETF:er med låga avgifter. Vi föredrar att investera i en mängd olika indexfonder. Investeringar med låga avgifter är en viktig del av Lysas strategi. Lysa investerar i fonder med exponering mot räntor och aktier. Inom båda områdena finns det olika underkategorier.

Opti marknadsför sig som den fondrobot som har den mest diversifierade investeringsportföljen. De investerar i fonder som är exponerade mot olika delar av aktie-, obligations- och råvarumarknaderna.

 

Omfördelning och viktning av portföljer – Lysa vs Opti

När du blir kund hos Lysa, Opti eller någon annan fondrobot får du frågor. Det är frågor om din ekonomiska situation och din inställning till sparande och risk. Det är frågor som hjälper fondroboten att göra investeringsrekommendationer som är rätt för dig.

Eftersom olika tillgångar har olika behov av förmögenhetsuppbyggnad kommer portföljen i slutändan att skilja sig från det ursprungliga investeringsförslaget.

Både Lysa och Opti balanserar automatiskt om portföljen regelbundet. Detta för att säkerställa att risknivån alltid motsvarar det ursprungliga investeringsförslaget.

Enligt Lysas strategi får du bättre avkastning till mindre risk på det sätt som Lysa viktar om kundernas portföljer.

 

Riskjusterad avkastning – Vem ger högst?

Den grundläggande principen för både Lysa och Opti är att du ska få bästa möjliga avkastning för den risk du tar. Det är omöjligt att få avkastning utan att ta risker. Du kan få sämsta möjliga avkastning genom räntesparande. Men det är också en säkrare investering än till exempel aktier.

Den bästa chansen att få bra avkastning finns i aktier. Att investera i aktier innebär också en högre risknivå. För att minska risken investerar fondrobotar i olika instrument. Detta möjliggör en god riskspridning. Även om en fondrobot väljer en portfölj med 100 % aktier kommer den ändå att diversifiera risken.

Fondrobotar investerar i fonder med olika specialiseringar. Det handlar bland annat om europeiska tillväxtföretag, små amerikanska företag och den svenska aktiemarknaden. Som kund hos Lysa eller Opti kommer du att få svara på en rad frågor om din ekonomiska situation och ditt sätt att spara. Detta för att fondroboten ska veta vilken risknivå som är lämpligast för dig.

Fondroboten placerar dina pengar enligt den risknivå som föreslagits för dig – Lysa och Optis mål är att ge dig den bästa avkastningen för den risk du har valt. Lysa och Opti offentliggör inte sina respektive riskjusterade avkastningssiffror. Fondrobotsparande är dock en investeringsmetod med god riskspridning.

 

Historisk avkastning – Lysa vs Opti

Fondrobotar är ett ganska nytt fenomen. Lysa och Opti är båda relativt nya. För att se hur deras modeller har presterat historiskt sett kör de båda simuleringar. Båda redovisar dessa simuleringar på sina respektive webbplatser.

Innan man investerar i en fondrobot är det förstås intressant att se hur tidigare avkastning har utvecklats. Det är särskilt intressant att se hur de har utvecklats i mer turbulenta tider – notera att både Lysa och Opti har portföljer med olika risknivåer.

Det är lärorikt att jämföra hur portföljer med olika aktie- och ränteallokeringar har utvecklats jämfört med motsvarande portföljer hos andra fondrobotar. Historiskt sett har Lysa och Opti uppvisat relativt likartad avkastning.

 

Risker med Lysa och Opti

Om du vill investera dina pengar för att få avkastning måste du vara beredd att ta risker. Den lägsta risken är ett bankkonto med statlig insättningsgaranti, men det ger inte heller någon avkastning.

Historiskt sett har aktier gett den bästa avkastningen. Den största nackdelen med aktiemarknaden är att den är volatil. Ibland kan stora, plötsliga nedgångar i aktiekurserna inträffa.

Historiskt sett har aktiemarknaden alltid återhämtat sig och vuxit. Det kan dock vara mentalt utmanande att behålla aktier när aktiemarknaden sjunker kraftigt.

Minimera risken i ditt sparande med Lysa!

Diversifiera din risk med Opti!

Minimera risken

Det finns olika sätt att minimera risken med sparande. Genom att spara långsiktigt kan du dra nytta av aktiemarknadens långsiktiga tillväxt. Som långsiktig sparare bör du också spara regelbundet.

Starta ett automatiskt månadssparande genom att överföra pengar till en sparplan, t.ex. en fondrobot, så snart du får din lön. På så sätt kan du ibland köpa lågt och ibland köpa högt. På lång sikt kommer avkastningen alltid att vara bra för dig.

Att ha ett automatiskt månadssparprogram är också ett bra sätt att se till att dina besparingar verkligen blir av.

 

Diversifiera din risk

Att diversifiera din risk är också viktigt – om du bara köper aktier i ett företag kan du vara chanslös om något går fel. Genom att köpa aktier i flera företag i olika sektorer och på olika marknader kan du sprida din risk: Även om ett företag presterar dåligt, presterar de flesta företag bra och vissa presterar bättre än förväntat. Du kan minska din risk genom att investera i flera olika aktier.

Den största fördelen med fondrobotar är att de sprider risken väl. En bra riskspridning kan också rädda dig. Fondrobotar kan dock diversifiera risken enligt en professionell strategi i olika produkter. Fondrobotar gör också detta till en låg kostnad.

Genom att göra månatliga långsiktiga besparingar med en fondrobot får du ett sparprogram som begränsar din risk väl.

 

Omdöme – Lysa vs Opti

En viktig del av utvärderingen av en ny produkt eller tjänst är att ta reda på vad andra konsumenter tycker om den – Lysa och Opti får ständigt höga betyg från sina kunder. Båda betygen är baserade på ett stort antal kundomdömen.

 

Lysa har det högsta betyget från tidigare kunder

Lysa har högre kundbetyg än Opti. Upprepade kundomdömen om Lysa är

”enkel”, ”lätt” och ”billig”

Detta är det högsta betyget en robotfond kan få – Lysa strävar efter att erbjuda bra sparande som är enkelt och billigt för sina kunder.

 

För- och nackdelar – Lysa vs Opti

 

Lysa för- och nackdelar

Fördelar

 • + Det som är bra med Lysa är att de tar ut lägre avgifter än Opti. Den är lätt att använda och oavsett vad du väljer får du ett mycket brett utbud av investeringar med både aktier och räntor. Lysa har också historiskt sett visat mycket god avkastning.

Nackdelar

 • Den stora nackdelen med Lysa jämfört med Opti är att du inte får den exponering mot råvaror och andra investeringar som du får med Opti.

Opti för- och nackdelar

Fördelar

 • + Den största fördelen som jag tycker att Opti har jämfört med Lysa är att du kan få exponering mot råvaror för att få ett skydd mot inflationen. Eftersom jag själv inte är bekant med att investera i råvaror är detta dock inte en särskilt viktig fördel när jag väljer var jag ska investera.

Nackdelar

 • Det dåliga med Opti är att Lysas provision är 0,32 %, medan Optis är mycket högre, 0,9 %. Detta kan göra en stor skillnad i det långa loppet om du planerar att spara pengar över 10 år med Opti. Den historiska avkastningen är också mer gynnsam för Lysa än Opti.

Summering – Lysa eller Opti?

Oavsett om du väljer Lysa eller Opti för ditt sparande bör du kunna göra ett bra val – både Lysa och Opti är mycket bra tjänster för att spara pengar. Det är också möjligt att använda båda tjänsterna på samma sätt. Du behöver inte nödvändigtvis välja den ena framför den andra.

Om du är nybörjare behöver du inte börja spara med någon av fondrobotarna, utan du kan använda antingen Lysa eller Opti på samma sätt som du skulle spara med en globalfond.

Vi anser att Lysa med sina låga avgifter och billiga men högkvalitativa fonder som dina pengar investeras i gör det till en favoritfondrobot att välja. Fondroboten har också fått utmärkta användarrecensioner på Trustpilot.

Källhänvisning:

Lysa.se (sponsrad länk)

Opti.se (sponsrad länk)

Mer jämförelser

Opti eller Avanza

Lysa eller Avanza Auto

Lysa avkastning