Investmentbolag bortom Sveriges gränser

Albin Kjellberg
av Albin Kjellberg
·
Uppdaterad 19 april 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Investmentbolag är har nästan blivit en folksport i Sverige, i alla fall bland aktieintresserade. Hur är läget globalt? Vilka investmentbolag finns utanför Sverige och hur hittar man rätt? InvesteraMeras Albin Kjellberg tar ett snack med Jörgen Wärmlöv som förvaltar Spiltan Globalfond Investmentbolag.

– Jag har kallat dem för bortglömda pärlor, säger Jörgen.

Därför är investmentbolagen ute i världen intressanta

I Sverige är vi väldigt medvetna om investmentbolag, menar Jörgen, och påpekar att läget är annorlunda globalt.

– Jag tror att analytikerna tycker mer om renodlade bolag som går att sortera in i olika sektorer. De här bolagen hamnar på sidan om, de tenderar att bli lite bortglömda.

I Sverige har vi ett tag haft väldigt stort intresse för investmentbolag från privatsparare. Även det ser annorlunda ut utomlands, upplever Jörgen.

– Det räcker med att du åker till Norge och pratar om investmentbolag så förstår de inte alls vad man menar. Sverige och Belgien sticker ut när det gäller investmentbolag. Vi vet vad det är för någonting och vet hur det fungerar.

Även strukturerna på investmentbolagen kan skilja sig lite mellan Sverige och resten av världen. Jörgen lyfter fondens största innehav, Berkshire Hathaway, som ett exempel.

– Det är ju i grunden ett försäkringsbolag, som har återinvesterat överskott i både börsnoterade bolag och direktägda innehav. Jag kallar det för ett investmentbolagsliknande försäkringsbolag. Strukturen är lite annorlunda globalt jämfört med Sverige.

Jörgen Wärmlöv, Spiltan Fonder.

Rabatterna – Sverige vs utlandet

Rabatter är någonting som intresserar de flesta som tittar på investmentbolag. Där kan det också skilja sig en hel del mellan Sverige och utlandet. Rabatterna i Sverige generellt blivit väldigt små, och i många fall bytts till premier. Globalt går det fortfarande att hitta en del bolag med relativt stora rabatter.

– Ett exempel är Exor.  Det är ursprungligen ett italienskt investmentbolag, alltså Fiat-familjens, Agnellis, investmentbolag. Sedan det bolaget kom till börsen 2009 har de gjort väldigt mycket för att bredda verksamheten så att de inte bara är exponerade mot bilindustrin. De har till exempel börsnoterat Ferrari som var ett innehav inom Fiat. De har varit väldigt aktiva, gjort väldigt mycket bra saker, och trots det så har de en historiskt hög rabatt som inte jag tycker är rättfärdigad.

Det märks att Jörgen verkligen gillar Exor. Han lyfter även att de överträffat globalindex och att det finns ett stort familjeägande.

– Det finns också en duktig kapitalallokerare i bolaget, vilket är någonting jag letar efter med investmentbolag. Han heter John Elkann och är då barnbarn till Gianni Agnelli.

Så väljer Jörgen bland investmentbolagen

När det gäller att hitta rätt bland investmentbolagen letar Jörgen efter rätt personer: duktiga investerare och kapitalallokerare. Han lyfter Berkshire Hathaway som ett exempel.

– Warren Buffett har använt Berkshire Hathaway som sitt instrument för att investera. Det är som en plattform för honom, för att göra investeringar och sprida risker och även ha möjlighet att återköpa aktien.

Viktigt för Jörgen är också att man får en spridning i sektorer och att det finns en bra historik. När det gäller balansen mellan pris och kvalitet så lutar Jörgen åt kvalitetshållet. På frågan om han tenderar att hellre köpa bolag med duktiga personer bakom till ett lite högre pris än att köpa bolag med mer osäker kvalitet till ett lägre pris så är svaret tydligt: hellre duktiga personer till ett lite högre pris.

höga räntor

Mer om bolagen i fonden

I fonden så finns Markel och Fairfax Financial som båda två har en liknande struktur som Berkshire Hathaway.  De investerar sin försäkringsrörelse både i börsnoterade bolag och i onoterade bolag.

– Försäkringsbolag är lite som motsatsen till en bank brukar jag lite skämtsamt säga, att i en bank får du pengar från banken den dagen du lånar till att köpa någonting. Försäkringsbolaget är tvärtom, du ger pengar till försäkringsbolaget för att du vill bli av med en risk. Då är det viktigt att de är långsiktiga och duktiga att ta rätt risker. Oftast är det att när det är som mest lönsamt för ett försäkringsbolag att ta risk, är det ingen som kan det. Det är därför som jag tror Berkshire Hathaway har försökt diversifiera sig själva, att de kan ta risker vid rätt tillfälle.  Det håller också Markel och Fairfax Financial med.

Fairfax Financial har gått som tåget på börsen senaste tiden, upp över 60% på ett år. Där ser Jörgen de högre räntorna som en drivare.

– Försäkringsbolag behöver ha en viss andel obligationer för att spegla de försäkringsåtganden man har. Då har de gynnats, de här försäkringsrörelserna, av att räntorna gått upp, och därmed avkastningen på dessa obligationer. Det har gynnat dem som varit duktiga på att ta rätt risker och varit duktiga på att investera.

 

Albin Kjellberg, investeramera.se

Läs mer: Bästa fondroboten

 

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.