Sen Trump valdes till president i början november är bitcoinpriset upp rejält, och börjar närma sig milstolpen 100 000 USD. Vi ringde upp Arvid Börje Ramberg, grundare och vd på GreenMerc som är inriktade just på krypto. Är det så enkelt att det är Trumps valvinst som drivit upp priserna?
.
– Det är ingen hemlighet att Trump omger sig med människor som är väldigt positiva till kryptovalutor, säger Arvid Börje Ramberg till InvesteraMera.se.
Vart fjärde år sker en så kallad ”halvering” i bitcoin, det vill säga att belöningen till de som skapar nya block halveras. Det minskar incitamenten att utvinna nya bitcoins och därmed också mängden nya bitcoins som kommer in i systemet. Av en okänd anledning sker halveringarna samma år som det är presidentval.
– Det har varit bra fart på priset efter halveringarna oavsett vem som varit president, säger Arvid, som argument till varför man inte enbart kan tillskriva den starka prisutvecklingen till valutfallet.
.
Samtidigt är det svårt att komma ifrån Trumps starka kopplingar till krypto, i alla fall om man jämför med tidigare presidenter. Flera som varit nära Trump under valkampanjen, såsom Elon Musk och Robert F. Kennedy jr. är kryptoanhängare. Dessutom har Trump tillsammans med delar av sin familj startat ett kryptobolag, där en stor bild på Trump pryder hemsidan.
Skulle du bli förvånad om Trump köpt på sig Bitcoin?
– Jag skulle bli förvånad om han inte äger det nu.
Samtidigt har det hänt fler saker än bara USA-valet. Den tidigare nämnda halveringen är en faktor som förut gett rejäla uppgångar för Bitcoin historiskt.
– Historiskt har priset på Bitcoin stigit ungefär mellan 8 och 15 gånger efter halveringarna innan priset toppar och en mer långsiktig rekyl kommer.
Därutöver har bjässar såsom Blackrock och iShares lanserat bitcoin-ETF:er i år.
– Det är klart att det blir mer institutionellt intresse tack vare ETF:erna som lanserades i januari, det ligger en lång tids arbete bakom dessa.
Nu när bjässar som Blackrock har bitcoinprodukter kan man inte säga att bitcoin kommit in i någon slags mognadsfas?
– Det är fortfarande en ung tillgång med mycket volatilitet. Samtidigt finns inte en enda person som förlorat Bitcoin på fyra års sikt eller längre. Vi är fortfarande i en situation där svenska banker inte on-boardar bitcoinföretag och där pensionsfonderna inte investerar i bitcoin. Jag tror det är långt kvar till mognadsfasen.
Är inte en vanlig invändning mot bitcoin och ett problem med valutan att den kan missbrukas?
– Jo, men kriminella missbrukar telefoner för att koordinera kriminella aktiviteter. Du förbjuder inte mobiler för det, utan det gäller att ha kontroller för att minimera och försvåra missbruk. Fler och fler länder inser att detta och sätter upp regelverk och normer. Ju mer bitcoin och kryptovalutor regleras, desto mindre attraktivt blir det för ljusskygga element.
Med tanke på rusningen som varit senaste månaden i bitcoin, hur ska man tänka som investerare, det är lätt att dras med?
– Det kan säkert komma rekyler, det skulle kunna gå ner 30% innan årsskiftet. Historiskt har vi dock ofta sett en stark utveckling från halveringarna och ungefär 500 dagar framåt. Jag tror framförallt på bitcoin på lång sikt.
Investeramera.se