Från pantflaskor i Edmonton till styrelserummet i Omaha tar Greg Abel nu över klubban som VD för Berkshire Hathaway efter Warren Buffett. Hur ser hans historia inom Berkshire ut och vad kan vi förvänta oss i framtiden?
Under årtionden har Berkshire Hathaways aktieägare funderat på samma nyfikna fråga: ”Vem blir efterträdaren till Warren Buffett?” Svaret har länge varit diskuterbart. Men 2021, under en stämman, avslöjades det till slut. Charlie Munger, då 97 år, råkade säga: ”Greg will keep the culture.” Namnet var ingen slump. Greg Abel hade varit det mest troliga valet i flera år. Fyra år senare är det officiellt. Vid årsskiftet 2025 lämnar Buffett VD-posten efter mer än ett halvt sekel. Greg Abel, född i Edmonton 1962, tar över rodret för ett av världens mest beundrade företag.
Hans bakgrund kunde knappast vara mer jordnära. Som barn cyklade han runt med reklamblad, delade ut dem för en fjärdedels cent styck, och plockade pantflaskor längs vägen hem. Väldigt likt Buffetts uppväxt. Hemmet präglades av lågkonjunkturer och tillfälliga jobb. Fadern sålde brandsläckare, modern arbetade som sekreterare. Det var ingen självklar väg till att bli VD för ett av världens största och viktigaste företag, men precis som Buffett utvecklade Abel tidigt ett sinne för affärer, arbetsdisciplin och sparsamhet.
Efter examen i redovisning från University of Alberta och ett par år som revisor i San Francisco, tog karriären fart på energibolaget CalEnergy. Därifrån gick det vidare till MidAmerican Energy, som förvärvades av Berkshire Hathaway 1999. När Abel 2008 blev VD för bolaget – sedermera omdöpt till Berkshire Hathaway Energy – ledde han det genom stora satsningar på förnybar energi, elnät och infrastruktur. Bolaget växte till en av USA:s största energikoncerner, och under hans ledning fyrdubblades kapaciteten inom sol- och vindkraft.
2018 blev han vice ordförande i Berkshire Hathaway och fick ansvar för alla icke-försäkringsverksamheter. Bland dessa finns guldkorn som BNSF Railway, Dairy Queen, See’s Candies och Benjamin Moore. Dessa affärsenheter står idag för omkring två tredjedelar av koncernens operativa vinst. Greg Abel har därmed redan burit en stor del av koncernens tyngd på sina axlar. Hans stil beskrivs som lågmäld men extremt noggrann, en ledare som lyssnar mer än han talar och som ogärna söker rampljuset. Buffett har sagt det enkelt: ”Greg är en smart person som aldrig gör något dumt.”
Även om Buffett ännu inte formellt pensionerat sig, markerar detta ett tydligt skifte. När Buffett går bort kommer hans aktier att förvaltas av en stiftelse styrd av hans barn. På sikt kommer rösträtten att spridas till institutionella ägare och privatpersoner, vilket kan öka pressen utifrån.
Men med Abel vid rodret ser det ut som att kulturen får leva vidare. Han är inte en kopia av Buffett, men har formats av honom. Samtidigt förväntas han gå sin egen väg inom vissa områden, särskilt där energifrågor och infrastrukturutveckling står i centrum. Det råder dock inga tvivel om att hans främsta uppgift blir att bevara det som gjort Berkshire Hathaway unikt: långsiktighet, decentralisering och ett nästintill religiöst förhållningssätt till kapitalallokering “Greg will keep the culture,” sa Charlie Munger. Och det är precis vad Berkshire och dess aktieägare hoppas på.