Lysa vs Avanza

 

Lysa vs Avanza

Huruvida man ska spara eller investera i Avanza eller Lysa är en svår fråga för många. Här tittar vi på alla aspekter som kan påverka valet så att du kan göra ett så klokt val som möjligt.

Sveriges mest populära fondrobot och Sveriges mest populära internetbank. Vilket är bäst och vad ska du välja?

Både Lysa och Avanza erbjuder riktigt bra tjänster som gör det enkelt att spara i aktier fonder och värdepapper. Det finns dock en del skillnader som du bör känna till innan du gör ditt val. Nedan följer en förklaring av de olikheter som skiljer de olika företagen åt så att du ska kunna lista ut om det är Lysa eller Avanza som passar dig eller ditt sparande bäst.

 

Vad är Lysa

Lysa är en svensk fondrobot som, på ett enkelt sätt, hjälper dig att spara och investera pengar, antingen vid enstaka tillfällen eller vid varje månad, det väljer du själv.

Den tjänst som Lysa erbjuder varierar från kund till kund. När du registrerar dig hos lysa får du nämligen svara på några olika frågor och baserat på vad du svarar så sätter de upp en plan över vad du ska spara i och hur stor risk ditt sparande kommer innebära.

Ett mer defensivt sparande innebär en större risk men samtidigt större potential till avkastning och tvärtom. Fondroboten kommer investera mer pengar i aktier om du valt att investera med mer risk och desto mer i obligationsfonder för att minska risken. Fördelningen mellan aktier och obligationsfonder gör roboten själv och är inget du måste fundera över.

Enkelhet och automatisering är nämligen lysas grundtanke vad gäller investeringar. De sköter dina placeringar så att du har mer tid över till annat som du tycker är roligare. De sköter även underhållet av din ekonomi och ser till så att ditt sparande fortsätter att hålla den risknivå som du önskar.

I dagsläget är Lysa den fondroboten som har lägst avgifter på marknaden. Ska du välja att investera dina pengar via en fondrobot så kommer du få behålla flest kronor av ditt kapital och din eventuella vinst.

Hur börjar jag spara i Lysa?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Lysa, sätter in pengar och börjar investera.

 

1. Bli kund hos Lysa fondrobot

Fyll i din mailadress och klicka dig vidare på ”sätt igång”. Framöver kan du logga in med BankID

Lysa home

2. Besvara frågor

För att komma igång vill Lysas fondrobot veta hur du vill investera dina pengar. Därför får du besvara ca 20 frågor om din ekonomi och erfarenhet på börsen.

Lysa

3. Lysa presenterar investeringsförslag

Baserat på vad du svarat på frågorna som Lysa ställt dig om investeringar, kommer roboten presentera ett investeringsförslag som den tror passar dig bäst.

Här kan du antingen välja att godta Lysas förslag, eller själv ändra målfördelningen så att du exponerar din portfölj med fler eller färre andelar av räntor eller aktier.

Vi väljer att inte förändra robotens investeringsförslag.

Lysa

4. Översikt av din portfölj

Nu är det nästan klart! Då kan du titta närmare på detaljerna i din portfölj som Lysa skapat. Här kan du se vilka värdepapper du är exponerad mot, hur dina avgifter kommer se ut och hur mycket du kan tjäna sett till historisk marknadsdata.

Lysa

5. Besvara frågor

Nu ska du återigen besvara frågor. Men denna gång handlar det mer om dig som privatperson. Bland annat vart du har medborgarskap, om du är en person i politiskt utsatt ställning (PEP) och var du har din hemvist någonstans.

Lysa

6. Signera med BankID

Det sista du behöver göra är att läsa igenom alla dokument och signera att du öppnar ett konto hos Lysa fondrobot.

Lysa

7. Sätt in pengar

För att börja investera måste du sätta in pengar på kontot. Det kan du göra genom flera olika betalningsmetoder. Vi rekommenderar såklart att du även kopplar ditt bankkonto så att du senare kan börja spara automatiskt med ett regelbundet månadssparande.

Lysa

8. Klart!

Nu är allt klart och din fondrobot kommer börja spara i fonder åt dig. I översikten kan du se alla överföringar, följa ditt månadssparande, sätta in och ta ut pengar, kolla dina avgifter och dessutom dela ditt konto med vänner och familj som du vill ska följa din portföljs utveckling.

 

Vad är Avanza

Svansa är en svensk internetbank som gör det enkelt och billigt för dig att spara i aktier och fonder. Sedan Avanza grundades har företaget fokuserat på att utmana traditionella banker vad gäller avkastningen och avgifterna för småsparares investeringar.

Avanza är idag ett väletablerat svenskt finansbolag. Avanza Bank erbjuder en rad tjänster för privatekonomi, bland annat pensionssparande, aktieinvesteringar med ISK, fonder och ”vanliga” banktjänster.

Avanza har idag över 1,7 miljoner användare och har utsetts till ”Sveriges nöjdaste sparare” av SKI 13 år i rad och har vunnit Privata Affärers utmärkelse ”Årets Bank” tre år i rad.

Företagets popularitet, välanvända samt lönsamma tjänster och utmärkelser bevisar verkligen att de är en seriös aktör och därför är det inte förvånande att Avanza, när fondrobotarna började dyka upp i Sverige, försökte skapa en egen variant.

Hur börjar jag spara i Avanza?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Avanza, sätter in pengar och börjar investera.

  1. Bli kund

    Gå till avanza.se för att bli kund med BankID.

    Avanza

  2. Därefter måste du svara på frågor om kundkänndeom för att avanza ska kunna lära känna dig och dina ekonomiska mål bättre.
  3. Därefter är det klart och du kan börja investera dina pengar.

 

 

Varför fondrobot?

Att investera via en fondrobot blir allt mer populärt, frågan är dock om deras tjänster är nödvändiga.

En vanlig fördom om fondrobotar är att de utför underverk vad gäller investeringar som är helt omöjligt för majoriteten av vardagliga sparare att få till på egen hand, men så är inte fallet. En fondkonton utgör i huvudsak 2 viktiga funktioner.

  1. De väljer ut bra och helst undervärderade aktier räntor och fonder som den investerar dina pengar i.
  2. De ser till så att fördelningen mellan aktier och obligationer håller samma linje som du valde när du väl startade ditt sparande.

Såklart är det två viktiga funktioner få balanser mellan aktier och obligationer är en mycket viktigt del i sparandet för att du varken ska ta för hög eller låg risk för att uppnå de ekonomiska mål som du har,

En tumregel är att du vill ha 10% i aktier för varje år som återstår tills du kommer att spendera pengarna. Med andra ord, bör du ha 100% av ditt investerade kapital i aktier om du planerar att spara 10 år eller mer och 50% i aktier samt 50% i räntor om du ska använda pengarna efter 5 år.

Anledningen till att fördelningen bör se ut som i exemplet ovan är för att aktier har den största potentialen för hög avkastning i det långa loppet samtidigt som de innebär den största risken. De pengar som ligger placerade i räntor har en lägre risk och samtidigt lägre avkastning. För att optimera både avkastningen och risken efter de mål du satt är fördelningen mellan aktier och räntor mycket viktig. Du vill inte ta för stor risk samtidigt som du inte vill få för låg avkastning.

Det är där Lysas tjänster kommer in i bilden och kan hjälpa dig med att välja bra och billiga aktier och räntor samt hjälpa dig att balansera fördelningen mellan dem på ett bra sätt för dig.

Det är jo dock inga egenskaper som endast fondrobotar besitter utan du kan ju göra det själv. Allt som Lysa gör kan du själv göra, allt som krävs är lite kunskap och tid.

Välj en globalfond med låga avgifter, till exempel Avanza Global, och välj ett sparkonto med insättningsgaranti för den del av kontot där du vill ha ränta. Eftersom räntorna för närvarande är mycket låga kan det vara bra att välja ett sparkonto för den delen av din portfölj. Därmed är fondrobotens första steg avklarat: att välja bra och billiga investeringar.

Nästa steg, att sköta rebalanseringen, innebär att du helt enkelt ändrar fördelningen mellan Avanza Global och ditt sparkonto en gång per år. Om du till exempel vill använda fonderna i 10 år under det första året är en tumregel att du ska investera 100 procent i Avanza Global. Året därpå, när du har nio år på dig att använda pengarna, ändrar du fördelningen till 90 % i Avanza Global och 10 % på sparkontot med insättningsgaranti.

Avgifter Lysa vs Avanza

Varje år tar Lysa ut en avgift på omkring 0,30 – 0,41% beroende på hur fördelningenmellan aktier och obligationer i investeringen är samt hur stort belopp du valt att spara samt hur ofta du ber roboten investera åt dig, enstaka gånger eller kontinuerligt varje månad.

Hos Avanza kan du själv köpa flera olika fonder till olika avgifter. Avanza Global, den billigaste globalfonder i hela Sverige, har ett courtage på 0,10%, kombinerar du investeringar i den fonden tillsammans med att placera pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti kan du uppnå samma sparande som Lysa erbjuder men till ett lägre pris.

Det kan tyckas vara onödigt att diskutera en sådan liten skillnad i avgift men på lång sikt kan den minska skillnad ha en betydande inverkan och till slut kan de tiondels procent resultera i en skillnad på flera hundratusentals kronor.

Skillnaden i avgifter efter 20 år mellan Lysa, som har 0,391% i avgift, och Avanza Global, som har 0,10% i avgift, för en investering på 1 000 000kr.

Dock tar varken Avanza eller Lysa ut chockhöja avgifter. Lysas fondrobot tar ut som sagt ut upp till 0,41% i avgifter beroende på hur mycket du valt att spara i fonder respektive aktier samt hur mycket och ofta du sparar. Avanzas tappning på fondrobot, Avanza Auto, är dyrare än Lysas, för tillfället är de billigast på hela marknaden vad gäller fondrobotar. Så vill dua absolut investera via en fondrobot och vill spara så många kronor i avgift som möjligt så rekommenderar vi att välja Lysa.

Hos Avanza kan du påverka ditt sparande i betydligt större utsträckning eftersom du kan välja att göra det helt själv. Därför har de möjlighet att erbjuda investeringar till ett betydligt lägre pris än vad Lysa kan. Hos Avanza kan du till och med investera helt utan kostnad där inget av ditt kapital går förlorat till avgifter. Nätmäklaren har nämligen skapt en gratisfond som kallas Avanza Zero som helt enkelt tar bort alla avgifter som är förknippade med fondandel.

 

Portfölj

Lysa erbjuder en bred portfölj av aktier i företag från hela världen så att du ska få god spridning på dina placeringar. Deras innehav innehåller indexfonder för bolag från bland annat USA, flertalet länder i Europa, Sverige, aktörer i Asien som Japan, Australien och olika tillväxtmarknader.

Ett exempel på en välkänd fond som du har möjlighet att placera pengar i om du använder Lysas tjänster är Vanguard Inedx Funds, som är kända för att skapa fonder med låga avgifter. I Lysas utbud ingår även Öhman Sverige Marknad Hållbar A som är en aktiefond som följer utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Fonden består av mellan 50-80 olika bolag som alla måste uppfylla specifika krav på vad ledningen anser klassas som hållbara bolag.

Hos Avanza kan du skapa din helt egna unika portfölj som passar dig, dina värderingar och ekomiska mål till punkt och prickar. Det finns en helt uppsjö av aktier och fonder som har alla olika inriktningar och risker som du kan tänka dig. De erbjuder investeringsmöjligheter i fonder och aktier från andra företag och banker men har även skapat sina egna fonder där du kan investera till ett mycket fördelaktigt pris.

Lysa portfölj

Lysas räntor består av svenska statsobligationer, bostadsobligationer, företagsinformationen samt internationella obligationer. Några av de obligationer som Lysas räntor innehåller är XACT Obligation, SPP Obligationsfond, Öhman Realobligation och Vanguard Global Bond EUR.

Lysa portfölj

Hos Lysa kan du få dina pengar automatiskt investerade i en helt uppsjö av olika fonder och aktier. Som tidigare nämn anses räntor i allmänhet vara en säker investering som innebär en låg risk men som samtidigt genererar relativt låg avkastning. I dagsläget är marknaden så osäker så att investera i räntor kan vara en bra för att minimera risken. Samtidigt är räntorna så låga så vissa anser att det kan vara ett bättre val att en del av dina besparingar på ett sparkonto men lite ränt samt insättningsgaranti.

Kollar vi bakåt i historien kan vi se att räntorna år 2020 inte var så säkra som många banker ville få sina kunder att tro. Till exempel så fick den tidigare så populära obligationsfonden Spiltan Räntefond Sverige problem och kunde inte under en kortare period sälja av sitt innehav. Därför var det inte möjligt för fondens kunder att ta ut sina pengar. Den risken finns inte hos ett sparkonto, dock finns inte samma möjlighet till avkastning så det är en avvänjning du själv för göra.

Avanza Global portfölj

Men Avanza kan du skräddarsy din egen portfölj helt efter dina egna preferenser. De erbjuder aktier i stora som små företag på i pingisproffset alla marknader. Aktierna du kan investera i hos dem kan vara dyra och de kan vara billiga, de kan även innebära olika stor risk att investera i.

Avanza erbjuder även ett stort antal fonder som du som kund kan placera pengar i. De har bland annat räntefonder, aktiefonder samt blandfonder som alla är har innehav på olika marknader. Vill du placera på den Amerikanska marknaden, den svenska eller varför inte Europa i stort så kan du göra det. Även fonderna ligger i olika prisklasser så att alla Avanzas kunder ska hitta något som faller dem i smaken, de har till och med egen fond, Avanza Zero, som är helt gratis. De har även alternativ som liknar den portfölj som Lysas fondrobot skapar åt dig, nämligen Avanza Global.

Avanza Global portfölj

Avanza Global fungerar som en global indexfond och investerar i stora och medelstora bolag i 23 utvecklade länder. Fonden är en så kallad matarfond som investerar minst 85 procent i andra fonder och har som mål att ge andelsägarna en avkastning som motsvarar utvecklingen i de fonder som de investerar i. Avanza rapporterade i juli 2023 att varannan krona som svenskarna investerade gick till globalfonder. Intresset för globalfonder har alltså ökat otroligt de senaste månaderna.

Tjänster

Lysa är som tidigare nämnt en fondrobot som förvaltar dina pengar automatiskt och investerar de i olika tillgångar beroende på hur stor risk du vill ta med ditt sparande. I jämförelse med Avanza så är Lysa mycket begränsade med vad de kan göra och erbjuda sina kunder. Om det är en fördel eller nackdel beror på vem men frågar.

Kunder som inte själva har varken kunskap eller ork tycker att det är skönt att någon annan hittar bra investeringar och samtidigt underhåller dem så att du själv slipper grotta ner dig i ämnet och oroa dig över att investeringarna inte kommer att gå bra.

Andra gillar att hålla koll och tycker att utbudet är något begränsande. Eftersom Lysa anpassar sitt innehav efter vilken risk du vill ta så måste de ha möjlighet att investera i både aktier och fonder. Det innebär att utbudet av aktier inte är lika stort som hos andra tjänster som i större utsträckning fokuserar på aktier. Dessutom har du inte möjlighet att själv välja bort specifika aktier eller fonder som du inte uppskattar eller vill investera dina pengar i av olika anledningar, vilket du kan hos Avanza.

Avanza är en fristående bank och nätmäklare som erbjuder ett antal olika finansiella tjänster till sina kunder. Företagets huvudformer ligger på att erbjuda aktier och fonder till låga kostnader så att småsparare ska ha möjlighet att investera pengar och slippa betala stora belopp i avgifter men såklart gör de även annat. Du kan spara till ett barn, pensionsspara, ta bolån, få rådgivning likande private banking och så mycket mer.

 

Avkastning

Som tidigare nämnt beror möjligheten till avkastning på vilken risknivå du vill investera dina pengar till. Vill du ta en lägre risk får du räkna med lägre förväntad avkastning och tvärt om. Dock så beror inte avkastningen bara på risken utan avgiften för tjänsten eller tillgången du investerar i påverkar också hur mycket du tillslut kan få ut i avkastning.

Att välja att till exempel investera dina pengar i Avanzas Avanza Global skulle innebära att du betalade mindre i avgift än vad du hade gjort hos Lysa. Det talar för att du på lång sikt kan få högre avkastning med Avanza än med Lysa, eftersom de båda portföljerna till viss del speglar utvecklingen i stora globala bolag.

Det är dock oklart hur teorin kommer fungera i praktiken. Lysa har mer och större exponering mot den svenska marknaden än vad Avanza Global har. Avanzas Avanza Global har istället en högre exponering mot den amerikanska marknaden och amerikanska bolag än vad Lysa har. Betyder det istället att Avanza tar en större risk med sina investeringar eftersom en stor del av deras portfölj består av amerikanska bolag? Nej inte direkt eftersom de amerikanska bolagens ekonomi är i stor utsträckning kopplad till den globala ekonomin.

Det beror på att många amerikanska bolag har en hög andel global försäljning så om ekonomin i Asien exempelvis går dåligt så kommer även vissa amerikanska bolag att gå dåligt, eftersom de inte får sålt sina produkter.

Så att förstå i vilken investering den bästa avkastningen finns är mycket komplicerat och påverkas inte bara av en faktor. Något många framgångsrika investerare alltid ger som råd att att undvika höga avgifter. Avgifter äter bara upp din avkastning, för varje krona som går till bolaget eller förvaltaren bakom fonden eller aktien blir det en mindre till dig. I det långa loppet kan små små skillnader betyda otroligt mycket.

 

Verktyg

Utbudet av verktyg hos fondrobotar som nätmäklare spelar olika stor roll för olika investerare. Mindre erfarna eller de som inte har någon ork att lägga tid på sina investeringar struntar i majoriteten av fall i de olika verktyg och tjänster som erbjuds. Medan en mer insatt kan prioritera detta utbud mycket högt.

Utbudet av olika verktyg hos Lysa är mycket begränsat. Deras företag bygger på att underlätta sparande på ett sett och det är att göra det automatiserat. De erbjuder detta genom en fondrobot vilket därför är deras centrala verktyg.

Avanza å andra sidan har ett betydligt större utbud, inte bara vad gäller olika tillgångar, fonder och företag att investera i utan även vad gäller verktyg. De erbjuder automatik förvaltning genom Avanza Auto, vilket liknar det som Lysas fondrobot gör, de erbjuder även möjligheten att ta bolån, spara till pensionen eller till ditt barn.

De har även en aktiegenerator som visar dig vilka aktier du bör investera i baserat på dina svar på ett antal frågor. Avanza har även skapat ett traderprogram som de kallar för infront som är fullspäckat med olika funktioner som är perfekt för dig som gillar daytrading. Gå in på Avanzas hemsida för att se resterande verktyg som de erbjuder för sina kunder.

 

Tillgänglighet

Tillgängligheten är något som de båda företagen, Lysa och Avanza, arbetar hårt för. De båda är måna om att deras tjänster ska vara lätta att förstå samt navigera runt i. Såklart handlar det inte bara om att det ska se lätt ut utan de arbetar även för att det ska vara lätt att använda deras olika funktioner och verktyg.

Eftersom Lysa endast erbjuder en tjänst, deras fondrobot, är det inga oklarheter om hur man just navigerar sig fram till deras tjänst då hela hemsidan är uppbyggd kring denna funktion. För tillfället har de ingen app utan du når dem via deras hemsida, dock är denna mycket bra anpassad för att använda på en mobil.

Avanza försöker att profilera sig som en internetbank med flertalet billiga och innovativa sparmöjligheter. De har en mycket användarvänlig hemsida och app för både iOS samt Android som är lätt att nå samt använda oavsett vart du befinner dig i världen. Att hitta på Avanza är inga problem men i jämförelse med Lysa som endast erbjuder en tjänst krävs något fler klick för att komma just dit du vill.

 

Vad är smidigast?

Vilken tjänst, Lysa eller Avanza, som är smidigast beror på varför du använder tjänsten och vad du förväntar dig av den.

Lysa är mycket flexibelt och du behöver inte själv välja vilka aktier eller fonder som du ska spara i. När du registrerar dig hos Lysa så svarar du på frågor om dina sparmål och hur stor risk du är villig att ta. Utifrån dina svar bestäms sedan en fördelning av aktier och räntor som sedan pengarna automatiskt placeras utefter varje månad. Dessutom behöver du inte själv göra några justeringar för att ditt sparande ska behålla samma risk utan det gör Lysa automatiskt åt dig. Lysa passar därför den nya och bekväma spararen.

Avanza skapades för att göra handel med värdepapper både enklare och billigare vilket vi nu några år in på deras resa kan konstatera har varit väldigt framgångsrikt. Det som skiljer Avanza från Lysa och alla andra fondrobotar för den delen är att du som kund hos Avanza får välja dina aktier och fonder själv. Det är inte något som behöver vara svårt. Det kräver något mer tid av dig men det behöver inte vara svårt. Till att börja med är ett bra val att placera fonderna i en bred fond med låg risk och låga avgifter, som Avanza Global eller Avanza Zero till exempel.

 

Kundtjänst

De båda företagen har en mycket bra kundtjänst. Kundservicen är på topp, du får snabba svar på dina frågor och funderingar. Både Lysa och Avanza håller sig även uppdaterade på sociala medier och erbjuder kontinuerligt tips och råd via sina kanaler. I detta fall är det svårt att peka ut några skillnader och komma fram till vem som sköter själva kundkontakten bäst eftersom de båda är riktigt bra på det.

 

Experternas åsikter

Finansexperterna är oense i frågan om fondrobotar är bättre på att bygga en portfölj än vad du är.

Jan Bormesson, som driver Sveriges största ekonomiblogg, stödjer Lysa.

”Lysas fondrobotar efterliknar den globala marknaden på ett extremt billigt sätt.”

Småspararguiden, en annan ledande svensk finansblogg, är inte lika positiv till fondrobotar.

” Vi tror att robotrådgivning är en helt onödig produkt för de flesta”.

Bloggen fortsätter dock:

”Om man verkligen vill ha robotsparande så rekommenderar vi i dagsläget Lysa. Jag har pratat med dem ett antal gånger och de verkar vetenskapliga och seriösa, och viktigast av allt, de är billiga, bara något dyrare än ett sparkonto plus en undervärderad global aktiefondkombination.”

Pensionsmyndigheten skriver i sin rapport om robotrådgivare att de är onödiga för långsiktigt sparande: Pensionsmyndigheten anser att det är bättre att spara i aktiefonder för långsiktigt pensionssparande.

”Om man inte vill göra egna val tycker vi att en global aktiefond med låga avgifter är ett bra alternativ. I det läget behövs inte en robotrådgivare.”

Med andra ord anser vissa experter att robotrådgivare är onödiga och att det är bättre att själv välja en billigare globalfond. Andra experter menar att robotrådgivare underlättar för småsparare och fyller en viktig funktion.

Båda synsätten är förståeliga. Visst innebär ett eget val av en globalfond som Avanza Global lägre avgifter och därmed större sannolikhet för högre avkastning, men samtidigt vill många att sparandet ska vara så smidigt som möjligt.

Om Lysa kan hjälpa småsparare som annars inte skulle ha sparat mycket eller alls att komma igång med sitt sparande är det mycket bra. De två viktigaste faktorerna för att nå hög avkastning är att välja en rimlig fördelning mellan aktier och räntor samt att välja en fond med låga avgifter. Här kan både Lysa och Avanza hjälpa till, även om den ena tjänsten är något bättre än den andra när det gäller avgifter.

 

Lysa eller Avanza – bästa valet

Både Avanza och Lysa är riktigt bra tjänster som gör det enkelt att spara kontinuerligt varje månad. Det är enkelt att registrera sig och använda tjänsterna hos de båda företagen till relativt låga avgifter. Ingen av dem kräver heller speciellt stora förkunskaper om varken aktier eller sparande.

Avanza är en bank för dig som vill fatta fler beslut om dina investeringar och ditt sparande. Den är till för dig som vill skräddarsy och göra saker själv. Lysa är för dig som vill förenkla ditt sparande och dina investeringar, minimera ditt eget arbete och ändå få ett bra sparande.

 

InvesteraMera sammanfattar

Både Lysa och Avanza är två mycket uppskattade företag av sina kunder. På olika sätt har de underlättat investerande och gjort det mer tillgängligt för småspararen. Under åren har Lysa blivit Sveriges mest populära fondrobot och Avanza har blivit den mest omtyckta nätmäklaren.

De både erbjuder användbara tjänster men som skiljer sig något år från varandra. Lysa är det bästa valet om du vill ha ett flexibelt sparande och inte vill välja dina egna aktier och fonder. Vill du ha de lägsta avgifterna är Avanza det bästa valet.

 

FAQ – Lysa vs Avanza

Nedan besvarar vi några av de mest frekvent ställda frågorna om Lysa och Avanza.

Varför välja Lysa?

Du som antingen är ny med allt som gäller sparande eller du som inte har något intresse av att själv engagera dig i dina investeringar bör välja att investera via fondroboten Lysa. Du slipper lägga tid och energi på att få dina pengar att öka i värde, helt automatiskt får du en portfölj som är anpassad efter dina mål och den risk just du är villig att ta.

Vilken är den bästa fondroboten?

Lysa är den bästa fondroboten. Lysa är den fondrobot som förenklar och automatiserar ditt sparande till lägst avgift på marknaden. Du slipper lägga både tanke och energi på att hitta bra och lönsamma investeringar så att dina pengar ökar i värde, det gör Lysa åt dig.

Är det bra att spara i Avanza?

Avanza är en säker och billig nätmäklare med flertalet olika verktyg som du på ett enkelt sätt kan använda för att få dina pengar att växa. De har ett stort utbud av tillgångar att investera i så att du kan hitta det som passar just dig och så att du kan skapa en välbalanserad och diversifierad portfölj.

Kan man lita på Lysa?

Ja man kan lita på Lysa. Hos Lysa gäller insättningsgarantin när du sätter in pengar och investerarskyddet gäller på investerade pengar. Dessutom står de under finansinspektionens tillsyn. Dock innebär det alltid en risk att investera pengar så investera bara så mycket som du har råd att förlora.

Är Avanza trovärdig?

Ja Avanza är en trovärdig tjänst. Hos Avanza gäller insättningsgarantin när du sätter in pengar och investerarskyddet gäller på investerade pengar. Dessutom står de under finansinspektionens tillsyn. Dock innebär det alltid en risk att investera pengar så investera bara så mycket som du har råd att förlora.

FAQ – Lysa vs Avanza

Nedan besvarar vi några av de mest frekvent ställda frågorna om Lysa och Avanza.

Varför välja Lysa?
Vilken är den bästa fondroboten?
Är det bra att spara i Avanza?
Kan man lita på Lysa?
Är Avanza trovärdig?