Vad händer när man fyller 18?

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 30 januari 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Vad händer när du fyller 18 år?

Grattis till 18 år och välkommen in i vuxenlivet! Från den dag du fyller 18 år är du vuxen och kan fatta beslut om dina angelägenheter och är från och med nu din alldeles egna förmyndare. Enligt lagen är du nu vuxen.

Från och med idag kan du bland annat gifta dig utan tillstånd från länsstyrelsen och du kan köpa alkohol (i mataffärer och på pubar) och cigaretter. Du är den enda som har insyn i din ekonomi och dina föräldrar behöver inte längre betala för dig eller försörja dig det är numera ditt ansvar.

Dock gäller det inte om du studerar på gymnasiet eftersom de då måste försörja dig tills du slutar gymnasiet, eller tills du fyller 21 år . Dessutom får du rösta i både riksdagsvalet, kommunalvalet och regionvalet och från och med nu får du ta körkort för personbil. Du är inte längre minderårig!

I den här artikeln kommer du få lära dig följande:

 • Vad som händer när du fyller 18 år
 • Dina rättigheter som myndig
 • Dina skyldigheter som myndig

Nu har du eget ansvar

Från och med den dag du fyller 18 år står du på egna ben och dina val får större konsekvenser. För det första upphör dina föräldrars försörjningsplikt den dag du fyller 18 år. Hädanefter har dina föräldrar alltså ingen skyldighet att låta dig bo hemma och betala för dig utan de har faktiskt rätt att slänga ut dig ur hemmet och förvänta sig att du ska kunna ta hand om dig själv.

Förutsatt att du inte går i gymnasiet

Förutsatt att du inte fortfarande går i gymnasiet och pluggar. I så fall fastställer lagen att förälderns underhållsskyldighet varar tills du fyller 21 år eller går ut gymnasiet, därefter har de inte längre någon skyldighet att försörja dig.

Försörjningsplikten upphör när barnet fyller 18 år. Om barnet börjar skolan efter det är föräldrarna skyldiga att försörja barnet under skoltiden, men inte förrän barnet fyller 21 år. Med skolgång avses grundskola, gymnasium och annan motsvarande grundläggande utbildning.

 

Gifta dig

Från och med din 18 års dag får du även gifta dig, förutsatt att personen du gifter dig med också är minst 18 år gammal. Det är fastställt i lagen, 1 § Den som är under 18 år får inte ingå äktenskap. Lag (2014:376). Vilket står skrivet i 2 kap 1 § Äktenskapsbalken.

Att gifta sig innebär inte bara ett löfte om evig kärlek och trohet utan det finns ett antal juridiska aspekter att ta hänsyn till. Därför är det bra att tänka igenom och läsa om vad som faktiskt händer när du gifter dig med någon annan och vad konsekvenserna blir om ni någon gång skiljer er i framtiden.

Äktenskapsbalken

Efter äktenskapet äger ni var och en era egna tillgångar och ansvarar för era egna skulder. I händelse av separation delas dock värdet av allt ni äger lika mellan er. Det spelar ingen roll om ni köpte ett hus eller startade ett företag innan ni gifte er, värdet på all egendom som inte är enskild egendom enligt ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid skilsmässa.

När någon av er går bort så kommer dessutom din make eller maka att ärva dig. Det innebär att den personen kommer få alla dina tillgångar och ägodelar. Dock kan du skriva ett testamente över vart du vill att dina tillgångar ska ta även och på så sätt göra din make eller maka arvslös, bortsett från den delen av egendomen som är säkrad enligt basbeloppsregeln, om det är din önskan.

 

Köpa alkohol och tobak samt spela med pengar

Vid 18 års ålder kan du fatta egna beslut om din kropp, till exempel när det gäller rökning. Rökning är en dyr vana och om du röker ett paket om dagen får du räkna med att spendera mer än 20 000 kronor per år. Det är såklart också mycket skadligt för hälsan. Du får nu också köpa andra tobaksprodukter som snus eller vitt snus som blivit mycket populärt bland de yngre generationerna.

Från om med nu får du även dricka alkohol och även köpa den, antingen ute på kubben eller i baren men även i mataffären. I en mataffär kan du dock endast köpa antingen lättöl eller folköl vilket är alkoholhaltiga drycker som inte har en alkoholprocent som överstiger 3,5.

Dessutom kan du börja spela spel som erbjuds av olika spelbolag. Det kan vara Svenska Spel poker eller ett spel som Triss, som du så småningom kan köpa själv. Kom ihåg att många spel kan få dig att förlora pengar, så lägg inte alla dina pengar på dem och förvänta dig att vinna stort.

 

Ansvar över dig egen ekonomi

Det viktigaste när du fyller 18 är att du blir personligt ekonomiskt ansvarig. Du kommer att kunna komma åt ditt egna bankkonto och skriva under kontrakt utan målsman, för från och med nu är du din egen målsman.

I och med att du kan göra detta har du nu även möjligheten att kunna ta lån. Det kan vara bra om du exempelvis ska köpa en lägenhet, men undvik SMS-lån eftersom de kan bli mycket dyra om de används på fel sätt. En bra idé är att så tidigt som möjligt göra en egen budget över dina inkomster och utgifter så att du kan få en överblick på din ekonomi och kunna hålla reda på hur du spenderar dina pengar.

Budgetera

Så småningom kommer du också att betala dina första räkningar, oavsett om det gäller saker du köpt på nätet, beställt via telefon eller hyran för din första lägenhet. Detta kan vara förvirrande i början, eftersom vi sällan går igenom dessa praktiska steg i skolan.

I grund och botten innebär detta att du nu när du är 18 år kan underteckna ett kontrakt utan en förälders underskrift. Detta gäller inte bara saker som lån och online-shopping, utan något som kommer att finnas kvar under hela ditt liv och är en av de viktigaste fördelar du kommer att få.

LÄS MER – Testa Alwy och få full överblick över din ekonomi. Just nu dessutom 250 kr gratis när du öppnar konto.

Alwy

5/5

Vill du få koll på din ekonomi och strukturera upp ditt sparande? Då är Alwy helhetstjänsten för dig som styr upp din ekonomi och ger dig allt för din ekonomi!

Mer information
 • + För att komma igång med Alwy behöver du ditt bank-ID och din egen e-postadress
 • + Få en överblick över din ekonomi, hålla koll på dina största utgifter och hantera ditt sparande
 • + Webbplatsen är överskådlig och lätt att navigera sig i
 • + Smart och användbar app

Rösträtt

Rösträtt är rätten att rösta i allmänna politiska och andra val. Allmän rösträtt innebär att alla medborgare i en stat, eller medlemmar i en kommun, har rätt att rösta om de har uppnått en viss ålder, och den åldern är 18 år.

Från och med att du har fyllt 18 år får du rösta i tre svenska val, riksdagsvalet, kommunalvalet och regionvalet. Svenska riksdagsval är allmänna val till Sveriges riksdag där vi röstar om valet av ledamöter och ersättare till riksdagen. I kommunvalet röstar du på de parti som ska styra den kommun du bor i och i regionvalet (tidigare kallat landstingsval) röstar du på de parti som du tycker ska leda och styra den region du bor i.

 

Skaffa körkort

Från och med din 18 års dag kan du dessutom ta körkort. Redan när du fyllt 16 år kan du börja övningsköra med en förälder eller någon annan som har haft körkort i minst fem år och som är äldre än 24. Ett körkort innebär en stor frihet för dig eftersom du nu kan ta dig vart du vill när du vill. Dessutom gör ett körkort dig mycket mer attraktiv på arbetsmarknaden då det finns flertalet jobb som kräver att du ska ha ett B-körkort. Kort och gott är det alltså en investering för livet!

Ta körkort

 

Studiebidrag

Om du studerar på gymnasienivå ger CSN dig ett studiebidrag på 1 250 kronor per månad och betalas ut under 10 månader per år, vanligtvis från september till juni. Från den dagen du fyller 18 år får du själv ta emot bidraget förutsatt att du studerar på heltid. Innan du är myndig så är det dina föräldrar eller vårdnadshavare som får pengarna och avgör vart det ska gå till.

 

Inte bara rättigheter utan skyldigheter också

Att bli myndig innebär dock inte endast massa rättigheter som att få dricka alkohol, ta körkort och rösta utan med rättigheterna tillkommer även skyldigheter.

Du är nu ansvarig över ditt egna liv. Du måste se till att du kan försörja dig själv, förutsatt att du inte går i skolan fortfarande och studerar, för det är ingen annan som har det ansvaret längre. Dessutom måste du vara medveten om att konsekvenserna för ditt agerande blir allvarligare och endast är dina. Skulle du göra något olagligt kommer du från och med din myndighetsdag att exempelvis få betala skadestånd, genomföra samhällstjänst eller fängelsestraff själv.

Skyldigheter och Rättigheter

 

Glöm inte att fira att du fyllt år

Även om allt nytt som vuxenlivet innebär kan verka nytt och komplicerat så glöm inte bort att njuta av din dag och livet också. Du fyller bara 18 en gång i livet och en så här viktig och utmärkande ålder bör firas ordentligt!

Och även fast du inte är ett barn längre så betyder det inte att du måste ha koll på exakt allt som en myndig ålder innebär. Känn dig inte ensam, det finns mängder av hjälp och information att få gällande alla områden. Exempelvis bistår din bank dig gärna med information gällande din ekonomi och ditt sparande för framtiden och hela internet är fyllt med tips och råd som du kan använda dig av.

 

Grattis! Allt det här får du göra som myndig

När du fyllt 18 får du:

 •  Rösta.
 •  Ta B-körkort för bil.
 •  Vara givare av ägg eller spermier.
 •  Gifta dig.
 •  Handla på nätet.
 •  Skaffa vapenlicens (undantag finns).
 •  Ansvaret över din ekonomi och får tillgång till alla dina konton.
 •  Ta lån.
 •  Ingå avtal.
 •  Skriva på papper själv, målsmans underskrift behövs inte längre.
 •  Köpa tobak.
 •  Gå på krogen
 •  Köpa alkohol på restauranger.
 •  Köpa Trisslotter och spela om pengar på casinon med svensk licens.
 •  Jobba 40 timmar per vecka i ordinarie arbetstid.
 •  Dömas till fängelse. (Fast 15-18-åringar får ­oftast vård inom socialtjänsten).

 

Sammanfattning

För varje år du blir äldre tillkommer nya rättigheter men även skyldigheter i ditt liv. När du fyller 15 år tillkommer vissa, du blir exempelvis straffmyndig och du får ta mopedkörkort. När du sedan fyller 18 tillkommer det ännu fler och du blir myndig och vuxen.

På din 18 års dag får du bland annat gifta dig, köpa alkohol och tobak, spela med pengar, du ansvarar över din egen ekonomi och du får rösta. Men som sagt innebär vuxenlivet även skyldigheter, du måste kunna försörja dig själv, förutsatt att du inte går i skolan, och även ta ansvar över dina handlingar på så sätt att du faktiskt riskerar att hamna i fängelse om du skulle göra något olagligt.

Men var inte orolig, vi förstår att allt nytt kan verka förvirrande men det finns hjälp att få, hela internet är fullt av tips och råd för att du ska kunna lära dig så mycket du bara kan om vad vuxenlivet innebär.

LÄS MER – Testa Alwy och få full överblick över din ekonomi. Just nu dessutom 250 kr gratis när du öppnar konto.