Vad är ett kreditkort?

Albin Kjellberg
av Albin Kjellberg
·
Uppdaterad 02 januari 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Vad är ett kreditkort? Ett kreditkort är en vanlig betalningsmetod för konsumenter. I den här texten ska vi gå in på vad det är och hur det kan användas på bästa möjliga vis… häng på!

Populäraste kreditkorten

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Marginalen Gold

4/5

Ett kreditkort för dig som handlar på nätet! Cashback i över 300 e-handelsbutiker och smidiga betalningslösningar.

Mer information
 • + Låg effektiv ränta
 • + Smidiga betalningslösningar
 • + Bra shoppingförsäkringar
 • + Cashback

Vad är ett kreditkort?

Vad är ett kreditkort och hur fungerar det?

Ett kreditkort är en betalningsmetod som tillåter dig att göra köp och betala för varor och tjänster på kredit. Det innebär att istället för att betala direkt med egna pengar, lånar du pengar från en bank eller annan finansiell institution och betalar tillbaka det beloppet vid en senare tidpunkt.

Som konsument kan du använda ett kreditkort för att göra säkra och bekväma köp online eller i butiker, samt för att betala för resor, hotell och andra utgifter. Du kan också använda det för att bygga upp din kreditvärdighet, genom att använda kortet ansvarsfullt och betala tillbaka det utestående saldot i tid varje månad.

Varför skulle jag skaffa kreditkort då?

Som vi nämnt är vitsen med ett kreditkort att skjuta upp betalningen. På så sätt behöver du inte ha pengar på kontot hela tiden för att kunna ta del av erbjudanden och bra deals.

En annan stor anledning till att skaffa kreditkort är att det kan vara väldigt lönsamt. Många kreditkort (om inte alla) ger dig tillgång till förmåner som exempelvis rabatter, bonusar och särskilda försäkringar. Genom kreditkort går det alltså att få tag på möjligheter som annars hade varit svåra att nå. Mer om förmåner och rabatter senare.

Kreditkort gör det enklare för dig att hålla koll på din ekonomi, då alla dina köp samlas på en faktura som du får i slutet av månaden. På så sätt får du möjlighet att se exakt hur din konsumtion ser ut och vad du lägger pengar på.

Dessutom erbjuder kreditkort ett extra skydd mot stöld och bedrägeri, då du vanligtvis kan begära pengarna tillbaka av din bank eller kreditgivare.

Kreditgräns på kreditkort

Kreditgräns – vad är det?

En kreditgräns är den du sätter för ditt kreditkort när du skaffar den. Det är alltså den maximala summa pengar som du kan låna från en bank eller kreditkortsföretag med ditt kreditkort. Detta är den totala summa pengar som du kan spendera med ditt kreditkort innan du inte längre kan göra några köp förrän du betalar tillbaka en del av ditt utestående saldo. Olika kreditkort ger olika hög kreditgräns, vilket är något du bör överväga när du ska välja ditt kort.

När du ansöker om ett kreditkort, gör kreditkortsföretaget en bedömning av din kreditvärdighet och fastställer en lämplig kreditgräns. Din kreditgräns baseras på faktorer såsom din inkomst, anställning, kredit historia och andra ekonomiska faktorer. Det är viktigt att notera att din kreditgräns kan variera beroende på vilket kreditkortsföretag du använder.

Det är viktigt att du håller dig inom din kreditgräns när du använder ditt kreditkort för att undvika höga räntor och avgifter. Om du överskrider din kreditgräns, kan det medföra extra avgifter, högre räntor eller påföljder. Det är därför viktigt att du håller koll på ditt saldo och din kreditgräns, och betalar tillbaka en del av ditt saldo regelbundet för att undvika överskridande av din kreditgräns.

Inte samma sak som betalkort

Kreditkort och betalkort är inte samma sak, även om de båda används för att göra betalningar.

Ett betalkort är ett kort som är direkt kopplat till ditt bankkonto. När du gör en betalning med ett betalkort dras pengarna direkt från ditt konto, så du kan bara handla för så mycket pengar som finns på kontot. Vanliga typer av betalkort är debitkort och bankkort.

Ett kreditkort å andra sidan fungerar på så sätt att du lånar pengar från kreditkortsföretaget för att göra dina köp. När du använder ditt kreditkort får du en skuld som du sedan betalar tillbaka med ränta. Kreditkort kan ge dig möjlighet att handla för mer pengar än du har på ditt bankkonto, men det är viktigt att du har en plan för att betala tillbaka det du har lånat för att undvika höga räntekostnader och skuldsättning.

Förmåner med kreditkort

Fina förmåner

Förmåner som rabatter och bonusar är den stora vitsen med kreditkort! Detta är en viktig del att tänka på när du ansöker om ett kreditkort; förmånerna ska passa med din livsstil.

Rabatter

Rabatter är vanligtvis en procentsats av priset på varor eller tjänster som du köper med ditt kreditkort. Rabatten kan till exempel gälla för bensin, restaurangbesök, shopping eller andra kategorier av inköp. Rabatterna kan variera beroende på kreditkortsföretaget och kan även ändras med tiden. Rabatter kan ge dig en möjlighet att spara pengar på dina inköp.

Bonusar

Bonusar är en annan förmån som kan erbjudas av vissa kreditkort. Bonusar är vanligtvis poäng som du tjänar genom att använda ditt kreditkort för inköp. Du kan sedan använda dessa poäng för att lösa in för belöningar som resor, shopping eller andra förmåner. Bonuspoäng kan variera beroende på kreditkortsföretaget och kan också ändras med tiden. Kreditkort med bonus blir alltså väldigt förmånligt för dig som konsumerar mycket.

Försäkringar

Många kreditkort erbjuder försäkringar som en förmån. Dessa försäkringar kan ge extra skydd och trygghet för konsumenterna när de använder sitt kreditkort för inköp eller resor. Några exempel på försäkringar är:

 • Reseförsäkring: kan täcka förlorade/försenade bagage, sjukdom eller olycka under resan, avbokning osv
 • Bilförsäkring: täcker skador på hyrbilar som du betalat med kreditkortet
 • Köpskyddsförsäkring: kan täcka skador på varor som du köpt med kreditkortet

Däremot är det viktigt att läsa villkoren för att förstå vilka försäkringar som gäller och om de enbart gäller under särskilda omständigheter.

Kreditkort på resan

Fungerar ett kreditkort i utlandet? Är det en bra idé att ta med det när jag ska utomlands?

Givetvis fungerar det utomlands och ja det är en utmärkt idé!

Många kreditkort är designade för att användas utomlands, med reseförmåner och reseförsäkring inbyggt. Billigare flygresor, hotell eller bilhyrning är vanligt med resekreditkort. Dessutom erbjuder många kreditkort lounge access på flygplatserna, för att du ska kunna lyxa till det lite extra på just din resa.

Kreditkort utomlands är alltså en väldigt bra idé.

Populära exempel på kreditkort för utlandsresan är Bank Norwegian och Resurs World.

Populära kreditkort på resan

 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Resurs World

4/5

Resurs World är fantastiskt för din utlandsresa – med bonusprogram, reseförsäkring, Consierge service och lounge access på flygplatser över hela världen!

Mer information
 • + 0,5% i bonus
 • + Tillgång till Concierge Service och Lounge Access
 • + Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • + Upp till 200 000 kr i kredit
 • + Inget valutapåslag
 • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
 • + Första året är gratis årsavgift

Vad kostar kreditkort?

Kostnaden för ett kreditkort kan givetvis variera beroende på vilket kort det gäller. Generellt sett är kort med förmåner dyrare i drift än de med mindre förmåner. Företaget som ger ut kortet måste tjäna på att ge ut förmåner till kunden.

De kostnaderna du behöver ta reda på innan du ansöker om kreditkort är:

Årsavgift
Det finns oftast en årlig avgift som du måste betala för att ha kortet. Den kan variera i storlek beroende på kort

Ränta
Om du undviker att betala hela skulden på ditt kort varje månad kommer du att debiteras en ränta på det obetalda beloppet. Räntan varierar men är i generellt sett hög, oftast 10-30%.

Avgifter för uttag
Avgift som tillkommer om du tar ut kontanter med ditt kort.

Valutapåslag
En avgift som tas ut när du köper något i en annan valuta eller i utlandet. En avgift som är särskilt viktig om du vill ha ett resekort.

Populära kreditkort utan årsavgift:

Bank Norwegian – utan årsavgift, med cashback

Re:member flex – ingen årsavgift, fina rabatter

Marginalen gold – ingen årsavgift, bra försäkringar

Vem kan få kreditkort?

Kraven för att få ett kreditkort kan variera beroende på kreditkortsföretag och vilken typ av kreditkort du ansöker om. Generellt sett måste du uppfylla följande krav för att få ett kreditkort:

 • Ålder – du behöver vara minst 18 år för att skaffa kreditkort
 • Inkomst – du behöver ha en stabil inkomst. Minimikravet kan variera mellan kreditgivare
 • Kreditvärdighet – har du låg eller saknar kreditbetyg kan det bli svårt att beviljas kreditkort
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Bokförd i Sverige – vissa kreditgivare kräver att du folkbokförd i Sverige samt att du har svenskt personnummer

Slutkommentar – vad bör jag tänka på när jag ansöker om ett kreditkort?

Det du bör tänka på är varför du vill ha ett kreditkort och hur du kan tjäna på det. Du behöver ha koll på hur din livsstil ser ut och vad du har för konsumtionsmönster.

Se till att du gör en grundlig jämförelse av kostnader, avgifter och räntor på kreditkortet. Du ska inte behöva betala för mycket jämfört med vad du skulle tjäna på kortet.

Du ska tjäna på ett kreditkort, inte betala för mycket!

Vill du ha hjälp med att hitta det bästa kreditkortet 2024, läs vår text på ämnet!

Jämför våra populäraste kreditkort!

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 8,12 – 24,95 % Till ansökan Läs recension
2 0 kr 0 % 24,35 % Till ansökan Läs recension
3 295 kr 1,50 % (min 35 kr) 20,28 % Till ansökan Läs recension
4 195 kr 3,00 % (min 45 kr) 17,65 % Till ansökan: Läs recension
5 225 kr 2 % (min 40 kr) 21,1 % Till ansökan Läs recension
6 1 068 kr 2,97 % (min 35 kr) 26,12 % Till ansökan: Läs recension
7 195 kr 3 % (min 35 kr) 17,73 % Till ansökan Läs recension