Bokusgruppen, med välkända varumärken som Akademibokhandeln, är ett namn de flesta svenskar känner igen. Med en värdering på 8 gånger EBITA och en lovande framtid ser bolaget undervärderat ut.
Få analyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.
Bakgrund
Bokusgruppen är Sveriges största bokåterförsäljare, med en omsättning på drygt 2 miljarder kronor. Bolaget äger varumärkena Akademibokhandeln och e-handelssidan Bokus och noterades i mitten av 2021 som en avknoppning av serieförvärvaren Volati.
Volati köpte Bokus och Akademibokhandeln för 263 mkr under sommaren 2017. Samtidigt gjorde Bokusgruppen ett EBITDA på 125 mkr, vilket innebär en multipel på 2 gånger årsvinsten. En anledning till den låga värderingen kan finnas i den amerikanska jätten Amazons intåg i Sverige under samma tid och e-böckers tillväxt. Kritiker hävdade att Amazon skulle konkurrera ut dem. Volatis grundare Patrik Wahlen diskuterade i “Montrosepodden” om att det knappt fanns några marginaler att vinna och att e-böcker skulle döda branschen var en överdrift, vilket visade sig vara helt korrekt.
Affärsmodell
Idag driver Akademibokhandeln 95 fysiska butiker, varav 77 helägda och 18 med en franchisemodell. 96% av Akademibokhandelns butiker är lönsamma, där den genomsnittliga rörelsemarginalen är 6,6%. De senaste 12 månaderna omsatte Akademibokhandeln 1,2 miljarder kronor och har vuxit med 16% i år, främst drivet av uppköp av franchisebutiker.
Bokus erbjuder över 10 miljoner titlar och har 830 000 aktiva kunder. Segmentet omsätter 653 Mkr och har vuxit med 2% hittills i år, jämfört med samma period föregående år. Företaget satsar även på ljudböcker genom en prenumerationsmodell som påminner om Storytel, ett börsnoterat företag.
De olika segment kompletterar varandra väl. Till exempel, när butiksförsäljningen minskade under Covid-19, kompenserades detta av den starka onlineförsäljningen. Nu ser vi en trend där fler konsumenter går till fysiska butiker, vilket stärker Bokusgruppen, eftersom konkurrenten Adlibris har sämre fysisk närvaro.
Bolaget är inte en snabbväxande ”raket”, men det är relativt konjunkturokänsligt och växer långsamt och stabilt. Branschen kännetecknas också av låg lönsamhet. Adlibris, Bokusgruppens största konkurrent, har haft en genomsnittlig vinstmarginal på endast 1,2 % de senaste tre åren, vilket minskar risken för ökad konkurrens. Hot från Amazon ska dock fortfarande beaktas. En konkurrensfördel gentemot Amazon är att Bokus är bättre anpassat till den svenska marknaden och kan erbjuda fler lokala titlar.
Tillväxten är låg, senaste 3 åren har omsättningen vuxit runt 1%, dock har den vänt upp senaste tidens till senaste kvartalets 8,8%. Dagens marginal på 6% är en bit under målet på 8% EBITA.
Balansräkningen är stark med en nettoskuld/ EBITDA på 0,8% vid utgången av det tredje kvartalet. Bokusgruppen fortsätter göra investeringar i IT-system, medan resterande kassaflöde betalas ut som utdelning till aktieägare.
Bokus gör förvärvsrelaterade avskrivningar på runt 20 miljoner per år, som inte är kompenserade av investeringar, vilket leder till att det verkliga fria kassaflödet är högre än vinsten. Att bolaget är verksamt i en tråkig bransch och inte växer kraftigt bidrar också till att investerare ofta missuppfattar bolaget, dock något som Mr Buffett hade uppskattat.
Finansiella mål
Den 24 april i år presenterade bolaget sina nya finansiella mål: en nettoomsättningstillväxt på 4 %, en EBITA-marginal på 8 % och en ROCE på 35 %. Målen visar att företaget har en god förståelse för kapitalallokering, eftersom ROCE är ett av de bästa måtten för lönsamhet. Detta nyckeltal belönar företag som effektivt utnyttjar sitt kapital, vilket Bokusgruppen gör. Ett exempel på detta är bolagets negativa rörelsekapital, vilket innebär att när företaget växer, frigörs kapital. Samtidigt uppmuntrar nyckeltalet till rationella investeringar. Under de senaste 12 månaderna har ROCE uppgått till 27,5 %.
Ägare av kött och blod
Ägarlistan är en liknelse av Volatis, då många ägare valt att behålla avknoppningen. Karl Perlhagen och Patrik Wahlen, grundare av Volati, äger tillsammans runt 74% av bolaget. Wahlen är även styrelseordförande i Bokus tillsammans med Volatis tidigare CFO, Mattias Björk, som ledamot. Även han äger 6% av aktierna i bolaget.
VD är Maria Edsman sedan 2018, med ett innehav på 100 000 aktier, vilket motsvarar ett värde på 4,5 miljoner kronor. Hon är även med i Volatis styrelse sedan 2023, vilket visar de tydligt sammankopplingarna bolagen fortfarande har med varandra.
Värdering
Värderingen ligger på 725 Mkr. När vi lägger till nettoskulden på 96 Mkr får vi ett EV på 821 Mkr. Under de senaste 12 månaderna uppgick EBITA till 125 Mkr, vilket innebär en värdering på 7x kassajusterat EBITA.
Slutsats
Även om Bokusgruppen inte nödvändigtvis förtjänar en hög multipel med tanke på den begränsade tillväxten, är de stabila och förutsägbara utdelningarna tillsammans med bolagets kapitaleffektivitet attraktiva aspekter. Uppsidan är inte enorm, men för en defensiv investerare som söker stabil tillväxt, hög direktavkastning (över 7 % yield) och låg volatilitet i siffrorna kan Bokusgruppen vara ett intressant case.
En möjlig option i caset är att bolaget fortsätter växa i linje med dagens höga ensiffriga tillväxttakt och når sitt marginalmål, vilket sannolikt skulle kunna leda till en uppvärdering.
Vill du diskutera analysen med skribenten? Gå då med i InvesteraMeras Facebook-grupp.