
Detta är en krönika av Niklas Aldén, en av rösterna i podden Market Makers.
.
Den största utmaningen när man är ny på börsen är att veta vad man ska köpa. När jag tog mina första stapplande steg som investerare gick jag in på min dåvarande banks topplista, där man såg dagens vinnare och förlorare (de aktier som gått bäst respektive sämst den dagen) och köpte helt enkelt de som gått bäst. Nu kan ju visserligen momentum vara en bra strategi, något jag lär skriva om i framtiden, men att köpa det som gått upp mest för dagen slutar som du kanske redan förstått oftast i katastrof.
Så, idag tänkte jag helt enkelt dela med mig av mitt absolut bäst tips för att du som nybörjare ska lyckas pricka rätt när du försöker välja aktier att äga. Det finns nämligen ett väldigt enkelt knep som kan ta dig väldigt långt.
”Köp bra bolag”
”Köp bra bolag”, så brukar det låta från många visa investerare. Oavsett om det är Aktiestinsen, Warren Buffett eller någon äldre släkting som gjort sig en förmögenhet på att köpa aktier i sin ungdom. Men hur vet man vad som är ett ”bra bolag”? Det är förstås lite mer av en konstform än en vetenskap och därför finns inte många exakta regler, men en väldigt grundregel att hålla sig till är att välja bolag som går med vinst. Och allra helst bolag som dessutom växer den vinsten. Men hur hittar vi dessa bolag enklast?
Givetvis är det bästa att läsa bolagens kvartalsrapporter och kanske hitta ett verktyg för att filtrera fram aktier baserat på nyckeltal. Ett sådant verktyg är Börsdata, vilket är det jag använt för att ta fram de siffror jag kommer att visa i denna artikel. I December 2024 finns det drygt 1 000 aktier på Börsdata spritt över ett antal så kallade börslistor. Dessa är Large Cap, Mid Cap, Small Cap och sedan ett antal mindre listor såsom First North, NGM och Spotlight.
Large Cap är helt enkelt de allra största bolagen på svenska börsen, storleken mäts i totalt börsvärde. Mid Cap är de mellanstora och Small Cap de minsta. De övriga listorna ligger utanför Stockholmsbörsen även om du kan handla dom precis som vanligt hos din nätmäklare. På de övriga listorna hittar vi ofta de mest spekulativa bolagen och många lockas till dessa listor just för att möjligheterna är stora. Hittar man det nästa Spotify eller Google kan man förstås bli stenrik om man kommer in tidigt, men hur lätt är det egentligen att pricka rätt bolag? Verkligheten är att de flesta av dessa bolag inte har någon ljus framtid till mötes, och du har helt klart oddsen emot dig om du investerar här.
Spelar storleken roll?
Låt oss begrunda diagramet nedan. Det visar andelen bolag per börslista som faktiskt tjänar pengar på sista raden. Trenden är enormt tydlig, desto mindre börsvärde desto större chans att de går med förlust. Nästan 9 av 10 bolag på Large Cap går med vinst, det är bara en handfull som går med förlust och tittar man några år tillbaks så är det närmare 100% av bolagen som går med vinst. På andra sidan spektrat har vi de mindre listorna NGM, First North och Spotlight där bara vart fjärde bolag går med vinst.
Det är också värt att anmärka på hur många fler bolag det handlar om. Large Cap är bara 15% av de över 1 000 bolag vi hittar på svenska börslistor. Majoriteten av alla bolag hittas faktiskt på de minsta listorna. Hela 61% av bolagen har sin hemvist här, det är alltså mer än 600 bolag.
Bara genom att undvika dessa listor så vågar jag påstå att du kommer att överprestera många andra privatinvesterare sett till avkastning, speciellt om man också tar hänsyn till vilken risk du tar. Visst, du kommer kanske inte att träffa rätt på nästa stora aktieraket men du kommer å andra sidan inte att kliva på några minor.
När man tittar på vad som gjort de största investerarna så framgångsrika så handlar det ofta om att de undvikit stora förluster. En rejäl mina i portföljen kan ta åratals att reparera och det är för de allra flesta bättre att satsa på långsiktig, stabil avkastning istället för att jaga kursraketer. Börsen är inget casino och aktier är inte Trisslotter, men alldeles för många verkar se det så. De tror att det är normalt att man antingen förlorar eller vinner, men alla långsiktigt framgångsrika investerare vet att det i verkligheten handlar om att låta ränta-på-ränta få ta sin tid.
Eller som Warren Buffett ska ha sagt:
”Regel nummer ett: förlora aldrig pengar. Regel nummer två: glöm aldrig regel nummer ett.”
Growth mindset
Så, vi har identifierat regel nummer ett; undvik bolag som går med förlust. Där skulle vi egentligen kunna avsluta det här inlägget och nöja oss. Bara den enkla grundregeln hade kunnat bespara många nya investerare tusentals förlorade kronor.
Men det finns ett litet knep till som jag vill skicka med er och det är att också kolla på vinsttillväxten. Att äga bolag som inte går med förlust gör att vi snabbt har filtrerat bort många skräpbolag och minskar risken för stora förluster i portföljen. Men vi vill inte bara undvika förluster, vi vill också vaska fram guldkornen och få en portfölj som växer. Och då är det förstås logiskt att också kräva att bolagen vi äger inte bara går med vinst utan också växer sin vinst över tid.
I diagramet nedan ser vi hur stor andel av bolagen på respektive lista som har ökat sin vinst de senaste tre åren. Vi ser inte längre samma trend mellan dessa listor men glöm då inte att detta är alltså enbart de bolag som går med vinst. Andelen bolag som går med vinst OCH som växt vinsten senaste tre åren är mindre än 20% på de minsta listorna. Chansen att lyckas pricka ett sådant bolag utan större förkunskaper är alltså väldigt osannolikt. På Large Cap och Mid Cap är det närmare hälften av bolagen.
Vinster skapar vinster
Ok, så bara en viss andel av bolagen går med vinst. Och av dessa är det ungefär hälften som faktiskt ökar den vinsten år för år. Men hur stor skillnad gör det här urvalskriteriet för din faktiskt avkastning?
Diagramet nedan är otroligt talande, och avskräckande. Den genomsnittliga avkastningen, senaste tre åren, för de drygt 1 000 aktier jag tittat på är -36%. Sållar du bort de olönsamma bolagen har du istället en snittavkastning på 5%. Du har undvikit förluster genom att undvika förluster. Men hur växer vi vår aktieportfölj? Jo, genom att köpa bolag som växer sina vinster. Snittavkastningen på de bolag som både går med vinst och växt sina vinster senaste tre åren är hela 25%.
Värt att notera är också att på de minsta listorna hittar vi en handfull bolag som gått ner 100%. Alltså som är totalt utraderade. Och då är det bara av de bolag som Börsdata fortfarande har data på, det finns troligtvis ett gäng konkurser till som filtrerats bort för att de inte längre är noterade. Mer än hälften av bolagen på de minsta listorna har de senaste tre åren sett sitt börsvärde mer än halverats.
Slutsats
Skillnaden är talande och oemotsäglig. Visst, det finns så klart en massa undantag med förlustdrivande bolag som blivit bra investeringar och vänt till vinst. Och de allra största kursökningarna hittar man förstås inte bland redan bevisade bolag. Men det kräver en helt annan nivå på analyskunskap hos dig som investerare för att hitta dessa bolag och du höjer risken enormt i din portfölj.
Låt istället följande två enkla och logiska regler guida dig när du letar nya investeringar:
- Undvik förlustbolag om du vill undvika förluster i portföljen
- Och vill du växa dina vinster, äg bolag som också växer sina vinster
Tatuera in det på armen och tacka mig sen!