Tjäna pengar snabbt – 25 enkla sätt

Johan Sunnanängs
av Johan Sunnanängs
·
Uppdaterad 17 april 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Har du behov av att tjäna pengar snabbt? Här presenteras 25 vägar och hur du snabbt kommer igång. Guiden är indelad i fyra kategorier – extraarbeten, uthyrning, försäljning och allmänna tips.

Den röda tråden är att de flesta sätt är enkla att utföra. Dessutom ska du kunna tjäna pengar snabbt, dvs få tillgång till pengarna inom allt från 15 minuter till 30 dagar.

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

Extraarbete – Tjäna extra på mikrojobb

Utöver att försöka jobba extra på ditt ordinarie jobb, eller söka ett extrajobb, finns flera vägar för att tjäna pengar snabbt och relativt enkelt.

 1. Kör ut mat / matbud

Att jobba som matbud innebär att du hämtar mat på restauranger och levererar hem till de som beställt hämtmat. Få uppdrag via en app och få betalt per utfört uppdrag plus en eventuell fast timlön.

Foodora anger att deras genomsnittliga timlön är på 150 kronor men som nybörjare bör man räkna med betydligt lägre nivå. Att registrera sig och komma igång som matbud är enkelt och du kan genomföra dina första uppdrag inom någon dag.

Exempel: Foodora.com, Wolt.com

 1. Agera privattaxi

Registrera dig som chaufför hos Über och kör sedan ”taxiuppdrag” med din egen bil. Du väljer själv under vilka dagar/tider du vill jobba. Ett tips är att kontrollera när efterfrågan är extra hög eftersom priset som kunden betalar beror på efterfrågan på ”taxibilar”. Har du ingen egen bil finns det lösningar som gör att du kan låna/hyra bil

När kunden betalar resan till Über kommer din andel snabbt bli tillgänglig på ditt konto varifrån du kan göra uttag till bankkonto

Exempel: Über

 1. Sälja bilder och foton – Rätten att använda

Via så kallade bildbanker går det att sälja bilder, foton och annan grafik. Du skapar ett konto och verifierar dig som användare. Därefter kan du ladda upp exempelvis grafiska element och foton. Företag och organisationer köper sedan rättigheten att få använda dessa för 5 – 25 kronor styck.

Du säljer alltså inte fulla rättigheten utan bara rätten för företagen att använda dina foton/bilder. Därmed kan samma bild säljas om och om igen.

Exempel: istockphoto.com

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

 1. Sälja musik – Rätten att använda

I likhet med hur bilder/foton kan säljas på istockphoto går det att sälja ljud/musik på liknande plattformar. Du kan exempelvis skapa jinglar, bakgrundsmusik eller ljudeffekter och ladda upp dessa för försäljning. Även i detta fall kan de säljas flera gånger eftersom det som säljs är rätten att använda musiken.

Det är ofta en fördel att skapa ”mappar” med ljudfiler som matchar varandra. Chansen är då större att köparen väljer att köpa flera filer.

Exempel: wavs.com

 1. Praktiska uppdrag i vardagen

Vill du skotta snö, skruva ihop en IKEA-hylla eller köpa kläder åt någon som inte kan gå ut? Genom att göra småuppdrag (så kallade gig) går det att tjäna pengar snabbt och enkelt. Privatpersoner som behöver hjälp med småsaker i vardagen kan lägga upp dessa uppdrag i en app. Som ”giggare” ser du i appen vilka uppdrag som finns i din närhet och kan genomföra dessa.

Eftersom alla uppdrag, och betalningar, sker via appen identifieras köpare/säljare och skatt dras automatiskt.

Exempel: Taskrunner.se

 1. Barnvakt

Det enklaste sättet att jobba som barnvakt är at höra med vänner och bekanta om de behöver hjälp. Vill du ta ett steg till kan du anmäla dig till företag som erbjuder denna tjänst. De förmedlar därmed olika uppdrag beroende på vilket behov som kunden har.

Är du uppskattad barnvakt är chansen stor att föräldrarna önskar just dig vid kommande uppdrag. Därmed kan du snart ha en löpande extrainkomst.

Exempel: My-nanny.se

 1. Spela Play and Earn

I de flesta dator- och mobilspel går det att klara olika uppdrag och få stjärnor, diamanter eller liknande för att kunna gå upp i nivå, få snyggare skins osv. Inom Play to Earn spel fungerar det på samma sätt men istället för diamanter är det kryptovaluta som betalas ut. Den kan sedan växlas till Euro på en kryptobörs.

Med ett nystartat konto tjänas enbart några ören per dag så för nybörjare är egentligen inte ett sätt att tjäna pengar snabbt. Men genom att samarbeta i ”guilds” går det snabbt att gå upp i level. Det finns flera personer i asiatiska länder som lever enbart på Play to Earn.

Exempel: Se Playtoearn.online för aktuella spel

 1. Gör enkäter

Att svara på enkäter är ett mycket enkelt och snabbt sätt att tjäna småsummor. Enkäterna ges ut av företag som behöver statistiska underlag. De tar allt från 1 minut till 20 minuter att göra och ersättning är ofta ca 50 öre till 1 krona per minut. Utbetalning sker i regel till PayPal när personen nått 50 kr eller 100 kr i saldo.

Ett tips är att anmäla sig till flera olika enkätföretag för att därmed maximera inkomsten. Du kan räkna med att få in 50 – 150 kronor i månaden på olika enkäter. En fördel med just OpinonApp är att de samlar flera företag i samma app.

Exempel: OpinonApp

 1. Agera maskot

Tycker du om att klä ut dig och spexa med barn? Hyr ut dig själv som maskot till barnkalas och företagsevent. Det bästa är om du har en stor maskotdräkt (som förekommer på idrottsevenemang) men är du kreativ kan även annan utklädnad fungera.

Det finns även företag som förmedlar uppdrag till maskotar och liknande. De ser även till skatter betalas och att lön beräknas och betalas ut.

Exempel: Hyramaskot.com

 1. Plocka bär, frukt & svamp

På höstarna finns både frukt, bär och svamp som gratis kan plockas i skogen. Rensa och sälj sedan via exempelvis Facebook Marketplace. Ett alternativ är att göra saft och sylt och sälja på loppmarknader, till vänner osv. Hemmalagad sylt brukar sälja bra och ger mer pengar per liter än om enbart bären säljs.

Det går även att sälja bären direkt till uppköpare. Det ger i regel lägre pris per liter men är bekvämt då du själv inte behöver annonsera efter köpare.

Exempel: Polvision.se

 1. Utför digitala tjänster/produkter

Kan du göra en snygg hemsida, företagsloga eller skriva på norska? Bara du har kunskap att skapa produkter, eller erbjuda tjänster, som kan utföras online kan du tjäna pengar snabbt via Fiverr.

Skapa en profil och lägg sedan upp vad du kan utföra. All kommunikation, och betalning, mellan köpare och säljare går via plattformen.

Exempel: Fiverr.com

 1. Skapa digitala kurser

Har du djup kunskap inom något område och är duktig på att förmedla denna kunskap? Skapa ett konto hos Udemy och skapa en videokurs. De som är intresserade av kursen köper tillgång till den varpå du får en viss del av köpesumman till ditt konto. Därifrån går det sedan att ta ut pengarna till ett bankkonto.

Udemy har kvalitetskrav så du bör ha kunskap i viss videoredigering och hur kurser skapas utifrån ett pedagogiskt perspektiv. Genom att göra kursen på engelska kan fler vara intresserad av den.

Exempel: Udemy.com

 1. Testa tjänster/abonnemang

Via så kallade cashback-sidor går det att få cashback på inköp som sker online. Ibland ges även cashback om olika abonnemang eller tjänster tecknas via dessa sidor. Detta även om dessa tjänster är gratis. Alternativt är de gratis i 3 månader vilket innebär att du behöver säga upp dem innan dess.

Prova olika tjänster och abonnemang, säg upp dem innan du behöver betala och få pengar för detta.

Exempel: Refunder

Tjäna pengar snabbt via uthyrning

Har du en bil, borrmaskin eller ett rum som inte används dagligen? Hyr ut det. Uthyrning kan ske privat men genom att gå via speciella uthyrningsportaler nås flera kunder samtidigt som uthyrningen omfattas av försäkring.

 1. Hyr ut bilen

De flesta som äger en bil har den ståendes oanvänd över 16 timmar per dag. Hyr ut bilen under de timmar på dygnet den i alla fall inte används. Du väljer vilka dagar och tider du vill hyra ut.

Enklast, och tryggast, sker uthyrningen via uthyrningsplattformar. Registrera din bil, ange pris per timme, dag eller vecka och vänta in att någon vill hyra din bil. Under uthyrningstiden är bilen försäkrad och ofta behöver den som hyr identifiera sig med BankID.

Exempel: Gomore och Snappcar

 1. Hyr ut verktyg, tält, sportutrustning, hemelektronik….

Har du en mattvätt, ett fyrmannatält, ett Playstation 5 eller en byggställning? Oavsett vad du har i hemmet så kan det finnas någon som vill hyra det. Få inspiration på vad som kan hyras ut på Hygglo.se.

På hemsidan skapas ett gratis konto och därefter kan annonser läggas ut. Det går att hyra ut allt från avancerad teknisk utrustning till enklare leksaker. Priset följer självklart värdet på varan.

Exempel: Hygglo

 1. Hyr ut parkeringsplats / garageplats

Framförallt i storstäderna är behovet av parkeringsplatser och garage mycket stort. Men även i mindre städer är det möjligt att hyra ut en parkeringsplats – framförallt på centralt belägna platser.

Har du ett garage kan även uthyrning ske i ytterområdena då många MC-ägare söker vinterförvaring samt platser att kunna meka med sina motorcyklar. Annonsera i lokala tidningar eller använd förmedlingstjänster för att hitta intresserade.

Exempel: Garageplatsen.se

 1. Hyr ut säng, soffa, rum, lägenhet

Hyr ut en säng, ett rum eller hela lägenheten till turister som kommer till staden. Du väljer själv vilka dagar du vill hyra ut hemmet och vad som ska ingå i hyran. Du kommer självklart få betydligt mer om du hyr ut hela lägenheten/huset istället för bara en ”sovplats på soffan”. Kanske är det värt att hyra ut hela lägenheten och flytta in till vänner en eller ett par dagar per månad

Enklast sker uthyrning via internationella uthyrningssidan Airbnb. All betalning sker via sidan, du som uthyrare är försäkrad och boendet kommer synas för personer över hela världen.

Exempel: Airbnb

Försäljning

Det mesta i ett hem går att sälja. Det spelar ingen roll om det är gamla serietidningar, kläder eller möbler. Det gäller bara att använda den försäljningskanal som når rätt köpare. Vill du ha hjälp med försäljningen finns flera företag som bistår med denna hjälp.

 1. Sälj via loppis

Anordna antingen en egen loppis i närheten av ditt hem eller hyr ett bord på en större loppmarknad. Ta med allt du kan tänka dig sälja, prismärk och lägg allt synligt på bordet. På en loppis kan allt från skrivbordsstolar till plastmuggar säljas – bara det har rätt pris.

Fördelen med loppis är att vad som helst kan säljas. Nackdelen är det ofta går att få högre pris om annonser läggs ut online – se nedan.

 1. Sälja saker online – Privat

Att sälja saker som du inte behöver längre är kanske det absolut enklaste sättet att tjäna pengar snabbt. Ta kort på kläder, möbler, TV-spel och annat du kan sälja. Lägg ut dem på en köp- och säljplattform tillsammans med tydlig produktbeskrivning. Är det tunga saker bör du även välja att ange i vilken stad som du bor.

Att använda Facebook Marketplace är gratis och mycket enkelt. Du kan även lägga ut samma annons på flera ställen men kom då ihåg att ta bort alla annonser om varan blir såld.

Exempel: Facebook Marketplace,Blocket,Tradera

 1. Sälja kläder online – via företag

Vill du inte ta kort och försöka sälja sakerna på egen hand? Låt någon annan ta hand om arbetet och tjäna ändå pengar på det som säljs. Är det kläder som önskas säljas är Sellpy en av de största aktörerna. De tar visserligen emot annat också men är störst på kläder.

Beställ en påse, fyll med kläder vars värde är minst 50 kronor styck, och skicka in. Sellpy kommer sedan värdera och skapa annonser på Tradera.se och Sellpy.se. Du behåller minst 40 % av försäljningssumman.

Exempel: Sellpy.se

 1. Sälja böcker online – via företag

Säljer du böcker på loppis kanske du kan få 5 – 10 kronor styck. Säljs de däremot via en digital bokhandel kan du få 50 – 100 kronor. Det beror främst på att köparna hos en bokhandel söker efter specifika titlar och är beredd att betala mer för dessa.

På Bokbörsen.se kan ett gratis konto skapas varpå böckerna som önskas säljas läggs upp en och en. Det kräver alltså en hel del jobb men du kan tjäna betydligt mer än via andra vägar.

Exempel: Bokbörsen.se

 1. Sälja möbler online – via företag

På ett liknande sätt som Sellpy säljer dina gamla kläder kan Mjukhome hjälpa till med försäljning av begagnade möbler. De kommer och hämtar i hemmet, värderar, lagrar, skapar annons och säljer. Enklare än så kan det knappast bli…

Blir det försäljning får du 60 % av försäljningssumman. Lyckas de inte sälja möblerna betalas ingen avgift.

Exempel: Mjukhome.com

Övriga tips om du vill tjäna pengar snabbt

Sist, men inte minst, presenteras här ett par tips för dig som vill komma igång att tjäna pengar snabbt, oavsett om du väljer arbete, uthyrning eller försäljning.

 1. Kom igång – Nu!

Nästan samtliga tips som ges ovan går det att komma igång med inom 10 minuter. På samma tid som det tagit dig att läsa denna guide har du kunnat lägga ut din första vara för försäljning på Facebook Marketplace, skapat uthyrningsprofil på AirBnb eller bestämt tid för loppis.

Planera in någon timme per dag för pröva några av de ovan nämnda vägarna. Det är när du kommer igång och börjar agera som du ser hur lätt och snabbt du kan tjäna pengar.

 1. Vänd på problemet

Behöver du tjäna pengar snabbt – eller dra ner på dina kostnader snabbt? Det går exempelvis att säga upp Spotify, Netflix och andra streamingtjänster utan uppsägningstid. På detta sätt kan flera hundra kronor sparas. Kanske kan du hantera behovet av att få pengar snabbt genom att minimera dina kostnader.

 1. Be om förskott på lön

Om du jobbar på ett mindre privatägt företag finns kanske chansen att få förskottsbetalning på kommande lön. Passa även på att fråga chefen om det finns möjlighet till att jobba extra för att på detta sätt få in extra inkomst.

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

Just nu! Få 50% rabatt på förvaltningsavgiften hos Opti med vår unika kampanjkod.

Få KODEN!