Swingtrading – Komplett guide för att komma igång 2024

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 15 juli 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Swing trading - InvesteraMera

Swingtrading är ett av de vanligaste sätten att trade aktier på bland privat investerare. Handelsstrategin går ut på att dra nytta av kortsiktiga/medellånga prisfluktuationer på marknaden och behålla innehaven mellan två dagar och två veckor.

Som swingtrader strävar du efter att göra mindre vinster, men frekvent och konstant scanna av marknaden så att du kan minimera förluster på dina investeringar.

För att bli en duktig swingtrader bör du skaffa dig en grundlig förståelse för teknisk analys, ha tillgång till realtidsdata och skaffa en tradingstrategi som passar dig och dina mål med din swingtrading.

Som en bra swingtrader ska du kunna:

 • God förståelse för teknisk analys
 • Tillgång till realtidsdata
 • Tradingstrategi som passar dig och dina mål

Är du ute efter just detta? Då är denna artikel för dig! Vi går igenom vad swingtrading är och hur du blir en bra swingtrader. Vi tittar närmare på hur det fungerar och vilka strategier som är bäst för dig som nybörjare/erfaren swingtrader. Slutligen ställer vi fördelar mot nackdelar för att du ska se ifall swingtrading är något för dig.

Börja med Swingtrading hos IG Markets

Testa den globala trading-plattformen eTtoro

Vad är swingtrading?

Swingtrading är en av de mest populära handelsmetoderna för aktier.

Enkelt förklarat så går swingtrading ut på att du som investerare försöker fånga en del av en större rörelse i priset av den underliggande tillgången exempelvis en aktie, en ”price swing” eller en ”swing”.

Är du en så kallad swingtrader är ditt mål att göra små vinster ofta, snarare än stora vinster mer sällan. Detta gör du samtidigt som du försäkrar dig om att dina förluster minimeras snabbast möjligt.

Till skillnad från traditionella ”buy and hold – investeringar” är swingtrading mer aktiv och eftersom Swingtraders ser möjligheter i små svängningar där priser sällan tenderar att inträffa istället, ligger fokus på att identifiera och hitta det bästa företaget att investera i snarare än att identifiera ett specifikt företag som kommer generera bra utveckling i det långa loppet.

Swingtrading handlar alltså om snabba aktieköp. Vanligtvis behåller du bara aktierna eller vad det än är du investerat i några dagar, som högst någon vecka, innan du säljer det igen. På så sätt har du möjlighet att fånga de snabba, för många obetydliga, uppgångarna, som tillsammans med andra investeringar gjorda enligt samma metod skapar en större vinst.

Handelsstilen bygger på antagandet om att marknadspriserna mycket sällan utvecklas linjärt och att en swingtrader istället utnyttjar och finner möjligheter i små fluktuationer på marknaden.

Swingtraders öppnar och stänger sina köp vid de tidpunkter då marknaden ändrar riktning och den kortsiktiga utvecklingen bryts. Dessa punkter kallas för svängningar eller ”swings”. De utnyttjar alltså de kortsiktiga rörelserna i en långsiktig trend.

Vem passar swingtrading för?

Swingtrading är lämplig för nästan alla, både nybörjare och proffs på aktiemarknaden. Den stora fördelen med denna handelsmetod är att det inte är ett heltidsjobb att hålla på att investera utan det tar oftast inte mer än 15-20 minuter att kolla och ändra dina investeringar.

En annan anledning till att swingtrading är lämplig för nybörjare är att du kan börja med en liten summa och arbeta dig successivt till större summer när du känner dig bekväm med swingtrading.

Det kräver alltså inget större kapital för att börja med swingtrading, vilket dessutom innebär en mindre risk för dig som investerare. Detta är en av de primära anledningarna till att swingtrading har blivit riktigt populära.

Swingtrading är lämpligt för dig som:

 • Inte vill lägga speciellt mycket tid på dina investeringar
 • Inte vill satsa stora summor
 • Inte vill ta alltför stor risk

Hur kommer jag igång med swingtrading?

Du har säkerligen sett filmer där män i kostym sitter framför datorer med röda/gröna grafer som föreställer en aktiekurs eller ett index. Tanken har säkerligen slagit dig, ”detta måste man kunna tjäna pengar på”. Det kan man också, väldigt bra (om man är duktig).

Personerna som sitter med dessa grafer kallas ofta traders, och majoriteten av just swingtraders använder sig av alla dessa grafer och diagram för att analysera marknaden tekniskt med hjälp av olika strategier och ekonomisk realtidsdata. De studerar alltså kurser på aktiemarknaden och försöker hitta bästa läget för att köpa eller sälja sina innehav.

Populärast för swingtraders är aktier, men andra tillgångar som råvaror och valutor är också populärt.

Utöver de enkla och mest grundläggande metoderna som vi nämnde ovan, finns det en mängd olika sätt du kan analysera marknaden på som swingtrader. Är du ny till konceptet kan du starta mjukt och kopiera en duktig traders tradingstil. Då finns det verktyg hos nätmäklaren eToro där du kan använda en metod som kallas copytrading.

Copytrading med eToro

Eller så håller du dig till den gamla skolan och gör fundamentala analyser av bolagen och trader efter tillgångens verkliga värde, hur nyheterna kommunicerar ut information om tillgången och dess marknad eller vad marknaden tror om prisets framtid. Detta passar sig oftast till långsiktiga investeringar, men om man kombinerar teknisk analys (TA) med fundamental analys (FA) tenderar kombinationen av dessa analysmetoder att ge ett bra resultat.

I grund och botten handlar det om att du ska hitta en tradingstil som passar dig bäst. Det kan krävas en del erfarenhet eller några år på nacken för att hitta din egen stil. Men som uttrycket lyder Practice Makes Perfect” kommer du behärska analysmetoden ju mer du utöver den, och efter ett tag har du hittat precis vad som fungerar bäst för dig.

Bli kund hos eToro idag!

Vill du få koll på börja med swingtrading? eToro är helhetstjänsten för dig som har allt för swingtrading!

eToro

5/5

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro. Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

Mer information
 • + Stor aktör med stabil plattform
 • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
 • + Mer än 20 miljoner kunder

Snabbguide – Börja med swingtrading

För att komma igång med swingtrading följer du vår enkla guide nedan. Den tar dig igenom hur du sätter upp ett konto till att handla din första tillgång.

 1. Jämför plattformarFör att komma igång med swingtrading är det viktigt att välja en swingtrading plattform som passar dig bra och uppfyller dina behov och mål. Det finns en handfull plattformar tillgängliga på den svenska marknaden, men plattformar skiljer sig åt beroende på hur mycket de fokuserar på swingtrading.Just för att de skiljer sig åt är det viktigt att välja en plattform som erbjuder tillgångar och funktioner som intresserar dig, och därmed passar din handelsstrategi. Plattformarna varierar inom områden som handelsbara tillgångar, avgifter och villkor.

  Vad ska jag titta på när jag jämför swingtrading plattform:

  • Erbjuder plattformen handel i tillgångar du vill handla?
  • Erbjuder plattformen instrument och du vill använda?
  • Är det lågt courtage och finns det dolda avgifter?
  • Finns det goda omdömen och bra recensioner från tidigare kunder?
 2. Öppna kontoNu har du valt din plattform och nästa steg är att öppna ett konto. Gå till plattformens webbplats och fyll i dina uppgifter, svara på relevanta frågor om din ekonomi, dig själv och ditt sparande. Sedan signerar du med BankID och kan börja investera.
 3. Sätt in pengar på kontotNu är det dags att sätta in pengar och det gör du enklast genom att koppla ditt bankkonto med plattformen. När du kopplar ditt bankkonto har du nämligen möjlighet att månadsspara samtidigt i en fond (ifall du önskar).Det finns ofta fler insättningsmetoder än banköverföring såsom korttransaktion, Swish eller överföring med e-plånböcker såsom PayPal eller Skrill. Notera att handelsplattformarna ibland har en minimigräns för hur lite kapital du kan sätta in.
 4. Investera inte allt du sätter inNär man sätter in pengar på kontot är det lätt att man investerar hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar starkt att du har is i magen och behåller minst 20% av ditt insatta kapital likvida.Detta för att du ska ha möjlighet att dels växa din portfölj och kunna investera pengar när du känner ett behov för det, exempelvis om det kommer en ny investeringsmöjlighet eller att du vill öka ditt innehav i en tillgång.

  Men framförallt för att du inte ska sitta utan något kapital kvar ifall dina tillgångar sjunker i värde kraftigt.

  Ha även i åtanke att inte sätta in mer pengar än du har råd att förlora. Det är lätt att bränna sig på några sämra investeringar, därav kan det vara klokt att ta det lugnt och börja smått.

 5. Lär dig om plattformenNu har du satt in kapitalet och är redo att utforska plattformen. Kika igenom gränssnittet, navigera dig genom alla tillgångar som du kan handla, testa analysverktyg som plattformen erbjuder och testa att genomföra en handel i en tillgång så att du vet hur du ska köpa och sälja.
 6. Sätt upp en strategiDet kan ta tid att sätta upp en tradingstrategi som fungerar för dig.. Men till en början när du ska börja med swingtrading är det oerhört viktigt att ha en genomtänkt och tydlig handelsstrategi.Handelsstrategin borde innehålla:
  • Vilka tillgångar du ska handla i
  • Swingtradingmetod
  • Regler som du sätter upp för dig själv

  En rekommendation kan vara att alltid logga hur dina dagar har gått så att du vet vad som gått fel och vad som går bra. Lär dig helt enkelt av dina misstag.

 7. Börja handla!Nu är allt klart och du kan börja handla!
 8. Praktisera din strategiFör att alltid bli bättre på swingtrading rekommenderar vi att du lägger ner tid på att försöka lära dig mer så att du alltid kan finslipa dina strategier.Det bästa du kan göra för att uppnå bättre resultat över tid är att praktisera din strategi och lära dig mer om dig själv t.ex. hur du fungerar rent psykologiskt när ett innehav går ner i värde.

  Även om det låter otroligt så kan det vara nyttigt att förlora pengar för att lära sig hur du behärskar nedgångar i marknaden och veta vad du inte ska göra till nästa gång.

Snabbguide – Börja med swingtrading hos IG Markets

I exemplet nedan kommer vi att starta ett konto på IG Markets. Vi rekommenderar att du väljer en plattform utifrån dina behov. Testa alla möjliga plattformar och välj den plattform du är mest bekväm med.

  1. Öppna ett kontoGå in på IG:s hemsida och klicka på ”Öppna tradingkonto”Öppna ett konto
  2. Välj ett handelskontoAnge dina personuppgifter och kryssa för det handelskonto du vill öppna. Du kan välja alla tre om du vill.Välj ett handelskonto
  3. Godkänn de allmänna villkorenLäs igenom de rekommenderade dokumenten och villkoren, när du gjort detta godkänner du.3. Godkänn de allmänna villkoren
  4. Svara på frågornaSvara på några frågor om din ekonomiska och arbetsmässiga situation, fyll i information om dina finansiella kunskaper och gör ett kort test.Svara på frågorna
  5. BekräftaBekräfta med BankID att du vill starta ett konto.Bekräfta

IG Markets, bäst för dig som vill börja med Swingtrading!

Har du inte kommit igång med swingtrading ännu? Testa IG Markets, marknadens bästa swingtrading-plattform enligt oss på InvesteraMera

IG

5/5

IG är en av de mest ansedda och etablerade mäklarna på handels-och investeringsmarknaden. Med sin användarvänliga plattform och ett brett utbud av finansiella produkter har det hjälpt tusentals investerare över hela världen att nå sina finansiella mål.

Mer information
 • + Bredare erbjudande
 • + Accepterar svenska kunder
 • + Regleras av Financial Services Authority, Financial Conduct Authority (Storbritannien) samt CFTC och NFA (USA)

Daytrading vs Swingtrading

Huvudskillnaden mellan swingtrading och daytrading är tiden mellan köp och säljtillfället av till exempel en aktie.

Inom swingtrading handlas värdepapper vanligtvis bara under några få dagar, maximalt behåller en swingtrader sitt innehav några veckor.

Daytrading å andra sidan handlar om precis det som det låter som, handel under en och samma dag. En daytrader behåller bara sitt innehav några minuter eller max timmar för att sedan sälja det igen.

Hur urskiljer sig swingtrading från daytrading

Det är alltså tidslängden vilket innebär tiden som en position hålls öppen som skiljer swingtrading från daytrading.

Daytrading, alltså handel över endast en dag som namnet antyder, innebär att stänga varje position som du handlat under dagen i slutet av varje handelsdag. Det innebär att daytraders handlar flera gånger per handelsdag för att ta vara på varje möjlig kursrörelse.

Längden på en swingtraders position bestäms av trendens längd, vilket betyder att en swingtrader behöver inte nödvändigtvis hålla sig till en enda handelsdag. Utan om en uppåtgående trend verkar ihållande så kommer en swingtrader behålla innehavet även till nästa handelsdag.

Därför kan tiden mellan köp och säljtillfället av en tillgång vara så kort som 10 minuter samtidigt som den kan uppgå till flera dagar, helt och hållet beroende på hur länge utvecklingen verkar hålla i sig.

Swingtrading strategier

Precis som inom alla former och sätt att investera efter finns det flera olika strategier att följa. Nedan förklarar vi de två vanligaste, trendtrading och breakout-trading.

Trendtrading

Trendtrading är en form av trendföljande strategi där du använder dig av olika tekniska indikatorer för att förstå samt identifiera vilken riktning marknaden håller på att utvecklas åt. Som tidigare nämnt försöker swingtradern att fånga en del av trenden genom att dra nytta av de högsta eller lägsta punkterna i svingen.

Trendtraders tar långa positioner, alltså behåller sitt innehav en längre tid, om de tror att marknaden kommer att nå en ännu högre högsta nivå. De tar istället korta positioner om de tror att marknaden kommer att nå en lägre lägstanivån.

När analysen som trendtraders genomför visar och signalerar för en kommande ändring av kursen så stänger de sin position, alltså säljer sitt innehav.

Några av de mest frekvent använda tekniska analysverktygen som används i trendföljande strategier är glidande medelvärden, RSI (Relative Strength Index) och ADX (Average Directional Index).

Breakout-trading

Breakout-trading är en strategi som innebär att du som investerare tar en position så snabbt och tidigt som möjligt för en viss trend för att ha möjlighet att dra nytta av marknadsrörelser, alltså den riktning som marknaden utvecklas enligt.

Swingtraders försöker kartlägga de punkter då marknaden bryter sitt befintliga mönster för att ändra riktning. Vanligtvis sker detta när en stöd- eller motståndslinje bryts, vilket är ett indikeringsverktyg som hjälper dig att identifiera aktietrender samt nivåer av motstånd samt stöd.

Att handla enligt breakout-strategin kräver att du har koll på hur stark eller svag drivkraft som marknaden har. Det beräknas oftast utifrån handelsvolymen för tillfället, vilket beskriver hur mycket av en viss vara, exempelvis aktier, som handlas under en given tidsperiod.

Eftersom handelsvolymen har en stor inverkan inom breakout-trading används det volymberoende glidande medelvärdet som det vanligaste verktyget för teknisk analys bland swingtraders.

Testa Avanza som swingtrader!

Handla aktier och fonder hos Nordnet!

Vanliga indikatorer

Många investerare använder prisdiagram och tekniska indikatorer i sina swingtrading strategier för att identifiera potentiella svängningar på marknaden och lönsamma ingångs-och utgångspunkter, några av de mest populära swingtrading indikatorerna är:

 • RSI
 • Stokastisk oscillator
 • Glidande medelvärde

RSI

När en trend har identifierats kan investeraren använda en så kallad momentumindikator, ett tekniskt analysverktyg för att uppmäta styrkan i en tillgångs pris, för att försöka identifiera fluktuationer i den etablerade trenden.

RSI är en populär momentumindikator bland investerare som används för att avgöra om marknaden är överköpt eller översåld och kan indikera att den försöker svänga.

RSI räknas som en oscillator, ett analysverktyg för att förutsäga kursrörelser, eftersom den svänger mellan 0 och 100 på diagrammet. Värden över 70 indikerar vanligtvis att marknaden är överköpt. En överköpt marknad innebär att priset stigit över sitt verkliga värde och snart kommer att falla, vilket innebär att man bör sälja innan detta sker.

Om priset faller under nivån på 30 anses marknaden vara översåld istället. Detta är motsatsen till en överköpt marknad och innebär att priset fallit på mycket kort tid och att tillgången handlas till ett lägre värde än vad den egentligen bör samt att det finns potential för en prisökning.

Om RSI bryter ut från översålt territorium i en uppåtgående trend är det vanligtvis en köpsignal. En signal om att något är överköpt kan innebära att det är dags att stänga positionen.

Om RSI rör sig från det överköpta området i en nedåtgående trend kan det vara en signal att öppna korta positioner, men en översåld signal kan indikera att du bör stänga korta positioner och undvika handel mot trenden.

Stokastisk oscillator

Stokastiska oscillatorer, som RSI, är momentumindikatorer. Den jämför det senaste stängningskursen med det tidigare prisintervallet under en viss period, vanligtvis 14 dagar.

Teorin bakom indikatorn är att det finns en marknadsförändrande drivkraft, ett marknadsmomentum, som förändras innan volymen eller priset gör det. Så stokastiska oscillatorer är därför ledande indikatorer, de brukar alltså gå före konjunkturcyklerna.

Investerare

Därför kan investerare, genom att handla med momentum, försöka förutsäga fluktuationer.

Den stokastiska oscillatorn indikeras med 2 linjer: en indikatorlinje och en signallinje. De två linjerna går mellan 0 och 100. På nivåer över 80 anses marknaden vara överköpt. En överköpt marknad innebär att priset stigit över sitt verkliga värde och snart kommer att falla, vilket innebär att man bör sälja innan detta sker.

På nivåer under 20 anses den vara översåld. Detta är motsatsen till en överköpt marknad och innebär att priset fallit på mycket kort tid och att tillgången handlas till ett lägre värde än vad den egentligen bör samt att det finns potential för en prisökning.

När de två linjerna korsas är det ofta en signal för att en vändning på marknaden är på väg att ske. Om indikatorlinjen stiger över signallinjen kan en swingtrader överväga att öppna en lång position-såvida inte värdet är över 80. Och om indikatorlinjen faller under signallinjen kan swingtrader ta en kort position-om inte värdet faller under 20.

Glidande medelvärde

En av de mest populära indikatorerna är glidande medelvärde, förkortat MA. Indikatorn tittar på stängningskursen över en viss tidsperiod för att kunna bestämma medelvärdet av en tillgång.

Om du till exempel använder en 100-dagars MA vill du summera slutpriserna för de senaste 100 dagarna och dela med 100 för att få fram det genomsnittliga värdet.

MA används framförallt för att identifiera eller bekräfta trender, snarare än att förutsäga dem. Detta beror på att MA är en släpande indikator som alltid ligger något bakom det faktiska marknadspriset.

Regeln för att försöka identifiera trendens riktning genom det glidande medelvärdet lyder på följande sätt: om priset handlas över det rörliga medelvärdet, är trenden uppåt, och om priset handlas under det rörliga medelvärdet, är trenden nedåt.

En vanlig strategi är att leta efter 2 skärande exponentiella glidande medelvärden, förkortat EMA på grund av att denna typ av glidande medelvärde fokuserar mer på den senaste prisdatan till skillnad från standard medelvärdet.

Denna strategi använder vanligtvis ett snabbt exponentiellt glidande medelvärde, såsom 50-dagars och ett långsamt exponentiellt glidande medelvärde, såsom 100-dagars EMA. Dess syfte är att hitta den punkt där det glidande medelvärdet skär, vilket kan indikera en förändring i prisriktningen.

Om en snabb EMA korsar en långsam EMA underifrån, kan en swingtrader överväga att öppna en lång position. Om den snabba EMA korsar den långsamma EMA från toppen istället kan det vara dags att öppna den korta positionen.

Bästa 5 nätmäklare för swingtrading

Nedan har vi rankat de 5 bästa nätmäklarna för dig som vill börja med swingtrading

 1. IG Markets
 2. Avanza
 3. eToro
 4. Nordnet
 5. Skilling

Börja handla hos Avanza idag!

 

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
 • + Marknadsledande i Sverige
 • + Stort utbud av aktier och fonder
 • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
 • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
 • + Egen gratis indexfond
 • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

Välj rätt mäklare

När du börjar handla med swingtrading behöver du se till att välja rätt mäklare, den mäklare som passar just dig bäst.

Det finns främst 2 saker du bör undersöka. Deras courtage samt deras aktieutbud. Naturligtvis vill du ha en mäklare med låg mäklaravgift, men samtidigt måste du se till att de har ett anständigt utbud.

Courtage är viktigt att ta hänsyn till eftersom dessa avgifter snabbt kan bli dyra när du gör många affärer under en kort tidsperiod. Utbud är även det väldigt viktigt eftersom du vill ha möjlighet att investera i en mängd olika aktier.

Bild på Avanza, Nordnet, IG Markets, eToro och Skilling

Såklart vill du ha möjlighet att investera i princip vad som helst via din nätmäklare eftersom det är mycket svårt att långt innan veta vilka marknader som kommer bli gynnsamma i framtiden. Därför kan ett brett utbud vara viktigare än ett lågt courtage.

För att hitta den bästa mäklaren rekommenderar vi dig att jämför många olika mot varandra samt jämföra och väga deras olika egenskaper och utbud så att du ska kunna hitta den mäklare som passar dig och din trading bäst.

Det finns dock ingen anledning till att stressa upp sig för mycket gällande att finna den rätta nätmäklaren. Skulle det vara så att det inte känns helt rätt eller att den inte visade sig vara så bra som du trodde är det bara att byta och prova en ny. Med internet och dagens teknik är det faktiskt väldigt enkelt.

Såklart finns det risker

Innan du börjar en swingtrading, bör du också veta att det är mer riskabelt än en långsiktig investering. För om du tittar på det på lång sikt stiger aktiemarknaden generellt.

Däremot, med ett kort tidsplan som swingtrading, är det mycket svårare att förutse hur aktien rör sig. Det är just därför swingtrading kan vara mycket svårt att faktiskt bli riktigt bra på.

Fördelar

 • + En chans att tjäna mer pengar än traditionella aktiesparare
 • + Bra för nybörjare
 • + Mindre tidskrävande än daytrading
 • + Långsam handel ger dig möjligheten till att lära dig

Nackdelar

 • Högre risk jämfört med traditionella långsiktiga investeringar
 • Teknisk analys är viktigt
 • Du är inte lika uppdaterad

Fördelar och nackdelar med swingtrading

Precis som med alla former av investeringar innebär swingtrading flertalet olika för- och nackdelar. Nedan har vi listat och beskrivit de mest väsentliga så att du lättare ska få en bild över vad swingtrading innebär, på både gott och ont.

Fördelar

Swingtrading är förmodligen den mest lämpliga formen av handel för majoriteten. Till skillnad från daytrading kan du ha ett annat jobb eller en annan sysselsättning som främsta arbete och endast ha tradningen som ett komplement.

En chans att tjäna mer pengar än traditionella aktiesparare

Om du kan behärska risken i swinghandel är chanserna för en bra avkastning mycket stor. Det är dock viktigt att inte ha orealistiska mål.

Med rätt attityd kan du få bra extra intäkter och inkomster i många år. Om du tar för mycket risk och chans riskerar du att gissa bort ditt handelskapital på kort tid.

Bra för nybörjare

Swingtrading är den bästa handelsstilen om du är helt ny för allt som investeringar innebär. Det är lätt att kombinera med arbete och annan anställning. Du kan utan problem anpassa din handelsplan till hur ditt resterande liv ser ut. Det finns många marknader att handla på som är öppna dygnet runt.

Mindre tidskrävande än daytrading

Swingtrading behöver inte ta mycket tid. Det är också bra att inte spendera för mycket tid på det. Om du sitter på en datorskärm och följer dina affärer är det enkelt att ange och justera positioner manuellt.

Långsam handel ger dig möjligheten till att lära dig

Swingtrading är ett bra sätt att utvecklas som person samt för att tjäna lite extra pengar. Om du kan behärska dina känslor kan ditt handelskapital växa och du kan tjäna en extra inkomst. Om du inte utvecklar dina färdigheter och insikter samtidigt kommer du förmodligen inte att bli en lönsam trader.

Nackdelar

Om du bestämmer dig för att du vill lära dig att tjäna pengar på handel på kort tid är swingtrading rätt för dig. Det är svårt att se en stor nackdel med investeringsstrategin. Dock innebär inte swingtrading någon garanterad förmögenhet utan den som går in i tron om att det är enkelt att tjäna stora pengar snabbt och enkelt löper stor risk att förlora allt.

Högre risk jämfört med traditionella långsiktiga investeringar

För att uppnå hög avkastning måste du vara beredd att ta risker. Att vara aktiv i sin handel och investera på kort sikt genom swingtrading är betydligt mer riskabelt än att göra investeringar för det långa loppet.

Vid kortsiktig handel brukar många traders sätta in en stop loss för att förhindra att förlora allt för mycket på en investering.

Teknisk analys är viktigt

För att vara en bra swingtrader och kunna bemästra handeln måste du kunna analysera marknaden på något sätt. Du behöver veta när det är dags att investera i en viss produkt.

Det finns olika sätt att göra det. Den vanligaste metoden för swingtraders är teknisk analys. Teknisk analys innebär att man tittar på hur priset på ett finansiellt instrument rör sig.

Du är inte lika uppdaterad

Den som sysslar med daytrading styr och anpassar mycket av din handel efter de nyheter från och om företag som publiceras. Saker händer överallt, i företag, centralbanken världen över justerar räntorna och det finns alltid massor av ny statistik.

InvesteraMera sammanfattar

För att lyckas som swingtrader krävs en gedigen förståelse för teknisk analys, tillgång till realtidsdata och en välutformad tradingstrategi. Swingtrading är lämplig för både nybörjare och erfarna handlare, eftersom det inte kräver stora summor att börja med och möjliggör flexibelt tidsåtgång.

FAQ – Vanliga frågor om swingtrading

Nedan besvarar vi de mest frekvent ställda frågorna om swingtrading.

Vad innebär swingtrading?
Vad är skillnaden mellan swingtrading och daytrading?