Investeramera.se har träffat Optis nya sparpsykolog, Niklas Laninge, för ett samtal om hans bakgrund och hans tips för ett bättre sparande.

Investeramera har träffat Niklas Laninge på Opti.
.
Berätta kort om hur och varför du blev intresserad av ekonomi och sparande.
– Jag har alltid gillat att tjäna pengar och att jobba men det stora intresset väcktes under min första termin på psykologprogrammet. Där och då kom jag i kontakt med Kahneman och Tverskys forskning kring beslutsfattande och således ämnet beteendeekonomi. Det var delvis att jag kände igen mig i många av de tankefel och snedsteg de beskrev när det kommer till hur människor beter sig med sina pengar.
Mitt eget sparande och investerande började så smått i samma veva, mycket tack vare att jag snubblade in på Sparpodden när Jan och Günther drev den. Jag har länge tänkt att jag måste skicka ett tack till dessa herrar då det två spelat en stor roll i mitt sparande.
Hur hamnade du på Opti?
– 2019 började jag använda appen och blev golvad av hur smidig den var. Vid den tiden hade jag psykologkonsultat en del i branschen mot mer traditionella aktörer. Faktum är att jag redan då pitchade in sparpsykologi till Jonas. Där och då var tajmingen inte rätt, eller kanalen för den delen (Jonas använder inte Messenger) men drömmen om att bli en sparpsykolog har levt sedan dess.
Förra året tog jag kontakt med Opti igen och nu var tajmingen bättre. Efter många och långa samtal om just beteendets roll när det kommer till sparande och vad en tjänst som Opti gör och kan göra för att hjälpa människor landade vi i att jag ska bli Optis, och Sveriges första, Sparpsykolog.
Vad gör en sparpsykolog?
– Helt kort: pratar, skriver och tänker på alla psykologiska aspekter kring pengar, sparande och investerande.
I praktiken innebär detta en hel del arbete mot de som sparar hos Opti. Jag gör olika aktiviteter mot dem som svarar på frågor som hur kan man göra för att komma igång med sitt sparande? När och hur kan man utöka sitt sparande? Hur kan man undvika tankefel som leder till dåliga beslut kring sitt sparande? Och viktigast av allt: hur ska man sen spendera sina pengar för att må så bra som möjligt?
Få gratis nyheter och aktieanalyser direkt i din mailkorg, prenumerera på InvesteraMeras nyhetsbrev!

Niklas Laninge. Pressbild.
.
Vilken är den vanligaste tankevurpan du ser folk göra med sitt sparande eller privatekonomi?
– Listan kan göras lång men det vanligaste felen jag ser hos de flesta jag pratar med, vilket sannolikt inte gäller för många som läser just era artiklar är:
1. Att man går och våndas över att man inte ”tagit tag” i sitt sparande, men att man tror att man måste vänta tills dess att man skaffat sig relevant kunskap. Opti finns ju delvis för dessa, det vill säga en tjänst som är lätt att komma igång med och som sköter allt åt dig så du inte behöver göra ekonomi till din hobby.
2. Att man missförstått begreppet risk och således tar för låg eller ingen risk trots att man har en lång sparhorisont. Sparkonto är trots allt den vanligaste sparformen för exempelvis barnspar.
Hur minskar man ångest och oro relaterat till sparande?
– Som psykolog lockar det att svara ”det beror på”. Alltså, vad oroar man sig för? Många oroar sig för att de inte har ett sparande och känner sig därför lite missnöjda med sig själv. Här tycker jag att man ska ta hjälp av en vän som är mer insatt, sannolikt en vän som läser artiklar på InvesteraMera. Boka in en tid, gör det lite trevlig, ta en öl eller ett glas vin och tillsammans sätter ni upp ett litet månatligt sparande. Den som har ett automatiskt månadssparande har tagit ett av de viktigaste stegen för att få en privatekonomi som skapar trygghet och lugn.
Sen har vi ju den stora gruppen vars oro väcks när det är dystra rubriker i media och när det svänger kraftigt på börsen. Förutsatt att man har ett bra sparande och en risknivå baserat på ens sparhorisont så tycker jag att man får och bör vara en struts. Det vill säga, känner du att nyheter om kraftiga nedgångar och spekulationer om räntan etc. triggar din oro så är det mer än okej att ta bort sådana nyheter från ditt flöde. Tankar och beteendet triggas ju ofta av något så om du har koll på vad som triggar orostankar eller kortsiktiga beteenden som att göra impulsiva köp eller sälj så råder jag dig att utöva vad vi psykologer kallar stimuli kontroll, alltså ta bort notiser, appar och nyheter som triggar dig.
Investeramera.se
Få gratis nyheter och aktieanalyser direkt i din mailkorg, prenumerera på InvesteraMeras nyhetsbrev!