Så agerar jag i börsstöket

Albin Kjellberg
av Albin Kjellberg
·
Uppdaterad 14 mars 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Starten på börsåret 2025 har varit turbulent och det har varit stora kursrörelser, framförallt i amerikanska aktier, vilket gjort att USA-fonder och globalfonder haft en tuff period. De flesta globala indexfonderna är ner cirka 10% på en månad och det är förståeligt att många blir oroliga när man ser sina pengar försvinna så fort. Dessutom blir det nog ännu mer oroande när det är så diffust om vi är inne i början eller slutet av stöket. Trump skulle kunna fortsätta tullkriget ett år till, likväl som redan nästa vecka svänga om 180 grader och börja smörja börsen med positiva nyheter. Det är väldigt ovisst.

👉 Diskutera börssituationen med likasinnade i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.

Undvik förhastade beslut

När det är ovisst och oroligt fattar vi lätt förhastade beslut. Det gäller även mig, som hållit på med investeringar i över tolv år och jobbat i branschen i snart tio år. Vi människor är inga robotar och det är klart som tusan att det stressar när man ser tusenlappar försvinna på några timmar. Därför har jag infört en regel för mig själv – inga beslut fattas i stunden när det stökar till sig. Det bästa är att ta det lite lugnt. Kanske sova på saken. Eller bada lite bastu och skärma av sig från allt och fundera.

Ska man köpa eller sälja nu?

Helt ärligt, så vet jag inte. Ingen vet vad som ska hända med börsen imorgon eller nästa vecka. Inte ens de allra bästa investerarna. Utan det vi kan göra är att gissa. De med mycket erfarenhet kan absolut ha mer kvalificerade gissningar än nybörjare, men gissningar är fortfarande gissningar. Beslutsfattande på börsen och finansmarknaden handlar mycket om sannolikheter och risk/reward. Jag själv har gjort det enkelt för mig och sparar på lite hela tiden, oavsett klimat. Är det stökigt brukar jag möjligen öka på sparandet lite, men i grund och botten försöker jag spara på som vanligt oavsett läge, då jag av erfarenhet lärt mig att jag mest gör bort mig när jag försöker ”vara smart” och tajma på olika sätt.

Vad är sannolikt? Tidshorisont spelar roll

Jag kan som sagt inte berätta om det är köp eller sälj-läge, för att jag inte vet. Däremot kan vi ju gissa, som jag sa. Därför tänkte jag i alla fall presentera lite data som stöd för gissningar om framtiden.

Amerikanska finansfirman Schroders gjorde en kartläggning över oddsen för att förlora pengar på börsen (inflationsjusterat). Ju längre horisont du har, desto lägre risk att förlora pengar. Det de kom fram till var att risken för att förlora pengar var:

  • 1 månad – 40 %
  • 1 år – 30 %
  • 3 år – 23 %
  • 10 år – 13 %
  • 20 år – 0%

Alltså har du haft bättre odds att tjäna pengar på börsen, justerat för inflation, ju längre horisont du haft. Det brukar göra att det känns lite bättre i magen för mig, som har just en lång horisont, i lägen som dessa där det skakar till.

Vad är sannolikt? Köpläge när andra är rädda?

Det finns ett index för rädsla på börsen som kallas ”Fear & greed-index”, som sammanställs av CNN.

Nordnets vice vd Rasmus Järborg la ut en intressant tråd på X häromdagen. Han hade gått igenom tio år av data och kommit fram till att när det är ”extreme fear” i indexet, har S&P 500 därefter stigit i genomsnitt ungefär 9 % på tre månader och ungefär 20 % på ett år.

Över en treårsperiod blev nästan alla köp vid extreme fear lyckade.

Så vad är slutsatsen? Du kan absolut få en felträff att köpa när andra är rädda, men du har sannolikheten på din sida att det ska bli ganska bra ändå på sikt.

👉 TIPS! Få GRATIS aktieanalyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.