Stocksholm

 • + Beprövad strategi
 • + Tidseffektivt
 • + Objektiv rådgivning
2/5
Linus Melin
Linus Melin

Stocksholm är ingen fondrobot eller aktierobot likt Lysa, Opti eller Sigmastocks. Istället är det en investeringsrådgivare som talar om för dig vad, hur mycket och när du ska köpa en viss aktie.

Kostnad för att öppna konto
0 kr
Avgift för medlemskap
Mellan 129 kr/mån - 299 kr/mån
Täcks av avkastningsgaranti
Ja
Antal börser som analyseras
2 st (Svenska och Amerikanska)
Typer av innehav
Aktier

Ranking

 • Kundnöjdhet
 • Avgift
 • Säkerhet

Ranking

 • + Beprövad strategi
 • + Tidseffektivt
 • + Objektiv rådgivning
 • - Resultat bygger på backtesting
 • - Dyrt courtage
 • - Innehav skyddas inte av garanti

Vad är Stocksholm?

Stocksholm är en aktierobot som har som mål att göra aktiehandel både enklare och mer lättillgänglig för alla.

Det fungerar som ett portföljverktyg som genom algoritm berättar för dig vilka 10 aktier som är mest värda att investera i . De berättar även hur många aktier du bör köpa för att dina investeringar ska prestera bättre än börsen på lång sikt.

Stocksholms aktierobot bistår dig dock endast med själva rådgivningen. Det faktiska köpandet och säljandet av aktier samt ombalanseringen av din portfölj får du göra själv via din nätmäklare, Avanza, Nordnet eller Interactive Brokers förslagsvis.

Algoritmen som fondroboten baseras på bygger på är en så kallad momentuminvestering, en strategi som bygger på att aktier som utvecklas positivt köps och de som gått dåligt säljs. Vad momentuminvesteringar är på ett djupare plan kommer vi gå in på lite senare.

 

Hur fungerar Stocksholm?

Stocksholm fungerar inte som en nätmäklare som exempelvis Avanza, Nordnet eller Interactive Brokers. Utan det är en en aktierobot som med hjälp av en algoritm analyserar en massa data och tar reda på vilka de 10 mest köpvärda aktierna är baserat på en momentuminvesteringsstrategi.

Stocksholm står endast för rådgivningen, själva investerandet gör du själv via din vanliga nätmäklare.

Algoritmens resultat är baserade på historiska tester, så kallad backtesting. Metoden bygger på att testa en strategi på historisk data och på så sätt se om metoden funkar samt få en bild av hur utvecklingen kan se ut på den framtida marknaden.

 

Hur fungerar Stocksholm algoritm?

Målet med företagets algoritm är att få fram de 10 bäst presterande aktierna som kommer att utvecklas bättre än index.

Dessa aktier tas fram genom att algoritmen analysterar en massa data utefter momentinvesteringsstrategin. De olika aktierna får olika poäng baserat på hur bra de har presterat, alltså prisutvecklats, under de tre senaste månaderna samt de sex senaste månaderna. Desto bättre prisutdelning desto bättre poäng.

Vissa aktier exkluderas dock av algoritmen om de uppfyller något av förjande:

 • företaget bakom aktien har låg omsättning – företaget är inte tillräckligt stabilt
 • priset på aktien har ökat extremt den senaste månaden – risken att priset sjunker inom en snar framtid är överhängande.

 

Vad betyder momentuminvestering?

Momentuminvestering är en investeringsstrategi som går ut på att de aktier som har haft en positiv kursutveckling under de senaste tre till tolv månaderna köps och de som har utvecklats negativt under perioden säljs.

Momentum handlar alltså om prisförändring hos aktier. En aktie som haft en stor positiv kursutveckling har alltså högt momentum, vilket är det man vill åt. Enligt strategin vill man alltså bygga en portfölj med aktier med högsta möjliga momentum just nu, anledningen till att det endast är just nu är för att momentum hos en aktie kan ändas om prisförändrningen blir negativ.

Eftersom det kan förändras balanseras portföljen om med jämna mellanrum och fylls ut med de aktier som har bäst prisutveckling för just den månaden, kvartalet eller året.

En fördel med strategin är att den inte tar hänsyn till någon mänsklig påverkande faktor utan endast utgår från historisk data.

Tidigare har momentuminvesteringsstrategin endast varit tillgänglig för professionella investerare som haft mycket tid och resurser att lägga på att studera aktier och kunna anpassa portföljen efter rörelserna på marknaden.

Genom Stocksholms algoritm har strategin blivit betydligt mer tillgänglig för den vanliga människan, nu krävs det varken massa tid eller kunskap för att kunna investera i de aktier som utvecklats bäst under de senaste månaderna.

 

Skillnaden mellan aktierobotar, fondrobotar, robotrådgivare, sparrobot och investeringsrobot

Aktierobotar, fondrobotar och robotrådgivare nämns ofta i samma sammanhang. I praktiken finns det dock ingen grundläggande skillnad mellan termerna och de syftar oftast på samma sak.

Akterobotar och fondrobotar kallas för robotrådgivare eftersom de i viss mån utför rådgivarnas funktioner. En akterobot eller fondrobot hanterar inte bara själva investeringen av dina pengar utan ger också råd om vilka investeringar som din portfölj bör bestå av. Vissa aktierobotar hanterar dock inte alls själva investeringen, som stocksholm, utan endast rådgivningen, som en robotrådgivare.

Den största skillnaden mellan de olika namnen är begreppet investeringsrobot. Då syftar man i det flesta fall på Sigma Stocks som kan investera pengar i aktier. Fondrobotar som Lysa (sponsrad länk), Opti och Fundler investerar bara i fonder vilket kan anses i allmänhet vara en säkrare form av sparande.

Däremot, att investera i aktier kan ge en snabbare och mer betydande portföljökning. Överväg vilken typ av aktierobot, fondrobot, robotrådgivare, sparrobot eller investeringsrobot som passar dina sparpreferenser.

 

Är Stocksholm en robotrådgivare?

Enligt Stocksholm själva är de en aktierobot men eftersom deras tjänst endast erbjuder rådgivning och inte själva investeringen så funderar den på samma sätt som en robotrådgivare.

 

Varför du ska använda Stocksholm

Tanken bakom tjänsten är att ge småsparare som varken har lika mycket tid eller kunskap som en insatt analytiker möjligheten och verktyget att slå index.

Med hjälp av en algoritm som testats på historisk börsdata, genom så kallad backtesting, och som automatiskt berättar för dig som prenumererar på tjänsten ges du möjligheten att investera på ett sett som historiskt presterat bättre än index.

Som sagt ska du spara tid på dina investeringar genom att använda tjänsten eftersom det enligt företaget endast tar 15 minuter i månaden att ombalansera din portfölj.

Dock är tidigare samt förväntad avkastning ingen garanti på att det kommer se ut på samma sätt i framtiden.

 

Risker

Det finns risker med alla former av investeringar och därför innebär det även en risk att investera enligt stocksholms algoritm.

Stocksholm har inte heller någon insättningsgaranti. En insättningsgaranti är en garanti på att du får tillbaka dem om det skulle vara så att stället du investerat dem på går i konkurs. Så skulle stocksholm få ekonomiska svårigheter så riskerar du att förlora allt du investerat enligt deras algoritm.

Det går inte att garantera att något form av företag gör vinst och det samma gäller aktierobotar, de kan inte garantera att de kommer prestera bättre än börsen för alltid.

Därför är det viktigt att vara medveten om de risker som finns vid investeringar. Bara för att ett företag eller en aktierobot historiskt sett presterat bättre än börsen och även har en vision om att göra detta i framtiden går det inte att garantera att utfallet blir sådant.

Därför ska du aldrig investera mer än du har råd att förlora.

 

Hur skapar jag ett konto hos Stocksholm?

Som tidigare nämn finns det ingen möjlighet att investera via eller hos Stocksholm utan de står bara för själva rådgivningen, investeringarna får du göra själv via din nätmäklare.

Det första steget är att skapa ett konto hos din utvalda nätmäklare som är dedikerat till handel med Stocksholms aktier.

 1. Välj kategori

  För bankens skull vill de gärna att du ska ange varför du vill öppna ett isk kontot, dvs om det är för exempelvis sparande eller pension.

 2. Ge kontot ett namn

  Namnge kontot.

 3. Godkänn villkor

  Slutligen behöver du godkänna bankens villkor för att starta upp ett ISK konto.

 4. Klart att användas!

  Nu är ditt konto klart att användas. Notera att ISK kontot kan börja användas direkt, men vill du avsluta det behöver du vänta några dagar.

 

När är Stocksholm bra att använda?

Investeringar enligt en monumentstrategi brukar överprestera marknaden i det långa loppet vilket är fördelaktigt för den långsiktiga spararen. Dessutom är stocksholm gynnsamt för den med lite tid, erfarenhet och kunskap eftersom du bara behöver köpa och sälja exakt det som algoritmen säger åt dig.

 

Hur fungerar Stocksholm?

Stocksholm är ingen vanlig aktiemäklare som Avanza eller Nordnet utan är en rådgivare när det kommer till aktiehandel. Tjänsten bygger alltså på att du fortfarande handlar genom din vanliga nätmäklare men gör dina investeringar enligt Stocksholms algoritm.

 

Hur ofta ska jag ombalansera min portfölj?

Portföljen bör ombalanseras samma datum en gång i månaden för att utvecklingen ska bli så bra som möjligt och så att du ska ha så stor chans som möjligt att slå index.

 

När ska jag ombalansera min portfölj om det är helg eller röd dag?

Sammanfaller ditt ombalanseringsdatum med en helg eller en röd dag så är börsen stängd och du kan varken köpa eller sälja aktier hos din nätmäklare. Vänta då till nästkommande vardag med att göra din order.

 

Vem passar Stocksholm för?

Stocksholm är lämplig för dig som vill investera i aktier men inte vill spendera för mycket tid på att hitta både rätt investering men även rätt tid för att göra det. Med hjälp av aktieroboten behöver du inte fatta beslut själv, du gör bara som du blir tillsagd. Varje månad får du en rapport med de aktier du bör köpa och sälja, och det är i princip allt du behöver göra.

 

Stocksholms avgifter

Det finns tre olika paket att välja på som kund hos Stocksholm. De alla har olika kostnader och innebär olika stora möjligheter med oavsett vilket du väljer så är de två första månaderna gratis.

Liten

 • 1299 kr/år eller 129 kr/månad
 • Svenska börsen
 • Investeringar under 20 000 kr

Medium

 • 2199 kr/år eller 219 kr/månad
 • Svenska börsen
 • Investeringar mellan 20 000 och 35 000 kr

Stor

 • 2999 kr/år eller 299 kr/månad
 • Svenska och amerikanska börsen
 • Investeringar över 35 000 kr

 

Finns några alternativ ?

Stocksholm är långt ifrån den enda rådgivande aktieroboten, det finns flertalet liknande företag som ger rådgivning inom aktiehandel.

Ett exempel på ett sådant företag är Börslabbet som startades av aktiebloggaren Investerarfysikern. Det som skiljer de båda företagen åt är bland annat antalet strategier. Stocksholm har endast en, momenstumstrategin, medan Börslabbet delar med sig av flertalet. Dock är börslabbets tjänst betydligt dyrare då månadskostanden ligger på mellan 199 till 645 kronor medan Stocksholm kostar 129-299 kronor i månaden.

Ytterligare en idé är att skapa ett konto hos Börsdata. Där finns flertalet färdiga varianter av momentumstrategier som du kan tillämpa på ditt investerande. Dessutom har du möjlighet att själv leta reda på de aktier som har starkt momentum, det innbär dock att du behöver både leta och tänka själv.

Är du insatt i det här med olika investeringsrobotar eller vill lära dig mer har du möjlighet att bygga din egen börsrobot i Autostock vilket du gör via Nordnet. Det är dock inte lika lätt och dessutom betydligt dyrare än vad det är hos Stocksholm men är du intresserad eller vill lära dig mer är det ett perfekt alternativ.

 

Krav för att bli kund hos Stocksholm

Det ställs inga specifika krav för nya kunder hos stocksholn, alla kan i princip börja investera efter deras råd.

Några grundläggande krav:

 • Åldersgräns 18 år
 • Inneha Mobilt Bank-ID
 • Svara på frågor när du öppnar konto
 • Ha ett svenskt bankkonto

 

Stocksholm support och kundtjänst

Som kund kan du också ställa frågor direkt i en chatt när du är inloggad.

 

Fördelar och nackdelar med Stocksholm

Fördelar

 • Beprövad strategi – Momentumstrategier brukar överprestera index.
 • Tidseffektivt – Bara 15 minuter i månaden behövs läggas på dina investeringar.
 • Avkastningsgaranti – Levererar inte stocksholms aktierobot bättre än index under det första året får du tillbaka medlemsskapskostanden.

Nackdelar

 • Innehav skyddas inte av garanti – Är det så att dina investeringar inte presterar bättre än index finns det ingenting som skyddar de kapital du gått misste om.
 • Mycket courtage – Algoritmen rekomenderar att du ombalanserar din portfölj varje månad vilket innebär mycket kourtage i jämförelse med en mer långsiktig strategi.
 • Kostar pengar – Det kostar pengar att få ta del av investeringsråden, det kostar mellan 100-300 kronor per månad beroende på vilket paket du valt vilket kan anses som lite pengar men är dina investeringar små äter det med enkelhet upp vinsten.

Sammanfattning

Att investera enligt Stockholms rådgivning kräver varken tid eller kunskap, perfekt för dig som varken har överdrivet mycket fritid och inte är något vidare proffs vad gäller aktier.

Det är svårt att svara på hur bra den här tjänsten fungerar. För även de bästa strategierna behöver tid. Räkna med att det tar mer än några månader innan en sådan tjänst eller strategi verkligen ”får fäste”.

Det bästa du kan göra är att prova själv och bilda dig en egen uppfattning – det är gratis i två månader och det finns ett löfte om att få pengarna tillbaka om du inte slår aktiemarknaden på lång sikt (men läs det finstilta för säkerhets skull).

FAQ - Stocksholm

Är Stocksholm bra?
Vad är Stocksholm?
När är Stocksholm bra att använda?
Hur fungerar Stocksholm?
Hur ofta ska jag ombalansera min portfölj?
När ska jag ombalansera min portfölj om det är helg eller röd dag?
Vem passar Stocksholm för?