Opti

 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter
5/5
Linus Melin
Linus Melin

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften. Kod: Investeramera

Kostnad för att öppna konto
0 kr
Avgift för fondportfölj
ca 0,73%
Skatt för ISK-kontot
0,375 % (2022)
Lägsta insättning/månadssparande
200 kr
Täcks av insättningsgaranti och investerarskydd
Ja
Antal fonder som analyseras
Över 4000 st
Typer av innehav
Aktiefonder, räntefonder, råvarufonder
Inriktningsval
Hållbart urval, Fördelning och risk, Månadssparande, Ombalansering

Ranking

 • Avgift
 • Kundnöjdhet
 • Säkerhet

Ranking

 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter
 • - Hög totalavgift

Vad är Opti?

Opti grundades 2017 av fem finans- och teknikproffs, bland annat Jonas Hombert; Optis mål är att ge kunderna ett smartare sätt att få oberoende rådgivning samt lönsamma investeringar. Grundarna har tillsammans mer än 25 års erfarenhet av branschen och Opti har haft en stadig tillväxt i lönsamhet och omsättning sedan starten.

Men även om företagets egen lönsamhet kan verka positiv, är vi främst intresserade av hur Opti investerar sina kunders pengar och om det är ett lönsamt alternativ för oss, kunderna.

Optis nyckelord

Optis nyckelord är avkastning, billigt, säkert och enkelt. Investeringar ska vara enkla och automatiserade.

Opti fondrobot är en smart applikation som automatiskt investerar de pengar du bidrar med enligt dina preferenser och krav. När du öppnar ett konto hos Opti får du svara på frågor om dina investeringsmål och Opti rekommenderar en lämplig portfölj baserat på dina svar. Frågorna handlar främst om din finansiella situation, hur mycket risk du är villig att ta och hur långsiktigt ditt sparande är.

Syftet med att investera genom Opti är naturligtvis att få en bra och stabil avkastning från fondroboten i utbyte mot att Opti tar en relativt låg avgift.

Opti gör fonder billigare

När du investerar i en fond, går ungefär hälften av den fondavgift du betalar till fondbolaget för förvaltningen av fonden till den individ som möjliggjort handeln i fonden, även kallad ”distributören”. Exempel på distrubitörer är Avanza, Nordnet, SAVR osv…

Denna ersättning tar form av en ”säljprovision” och benämns även som distributionskostnad, tredjepartsersättning eller helt enkelt ”kickback”.

Opti agerar oberoende rådgivare och förmedlar alla erhållna säljprovisioner från fondbolagen till dig och deras övriga kunder. Det innebär att Opti saknar ekonomiska incitament att favorisera fonder som betalar ut höga säljprovisioner. Som oberoende rådgivare möjliggör dem friheten att rekommendera de fonder som anses vara mest gynnsamma för oss kunder.

Detta innebär att många fonder är mycket billiga genom Opti, i genomsnitt 40 % billigare än om du hade köpt fonden från en annan distributör.

Hur fungerar Opti?

För att Opti ska kunna förvalta dina pengar måste du svara på en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar ska roboten ta fram ett portföljförslag på hur den ska förvalta dina pengar – du får självklart tacka nej till fondrobotens förslag och ändra sparmålet.

Frågor som berör din sparstrategi:

 • Dina sparmål – Vilka är dina sparmål? Sparar du för semestrar, kontantinsättningar etc.?
 • Din sparbudget – Hur mycket pengar vill du investera omedelbart och sedan månadsspara?
 • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara, dvs. hur lång är din sparhorisont.
 • Hur risktolerant du kan vara – ju högre risk, desto mer volatilt kommer ditt sparande att vara, men du har större chans till att tjäna mer pengar.

Fondroboten väljer vilka fonder som ska investeras i utifrån den strategi du väljer. På så sätt ser den till att din portfölj är anpassad till den risknivå du kan tolerera och den tidshorisont du har för att investera dina besparingar.

Nu ska du kunna slappna av och inte behöva tänka på vad du köper. Därför är en fondrobot den perfekta investeringstjänsten för personer som inte är särskilt intresserade av att vara aktiva i sitt sparande.

Du kan när som helst ändra dina svar i appen. Dina omständigheter kan förändras, du kanske vill lära dig mer om ditt sparande och se dina investeringar växa på ett annat sätt. Du är inte bunden till den portfölj du ursprungligen valde, men du kan ändra den om det behövs.

Om du till exempel vill fortsätta att investera i minst 10 år kommer fondroboten att föreslå att du investerar i en högre andel högrisktillgångar med potential för högre långsiktig avkastning. Aktier är ett bra exempel på högrisktillgångar som du kan förvänta dig hög avkastning från på lång sikt.

Om du däremot bara vill spara pengar i fem år och använda dem till att köpa ett hus eller en annan fastighet, kommer fondroboten att investera i tillgångar med lägre risk. Detta kallas för riskjusterad avkastning.

I ett investeringssparkonto kan du däremot när som helst byta fonder eller ta ut pengar. Opti vill att kunderna ska känna att de äger sitt sparande, och då är frihet att styra och välja centralt.

Hur börjar jag spara i Opti?

I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Opti, sätter in pengar och börjar investera.

 1. Logga in på webbplatsen

  Gå till valfri webbläsare och sök på opti.se

   

 2. Bli kund hos Opti

  Tryck på bli kund längst uppe i högra hörnet

  Opti Recension - InvesteraMera

 3. Besvara frågor

  Innan du kan skapa en portfölj ber Opti dig svara på ett 60-tal frågor i tre olika delar;

  • Din ekonomi
  • Syn på risk
  • Hållbarhet

  Opti frågar dels dessa frågor för att få data om sina användare, men framförallt för att se hur riskbenägen du är och utifrån dina svar sammanställa en portfölj som ska matcha din risknivå.

  Opti Recension - InvesteraMera

 4. Opti presenterar portföljförslag

  Baserat på vad du svarat på frågorna som opti ställt dig om investeringar, kommer roboten presentera ett portföljförslag som den tror passar dig bäst.

  Här kan du antingen välja att godta Optis förslag, eller själv ändra riskfördelningen så att du exponerar din portfölj med fler eller färre andelar av räntor eller aktier.

  Vi väljer att inte förändra robotens portföljförslag.

  Opti Recension - InvesteraMera

 5. Översikt av din portfölj

  Nu är det nästan klart! Ta en kik på detaljerna i din portfölj som Opti skapat åt dig. Här kan du se vilka värdepapper du är exponerad mot, hur dina avgifter kommer se ut, hur roboten jobbar med hållbarhet eller hur din förväntade avkastning ser ut.

  Opti Recension - InvesteraMera

 6. Koppla bankkonto

  För att börja investera måste du sätta in pengar i din portfölj. Här rekommenderar opti att du kopplar ditt bankkonto så att du senare kan börja spara automatiskt med ett regelbundet månadssparande.

  I slutet väljer du hur mycket du vill sätta in i din portfölj per dag eller månad.

  Opti Recension - InvesteraMera

 7. Besvara frågor

  Efter att du namngett din portfölj och fått en översikt av din portfölj är det bara ett sista steg kvar. Att besvara de sista frågorna. Men denna gång handlar det mer om dig som privatperson. Bland annat vart du har medborgarskap, om du är en person i politiskt utsatt ställning (PEP) och var du har din hemvist någonstans.

   

 8. Signera med BankID

  Det sista du behöver göra är att signera BankID.

   

 9. Nu är din portfölj skapad!

  Nu är allt klart och din fondrobot kommer börja spara åt dig. I översikten kan du se alla överföringar, följa ditt månadssparande, sätta in och ta ut pengar, kontrollera dina avgifter och dessutom dela ditt konto med vänner och familj som du vill ska följa din utveckling.

  Opti Recension - InvesteraMera

 10. Sätt upp ett automatisk månadssparande

  För att börja investera måste du göra en insättning, dvs. koppla ditt bankkonto till portföljen. Insättningsbeloppet kan bestämmas av kunden själv, men Opti kommer att föreslå ett lämpligt belopp beroende på de frågor som kunden har svarat på tidigare.

  Det lägsta insättningsbeloppet är 200 kr och den lägsta automatiska månatliga insättningen är också 200 kr. Du kan antingen göra en engångsinsättning eller göra regelbundna automatiska månadsöverföringar.

  För att starta ett månadssparprogram, gör så här:

  1. Klicka på ikonen i det nedre vänstra hörnet för att visa en översikt över din portfölj.
  2. Välj den portfölj som du vill månadsspara för.
  3. Klicka på Inställningar (ikonen uppe till höger)
  4. Scrolla ner och välj ”Månadssparande”.

  Här anger du belopp och datum för ditt månadssparande. Normalt överförs pengarna den 25:e varje månad, men du kan välja ett datum som passar dig. Du kan när som helst ändra inställningarna för ditt månadssparande, oavsett om du vill öka eller minska beloppet eller avbryta sparandet.

  Observera att när du gör din första insättning kan det ta upp till en vecka innan pengarna är investerade och visas i appen. Efterföljande månadssparande och insättningar tar 4-6 arbetsdagar innan de visas.

  Vänligen notera! Sparande i en fondrobot innebär alltid en risk. Du kan undvika katastrofala förluster genom att inte investera mer än du har råd med. Tänk också på att tidigare vinster över tid inte är någon garanti för framtida vinster.

Opti omdöme

En viktig del av utvärderingen av en ny produkt eller tjänst är att ta reda på vad andra konsumenter tycker om den – Opti får ständigt höga betyg från sina kunder.

Betygen är baserade på ett stort antal kundomdömen. Totalt har tjänsten fått närmare 10 000 omdömen.

 • Opti – 4,6 stjärnor på Trustpilot
 • Opti – 4,5 stjärnor på Appstore
 • Opti – 4,4 stjärnor på Google Play

Opti omdöme – Google Play

På Google Play är det genomsnittliga betyget för Opti 4,4 av 5 stjärnor.

Nästan alla verkar nöjda med enkelheten och möjligheten att få ett bra sparande utan att behöva förlita sig på stora banker, som inte är betrodda att verkligen erbjuda det bästa för sina kunder.

Å andra sidan klagar vissa på att appen är ”glitchig” och att räntorna är för höga. Andra klagar på att de inte kan se resultatet för enskilda fonder och bara kan se resultatet för portföljen som helhet.

Som vanligt klagar en del på att deras investerade pengar har förlorat i värde. Det är naturligtvis inte Optis fel. Alla investeringar innebär risker och kan förlora i värde.

Läs mer och ladda ner appen till Google Play

Opti omdöme – Appstore

Betyget på Apple är mycket likartat – 4,5 av 5 stjärnor. Nöjda kunder skriver bland annat att appen är välgjord och ger en bra överblick över deras sparande.

De enstaka negativa omdömena handlar mest om problem med appen (som kanske redan har åtgärdats, eftersom appen ständigt uppdateras).

Läs mer och ladda ner appen från App Store

Tillgänglighet

Opti erbjuder båda en app och hemsida för sin användar-tillgänglighet. Med båda app och hemsida kan Opti nå ut till alla målgrupper, gammal som ung!

Opti

Opti finns som både hemsida och app för iOS och Android. Tjänsten har en fin och enkel webbplats som gör det möjligt för dig som kund att investera och hantera ditt sparande. Precis samma funktioner finns i appen.

Vi tycker det är enklast att börja ditt sparande med Optis app. Att kunna hantera strategier och ditt kapital på mobilen möjligör en flexibilitet i vardagen som du inte riktigt får med hemsidan. På App Store har appen ett genomsnittligt betyg på 4.5 av 5 från de 10 000 recensenterna som gett betyg.

+ Med Opti-appen kan du starta och hålla koll på ditt sparande snabbt, smidigt och enkelt på mobilen.

– Opti var sena med att lansera sin hemsida. Att enbart vara tillgänglig via app är negativt – det gick tidigare inte att starta portfölj eller hantera dina investeringar via hemsidan. Många uppskattar den stora skärmen som datorn erbjuder. Detta inte minst för att läsa och förstå tjänsten.

Opti avgifter

Alla fondrobotar tar ut en viss avgift för att investera dina pengar. Detta är något naturligt, eftersom du måste betala för en tjänst som tillhandahåller något av värde som kräver arbete och expertis. Det som är intressant med denna Opti fondrobot-recension är jämförelsen av dess avgifter med sina konkurrenter.

Förvaltningsavgifter

Du kommer att betala cirka 0,8% av värdet på din aktieportfölj i avgift varje år.

Fondavgifter

Optis fondavgifter varierar mellan 0,22% och 0,28%. Dessa varierar eftersom avgifterna beror på fonderna i din portfölj.

Fondernas låga avgifter är en annan fördel med den välkända Opti-fondroboten: oavsett vilka fonder du investerar i hos Opti kan du investera i fonder med en genomsnittlig kostnad som är 40% lägre. Att investera i en fond med Opti är alltså billigare än att investera i de flesta banker. Hur är detta möjligt?

Bankrådgivare och fondinvesterare tar ut en högre avgift för att investera ditt kapital. De så kallade fondavgifterna, även kända som distributionskostnader eller kickbacks, betalas till dig av fondbolaget eftersom Opti-fondroboten är en oberoende rådgivare, försäljningsprovisionen från fondbolaget returneras till dig och eventuellt överskott återinvesteras i din portfölj.

Jämförelse – Avgifter för fondrobotar

Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift

Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41%

Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50%

Opti | 0,50% | 0,8% i snittavgift

Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%

Nordnet Robosave | 0,50% | 0,90-0,98%

Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23%

Vad investerar Opti pengarna i?

Opti fondrobot investerar dina pengar i fonder som samlar olika tillgångar. Detta kallas diversifiering och anses ge investerare ett bättre sparande med högre avkastning och mindre risk på lång sikt. Genom olika fonder investerar Optis fondrobot i tillgångar som aktier, räntor och råvaror.

Eftersom rivaliserande fondrobotar investerar i värdepapper, främst fonder som investerar i aktier och obligationer, står sig Opti väl i jämförelse med andra liknande tjänster som Lysa och Avanza auto. En annan anledning till att Optis fondrobot är något dyrare än konkurrenternas är dess vida diversifiering.

Naturligtvis hävdar konkurrenter (som Lysa) att de har de bästa fondrobotarna, baserat på bra avkastning och låga provisioner. Och naturligtvis finns det andra alternativ till Opti. Så du, som potentiell kund, måste fatta ditt eget beslut och undersöka vilket alternativ som är rätt för dig.

När du investerar i Opti gör du det genom ett ISK (investeringssparkonto), vilket innebär att du skyddas av den nationella insättningsgarantin och investerarskyddet.

Hållbart sparande

Hållbart sparande refererar till ESG (Environmental, Social and Governance) och som Opti-kund kan du välja Hållbart sparande, en fond som aktivt utesluter företag som bryter mot miljö, mänskliga rättigheter och etiska normer. Branscher som vapenproduktion, tobak och fossila bränslen är uteslutna.

Möjligheten att enkelt välja ett hållbart och miljövänligt sparande är det som skiljer Opti från sina konkurrenter.

Alla Opti-portföljer är utformade med hållbarhet i åtanke, men det finns tre alternativ för dem som föredrar en hållbar portfölj. De är som följer:

 • Normall portfölj. I en konventionell portfölj innebär opti att fonden ställer krav på de företag som den investerar i. Kraven gäller både arbetsrätt och bolagsstyrning och innebär också att företagen ska arbeta aktivt för att begränsa sin negativa påverkan på miljö och klimat.
 • Extra Hållbar Portfölj. Extra Hållbar Portfölj består av internationella gröna obligationer med valutasäkring. Fondens hållbarhetskrav är högre. Nackdelen med dessa portföljer är att obligationsfonderna är mindre diversifierade och därmed något mindre förutsägbara.
 • Portföljer med maximal motståndskraft. Det är samma specifika val som portföljerna ovan, inklusive tillägg av gröna obligationer. Dessutom undviks fossila bränslen i så stor utsträckning som möjligt och råvaror exkluderas från tillgångarna. Nackdelen med den maximalt hållbara portföljen är mindre diversifiering och något lägre förväntad avkastning.

En nackdel med Opti, enligt kritiker, är den provision som fondroboten tar ut för att investera dina pengar. Att använda olika investeringsverktyg för sparande medför dock alltid inte bara förluster utan också totala avgifter. Detta gäller oavsett om du investerar med hjälp av en bankförvaltare eller andra spar- och investeringsrobotar.

Det enda sättet att undvika dessa kostnader är helt enkelt att själv förvalta sin egen aktieportfölj. Och du är ensam ansvarig för ditt eget kapital. Det är inte många småsparare som har förmågan att läsa och förstå aktiemarknaden lika bra som en fondrobot, så de kan inte förvänta sig samma avkastning.

Men om du redan är bekant med aktiemarknaden eller har investerat framgångsrikt tidigare kanske Opti inte är något för dig. Å andra sidan, om du gillar att investera på egen hand kan du spara i aktier som en ”sidlinje” och använda en aktierobot samtidigt.

Du kan till exempel välja att investera 90 % av ditt sparande i Opti och spekulera i resterande 10 % på aktiemarknaden själv. På så sätt får du både trygghet och frihet att köpa och sälja tillgångar.

Historisk avkastning

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Optis webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras portföljer har och skulle gått under en viss tidsperiod.

 

Risker med Opti fondrobot

Optis struktur säkerställer att kundernas medel alltid är säkra. Om Opti går i konkurs separeras insättarnas kapital från Opti En av riskerna med att spara i Opti är huruvida fondrobotarna kommer att bete sig som avsett i olika marknadssituationer. Det är aldrig möjligt att förutse alla tänkbara scenarier och hur algoritmen kommer att reagera på dem.

En annan risk ligger i de fonder som Opti investerar i. Opti väljer noggrant ut de fonder i vilka man investerar sina kunders pengar. Det finns dock alltid en risk för vad som kan hända med enskilda fonder under olika marknadsförhållanden.

Det är viktigt att det bolag som förvaltar fondroboten har rätt mekanismer för att hantera kundernas pengar. I händelse av konkurs eller obestånd måste pengarna vara helt separerade från bolaget. Det är viktigt att aktierobotföretaget är auktoriserat och står under tillsyn av ett nationellt organ. I Sverige är Finansinspektionen ett sådant organ.

Alla fondrobotar är programmerade enligt olika strategier. Många av dessa strategier är baserade på akademisk forskning. Det är viktigt att fondrobotarna är rätt programmerade och agerar enligt sina strategier.

Världsekonomin förändras och de olika teorier som baseras på historiska data gäller inte nödvändigtvis i samma utsträckning idag. Hur en aktiehandelsrobot reagerar på olika händelser kan man bara få reda på senare.

Som kund till fondrobot kommer du att få svara på olika frågor om din ekonomiska situation och din riskbenägenhet. Det är viktigt att programmeraren och kunden tolkar frågorna på samma sätt. En viktig fråga är riskuppfattningen. För programmerare av fondrobotar kan utgångspunkten vara att risk är ett sätt att tjäna pengar. Kunderna, å andra sidan, anser att risk är obehagligt.

Som namnet antyder investerar fondrobotar i fonder. Det finns ett brett utbud av fondtyper. Från billiga börshandlade fonder (ETF:er) till konventionella aktivt förvaltade fonder. Vilka fonder en fondrobot investerar i väljs vanligtvis efter noggrann analys. Trots detta finns det scenarier som är svåra att förutse. Om en kund till exempel vill sälja en fond som han äger, ska fondroboten kunna sälja fonden till rätt pris när kunden vill sälja.

Opti kontakt & kundtjänst

På Optis webbplats finns en sida med svar på vanliga frågor. Där kan du hitta svar på dina frågor och funderingar.

Du kan kontakta Optis supportteam via e-post eller telefon.

Krav för att använda Opti

För att öppna ett konto hos Opti måste du uppfylla vissa grundläggande krav.

Några grundläggande krav:

 • Åldersgräns 18 år
 • Inneha Mobilt Bank-ID
 • Svara på frågor när du öppnar konto
 • Ha ett svenskt bankkonto

 

Fördelar och nackdelar med Opti

Nedan listar vi de mest relevanta för- och nackdelarna med Opti fondrobot.

Fördelar

 • Lätt att använda och lätt att börja. Opti anses vara en lättanvänd tjänst som gör det enkelt att börja spara, även om du inte har mycket erfarenhet eller kunskap om fonder.
 • Opti investerar också i råvaror. Medan de flesta fondrobotarna kombinerar indexfonder och obligationsfonder, investerar Opti även i råvarufonder. Detta skapar en bredare portfölj, även om det är oklart om det finns en direkt fördel när det gäller avkastning.
 • Hög kundnöjdhet bland befintliga kunder. Opti har höga betyg på trustpilot, appstore och google play, med rekommendationer baserade på app och hemsidas användarvänlighet.
 • Oberoende rådgivning. Opti återbetalar avgifterna för fonder till kunderna, så de tjänar ingenting på att sälja dyrare fonder och kan agera oberoende och i sina kunders bästa intresse.
 • Garanterar insättningarnas säkerhet och skyddar investerare. Opti regleras av den svenska Finansinspektionen och omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd, vilket skyddar kunderna och deras medel.

 

Nackdelar

 • Något högre avgift. Opti har något högre avgift än några av konkurrenterna. Detta är en nackdel eftersom en långsiktig investeringsstrategi till stor del handlar om att hålla avgifterna låga. Samtidigt är de inte lika höga jämfört med aktiva fonder, men jämfört med indexfonder och andra fondrobotar är de något dyrare.

 

Sammanfattning

Att skapa ett Opti-konto är inte bara enkelt och smidigt, det är också mycket pedagogiskt och ger dig möjlighet att lära dig mer om att spara och investera dina pengar.

När du har en portfölj med fonder att välja mellan kan du se vad som skulle hända med din riskfyllda portfölj vid en börskrasch och avgöra om det är värt att ta den risken eller om det är ett reservalternativ.

Opti är ett smart och enkelt sätt att börja investera i fonder. Du behöver inte välja mellan fonder och aktier, eftersom Opti gör det åt dig, baserat på din profil och förväntade avkastning.

Ladda ner appen eller skapa ett konto på hemsidan och prova själv.

FAQ - Opti Recension

Hur mycket kostar Opti i månaden?
Ingår insättningsgarantin och investerarskyddet?
Vilka värdepapper investerar Opti i?
Är Opti säkert?
Varför ska man välja Opti fondrobot?
Vad är skillnaden mellan Opti och Avanza auto?
Vad är skillnaden mellan Opti och övriga fondrobotar?