
Fundler
- + Tidsbesparande
- + God avkastningen de senste åren
- + Störst fondutbud (36 000 st)

Fundler är en fondrobot som är mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Fondroboten gör det lätt att börja spara pengar på lång sikt. Fondroboten har ett stort utbud av fonder (36 000 kr) vilket gör att kunderna kan få stor variation på sitt sparande.

Ranking
- + Tidsbesparande
- + God avkastningen de senste åren
- + Störst fondutbud (36 000 st)
- - Begränsat utbud med avancerade portföljer
- - Högre avgift än kokkurrenterna
- - Hög förvaltningsavgift på vissa portföljer (0,49%)
Vad är Fundler?
Fundler är en tjänst som erbjuder kunder att investera i fonder automatiskt. Fundler är en så kallad fondrobot som fördelar ditt kapital i en kombination av olika fondtyper enligt dina valda investeringspreferenser.
Fondroboten genomför sedan en kontinuerlig ombalansering av ditt investerade kapital. Det innebär att när du väl har satt upp ditt sparande så tas allt arbete med ombalansering, marknadsbevakning och förflyttning av kapital över av fondroboten.
Bolaget grundades 2015 med målet att förenkla det grundliga månadssparandet för fler småsparare, men även att inspirerar fler till att börja spara eller få ut mer av sitt sparande (utan höga avgifter eller dyra provisioner).
Fundlers grundare (Anton Fagerlönn) har lång erfarenhet av kapitalförvaltning och ville demokratisera potentialen i god förvaltning för småsparare. I Fundlers ledningsgrupp ingår:
- Thomas Eriksson, tidigare VD för investmentbanken Carnegie och fondbolaget Robur samt chef för Private Banking på SEB.
- Per Vesterberg, tidigare näringsminister och talman i Sveriges riksdag, har också varit ledamot i Fundlers styrelse sedan 2016.
Hur fungerar Fundler?
Fundler är en fondrobot, vilket innebär att tjänsten automatiserar ditt sparande genom AI. Fondrobotar placerar automatiskt dina pengar enligt dina sparpreferenser (risknivå, sparhorisont & ekonomisk situation).
När du blir kund hos Fundler får du svara på en rad frågor. Dessa frågor gör det möjligt för fondroboten att avgöra din ekonomiska situation och hur mycket risk du kan tolerera i ditt sparande.
Baserat på dina svar på dessa frågor kommer fondroboten att förbereda en rekommendation av en lämplig sparstrategi för dig.
Naturligtvis kan du ändra den rekommenderade strategin om du inser att en annan strategi är mer lämplig för dig. Men när strategin väl har bestämts tar fondleverantören över förvaltningen av allt ditt sparande.
Om du har valt en månadsreserv hos fondleverantören dras det belopp som du har valt att spara varje månad automatiskt från ditt konto i slutet av månaden. Dina pengar investeras sedan automatiskt i olika fonder för att matcha den typ av investeringsportfölj som du ursprungligen valde.
Fundler kan spara dig mycket tid och energi genom att automatisera ditt sparande och fatta investeringsbeslut för din räkning.
Oberoende förmedling
En stor fördel med att använda Fundler är att de inte tar någon provision på fonderna som de förmedlar. Den provision som de får betalas istället ut till oss kunder.
Detta är ett stort plus i kanten eftersom det möjliggör oberoende rådgivning från fondroboten. Utan provision finns det nämligen inget incitament att rekommendera särskillda fonder för att få större provision.
Istället maximerar Fundler nyttan genom att rekommendera investeringar i fonder som de verkligen tror på och kommer att generera den bästa avkastningen sina kunder.
Skillnaden mellan aktierobotar, fondrobotar och robotrådgivare.
Aktierobotar, fondrobotar och robotrådgivare nämns ofta i samma sammanhang men vilken är det du ska välja?
I praktiken finns det inte direkt någon grundläggande skillnad mellan termerna och de syftar oftast på samma sak.
Akterobotar och fondrobotar kallas för robotrådgivare eftersom de i viss mån utför rådgivarnas funktioner. En aktierobot eller fondrobot hanterar inte bara själva investeringen av dina pengar utan ger också råd om vilka investeringar som ditt innehav bör bestå av, precis som Sigmastocks.
Vissa aktierobotar hanterar dock inte alls själva investeringen, som Stocksholm, utan endast rådgivningen, som en robotrådgivare.
Fondrobotar som Lysa (sponsrad länk), Opti och Fundler investerar bara i fonder vilket kan anses i allmänhet vara en säkrare form av sparande.
Däremot, att investera i aktier kan ge en snabbare och mer betydande portföljökning. Överväg vilken typ av aktierobot, fondrobot eller robotrådgivare som passar dina sparpreferenser.
Att investera med Fundler
Det finns många anledningar för dig som småsparare att investera genom Fundler. Den kanske största fördelen är enkelheten – Fundler gör det enkelt och billigt för vem som helst att börja spara i fonder.
Huvudsyftet med att använda fondrobotar är att automatisera många steg som kan vara tidskrävande och kostsamma med traditionell rådgivning.
Det kan hävdas att mycket av det arbete som utförs av fondrobotar är jämförbart med det arbete som utförs av fysiska rådgivare (människor) på banker och traditionella fondbolag.
Dessutom håller Fundler sina avgifter låga och fondroboten har historiskt sett genererat hög avkastning. På många områden är fondrobotar bekvämare och mer effektiva. Det innebär att förvaltning och rådgivning blir billigare och mer överkomligt för dig som kund.
Det är dock viktigt att inte blanda ihop fondrobotar med sparrobot. Sparrobotar styrs av algoritmer i syfte att tjäna pengar genom att kapitalisera på kraftiga upp- och nedgångar i aktiemarknaden.
Högst avkastning bland fondrobotar
Fundler har ett otroligt starkt track record med hög avkastning på de olika portföljer som du kan investera i med Fundler; Fundler kan till och med skryta med att ha gett den bästa avkastningen av alla fondrobotar på marknaden sedan start.
Den portfölj som fondroboten kallar ”Global Future” är den portfölj som presterat bäst jämfört med andra fondrobotar och liknande automatiserade spartjänster.
Rådgivning utan avgifter
Som nämnts ovan är det en fördel att Fundler inte tar ut provision på de fonder som de förmedlar. Därför finns det ingen risk att de rekommenderar fonder med höga avgiftsbaserade fonder. Deras intjäning är inte beroende av vilka fonder vi placerar våra pengar i, så vi kan vara säkra på att de väljer fonder som ger oss sparare bäst möjlighet att få våra pengar att växa.
Låg avgift
Utöver de fondavgifter som betalas för de faktiska medel som sätts in av fondroboten, måste man också betala en avgift för att använda själva tjänsten (fondroboten).
Fundler har dock lyckats hålla denna avgift på en mycket låg nivå – beroende på vilken portfölj du väljer kan avgiften vara så låg som 0,2%. Detta är den lägsta avgiften jämfört med Fundlers konkurrenter och gör Fundler till en mycket prisvärd fondrobot.
För vem passar Fundler?
Fundler är perfekt för dig som vill komma igång med investeringar och som vill ha en portfölj med fonder med stor variation (fondutbud av 36 000 st olika fonder) och noga utvalda fonder utan att själv behöva lägga ner speciellt mycket tid på den, men ändå forma portföljen efter sina egna personliga preferenser.
Med den här typen av tjänst kan du själv välja ungefär vilket typ av innehav du ska ha och sedan luta dig tillbaka medan roboten gör resten. En mer aktiv investeringsform kan vara lämplig för den som är intresserad av att hitta fonder på egen hand, läsa rapporter och följa marknaden.
Tjänsten passar bäst för dig som kan sätta av ett startkapital på minst några tusen kronor och som kontinuerligt kan spara minst 300 kronor per månad. Anledningen till detta är att minsta investeringen är minst 300 kronor.
Tanken med Fundler fondrobot är att spara långsiktigt. Så behöver du ta ut dina pengar om sex månader så är tjänsten inte riktgit anpassad för dig eftersom den är tilltänkt för mer långsiktiga investerare. Att ha långsiktighet i tanken när du sparar gäller dock de flesta investeringar på börsen, bortsätt från de som håller på med kortsiktig handel så som daytrading.
Fundler fondportföljer
Fundler har flera olika indexportföljer med varierande risknivåer och avkastningspotential. Läs vidare nedan för att ta reda på mer om varje portfölj.
Notera: I juni 2023 valde Fundler att förenkla sina paket för nya kunder och erbjuder bara fyra olika fondpaket (”Mycket låg risk”, ”Låg risk”, ”Medel risk” och ”Hög risk”) som definierade utifrån risknivå för nya kunder. Tidigare (och för äldre kunder som inte valt att uppdatera) fanns åtta olika portföljer med olika riskprofiler och inriktningar, vilka i stort sett var uppdelade i fyra ”smarta index” och fyra ”avancerade”.
Mycket Låg Risk (F.d. Smart Index Försiktig)
Portföljen har låg risknivå och består av 90 procent obligationer och 10 procent aktier. Den ger bra förutsättningar för ditt kapital att växa, och den ger bättre avkastning än sparkontot och vanliga fonder. De tre senaste åren har avkastningen varit 2,9%. Portföljens avgift är 0,6%. Förvaltningsavgift efter kickback: 0,21% och årlig avgift på 0,81%.
Låg Risk (F.d. Smart Index Stabil)
Denna ger sparare stabil avkastning till en relativt låg risknivå. Indexportföljen består av 65 procent obligationer och 35 procent aktier och den lämpar sig för de som vill få bättre avkastning över tid än och öka sina pengar. De tre senaste åren har avkastningen varit 8,92%. Portföljens avgift är 0,37%.
Medel Risk (F.d. Smart Index Tillväxt)
Denna indexportfölj ger sparare högre avkastning till högre risknivå. Portföljen lämpar sig för de som vill investera i medellånga placeringar på minst fem år. De tre senaste åren har avkastningen varit 16,13%. Portföljens avgift är 0,39%.
Hög Risk (F.d. Smart Index Potential)
Indexportföljen Potential är den med högst risknivå av alla deras indexportföljer: den ger sparare hög avkastning till högre risknivå. Den satsar 100 procent på aktiemarknaden i tillväxt- och teknikföretag från hela världen. De tre senaste åren har avkastningen varit 29,06%. Portföljens avgift är 0,37%.
Tidigare Fondpaket
Real Vision Stabil
Detta är en portfölj som ger sparare bra avkastning utan hög risk. Den investerar i ungefär 65 procent obligationer, 30 procent aktier och 5 procent optioner. Placeringarna investeras i företag med stora reala tillgångar som skog, fastigheter och infrastruktur. De tre senaste åren har avkastningen varit 6,55%. Portföljens avgift är 0,95%.
Hållbar Framtid Potential
Detta är en av Fundlers avancerade portföljer som har fokus på hållbarhet och jämställdhet, med risknivån på 5 av 7. Portföljen består av 100 procent aktier. De tre senaste åren har avkastningen varit 33,15 procent. Portföljens avgift är 0,68%.
Smart Hedge – Tillväxt
Smart Hedge är tillväxtportfölj med mindre risk. Den fokuserar på börstillväxt men skyddas av investeringar i guld. Ungefär 60 procent av portföljen är investerad i aktiemarknaden, 25 procent i guld och 10% i obligationer. De tre senaste åren har avkastningen varit 33,79 procent. Portföljens avgift är 0,72%.
Tidigare hög avkastning är ingen garanti för framtiden. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Investera försiktigt.
InvesteraMera investerar – Hur börjar jag spara i Fundler?
I detta inslag visar vi med bild och text när vi startar ett konto på Fundler, gör en insättning, startar ett månadssparande och gör vår första investering (webläsarversion).
-
Öppna ett konto hos fundler
Till att börja med ska du navigera till fundler.se, väl där klickar du på ”Börja fondspara” längst uppe i högra hörnet.
Verifiera dig med ditt mobila BankID och välj om du vill starta ett privatkonto (ISK) eller företagskonto (KF).
Därefter ska du ange dina kontaktuppfigter, e-mail och telefonnummer.
-
Frågor om dig och din ekonomi
Du måste sedan svara på en rad frågor som kartlägger din ekonomiska situation och din risknivå/förmåga att ta risker med ditt sparande.
Baserat på dina svar kommer Fundler att presentera ett sparförslag som passar dina krav och preferenser. Exempel på frågor som ska besvaras är:
- Land/länder du är medborgare i
- Folkbokföringsland
- Månadsinkomst
Slutligen måste du godkänna att du inte aggerar för någon annans räkning.
-
Frågor i tre delar
Sedan ska du svara på frågor i tre olika kategorier. Dessa frågor ställs för att anpassa din portfölj för dig. Följande kategorier ska besvaras:
-
Passandebedömning – Kunskaps frågor om aktiehandel
-
Vad vill du spara till? – Exempelvis boende, resa, semster etc.
-
Risknivå och möjlighet – Mycket låg, Låg, Medel eller Hög
-
-
Portfölj sammanfattning
Fundler sammanfattar din portfölj med information som kan vara relevant för dig att ha kännedom om. De vill även att du signerar och godkänner deras avtal (som du kan läsa i slutet på sidan) med BankID.
Du får en sammanställning över:
- Avgifter
- Fondfördelning
- Marknadsfördelning
-
Sätt upp ett månadssparande
Fundler erbjuder både månadssparande och engångssparande. Men för den tidseffektive är det en bra idé att skapa ett automatiskt månadssparande. På så sätt tas pengarna automatiskt ut i slutet av varje månad och besparingarna realiseras faktiskt.
Ange hur mycket du vill spara i månaden och vilket datum under månaden som pengarna skall dras. Du kan även se hur mycket pengarna ska vara värda om 20 år (estimat).
Glöm inte att koppla ditt bankkonto till fundler så att de kan dra pengar från ditt bankkonto automatiskt varje månad.
Ifall du är osäker på hur mycket du har möjlighet att spara så kan du gärna börja med en mindre summa för att sedan trappa upp med tiden. Den minsta summan du kan välja för ett automatiskt månadssparande är 300 kr.
-
Klart!
Nu är allt klart och du kan börja din resa mot en rikare framtid!
När du har börjat spara hos Fundler behöver du bara luta dig tillbaka och vänta på att ditt kapital ska växa. Fundler ser till att pengarna tas ut från ditt konto varje månad, investeras i fonder som matchar din investeringsstrategi och till och med omfördelar ditt kapital om marknadsfluktuationer ändrar fördelningen mellan olika tillgångar i ditt sparande.
Läs mer om vad en fond är.
Fundler omdöme
En viktig del av utvärderingen av en produkt eller tjänst är att ta reda på vad andra konsumenter tycker om den – Fundler får ständigt höga betyg från sina kunder, men hur ser dem ut?
Betygen är baserade på ett stort antal kundomdömen. Totalt har tjänsten fått närmare 600 omdömen.
- Fundler – Google: 4,3/5 (14 röster)
- Fundler – Trustpilot: 3,9/5 (133 röster)
- Fundler – App Store (appen specifikt): 3,8/5 (319 röster)
- Fundler – Google Play (appen specifikt): 3,4/5 (147 röster)
Fundler omdöme – iOS & Google Play
På Google Play är det genomsnittliga betyget för Fundler 3,4 av 5 stjärnor.
Nästan alla verkar nöjda med enkelheten och möjligheten att få ett bra sparande utan att behöva förlita sig på stora banker, som inte är betrodda att verkligen erbjuda det bästa för sina kunder.
Å andra sidan klagar vissa på att appen är ”glitchig” och att räntorna är för höga. Andra klagar på att de inte kan se resultatet för enskilda fonder och bara kan se resultatet för portföljen som helhet.
Som vanligt klagar en del på att deras investerade pengar har förlorat i värde. Det är naturligtvis inte Fundler fel. Alla investeringar innebär risker och kan förlora i värde.
Läs mer och ladda ner appen till Google Play
Fundler recension – Trustpilot
Betyget på Apple är mycket likartat – 3,8 av 5 stjärnor. Nöjda kunder skriver bland annat att appen är välgjord och ger en bra överblick över deras sparande.
De enstaka negativa omdömena handlar mest om problem med appen (som kanske redan har åtgärdats, eftersom appen ständigt uppdateras).
Läs mer och ladda ner appen från App Store
Tillgänglighet
Fundler har valt att arbeta med både en app för sin användar-tillgänglighet, och en webbplats. Vill du komma åt fondoroboten kan du göra det nästan vart som helst – smart drag.
Fundler
Fundler finns tillgänglig var som helst. Tjänsten har en webbplats med information om företaget och de fonder som det förvaltar, likt de har i appen. Du kan investera och anpassa dina tillgångar i alla enheter och former.
För att börja spara med tjänsten kan du antingen ladda ner dess app, eller gå in på hemsidan och registrera dig. Appen finns tillgänglig för både iOS och Android. På App Store har appen ett genomsnittligt betyg på 3,8 av 5 från de över 319 personer som gett betyg.
+ Med Fundler-appen kan du starta och hålla koll på ditt sparande snabbt, smidigt och enkelt på mobilen.
– Fin egentligen inget minus.
FAQ – Fundler recension
Hur fungerar Fundler?
Fundler är en digital tjänst som gör det enkelt att spara med de bästa fonderna till låga priser Fundler kan hjälpa dig att bygga ett riktigt bra sparprogram med ett urval av färdiga fondpaket.
De erbjuder förvaltning och översikt för ditt privata sparande, din tjänstepension och ditt företagssparande.
Erbjuder Fundler ISK?
Hos Fundler investerar du genom ett investeringssparkonto (ISK) om du är privatperson. Ett ISK gör det enkelt att hantera sina pengar skattemässigt eftersom Fundler sköter all rapportering till Skatteverket.
Hos Fundler investerar du genom ett investeringssparkonto (ISK) för privatpersoner; ISK underlättar den skattemässiga förvaltningen av fonderna, eftersom all rapportering till Skatteverket görs av Fundler.
Fundler eller Opti?
Båda tjänsterna har sina för- och nackdelar, men i slutändan vinner Opti ändå. Med sin höga kundnöjdhet och låga avgifter är det fortfarande en bra tjänst för dem som vill investera i aktier och obligationer men inte kan eller vill förvalta sin egen portfölj.
Fundler avgifter
De flesta fondrobotar på marknaden erbjuder relativt låga avgifter för kundsparande. Avgifterna beror dock på vilken portfölj som väljs och det är oftast möjligt att sänka avgifterna genom att välja en annan portfölj med lägre avgifter.
Det bör då noteras att lägre avgifter inte automatiskt innebär högre avkastning. Det är inte alltid värt att investera i portföljer eller fondrobotar med låga avgifter och det är viktigt att titta på helheten, kvaliteten på portföljförvaltningen och hur hög portföljavkastningen är.
Att till exempel ha en balanserad riskspridning och en sparstrategi anpassad till sparmålen är viktigare än avgifterna.
Avgifterna är dock viktigare för långsiktigt sparande, till exempel pensionssparande. Eftersom avgifternas karaktär beror på vilken portfölj som väljs, diskuteras i detta avsnitt kortfattat avgifterna för fondleverantörernas portföljer.
Smart Index Försiktig
Förvaltningsavgift: 0,2%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,16%, Privat (ISK) 0,36% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,56%.
Smart Index Stabil
Förvaltningsavgift: 0,2%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,17%, Privat (ISK) 0,37% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,57%.
Smart Index Tillväxt
Förvaltningsavgift: 0,2%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,19%, Privat (ISK) 0,39% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,59%.
Smart Index Potential
Förvaltningsavgift: 0,2%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,17%, Privat (ISK) 0,37% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,57%.
Global Framtid Potential
Förvaltningsavgift: 0,49%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,14%, Privat (ISK) 0,63% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,83%.
Hållbar Framtid Potential
Förvaltningsavgift: 0,49%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,19%, Privat (ISK) 0,68% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,88%.
Real Vision Stabil
Förvaltningsavgift: 0,49%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,46%, Privat (ISK) 0,95% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 1,15%.
Smart Hedge Tillväxt
Förvaltningsavgift: 0,49%, underliggande fondavgift efter avdragen rabatt 0,23%, Privat (ISK) 0,72% och Företag (KF) Kapitalförsäkring 0,97%.
Fondförvaltningsavgifter
Utöver Fundlers avgifter tillkommer även avgifter för de fonder som fondrobotarna placerar sina pengar i. Dessa fondavgifter är dock vanligtvis låga, eftersom fondleverantörerna tenderar att investera merparten av sina pengar i billigare indexfonder.
Total avgift
De totala avgifterna för automatiskt månadssparande hos Fundler beror på den valda portföljen. Fundlers totala avgifter varierar mellan 0,24 % och 0,88 % beroende på portfölj. Det bör noteras att Fundler också tar ut en fondavgift för den fond som spararens kapital investeras i.
Fondbolagen har dock ett stort utbud av fonder med mycket låga fondavgifter, vilket innebär att avgifterna för att spara hos fondbolagen generellt sett är mycket låga. Fondförvaltningsavgifterna är med andra ord låga.
Bolagets Mycket Låg Risk-portfölj(F.d. Smart Index) är den billigaste portföljen med en avgift på 0,20 procent. För sparare som placerar mer pengar i dessa portföljer kan avgiften sänkas till 0,15 procent. Fondbolagets portfölj Hög risk (F.d. Advance) har en avgift på 0,49 procent.
Fondavgiften är inte allt – men kan påverka långsiktigt
Fördelen med att använda fondrobotar är att de minimerar merparten av de kostnader som är förknippade med administration och förvaltning. Generellt sett har alla fondrobotar på marknaden relativt låga avgifter.
Avgifter är dock inte allt och att bara jaga låga avgifter leder inte automatiskt till den bästa avkastningen. Det är viktigt att se till helheten och kvaliteten på förvaltningen.
Framför allt är det viktigt att ha en balanserad riskallokering som matchar sparmålen i kombination med låga avgifter, där digitala rådgivare ofta är betydligt mer effektiva än traditionell rådgivning eller vanliga indexfonder. Avgifterna är särskilt viktiga för långsiktigt sparande som pension och barnsparande.
Exempel: Fond A och B nedan investerar 500 000 kr under 20 år med börsens genomsnittliga avkastning på 8 procent. Fond A har en avgift på 3 procent och Fond B en avgift på 0,5 procent. Om allt annat är lika har Fond B ett slutvärde på drygt 800 000 kr mer än Fond A, tack vare en lägre avgift.
Fond A | Fond B
Avgift 3% | 0,5%
Avkastning 8% | 8%
Antal år 20 | 20
Startkapital 500 000 | 500 000
Slutvärde 1 267 301 | 2 108 175
Som framgår av uppställningen nedan ligger Fundlers totala avgifter i spannet 0,81-0,85% för privatpersoner (ISK) och 1,01-1,05% för företag (KF).
Exemplet är inspirerat av börskollen.se
Jämförelse – Avgifter för fondrobotar
Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift
Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41%
Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50%
Opti | 0,50% | 0,82-0,88%
Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%
Nordnet Robosave | 0,50% | 0,90-0,98%
Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23%
När man investerar med Fundlers och andra fondrobotar kan det vara svårt att välja fondrobot. Vilka fondrobotar erbjuder de lägsta avgifterna? Vilka ger högst avkastning?
Bland fondrobotarna är det Fundlers och deras olika fonder som ger den högsta avkastningen. Om du investerar dina pengar i Fundler är det därför mer sannolikt att du får hög avkastning.
Historisk avkastning
Fondrobotarnas meritlista bör ses som en indikator på hur väl en fond eller portfölj förvaltas i grunden. Innan du börjar investera med fondrobotar är det bra att känna till deras tidigare avkastning.
När man jämför tidigare avkastning för fondrobotar och portföljer är det nödvändigt att gå tillbaka i tiden. Så låt oss titta på de senaste tre åren för Fundler.
Smart Index – Försiktig
Denna Smart Index-portfölj är en försiktig indexportfölj med låg risk för de som vill investera utan huvudbry. Smart Index-portföljen består av 90 procent obligationer och 10 procent aktier i främst nordiska och amerikanska företag. Fonden ger goda förutsättningar för att dina pengar ska växa, och den ger bättre avkastning än sparkontot och vanliga fonder. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 1,43 procent. Portföljens avgift är 0,36%.
Smart Index – Stabil
Smart Index Stabil ger dig stabil avkastning till låg risk. Risken är lite högre än för den förra indexportföljen: nivå 3 av 7. Smart Index-portföljen består av 65 procent obligationer och 35 procent aktier i främst nordiska och amerikanska företag, och den lämpar sig bäst för medellånga placeringar på minst tre år för de som vill få bättre avkastning över tid och öka sina pengar snabbare än hos vanliga fonder. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 8,92 procent. Portföljens avgift är 0,37%.
Smart Index – Tillväxt
Denna Smart Index-portfölj ger dig högre avkastning till högre risk. Risknivån är 4 av 7 och består av 30 procent obligationer och 70 procent aktier i stora och växande företag från hela världen. Denna portfölj lämpar sig bäst för de som vill investera i medellånga placeringar på minst fem år, för de som vill få hög avkastning men som inte vill ta allt för höga risker. Avkastningen för Smart Index-portföljen har de senaste tre åren varit 16,13 procent, vilket är högre än många vanliga fonder. Portföljens avgift är 0,39%.
Smart Index – Potential
Denna Smart Index-portfölj är den med högst risk av alla Fundlers portföljer: den ger hög avkastning till högre risk, med en risknivå på 5 av 7. Smart Index-portföljen satsar 100 procent på aktiemarknaden i tillväxt- och teknikföretag från hela världen. Denna Smart Index-portfölj ger kunderna hög avkastning på sitt sparande. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 29,06 procent, vilket är högre än många vanliga fonder. Portföljens avgift är 0,37%.
Real Vision – Stabil
Från urvalet av Fundlers avancerade portföljer finns fyra stycken att välja mellan. Den första är Real Vision, en portfölj som ger bra avkastning utan hög risk. Den investerar i ungefär 65 procent obligationer, 30 procent aktier och 5 procent optioner.
Placeringarna satsas främst på företag som äger stora reala tillgångar som skog, fastigheter och infrastruktur. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 6,55 procent. Portföljens avgift är 0,95%.
Hållbar Framtid – Potential
Denna avancerade portfölj har fokus på hållbarhet och jämställdhet, och har en risknivå på 5 av 7. Denna passar för dig som vill ha en lägre riskprofil inom sektorerna teknologi, finans och industri med exponering mot USA, tillväxtmarknader och Sverige eller Norden. Portföljen består av 100 procent aktier. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 33,15 procent. Portföljens avgift är 0,68%.
Global Framtid – Potential
Global framtid-portföljen har en risknivå på 5 av 7. Den investerar helt i aktier med fokus på den globala framtiden. Denna portfölj har gett högst avkastning av alla Fundlers portföljer. Placeringarna sprids över teknikföretag och stora och medelstora bolag inom hälsovårdssektorn.
Denna portfölj lämpar sig för långa placeringar på minst sju år. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 40,35 procent. Denna utveckling är ingen garanti för framtiden – kom ihåg det. Portföljens avgift är 0,63%.
Smart Hedge – Tillväxt
Denna är en smart tillväxtportfölj med snäppet mindre risk. Den har en risknivå på 4 av 7 och fokuserar på börstillväxt men skyddas av investeringar i guld. Ungefär 60 procent av portföljen är investerad i aktiemarknaden, 25 procent i guld och 10% i obligationer. Avkastningen för de senaste tre åren har legat på 33,79 procent. Portföljens avgift är 0,72%
Risker med Fundler
När det gäller investeringar hos Fundler står de för en stor del av risken. Genom att investera hos en fondrobot får du en väldiversifierad portfölj, vilket minskar risken för att enskilda tillgångar blir osäkra fordringar och får en betydande inverkan på avkastningen som helhet.
Genom att börja månadsspara kan du dessutom på ett tillförlitligt sätt undvika risken att köpa vid den dyraste tidpunkten. Istället kommer du att sprida tidpunkten för dina köp och köpa fondandelar till både höga och låga priser.
Men du bör också tänka på att det är fondroboten som förvaltar merparten av ditt sparande. Är det verkligen en bra idé att överlåta alla investeringsbeslut till fondrobotar?
Naturligtvis behöver du inte veta så mycket om sparande och investeringar – i alla fall inte om du inte tycker att det är intressant. Men det är bra att åtminstone ha en uppfattning om vad som händer i ekonomin och försöka tänka på hur det kan påverka dina tillgångar.
Om du låter fondrobotar fatta investeringsbeslut åt dig finns det förstås en risk att det blir svårt att hålla koll på saker och ting på det här sättet.
Allmänna investeringsregler på börsen
Att spara i en fond innebär naturligtvis en risk. Beroende på vilken portfölj du väljer kommer risknivån i ditt sparande att variera.
Men kom ihåg att du alltid måste ta en viss risk för att få avkastning på ditt kapital. Generellt gäller att ju högre risk, desto högre avkastning. Tack vare det stora utbudet av fondtyper och fondleverantörernas låga avgifter kan du potentiellt uppnå mycket hög avkastning även om du tar risker.
Det finns många saker att tänka på när man investerar. Sammanfattningsvis kan man säga att om du är kunnig om dina investeringar så vet du vad du gör och vad du faktiskt investerar i.
Det är också viktigt att komma ihåg att hålla risktagandet på en måttlig nivå. Höga risker brukar löna sig, men du bör aldrig göra alltför riskfyllda eller djärva investeringar.
Fundler kontakt & kundtjänst
På Fundler webbplats finns en sida med svar på vanliga frågor. Där kan du hitta svar på dina frågor och funderingar.
Du kan kontakta Fundler supportteam via e-post eller telefon.
- Chatt: Hemsidan
- E-post: support@fundler
Krav för att använda Fundler
För att öppna ett konto hos Fundler måste du uppfylla vissa grundläggande krav.
Några grundläggande krav:
- Åldersgräns 18 år
- Inneha Mobilt Bank-ID
- Svara på frågor när du öppnar konto
- Ha ett svenskt bankkonto
InvesteraMera sammanfattar
Att investera via Fundler är ett smart och enkelt sätt att börja investera. Oavsett kunskap eller investeringsbelopp får du en högkvalitativ förvaltning till en låg kostnad och du kan börja spara redan från 300 kronor.
Många väljer fondrobotar som ett komplement till andra, mer aktiva sparformer, som rena aktier eller fonder. Genom att låta pengarna växa i olika tillgångsslag kan du sprida den totala risken i ditt sparande.
Dessutom finns det få alternativ som kan matcha portföljens låga avkastning i förhållande till avgiften. Fondleverantörerna optimerar portföljen åt dig så att du inte behöver vidta några aktiva åtgärder.
Det gör denna sparform mycket lämplig som månadssparande, till exempel till pension, barnsparande eller långsiktigt buffertsparande.
För och Nackdelar Fundler
Nedan jämför vi för- och nackdelar med att investera i Fundler.
Fördelar
-
Oberoende rådgivning utan provisioner
En annan stor fördel med att investera hos Fundler är att de inte tjänar några pengar på provisioner. Normalt betalar fondbolagen ut provisioner för att de förmedlar fonderna till oss kunder.
Det är bland annat så som många storbanker och nätmäklare tjänar sina pengar. Fundler för dock denna provision vidare till oss som investerar hos dem.
Det gör att Fundler inte har några incitament att få oss att investera i vissa fonder (till exempel de fonder som betalar högst provision till dem). Istället blir rådgivningen och de investeringsbeslut som fondroboten tar helt oberoende.
Detta är en stor fördel eftersom det istället ger Fundler störst incitament att bara välja ut de fonder som de tror kommer ge allra bäst avkastning åt oss investerare.
-
Brett utbud av fonder
Fundler har ett mycket brett utbud av fonder att välja mellan. Det innebär att fondroboten enkelt kan sätta samman en mycket väl riskspridd portfölj med olika typer av företag i olika geografiska områden och olika sektorer.
Den har dessutom ett större utbud av fonder att välja på när din portfölj ska anpassas.
-
Investera i Fundler via ditt företag
Men Fundler behöver du inte lyfta ett finger för att få avkastning, för fondroboten gör jobbet åt dig. Fundler erbjuder även sparande via ett så kallat företags konto (KF).
Fundler företag är det smarta valet för dig som driver eget bolag och vill automatiskt invetsera i fonder. Till skillnad från privat konto som invetserar pengarna genom ett ISK konto, investerar Fundler företag genom ett KF konto.
-
Lägst avgifter av fondrobotarna
Den som väljer en fondportfölj med 0,2 % i avgift får förmodligen en av de lägsta avgifterna på marknanden jämfört med konkurrerande fondrobotar.
Det är mycket viktigt att hålla avgifterna låga. För varje krona som betalas i avgifter blir det 1 krona mindre att arbeta med i ränta-på-ränta-effekten. På lång sikt kommer effekten av höga avgifter att stå dig dyrt.
Nackdelar
-
Bara tillgänglig i Sverige
Denna fondrobot är endast tillgänglig för svenska kunder och företag. Trots att nackdelarna helt klart är få, så kan man alltid hitta förbättringsområden.
Tjänsten är inte tillgänglig för utländska kunder, vilket är förståeligt då intresset för sparande och investeringar är väldigt högt i Sverige, och betydligt lägre i resten av världen.
-
Dyra avgifter på avancerade portföljer
Enligt Collectum tittar tre av tio svenskar inte på avgifterna när de väljer ut sin pensionsfond, vilket kan få stora konsekvenser när det är dags att hämta ut sina pensionspengar. Avgifterna är en av de viktigaste faktorerna för en fonds långsiktiga tillväxt.
Ju lägre avgifter, desto högre avkastning. Förvaltningsavgifterna för Fundlers portföljer är 0,49 procent, jämfört med 0,20 procent för indexportföljer. Forskning visar att de flesta aktivt förvaltade fonder (med höga avgifter) underpresterar sina jämförelseindex år efter år.
Detta talar emot att välja portföljer med höga avgifter i den övre delen av Fundlers spektrum.