eToro

 • + Stor aktör med stabil plattform
 • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
 • + Mer än 20 miljoner kunder
4.5/5
Linus Melin
Linus Melin

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro. Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

Kostnad öppna konto
0 kr
Lägsta insättning
50 USD
Courtage
0 kr
Värdepapper
Aktier, råvaror, börshandlade fonder (EFT)
ISK Konto
Nej
Granskas av
CySEC & FCA

Ranking

 • Kostnader
 • Enkelhet
 • Övergripande betyg

Ranking

 • + Stor aktör med stabil plattform
 • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
 • + Mer än 20 miljoner kunder
 • - Höga avgifter som inte relaterade till handel
 • - Använder inte ISK
 • - Minska insättning 50 USD

eToro omdöme

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro.

Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

eToro är lämpligt för:

de som handlar med aktier, aktieindex och valutor på kort sikt och letar efter möjligheter att tjäna pengar på nedsidan.

eToro är inte lämpligt för:

de som inte förstår hur handel fungerar och aldrig har investerat pengar tidigare.

Enligt vår mening är eToro lämplig för personer som vill vara aktiva inom aktiehandel och handel och vet hur CFD-handel fungerar.

Vad är eToro

eToro

eToro är en handelsplattform för dig som vill handla med olika typer av tillgångar som aktier, fonder samt obligationer eller prova på att handla med valutor. Företaget grundades 2007 och är för tillfället den största plattformen för handel världen över.

eToro är till för dig som vill handla aktier och andra instrument på mer kort sikt, främst för dig som vill börja handla kortsiktiga aktier, såsom daytrading eller swingtrading.

För närvarande har plattformen mer än 30 miljoner registrerade användare och arbetar kontinuerligt med att utveckla innovativa handels- och investeringsmetoder. Det som gör eToro unikt är att de har en mycket nybörjarvänlig plattform som låter dig prova på att handla och investera på olika marknader, vilket inte är möjligt på exempelvis Avanza eller Nordnet.

Som kund hos eToro får du, utöver en plattform med handeln inom flertalet olika tillgångar, även tillgång till massvis av data, grafer och statistik om de olika företagen och deras aktiekurser. Är du inte speciellt erfaren finns det även möjlighet att kopiera andra investerare hos eToro via så kallad Copy Trading.

eToro i Sverige

En otrolig fördel med eToro som får den att sticka ut bland konkurrenterna är att plattformen finns tillgänglig på svenska. Att investera via en hemsida som endast finns på engelska fungerar för de flesta, men att arbeta på en plattform som stöder ditt modersmål ger i många fall en större trygghet.

Detta är särskilt fördelaktigt när du investerar och handlar, eftersom det finns många ovanliga och svåra ord som gemene man inte använder speciellt ofta och därför är mer benägna att förväxlas eller missförstås på engelska.

 

Vem passar eToro för?

Ska du investera via eToro eller Degiro? Eller är Avanza eller Nordnet mer lämpligt?

Här nedan listar vi några av de egenskaper och funktioner som eToro har så att du kan se om du kan dra nytta av att använda deras tjänster.

eToro passar dig om du föredrar…

Ett stort utbud

Utbudet hos eToro över vad du kan investera i är mycket stort i jämförelse med andra aktörer på marknaden. Både du som är kunnig och du som är mer nybörjare kommer hitta något att placera pengar i som passar. Det finns även investeringar i alla olika risknivåer.

Aktier utan courtage

Alla aktier hos eToro handlas helt utan courtage. Det finns inte heller några beloppsgränser eller andra restriktioner som förändrar courtaget utan det är alltid 0 oavsett vilken aktie eller hur mycket av en aktie du köper.

Investeringar i både uppgång och nedgång

Vill du ha möjlighet att både kunna gå lång och kort alltså investera i både upp och nedgång av en aktie bör du investera via eToro. Om du trycker för att köpa är du lång, om du trycker för att sälja är du kort. Det är enkelt att satsa på uppgång eller nedgång.

Att använda copy trading.

En av Etoros unika fördelar är CopyTrade. Följ duktiga investerare och gör automatiskt köp (för ett förinställt belopp) baserat på deras investeringsmetoder. Det är ett enkelt sätt att följa proffs. Ett alternativ till CopyTrade är dock att skapa ett konto på Nordnet och följa dina favoritinvesterare via Shareville. Dessa är visserligen huvudsakligen svenska investerare och varje köp måste göras av dig själv. Detta kan dock göras inom ramen för ISK.

eToro passar inte dig som…

Välj inte eToro om du vill investera i ett ISK-konto. Om du vill handla i ISK ska du välja Avanza eller Nordnet istället eftersom de är svenska företag som därför använder sig av investeringssparkonton.

Om du fortfarande vill ha mycket hög hävstång vid handel med råvaror, index eller valutor kan du välja att istället handla via IG.com, som tidigare kallades för IG Markets, eftersom deras Turbo24 handlas inom ISK.

Om du anser att ifyllnaden av K4-blanketten som görs i samband med deklarationen av dina investeringar under året är komplicerad bör du därför inte handla via eToro eftersom du kommer behöva göra det själv. Transaktioner på eToro måste deklareras till Skatteverket på K4-blanketten. Det finns ingen automatisk deklaration till Skatteverket. Detta till skillnad från transaktioner på IG, Avanza eller Nordnet.

Om du är eToro Club Silver-medlem eller högre kommer du att få en skatterapport från etoro med allt du behöver för att förbereda din deklaration, inklusive en K4-rapport, så att du enkelt kan lämna in den.

Så börjar du investera

eToro är en utmärkt plattform för dig som vill vidga dina vyer och utöka ditt sparande med fler olika typer av investeringar. För att komma igång måste du dock ta några steg innan du kan få dina nya handelsvanor från marken.

Nedan följer en kort översikt över de fem steg du behöver ta för att börja handla med eToro.

1. Gå in på eToro och öppna ett konto helt gratis

Registrera dig

Det första steget är naturligtvis att besöka eToros hemsida, där du kan bekanta dig med företaget och alla de investeringsmöjligheter som finns, läsa om de tjänster som erbjuds och de typer av värdepapper som du kan handla med eToro.

På så sätt kan du skapa dig en egen uppfattning om hur eToro är och om det passar dina investeringspreferenser och finansiella mål. Om allt låter bra, registrera dig och öppna ett konto. Naturligtvis är det helt gratis att öppna ett konto.

2. Utforska det breda utbudet av alternativ och välj vad du vill börja handla

Brett utbud

De flesta som precis har börjat handla på eToro har vanligtvis redan bara kunskap om direkt handel med aktier och fonder. Därför kan det vara svårt att veta exakt vad man ska investera i när man börjar överväga olika typer av investeringar.

Ta dig därför tid att noggrant undersöka det utbud som eToro erbjuder. På så sätt kommer du att få en bättre uppfattning om vilka investeringsmöjligheter som finns tillgängliga och, i processen, hitta den typ av investering som tilltalar dig mest.

3. Kolla igenom eToros kostnadsfria utbildningsmaterial

Gratis utbildningsmaterial

En av fördelarna med att använda eToro är det stora utbudet av tillgängligt utbildningsmaterial. eToro ger dig möjlighet att inte bara lära dig om plattformen, utan också att få en god kunskap om hur trading fungerar och hur du maximerar dina chanser att tjäna pengar på det.

Därför bör du titta igenom tillgängligt material och se till att du har mer kött på benen när du börjar investera. Att ha mycket kunskap är aldrig en nackdel utan kommer alltid att gynna dig . I vissa fall, särskilt när det gäller investeringar, kan du förlora mycket pengar om du inte kan tillräckligt och därför fattar fel beslut.

4. Börja handla

Vi köper aktier i Nibe (Disclaimer: INGEN REKOMMENDATION)

När du har registrerat dig hos eToro, öppnat ett konto, bekantat dig med den typ av investering du vill göra och lärt dig så mycket du kan om investeringar och handel är det dags att ta steget och göra din första affär.

Om du har handlat aktier eller fonder på till exempel Avanza eller Nordnet kommer du snabbt att bli bekant med eToro-plattformen. Att köpa CFD:er är till exempel väldigt likt att köpa aktier. Skillnaden är att när du köper CFD:er kan du öppna en mycket större position – eftersom mäklaren, i det här fallet eToro, tillåter hävstångshandel.

5. Sälj och stäng positionen

Vi säljer position i Nibe (Disclaimer: INGEN REKOMMENDATION)

Förr eller senare är det dags att stänga en position som du har öppnat. Kanske har värdepappret rört sig i den riktning du förväntade dig och du vill ta igen den vinst du gjorde. Eller så har värdepappret rört sig i fel riktning och du vill stänga affären för att undvika att göra dina förluster ännu större än de är nu.

Oavsett anledning är det mycket enkelt att stänga en position. Du gör det på samma sätt som du skulle sälja någon annan typ av investering med en online-mäklare. I regel så lämpar sig kortsiktig handel, som daytrading, på eToro så därför brukar inte tiden mellan köp- och säljtillfälle vara speciellt lång.

 

Insättning och uttag

Insättning

Insättning kan göras med:

 • Bankkort
 • PayPal
 • Skrill – för överföringar som inte görs i USD tillkommer en växlingsavgift. Banköverföring
 • Neteller

Om du inte vill lämna ut dina kortuppgifter kan du använda PayPal – sätt in via banköverföring direkt med PayPal och skicka pengarna till eToro via PayPal. Inte ett öre i avgifter debiteras.

Uttag

Minsta uttagsbelopp är motsvarande 30 USD. Uttag görs med samma betalningsalternativ som användes för att göra insättningen. Om du har gjort en insättning med mer än ett alternativ kommer uttag att göras med kort, PayPal och banköverföring, i den ordningen. Antal dagar för uttag Bankkort och bankkonto: 8 dagar. Uttagsavgiften är 5 USD oavsett uttagsalternativ.

 

Vad du kan handla med på eToro

Hos eToro finns en hel uppsjö av olika värdepapper och instrument som du kan handla och investera i. Nedan listar vi deras främsta varor som nuvarande kunder handlar mest av.

Aktier – Handla över 3000 olika aktier från totalt 17 olika marknader världen över. Det går även att köpa andelar av aktier hos eToro, vilket innebär att du inte behöver köpa en hel aktie och istället investera efter det belopp du är beredd att placera.

Börshandlade fonder ETF – Börshandlade fonder beter sig som en aktie, vilket innebär att värdet uppdateras i realtid och du kan köpa och sälja ETFer direkt till det värde som den har i stunden när du antingen la en köp- eller sälj order. Vanliga fonder handlas i regel en gång om dagen istället för i realtid som en aktie. Dessutom baseras värdet av en ETF på en underliggande tillgång som en råvara, valuta eller ett index.

Råvaror – Investera i råvaror som guls, silver och olja. Dock sker inte investeringen direkt i en råvara utan de handlas som CFD. CFD, corntract for difference eller marginalkontrakt, är komplexa instrument där du inte köper den underliggande tillgången utan istället spekulerar i prisutvecklingen på den underliggande varan och köper ut efter det kontrakt och satsa på att värdet aningen går upp eller ner.

Valutor – En investering sker på samma sätt som en investering i råvaror, via CFD. Spekulera på valutapar så som EUR/USD eller GBP/USD. En sådan form av investering och spekulation innebär att du investerar med tron att en viss valuta ska antingen öka eller minska i jämförelse med en annan.

Index – Du kan även välja att investera dina pengar efter ett index hos eToro, exempelvis NASDAQ eller SPX500 i USA, GER30 i Tyskland eller JPN225 i Japan. Att investera i ett index innebär att du investerar i ett mått som beskriver den uppmätta utveckligen av ett utvalt antal aktier.

eToro är perfekt för dig som är intresserad av att handla något mer exotiska tillgångar som de vanligaste nätmäklarna inte erbjuder. Du får möjlighet att köpa aktier från flertalet olika länder och regioner som du annars inte har tillgång till. Du kan även handla flertalet olika valutor och råvaror via CDeDr.

Ha i åtanke att all form av handel, speciellt CFD- handel, är riskfylld och kräver att du som investerare ska ha kunskap och erfarenhet för att inte mer stor chans riskera att förlora hela eller stora delar av ditt investerade kapital. Investera därför bara pengar som du har råd att förlora och läs på ordentligt om vad det innebär att ta den höga risken.

 

CFD handel

CFD-handel är en metod för att handla med värdet på en underliggande tillgång. Investeraren och mäklaren ingår ett avtal där de kommer överens om att betala varandra skillnaden mellan priset på den underliggande tillgången i början och slutet av positionen.

Det är här CFD:er får sitt namn – CFD står för ”Contracts for Difference”, även känt som marginalhandel. CFD-handel erbjuder investerare större investeringsmöjligheter. Den erbjuder många av fördelarna med att handla tillgångar som aktier, råvaror, index och krypto, utan att faktiskt äga instrumenten eller investera betydande kapital.

Vissa investeringsprodukter, såsom CFD:er, härrör från andra finansiella tillgångar. Den underliggande tillgången är den faktiska finansiella tillgång som det finansiella derivatet baseras på, till exempel en aktie eller det faktiska ägandet av ett fat olja. Det är värdet på den underliggande tillgången som bestämmer värdet på det finansiella derivatet. Den underliggande tillgången kan ägas fysiskt, vilket inte är möjligt med CFD:er.

 

Copy trading – följ och kopiera de bästa investerarna

Imitera de professionella handlarna – Imitera hur proffsen handlar, så att du inte behöver lägga tid på att analysera dem. Använd filtreringsfunktionen för att hitta investerare som passar din investeringsprofil. Du kan till exempel filtrera efter investeringstyp, land, avkastning och risk.

Copy Trading

Copy Trading har en minimiinvestering på 200 USD och du kan när som helst pausa, öka eller stoppa kopieringen. När en investerare gör ett köp köps samma tillgång automatiskt på ditt konto. Detta är proportionellt mot det belopp du har avsatt för detta ändamål. På så sätt följs investerarens portfölj och samma procentuella avkastning kan förväntas över tid.

En annan fördel är att en investerare som har många ”kopior” kan skriva kommentarer till sina köp, vilket gör det lättare att förstå deras strategi.

Att bli kopierad – och få betalt för det

Är du en bra investerare? Genom att generera bra avkastning och skriva om dina investeringar kan andra på plattformen välja att kopiera dig. I så fall betalar eToro dig upp till 2 % av ditt AUM (tillgångar under förvaltning). Det innebär att om personer med totalt 1 000 000 kr följer dig får du 20 000 kr per år.

eToro erbjuder också möjligheten att följa de bästa investerarna och se hur de handlar. Du kan också kopiera investerare. Det innebär att samma typ av investeringar kan göras på ditt eget konto. På så sätt kan du dra nytta av expertisen hos en kanske mer erfaren investerare.

Detta är perfekt för dem som vill överföra hela eller delar av sina eToro-investeringar till andra. Du kan alltså tjäna pengar när de handlar precis så som du gör, oavsett om din investering går bra eller inte. Ett tips är att välja att kopiera en investerare med en lång historia av att generera stabil och hög avkastning på sina investeringar.

Copy trading steg för steg

En av fördelarna med att vara en eToro-kund är att du kan kopiera affärer som gjorts av investerare på plattformen. Du kan därför leta efter profiler som har haft mycket bra tidigare avkastning på eToro och kopiera deras affärer. Samma affärer som den investerare du väljer att kopiera kommer att utföras på ditt konto. Det är helt automatiskt. För att komma igång med detta, följ bara några enkla steg.

1. Skapa ett konto eller logga in

Skapa ett konto

Steg nummer ett är att antingen skapa ett konto hos eToro och sedan logga in. Är det så att du redan har ett konto så loggar du in direkt.

2. Välj den handlare/investerare du vill följa

Välj investerare

Därefter kommer den svåraste och viktigaste delen av processen att börja kopiera investerare. Nämligen att välja vem du ska kopiera. Leta efter personer som verkar ha investeringsstrategier som är attraktiva för dig. Kom också ihåg att historiskt hög avkastning inte är någon garanti för att avkastningen kommer att vara hög i framtiden. Välj gärna personer som konsekvent har gett hög avkastning över tid.

3. Klicka på copy

När du har valt den investerare som du vill kopiera klickar du bara på KOPIERA. Knappen sitter till höger.

4. Bestäm hur mycket pengar du vill investera enligt investeraren

Insättning

Storleken på beloppet du reserverar för den eller de investerare du valt att kopiera är helt upp till dig. Du måste alltså inte göra lika stora eller små investeringar som personen vars köp du kopierar, det är helt individuellt. Du kan också sprida din risk genom att kopiera flera olika investerare.

5. Ange ett slutdatum för kopieringen.

Fundera på hur länge du vill fortsätta att kopiera och bestäm ett slutdatum för kopieringen.

6. Välj om du vill inkludera pågående transaktioner

Den investerare som du kopierar har förmodligen redan några öppna positioner. Det är upp till dig om du vill öppna dessa positioner eller om du vill börja handla när investeraren du kopierar byter till ett nytt värdepapper och öppnar en position.

7. Klicka på Copy

När alla nödvändiga inställningar har gjorts klickar du på COPY för att starta kopieringen.

 

Fördelar och nackdelar med eToro

Fördelar med eToro

Det finns många fördelar med att investera via eToro. De erbjuder något för alla, allt från nybörjaren till det mycket insatta och kunniga proffset. eToros främsta fördelar är följande:

Stor aktör med stabil plattform

eToro är en stor och stabil aktör som funnits länge, de grundades redan 2007 och har över 30 miljoner användare världen över för nuvarande. De har byggt upp en stor kundbas och har under åren utvecklats till att bli en av de största och mest betrodda onlinemäklarna på marknaden. I skrivande stund är nätmäklaren eToro världens största nätmäklare.

Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer

En av eToros största fördelar är möjligheten att kopiera investerare på plattformen. Detta gör att du kan dra nytta av expertis och erfarenhet från olika investerare från hela världen. Dessutom innebär möjligheten att du inte behöver ha någon form av förkunskap om handel med värdepapper. Dock är det inte att rekommendera att blint lita på någon annans omdöme eftersom alla former av investeringar innebär en risk där du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Mer än 20 miljoner kunder

Det faktum att eToro har mer än 20 miljoner kunder visar att eToro verkligen erbjuder en bra tjänst som tilltalar många människor. Förutom ett rikt utbud har eToro också en lättanvänd och visuellt attraktiv plattform och utmärkta priser för sina investeringstjänster.

Testa med ett kostnadsfritt demokonto

Många som är intresserade av eToro vill testa mer kortsiktig handel. Detta kan vara något svårt i början innan du hunnit samla på dig erfarenhet. Därför är det en stor fördel att eToro låter dig prova ett demokonto innan du sätter in dina egna medel. På så sätt kan du lära dig att undvika de flesta av de vanliga misstagen innan du lägger in och riskerar riktiga pengar.

Ett av de största handelsintervallen i branschen

Räckvidden är en av eToros största styrkor. Du kan handla med ett brett utbud av olika typer av värdepapper. Allt från aktier, index, valutor och hävstångsprodukter kan investeras i via eToros plattform. Det finns därför något som passar alla typer av investerare. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren investerare.

 

Nackdelar med eToro

Det finns många fördelar med att investera med eToro, samtidigt finns det även några nackdelar med deras tjänst vilka kan vara bra att känna till innan du börjar investera dina pengar via dem. Nackdelarna med eToro är följande:

Höga avgifter som inte relaterade till handel

Även om det är gratis att både sätta in pengar samt att courtagekostnaden är 0 kr tillkommer andra kostnader som gör tjänsten betydligt dyrare. Varje gång du vill ta ut pengar kommer du behöva betala 5 USD, investerar du mindre summor kommer dessa 5 dollar göra stor inverkan på hur mycket du faktiskt får ut.

Eftersom handeln görs i USD tillkommer även en avgift för valutaväxling. Denna ligger på 1,5% mellan svenska kronor och amerikanska dollar. Dessutom har de även skapat en inaktivitetsavgift, skulle du inte logga in på över 1 år dras en avgift på 10 USD i månaden.

Använder inte ISK

Att investera via ett investeringssparkonto är något som endast går på den svenska marknaden, därför inte det möjligt hos eToro. Det innebär att du vid varje försäljning kommer behöva betala 30% i skatt på den eventuella vinst du gjort. Dessutom kommer du själv behöva deklarera alla dina transaktioner, det görs av sig självt om du hade investerat via ett ISK.

Minska insättning 50 USD

Den minsta insättningen du kan göra hos eToro är 50 USD. Är du en mindre sparare kommer detta innebära att du inte kan investera i lika många olika tillgångar som hos en annan nätmäklare och därför minskar det dina möjligheter till att sprida risken och därför göra säkrare investeringar.

 

Är eToro säkert?

eToro följer FCA-, CySEC- och ASIC-reglerna och har infört ett antal åtgärder för att säkerställa investerarnas förtroende. eToro regleras av FCA (Financial Conduct Authority), som reglerar cirka 60 000 finansiella tjänster i Storbritannien; CySEC är finansmyndigheten i Cypern; ASIC ( Australian Securities and Investments Commission) är den australiensiska motsvarigheten.

FCA tillåter eToro att ”tillhandahålla tjänster i medlemsstaterna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”. Det innebär att eToros tjänster erbjuds i många europeiska länder. 2FA Tvåfaktorsautentisering (2FA) kan aktiveras i kontoinställningarna, vilket innebär att en kod skickas via SMS vid inloggning. Därför är ingen inloggning möjlig om inte koden anges.

Reglerad och licensierad mäklare

eToro är en reglerad och licensierad mäklare. Det innebär att kunderna kan känna sig trygga när de investerar sina pengar via eToro. Att en mäklare är reglerad och licensierad innebär att den granskas av tillsynsmyndigheter som säkerställer att dess verksamhet bedrivs lagligt och korrekt.

Som tidigare nämnt står eToro under tillsyn av flertalet länder så som exempelvis CySEC (Cypern), ASIC (Australien) samt FCA (Storbritannien) vilka fungerar på liknande sätt som finansinspektionen gör i Sverige.

 

Avgifter och kostnader för eToro

Alla transaktioner och investeringar medför vanligtvis olika typer av avgifter. Du måste dock se till att dessa avgifter inte är för höga i förhållande till det investerade beloppet. Om avgifterna är för höga kan de lätt äta upp en stor del av din avkastning.

Avgifter och kostnader för eToro

eToro är utan tvekan en av de billigaste plattformarna som finns tillgängliga i nuläget, i alla fall vad gäller kostnader för själva handeln. De är en av få plattformar och nätmäklare som erbjuder sina kunder helt gratis aktiehandel.

Det kostar inget för dig som kund att öppna ett konto hos dem, det kostar inte heller något att köpa aktier eftersom de har en kostnad på 0 kr i courtage.

Dock bör man vara medveten om att nätmäklaren eToro tar ut andra kostnader som inte nödvändigtvis rör själva handeln. Bland annat tillkommer kostnader för valutaväxling, både när du sätter in och tar ut pengar, den ligger på 1,5% om vi växlar mellan SEK och USD.

Du får dessutom betala en avgift på 5 USD för varje uttag, utöver den kostnad som valutaväxlingen innebär. eToro har även skapat en inaktivitetsavgift för dig som investerar via dem, en sådan avgift är det inte många nätmäklaren som lagt till.

Avgiften ligger på 10 USD i månaden och börjar dras 12 månader efter din senaste inloggning. Dessutom är den minsta summan du kan sätta in hos eToro 50 USD, vilket inte alltid passar dem som vill spara mindre.

Nedan följer en lista över avgifter som du kan debiteras när du handlar med eToro:

Växlingsavgifter från USD till SEK – När du investerar via eToros plattform görs dessa placeringar och investeringar i valutan USD. Vid insättning i andra valutor tillkommer därför en växlingsavgift. Beloppet för denna växlingsavgift kan variera och beror på vilken valuta du sätter in i. Kontrollera därför den aktuella växelkursen när du gör en insättning. Växlingsavgiften mellan SEK och USD ligger på 1,5%.

Avgifter för uttag – Vid uttag av medel tar eToro ut en avgift på 5 USD. Därför bör uttag undvikas så mycket som möjligt. Låt pengarna vara kvar på kontot och återinvestera dem kontinuerligt. På så sätt kommer du också att maximera fördelarna med ränta på ränta effekten.

Inaktivitetsavgift för konton som har varit inaktiva i mer än fyra månader – eToro tar ut en månatlig inaktivitetsavgift på 10 USD för konton som har varit inaktiva i mer än 12 månader.

Skatter

Alla transaktioner på eToro måste deklareras manuellt på en K4-blankett som ska bifogas i skattedeklarationen. Detta är en av eToros största nackdelar jämfört med till exempel Avanza eller Nordnet där det sker automatiskt.

Dessutom kan du inte heller handla via ett investeringssparkonto, ISK, hos eToro. Detta beror på att ISK är en svensk idé och går därför endast att använda här. Transaktioner via ett ISK är mycket lågt beskattade och dessutom mycket enkla att deklarera vilket i majoriteten av fall sparar dig både pengar och tid.

Om du inte är minst Silver-medlem i eToro Club behöver du skapa din egen K4. Många börser och mäklarhus erbjuder automatisk förberedelse av K4-blanketter för skattedeklarationer. eToro erbjuder inte detta, så du måste själv beräkna dina vinster och förluster.

Om du är eToro Club Silver-medlem eller högre får du en skatterapport från etoro med allt du behöver för att förbereda din skattedeklaration, inklusive en K4-rapport, så att du enkelt kan lämna in den.

 

Handla med hävstång hos eToro

Begreppet hävstångseffekt har många tillämpningar idag. Den resulterande kraften kallas ”hävstångseffekt”, ”hävstång” eller ”hävstångskraft” och används i saxar, kofotar, skottkärror etc. Gemensamt för alla hävstångseffekter är att de ökar eller minskar den resulterande kraften hos den verkande kraften.

Hur kraftfull hävstångseffekten är kan till exempel kännas när man använder en nötknäppare för att knäcka en valnöt. Om du tar tag i änden av handtaget är det lätt att knäcka det hårda skalet. Samma hävstångseffekt kan användas vid handel med aktier och andra finansiella instrument på börsen.

Hävstångshandel i investeringar innebär att man använder hävstång på ett finansiellt instrument för att få en större vinst än i en transaktion utan hävstång. Detta kallas hävstångseffekt eller hävstångshandel.

Poängen med hävstång är att få en större värdeförändring än marknaden i både upp- och nedåtgående cykler. Hävstångseffekten ger därmed möjlighet till större avkastning, men ökar också risken för att förlora mer pengar än vanligt.

Jämfört med normala investeringar ökar både den positiva och negativa avkastningen, och ju mer hävstång du använder, desto större makt har du över din investering. Möjligheter till högre avkastning Oavsett om det handlar om ett börshandlat instrument som aktier eller ett onoterat instrument som ett CFD-kontrakt kan du genom att handla med hävstång öka din exponering mot marknaden utan att behöva betala hela beloppet för din investering till dig själv.

Hävstång

Hävstångsgraden varierar, vilket betyder hur mycket total exponering du har jämfört med ditt krav på kontanter/värdepapper. För ett relativt litet engångsbelopp kan du få en betydande exponering mot den underliggande tillgången. Om marknaderna utvecklas som förväntat kommer detta att innebära högre avkastning. Men det finns en hög risk för omedelbara förluster.

Innan man handlar med hävstång är det dock viktigt att vara medveten om att hävstångseffekten medför en hög risk för snabbt ökande förluster, se därför över riskerna som tillkommer genom att ta den höga risken som investering med hävstångseffekten innebär. Även om hävstångseffekten kan leda till större vinster kan den också leda till större förluster där du riskerar att förlora dina pengar, och även professionella investerare kan förlora pengar genom hävstångseffekten.

Det är därför en god idé att förstå hur derivatprodukter med inbyggd hävstång (som CFD:er och ETP:er) fungerar innan du börjar investera dina pengar med hävstång. Ju mer du vet, desto mindre sannolikt är det att du förlorar dina pengar. Investera aldrig mer än vad du har råd att ta och förlora.

Fördelar och nackdelar med att investera med hävstångseffekt

Fördelen med hävstång är att det kan ge större exponering mot marknaden utan behov av stora summor pengar. Det skapar också möjligheter att handla på marknader med mycket låg volatilitet.

Den främsta nackdelen med att investera med hävstång är att riskerna ökar. eToro anger att ”X % av privatinvesterare förlorar pengar på att handla med CFD:er”. Detta beror på det faktum att handel sker med hävstångseffekt. Många människor förstår inte den höga risk som är förknippad med hävstångshandel och tar mer risk än de borde.

 

InvesteraMera sammanfattar

eToro grundades 2007 och är för närvarande världens ledande online- och appbaserade sociala plattform för investeringar i olika typer av värdepapper och finansiella instrument med sina 30 miljoner regestrerade användare.

På eToro kan handlare handla med aktier, valutor, råvaror, aktieindex och börshandlade fonder (ETF:er). Det finns också ett brett utbud av CFD, vilket gör eToro idealiskt för dem som vill handla kortsiktigt.

eToro erbjuder även en mängd olika funktioner som gör tjänsten mångsidig och attraherar många olika investerare. Bland annat kan du härma de professionella handlarna så att du själv inte behöver lägga tid på att analysera olika bolag eller investeringar. Använd filtreringsfunktionen för att hitta investerare som passar din investeringsprofil. Du kan till exempel filtrera efter investeringstyp, land, avkastning och risk.

Är du dessutom en bra investerare så kan andra på plattformen välja att kopiera dig. I så fall betalar eToro dig upp till 2 % av ditt AUM (tillgångar under förvaltning). Det innebär att om personer med totalt 1 000 000 kr följer dig får du 20 000 kr per år.

FAQ - eToro

Kan man lita på eToro?
Är eToro gratis?
Vad kostar eToro?
Hur betalar man skatt på eToro?
Till eToro

eToro grundades 2007 och är den ledande sociala plattformen både på nätet och i appformat för investeringar i olika typer av värdepapper och finansiella instrument i världen för tillfället. De har för närvarande mer än 30 miljoner registrerade användare och arbetar kontinuerligt med att utveckla innovativa handels- och investeringsmetoder.