Avanza Auto

 • + Enkelheten och automatiseringen
 • + Bara 1 kr som lägsta spargärns
 • + Låga avgifter
4/5
Linus Melin
Linus Melin

Avanza Auto hjälper dig att välja vilka fonder du ska köpa genom att investera i deras 6 fondalternativ.

Kostnad för att öppna konto
0 kr
Avgift för fondportfölj
ca 0,33-0,37 %
Skatt för ISK-kontot
0,375 % (2022)
Lägsta insättning/månadssparande
1 kr
Täcks av insättningsgaranti och investerarskydd
Ja
Typer av innehav
Aktier, Räntor och Alternativa investeringar
Inriktningsval
Modern portföljteori, Bred marknadsexponering, Månadssparande, Rebalansering

Ranking

 • Avgift
 • Kundnöjdhet
 • Säkerhet

Ranking

 • + Enkelheten och automatiseringen
 • + Bara 1 kr som lägsta spargärns
 • + Låga avgifter
 • - Inget personanpassat utbud
 • - Få frågor om din ekonomisk situation
 • - Onödigt koncept

Vad är Avanza Auto?

Avanza auto är en tjänst som automatiskt samlar och investerar i fonder och alternativa investeringar – Avanza kallar denna tjänst för en fondrobot, men vad det är kommer vi att förklara senare.

Avanza är idag ett väletablerat svenskt finansbolag. Avanza Bank erbjuder en rad tjänster för privatekonomi, bland annat pensionssparande, aktieinvesteringar med ISK, fonder och ”vanliga” banktjänster.

Avanza har idag över 1,7 miljoner användare och har utsetts till ”Sveriges nöjdaste sparare” av SKI 13 år i rad och har vunnit Privata Affärers utmärkelse ”Årets Bank” tre år i rad.

Avanza är dock inget oseriöst företag utan erbjuder en rad välanvända och lönsamma tjänster, bland annat olika typer av konton och bolån. Det är därför inte förvånande att Avanza, när fondrobotarna började dyka upp i Sverige, försökte skapa en egen fondrobot.

 

Vad är en fondrobot?

Fondrobot är en populär investerings- och spartjänst där investeringarna görs automatiskt enligt en matematisk formel. Roboten ställer några frågor om din ekonomiska situation och förvaltar dina pengar mot en liten avgift. Det gör att du inte behöver grotta ner dig i aktiemarknaden och hoppas på att du köpt något som kommer öka i värde.

För att fondroboten ska kunna förvalta dina pengar måste du svara på en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar ska roboten ta fram ett förslag på hur den ska förvalta dina pengar – du får självklart tacka nej till fondrobotens förslag och ändra sparmålet.

Frågor som berör din sparstrategi:

 • Dina sparmål – Vilka är dina sparmål? Sparar du för semestrar, kontantinsättningar etc.?
 • Din sparbudget – Hur mycket pengar vill du investera omedelbart och sedan månadsspara.
 • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara, det vill säga, hur lång din sparhorisont är.
 • Hur risktolerant du kan vara – ju högre risk, desto mer volatilt kommer ditt sparande att vara, men också desto mer pengar kommer du att spara och desto bättre inkomst kan du få.

Fondroboten väljer vilka fonder som ska investeras utifrån den strategi du väljer. På så sätt ser den till att din portfölj är anpassad till den risknivå du kan tolerera och den tidshorisont du har för att investera dina besparingar.

Nu ska du kunna slappna av och inte behöva tänka på vad du köper. Därför är en fondrobot den perfekta investeringstjänsten för personer som inte är särskilt intresserade av att spara

 

Är Avanza Auto en fondrobot?

Nej, Avanza Auto är inte en fondrobot. Den omnämns ofta som en fondrobot, men det är en missuppfattning. Avanza Auto är helt enkelt en fondprodukt där du ackumulerar och fonden investerar i andra fonder.

Det är en så kallad fond-i-fond-lösning. Fond-i-fond-lösningar är ofta dyra och har ett ganska dåligt rykte på marknaden. Avanza Auto är dock en lågprisversion av detta. Avanza Auto har förhandlat fram lägre fondavgifter för de fonder man investerar i, vilket uppskattas av spararna. Men Avanza Auto har också sina kostnader.

 

Hur fungerar Avanza Auto?

Avanza Auto är en typ av fond-i-fond-lösning som låter dig välja mellan sex olika investeringsalternativ beroende på dina behov och preferenser. Dessa är olika fonder som kallas Auto 1, Auto 2, Auto 3 etc.

Det första alternativet, Auto 1, är fonden med lägst risk, medan Auto 6 är investeringsalternativet med högst risk.

Om detta låter konstigt kan det vara bra att titta på listan över fondalternativ: Avanza rekommenderar att kortsiktiga sparare (med en sparhorisont mellan två och fem år) väljer något av de tre första alternativen.

Auto 1 passar dig med mycket kortsiktiga mål som kan behöva ta lägre risk, medan Auto 3 passar när det finns tid att vara försiktig. Auto 4, 5 och 6 är lämpliga för personer som sparar på lång sikt, det vill säga. i fem år eller mer.

Även om du har ett långsiktigt mål för ditt sparande kan du naturligtvis välja fonder med låg risk. Om du till exempel investerar som en del av ett pensionssystem vill du vanligtvis investera dina tillgångar i en lågriskfond som Auto 1 eller 2.

Att tänka på

Som med allt sparande i värdepapper är det viktigt att komma ihåg att dessa kan fluktuera. Under lång tid var fondsparande ett bra sätt att få pengarna att växa, men ingen vet vad som kommer att hända i framtiden.

Det kan gå upp eller ner, och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du ursprungligen investerade.

 

InvesteraMera investerar – Hur börjar jag spara i Avanza Auto?

 

 1. Börja spara i Auto

  Gå till avanza.se och klicka dig in på Avanza Auto. För att skapa ett konto behöver du tillgång till ditt svenska personnummer och BankID. Konton kan skapas via webbläsare på dator, mobiltelefon eller surfplatta.

 2. Ange belopp

  I nästa steg ska du fylla i vilket belopp du önskar månadsspara i Avanza Auto. Minsta belopp är 100 kr/månad. (Du kan alltid välja att endast göra ett engångsköp)

 3. Ange Sparhorisont

  För att Avanza Auto ska kunna rekommendera de fonder som är bäst för dig vill de veta vilken sparhorisont du har. Baserat på ditt svar kan Auto presentera de fonder den tror kommer vara bäst lämpad för dig.

 4. Avanza Auto 4

  Avanza rekommenderar en av sin sex specialfonder. Avanza 1, 2, 3, 4, 5 och 6. Du kan acceptera deras rekommendation baserat på dina svar, eller välja en annan fond. Alternativt kan du hoppa över frågan helt och istället välja den automatiska fond du föredrar genom att jämföra och välja från listan av fonder.

  I detta exempel väljer vi att investera i Avanza Auto 4, en fond som innehåller lite mer långsiktigt sparande. I bilden nedan kan man se hur det finns information som fördelning mellan aktier, räntor och övrigt.

  Du kan till och med se hur fonden tror själva att avkastningen kommer se ut de närmsta åren utifrån tre prognoser, pessimistiskt till optimistiskt.

 5. Planera ditt sparande

  I detta avsnitt ska du ange för avanza vilket konto du vill ha ditt sparande på, lägga till autogiro och vilket datum du vill att pengarna dras.

 6. Ta en titt på ditt konto

  Innan du godkänner och går vidare kan du ta dig en titt på kontots översikt så att allt stämmer överens med vad du angett.

  Du kan även se ett fondfaktablad för fonden om du är intresserad av lite mer information om fonden.

 7. Klart och redo att användas

  Nu är allt klart och ditt sparande kommer att starta efter datumet som du har angett som startdatum. Vill du tjuvstarta kan du alltid göra ett engångsköp.

 

Avanza Auto 1

Avanza Auto 1 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 1 investerar till största delen räntefonder för att hålla en låg risknivå, kompletterat med en liten andel aktiefonder för att öka chansen till avkastning och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 10 och 40 procent.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,33%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 1 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 1 är låg investerar fonden mest i räntefonder. Investeringen i aktiefonder är normalt 15 – 35%.

 

Topp 3 största räntefonder:

 • AIS Amundi Global Agg SRI I13HSK Cap – 15,48%
 • AMF Räntefond Mix – 14,82%
 • Captor Aster Global Credit A – 12,15%

Topp 3 största aktiefonder:

 • Öhman Obligationsfond – 9,02%
 • Swedbank Robur Access USA – 4,44%
 • SPP Aktiefond USA – 4,24%

Innehållet och vikten i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 3 lyckats avkasta 9,28%. Under dessa knappt 6 åren har fonden inte lyckats överprestera index. Fonden är förvisso en lågriskfond, men utvecklingen är helt klart underkänd.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

Avanza Auto 2

Avanza Auto 2 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 2 placerar huvudsakligen i aktiefonder, räntefonder och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 25 och 55 procent. Fonden strävar mot en balanserad fördelning mellan räntefonder och aktiefonder.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,35%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 2 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 2 är låg till medelhög har fonden en balanserad fördelning mellan räntefonder och aktiefonder. Investeringen i aktiefonder är normalt 40 – 60%.

 

Topp 3 största räntefonder:

 • AIS Amundi Global Agg SRI I13HSK Cap – 19,81%
 • AMF Räntefond Mix – 19,00%
 • Captor Iris Bond A – 16,66%

Topp 3 största aktiefonder:

 • Swedbank Robur Access USA – 6,65%
 • Amundi MSCI USA SRI – 6,49%
 • SPP Aktiefond USA – 6,49%

Innehållet och vikter i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 2 lyckats avkasta 21,52%. Under dessa knappt 6 åren har fonden inte lyckats överprestera index. Fonden är förvisso en lågriskfond, men utvecklingen känns trots det underkänd.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

Avanza Auto 3

Avanza Auto 3 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 3 placerar huvudsakligen i aktiefonder, räntefonder och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 40 och 70 procent. Avanza Auto 3 placerar i lite mer aktiefonder än räntefonder för större chans till avkastning.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,38%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 3 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 3 är medelhög investerar fonden i något mer aktiefonder än räntefonder. Investeringen i aktiefonder är normalt 50 – 75%.

 

Topp 3 största räntefonder:

 • Captor Iris Bond A – 19,18%
 • Captor Aster Global Credit A – 16,52%
 • SPP Global Företagsobligations Plus A – 4,50%

Topp 3 största aktiefonder:

 • SPP Aktiefond USA – 8,95%
 • Swedbank Robur Access USA – 8,83%
 • Amundi MSCI USA SRI – 8,69%

Innehållet och vikter i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 3 lyckats avkasta 33,07%. Under dessa knappt 6 åren har fonden inte lyckats överprestera index. Fonden är förvisso en lågriskfond, men utvecklingen känns trots det underkänd.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

 

Avanza Auto 4

Avanza Auto 4 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 4 placerar huvudsakligen i aktiefonder, räntefonder och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 55 och 85 procent. Avanza Auto 4 placerar i övervägande andel aktiefonder, kompletterat med räntefonder för att balansera ner risken.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,38%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 4 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 4 är medelhög investerar fonden mest i aktiefonder. Investeringen i aktiefonder är normalt 65 – 85%.

 

Topp 3 största räntefonder:

 • Captor Iris Bond A – 18,90%
 • Captor Aster Global Credit A – 6,53%
 • SPP Global Företagsobligations Plus A – 1,69%

Topp 3 största aktiefonder:

 • Swedbank Robur Access USA – 11,22%
 • SPP Aktiefond USA – 10,95%
 • Amundi MSCI USA SRI – 10,87%

Innehållet och vikter i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 4 lyckats avkasta 48,26%. Under dessa knappt 6 åren har fonden lyckats överprestera index. Fonden är visserligen ingen lågriskfond, men utvecklingen är givetvis godkänd.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

 

Avanza Auto 5

Avanza Auto 5 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 5 placerar huvudsakligen i aktiefonder och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 70 och 100 procent. Avanza Auto 5 placerar i till största delen aktiefonder för att öka möjligheten till avkastning.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,38%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 5 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 5 är medelhög till hög investerar fonden mest i aktiefonder. Investeringen i aktiefonder är normalt 75 – 100%

 

Topp 3 största räntefonder:

 • Captor Iris Bond A – 12,79%

Topp 3 största aktiefonder:

 • SPP Aktiefond USA – 13,25%
 • Swedbank Robur Access USA – 13,18%
 • Amundi MSCI USA SRI – 13,15%

Innehållet och vikter i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 5 lyckats avkasta 62,69%. Under dessa knappt 6 åren har fonden lyckats överprestera index. Fonden är mestadels exponerad mot aktier vilket med stor sannolikhet bidragit till den goda utveckling, helt klart godkänd.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

Avanza Auto 6

Avanza Auto 6 ingår i Avanza Auto-familjen, som består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Avanza Auto 6 placerar huvudsakligen i aktiefonder och alternativa investeringar, där den aktieexponerade delen normalt ligger mellan 85 och 115 procent. Avanza Auto 6 placerar i bara aktiefonder och alternativa investeringar för att öka chansen till högre avkastning.

 

Fondavgift

Total avgift – 0,40%

Förvaltningsavgift – 0,20%

 

Innehav

Målet med Avanza Auto 6 är att välja ut ett antal tillgångsslag och optimera sammansättningen av dessa för att nå en så hög avkastning som möjligt givet risknivån. De underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering.

Eftersom risknivån för Avanza Auto 6 är hög investerar fonden normalt mellan 80 – 100 % i aktiefonder eller alternativa investeringar.

 

Topp 3 största aktiefonder:

 • Swedbank Robur Access USA – 13,25%
 • SPP Aktiefond USA – 13,18%
 • Amundi MSCI USA SRI – 13,06%

Innehållet och vikter i portföljen ändrades senast 2023-07-06.

 

Hållbart sparande

Förvaltningsteamet placerar i fonder som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper och väljer bort fonder som investerar i ifrågasatta branscher eller i bolag med stora hållbarhetsrisker.

På så sätt väljer man bort bolag med verksamhet inom till exempel kontroversiella vapen och kol, eller bolag som bryter mot internationella normer och konventioner om miljö och mänskliga rättigheter.

Eftersom Auto framförallt investerar i andra fonder så sker ingen hållbarhetspåverkan direkt mot enskilda bolag. I stället så för förvaltningsteamet en dialog med fondbolagen för att fortsätta påverka dem i en mer hållbar riktning.

 

Historisk avkastning

Sedan starten 25 september 2017 har Avanza Auto 6 lyckats avkasta 78,32%. Under dessa knappt 6 åren har fonden lyckats överprestera index. Fonden är enbart exponerad mot aktier vilket med stor sannolikhet bidragit till den goda utveckling, helt klart godkänd utveckling.

 

Framtida avkastning

Oavsett hur bra en fond-i-fond lösning eller fond är på många sätt, när man investerar vill man ha så hög avkastning som möjligt. Som alltid är det svårt att säga vad avkastningen kommer att bli i framtiden, allt vi vet är vad avkastningen har varit i det förflutna.

Men som man säger, tidigare avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett om du investerar genom Avanza Auto eller genom andra fondrobotar, robotrådgivare eller fond-i-fond lösningar.

I synnerhet för Avanza Auto beror den historiska avkastningen på de val som gjorts. En högre andel räntor i portföljen skulle leda till lägre avkastning på grund av lägre risk, medan en högre andel aktiefonder skulle leda till högre avkastning.

Historisk avkastning är ett sätt att mäta avkastning över tid; på Avanza Autos webbplats kan du hitta en tabell som visar hur deras fonder har och skulle gått under en viss tidsperiod baserat på tre olika utfall, pessimistiskt till optimistiskt.

 

Avanza Auto omdöme

Avanza Auto passar dig som inte har någon tidigare erfarenhet av sparande. Den har låga avgifter och är ett enkelt sätt för nybörjare att börja investera. Det bästa alternativet är att inkludera det i ditt månadssparande om du inte vill vara aktiv alls.

Men om du är en aktiv sparare som gillar att välja dina egna fonder och vill ha 100% aktier, skulle en bra globalfond kombinerad med en svensk fond vara tillräcklig istället för att använda Avanza Auto.

Om du vill slå index eller få överavkastning är denna produkt inget för dig.

När vi jämför Avanza Auto med andra konkurrerande produkter på marknaden som kan kallas ”fondrobotar” så är Avanza Auto en av de bättre produkterna.

 • Avanza Auto passar för: Dig som vill ha ett automatiskt månadssparande i en passiv fond med rimligt låga avgifter.
 • Avanza Auto passar inte för: Dig som är aktiv, försöker slå index och vill hålla avgifterna så låga som möjligt.
 • Minsta investering: 1 KR
 • Courtage: 4/5 (låg)
 • Enkelhet: 5/5
 • Omdöme: 3/5

FAQ – Opti recension

Vad är skillnaden mellan Avanza Auto och Portföljgeneratorn?

Avanza Auto består av sex olika fonder med olika riskprofil och avgifter. Fonderna ombalanseras kvartalsvis, så balansen i allokeringen sköts automatiskt.

Tjänsten Portföljgeneratorn är utformad för att hitta fonder som kompletterar varandra och uppfyller dina önskemål.

 

Vad är det minsta köpbeloppet i Avanza Auto?

I det sista steget kan du välja belopp och frekvens för sparandet. Om du vill sätta in en stor summa på en gång kan du börja med 1 kr. Månadssparande kan du starta från minst 100 kr.

 

Kan jag månadsspara i Avanza Auto?

Ja, du kan månadshyra i Avanza Auto. Det är klokt att månadsspara i Avanzas Auto fonder då allt sköter sig självt varje månad.

 

Vilka avgifter gäller vid köp av Avanza Auto?

Avanza Auto har förhandlat fram en betydande sänkning av avgifterna för de underliggande fonderna och har även satt ett tak för avgifterna för dessa fonder på 0,15 procent. Rabatten på de underliggande fonderna återinvesteras i respektive autos, vilket gör att kostnaden för dig som sparare blir motsvarande lägre.

Du kan inte köpa samma underliggande fond till samma låga kostnad.

Avgiften som Avanza fonder tar ut för att skapa rätt allokering, ombalansera och optimera allokeringen är så låg som 0,35 procent. För denna avgift får du en automatisk förvaltning av valfri Auto baserad på modern portföljteori.

 

Vad innebär diskretionär förvaltning?

Traditionellt innebar diskretionär förvaltning till exempel att banker förvaltade förmögna privatpersoners fonder. Den moderna varianten är fondroboten. Det är en automatiserad tjänst som förvaltar fonder enligt en professionell investeringsstrategi.

 

Avanza Auto avgifter

Vid lanseringen 2017 uppgick avgiften för privata fonder till 0,5%. I skrivande stund har Avanza sänkt avgifterna för automatiska fonder och du kan nu förvänta dig en total avgift på 0,33-0,37%. De totala avgifterna varierar något beroende på vilken automatisk fond du investerar i.

Dessa avgifter inkluderar förvaltningsavgifter för de automatiska fonderna, avgifter för de underliggande fonderna och avgifter för handel med andelar i de underliggande fonderna.

 

Förvaltningsavgifter

Total avgift innebär både förvaltningsavgift och fondavgifter. Förvaltningsavgiften är 0,2%. Det innebär att du betalar 0,2 % av fondens kostnad i avgift till Avanza. Denna förvaltningsavgift används i samarbete med Avanzas erfarna förvaltningsteam för att säkerställa en optimal innehållsfördelning och rebalansering av investeringarna vid varje tidpunkt.

 

Fondavgifter

Utöver förvaltningsavgifter betalar du även avgifter för vissa aktiefonder, räntefonder, indexfonder och råvaror som Auto investerar i. Avanza förhandlar dock ständigt om lägre avgifter, så att du kan placera i fonder med Auto till en lägre kostnad än du skulle kunna göra på egen hand.

 

Jämförelse – Avgifter för fondrobotar

Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift

Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41%

Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50%

Opti | 0,50% | 0,82-0,88%

Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%

Nordnet Robosave | 0,50% | 0,90-0,98%

Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23%

 

Avanza Auto Modern portföljteori

Alla Avanza Autos fonder baseras på modern portföljteori som utvecklades av Harry Markowitz, som tilldelades Nobelpriset 1952.

Markowitz publicerade en studie om den optimala portföljen som visade att högre avkastning kan uppnås genom att investera i ett enda tillgångsslag eller fond samtidigt som investeringsrisken minskas.

Modern portföljteori säger att för att uppnå högsta möjliga riskjusterade avkastning bör man följa den så kallade effektiva fronten. I teorin innebär detta att man viktar en del av världens aktier efter företagens värde (det vill säga. investerar mer i stora företag) och kombinerar detta med den s.k. riskfria räntan.

I praktiken är de flesta småbolagsaktier svåra och dyra att äga, men genom att välja en global indexfond som Länsförsäkringar Global Index kan du sprida din risk som om du ägde aktier från hela världen. Riskfri ränta existerar förstås inte i verkligheten. Det beror på att världen kan gå fel på många sätt.

Det är därför vi rekommenderar en kombination av dessa och de billigaste globala aktiefonderna.

Istället för en globalfond har Avanza Auto ett antal regionala fonder. Det innebär att de kan optimera och ombalansera mellan dessa fonder. Förmodligen baserat på historiska korrelationer.

Det är inte särskilt svårt eller revolutionerande, utan snarare en bristfällig metod. Detta eftersom tidigare korrelationer inte säger så mycket om framtiden. Vi ser därför ingen poäng med att jämföra med en enda globalfond.

Den enda fördelen med Avanza Auto är att den automatiskt rebalanserar räntor och aktier. För att Avanza Auto ska vara fördelaktigt för dig måste dock följande villkor vara uppfyllda:

 1. Det sparande som passar dig ska inte vara enbart räntor eller enbart aktier.
 2. Du måste vara säker på att du vill ha hela den procentuella andelen aktier i varje typ av Avanza Auto.

Det är sannolikt väldigt få som uppfyller villkor 1. I princip tror vi inte att någon uppfyller villkor 2 heller.

För att vara helt säker på att du ska äga 80 procent av aktierna, inte 75 procent eller 85 procent, måste du först ha en djup förståelse för hur nöjd du är med olika ekonomiska utfall, och för det andra måste du vara bekant med ekonomisk teori. Om det senare är sant kan de ombalansera på egen hand och behöver inte oss för att lära dem.

 

Vem är Harry Markowitz?

Harry Markowitz föddes och växte upp i Chicago och påbörjade sina studier vid University of Chicago vid 15 års ålder. År 1949 fick han en kandidatexamen i elektroteknik och matematik från universitetet, en MBA från UCLA 1952 och en doktorsexamen från University of Chicago 1954.

År 1974 tilldelades han Nobelpriset i ekonomi för sitt ”banbrytande arbete med teorin om finansiell ekonomi”. Den moderna portföljteorin bygger på Harry Markowitz arbete, som visade att man kan få högre avkastning genom att investera i en enda tillgångsklass eller fond och samtidigt minska investeringsrisken.

Markowitz visade hur tillgångar i en portfölj kan kombineras för att minska den totala risken för en given avkastningsnivå.

 

Vad är Black-Litterman Modellen?

Black-Litterman-modellen är en modern version av Capital Asset Pricing Model (CAPM) och används för att bestämma den optimala portföljen.

Grundtanken är att investerare med olika syn på marknadens framtida avkastning kan använda statistik och röstning för att påverka varandras syn och därmed nå bästa möjliga lösning.

Avanza Auto rebalanserar kundernas investeringar i kombination med Black-Litterman-modellen. När en kund sätter in pengar investeras dessa pengar enligt kundens risknivå.

Därefter säljs tillgångar och nya tillgångar köps, vilket maximerar totalavkastningen över tid utan att ta för stor risk.

 

Avanza Auto kritik

Idén med en fond-i-fond är ju samma sak som en vanlig fond där man kan äga ett stort antal olika aktier utan att behöva göra något själv.

Skillnaden är att i stället för att en person eller dator väljer ut aktierna, väljer en person eller dator ut andra personer eller datorer som ska välja aktierna. Det låter mer komplicerat och mer sofistikerat, men det finns inget i den moderna portföljteorin som gör det bättre.

Finansbranschen är dock framgångsrik när det gäller att använda detta extra krångel som en motivering för att ta ut mycket högre avgifter. Fond-i-fond är därför en bra finansiell uppfinning för banker och försäkringsmäklare, men en dålig uppfinning för kunderna.

Ur kundens synvinkel skiljer sig Avanza Auto inte från andra fonder eller fonder i fonder.

 

Avanza Auto kontakt & kundtjänst

På Avanzas webbplats finns en sida med svar på vanliga frågor. Där kan du hitta svar på dina frågor och funderingar.

Du kan kontakta Avanzas supportteam via e-post eller telefon.

 

Krav för att använda Avanza Auto

För att öppna ett konto hos Avanza Auto måste du uppfylla vissa grundläggande krav.

Några grundläggande krav:

 • Åldersgräns 18 år (16 om du har en förmyndare som har yttersta ansvar)
 • Inneha Mobilt Bank-ID
 • Svara på frågor när du öppnar konto
 • Ha ett svenskt bankkonto

 

Fördelar och nackdelar med opti

 

Fördelar

 • För att skydda sig mot olika faktorer är fonden diversifierad och innehåller bland annat aktier, obligationer och råvaror.
 • Modern portföljteori ger skydd med olika tillgångar. Aktier ökar risken, räntor minskar risken och råvaror breddar och diversifierar utbudet av tillgångar. Råvaror rör sig inte på samma sätt som aktiemarknaden, så deras svängningar är obetydliga i jämförelse.
 • Avanza Auto är ett enkelt, automatiserat och billigt sätt att förvalta fonder.
 • Det är ett utmärkt sätt att enkelt förvalta dina pengar i en fond.
 • Du kan välja mellan sex specialfonder beroende på vilken risk du vill ta och i vilken riktning ditt sparande ska gå.
 • Avanza auto har ett mycket bra gränssnitt och är mycket proffsigt att använda.

 

Nackdelar

 • Avanza Auto är inte en fondrobotAvanza Bank verkar ha lyft fram denna lösning och marknadsfört den som en ”robotrådgivare” för att möta kundernas efterfrågan. Det är inte en tillräckligt bra produkt att stå på egna ben, som exempelvis konkurrenterna Lysa och Opti.
 • Samma fond, högre prisDe fonder som ingår i Avanza Auto kan köpas utanför denna tjänst. Det är därför möjligt att testa vilken Auto som passar för ditt sparande och sedan köpa dessa fonder. På så sätt undviker du de extra kostnaderna för denna tjänst. Din egen ombalansering bör dock göras över tid.
 • Oklart valFör många människor är det svårt att avgöra vilken risknivå som är lämplig eller vad denna term egentligen innefattar. Genom att bara svara på två frågor blir det svårt att definiera en persons riskprofil.Rimligtvis borde Avanza ställa fler frågor för att avgöra vilken risknivå som spararen vill landa på. Detta kan jämföras med många fondrobotar som har flera frågor som utgör en persons riskprofil.

 

InvesteraMera – Sammanfattar

Är Avanza Auto en bra tjänst? Ja, Avanza Auto är en bra tjänst för sparande, men det går inte att säga att Avanza Auto är mycket bättre än till exempel LYSA. Att använda LYSA, Sigmastocks eller bara en globalfond istället för att använda Avanza Auto är ett tillräckligt bra alternativ.

Avanza Auto är inte revolutionerande för människor som är vana att spara. Som långsiktig investerare sparar man ofta 100% i aktiefonder och föredrar att välja sina egna aktiefonder. Avanzas egna Globalfond och Sverigefond är billigare än Avanza Auto 6 och överpresterar alla Auto fonder i avkastning.

Det finns ingen poäng med att välja Avanza Auto framför någon av Avanzas andra fonder. Därför är det bättre att välja en globalfond (t.ex. Avanza Global) eller Avanzas egen Sverigefond (t.ex. Avanza Sverige).

FAQ - Avanza Auto Recension

Ingår insättningsgaranti och investerarskyddet?
Vad investerar Avanza Auto i för värdepapper?
Är Avanza Auto säkert?
Vad kostar Avanza Auto?