Scalping

Scalping är en handelsstrategi som utnyttjar små prisrörelser för att ackumulera små vinster genom snabba och frekventa transaktioner. Lär dig om dess fördelar, risker och hur både stora institutioner och privata investerare kan använda scalping för att dra nytta av marknaden.

Senast uppdaterad 18 januari 2024

Just nu! Testa gratis aktiehandel hos Levler!

Scalping är en handelsstrategi inom finansvärlden som fokuserar på att dra nytta av små prisrörelser på marknaden. Den är känd för snabba och frekventa transaktioner, där handlare tar positioner och stänger dem inom korta tidsramar, vanligtvis bara några minuter eller till och med sekunder. Målet med scalping är att ackumulera små vinster från dessa små prisförändringar under dagen som över tid blir stora vinster.

Risker med scalping

Scalping, trots sina potentiella fördelar, innebär vissa specifika risker som handlare bör vara medvetna om. En av de främsta riskerna är den snabba takt som scalping kräver, vilket ökar risken för att göra felaktiga beslut under intensivt tryck. Eftersom scalping ofta innebär små prisrörelser, kan transaktionskostnaderna i förhållande till vinsten vara högre, vilket påverkar den totala lönsamheten.

Vilka använder scalping?

Stora institutioner kan dra nytta av sofistikerad teknik, låga transaktionskostnader och tillgång till likviditet. De har ofta dedikerade handelsteam och avancerad infrastruktur, vilket kan göra det lättare för dem att genomföra snabba transaktioner. Å andra sidan har teknologiska framsteg och ökad tillgänglighet av avancerade handelsplattformar gjort det möjligt för mindre investerare att handla med scalping.

Individer kan handla med scalping genom att använda avancerade handelsplattformar, hålla koll på marknadens likviditet och använda tekniska indikatorer för att fatta snabba beslut. Även om det kräver disciplin, skicklighet och snabba reaktioner, är det inte uteslutande reserverat för stora institutioner, och små och medelstora handlare kan också vara framgångsrika inom scalping.

Scalping sammanfattat

För att sammanfatta så är scalping en handelsstrategi som fokuserar på att dra nytta av små prisrörelser genom snabba och frekventa transaktioner. Handlare genomför kortvariga positioner för att få små vinster under korta tidsramar, ofta minuter eller sekunder. Scalping kan användas inom olika finansiella instrument och är tillgängligt för både institutionella investerare och privatpersoner.

Handla med scalping här:

Levler

4/5

Ett enklare sätt att spara i fonder och aktier. Med Levler kan du investera både billigare och smidigare – lika smidigt som att handla på nätet!

 

 

Mer information
 • + Smidigt, enkelt och användarvänligt
 • + Gratis courtage för aktiehandel
 • + Brett utbud av fonder och aktier
 • + Snyggt gränssnitt och design

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
 • + Marknadsledande i Sverige
 • + Stort utbud av aktier och fonder
 • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
 • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
 • + Egen gratis indexfond
 • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

eToro

5/5

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro. Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

Mer information
 • + Stor aktör med stabil plattform
 • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
 • + Mer än 20 miljoner kunder