Moms

Vad innebär moms?

Senast uppdaterad 04 januari 2024

Moms, eller mervärdesskatt, utgör en central komponent i många länders skattesystem och representerar en konsumtionsskatt som läggs på varor och tjänster vid varje steg av försörjningskedjan. Detta skattesystem har utformats för att beskatta värdet som läggs till under produktions- och distributionsprocessen, och det bygger på principen att skatten betalas av konsumenten vid den slutliga försäljningen. Momsen är oftast en procentuell sats av varans eller tjänstens pris och har olika nivåer beroende på land, varutyp eller tjänst.

Svenska momsnivåer

I Sverige tillämpas huvudsakligen två momsnivåer: standardmoms och reducerad moms. Standardmomsen, som är den generella skattesatsen, är för närvarande 25 procent och tillämpas på de flesta varor och tjänster.

Å andra sidan finns det en reducerad moms på 12 procent, som används för vissa specifika varor och tjänster. Denna lägre sats tillämpas exempelvis på livsmedel, restaurangtjänster, hotellövernattningar, böcker och tidningar. Den reducerade momssatsen syftar till att lindra den ekonomiska bördan för konsumenter när det gäller grundläggande och socialt värdefulla varor och tjänster.

Det svenska momssystemet inkluderar också nollmoms, där ingen moms tillämpas. Detta gäller exempelvis vissa finansiella tjänster och vissa internationella transaktioner.

Anledning till olika momsnivåer

De olika momsnivåerna i Sverige är utformade för att balansera beskattningskraven med hänsyn till sociala och ekonomiska faktorer samt för att uppmuntra konsumtionen av vissa varor och tjänster. Dessa momsnivåer utgör en viktig del av det svenska skattesystemet och påverkar både företag och konsumenter.

Moms vid handel inom EU

Inom Europeiska Unionen (EU) finns det en särskild moms som sträcker sig över medlemsländerna. Detta system kallas det gemensamma momssystemet och har införts för att underlätta handel och undvika dubbelbeskattning inom EU. Enligt detta system beskattas varor och tjänster som flyttas över gränserna med moms i det land där köparen är belägen.

Internationell handel, särskilt när det gäller varor som rör sig över nationsgränser, involverar ofta moms vid import och export. Vid import tillämpas moms i köparens land, och vid export åläggs säljaren att inte ta ut moms, eftersom varorna exporteras till ett annat land. Detta skapar en neutral situation för företag som exporterar.

Handelsavtal

Globalt sett strävar internationella organisationer och handelsavtal ofta efter att ha gemensamma momsregler för att underlätta smidig handel och minska byråkratin för företag som verkar internationellt. Det är därför viktigt för företag som är engagerade i internationell handel att förstå och följa gällande momsregler och bestämmelser för att undvika böter och skattebrott.

Kort för resan:

  • + Inget valutapåslag
  • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
  • + Första året är gratis årsavgift
  • + Inget valutapåslag
  • + Fina rabatter hos reserelaterade företag
  • + Ingen avgift för kontantuttag utanför EU

Northmill

3/5

Ett väldigt smidigt betalkort fritt från årsavgift, uttagsavgift och växlingsavgift!

Mer information
  • + Ingen årsavgift
  • + Direkta insättningar och uttag till sparkonto
  • + 0 kr i valutapåslag eller uttagsavgift
  • + Kontokredit kan kopplas på