Hävstång

Just nu

Snacka om aktier och börsen med oss. Gå med i InvesteraMeras FB-grupp!

Till gruppen!

Att handla med hävstång är vanligt bland professionella investerare. Med hävstång kan man öka sin avkastning med flera tusen procent. Nackdelen är att man som investerare även kan förlora mycket mer.

Hävstång är något man skall vara försiktig med som investerare. Det gäller att veta vilka risker man utsätter sig för om man väljer att handla med hävstång. Om man är skicklig däremot går det att öka sin avkastning ordentligt.

Exempel på hävstång

Ett exempel på hävstång som många personer har är ett bostadslån. Ett bostadslån är en form av hävstång där man har all intjäning på uppsidan men man kan förlora hela sin kontantinsats utan att bostadens värde har försvunnit helt.

Exemplet innefattar en bostad värd 1 miljon kronor med 80% belåningsgrad och 20% har varit kontantinsatsen. Om bostaden går upp i värde med 20% upp till 1,200,000 kronor har ens kontantinsats dubblats. Avkastningen på det som är ens egna pengar har alltså varit 100% trots att bostadens värde enbart har gått upp med 20%.

Exemplet på nedsidan är om samma bostad skulle gå ner i värde med 20%. Dagens värde skulle bli 800,000 kronor. Belåningsgraden blir således 100% och om bostaden skulle säljas för 800,000 skulle hela summan tillfalla banken. Kontantinsatsen är helt borta och avkastningen för det egna kapitalet har blivit -100%. Detta trots att bostadens värde har minskat enbart med 20% i värde.

Fördelar med hävstång

Fördelar med att handla med hävstång är att avkastningen kan gå mycket snabbare uppåt än om man hade handlat en aktie vanligt. Exemplet med bostadens värde som går upp med 20% kan ge en avkastning på 100% i det exemplet.

Hävstång finns också över flera olika marknader och flera olika tillgångslag. Som investerare behöver man därför inte vara en expert i alla områden för att handla med hävstång. Hävstång finns i allt från olika aktier, index samt diverse kryptovalutor.

Risker med hävstång

Den stora risken med hävstång är hur hela ens investering kan gå upp i rök. Detta kan den givetvis göra om man köper en enskild aktie utan hävstång också. Det finns risker med alla investeringar. Skillnaden är dock i hastigheten. Det kan räcka med en nedgång på 10% eller 20% för att hela investeringen skall vara utraderad beroende på hur hög hävstång man handlar med.

Handla med hävstång

Att handla med hävstång innebär stora risker. Om man inte har handlat med aktier tidigare är det en dålig idé att försöka sig på hävstång. Om man känner sig osäker om det är dags att handla med hävstång är det nog bäst att låta bli också.

Efter många år i marknaderna och med rätt rådgivning kan det vara dags att handla med hävstång. Fördelarna är som sagt väldigt fördelaktiga om man vet vad man sysslar med. Tills dess är det bättre att köpa aktier eller fonder.