Courtage

Just nu

Snacka om aktier och börsen med oss. Gå med i InvesteraMeras FB-grupp!

Till gruppen!

Courtage är vad det kostar att köpa en aktie. Det här är en avgift man betalar till banken för att de erbjuder tjänsten att handla med aktier. Den här avgiften skiljer sig mellan olika banker och är en fråga om konkurrens mellan olika nätmäklare.

Till exempel så kan courtaget vara 1%. Om man köper en aktie för 100 kronor så får man betala 101 kronor totalt. 100 kronor för aktien i fråga och 1 krona i courtage till banken.

Olika courtage

Det finns olika typer av courtage hos banken. Det här beror till största del på hur mycket kapital man har hos banken. För någon med flera miljoner kan denna person få ett mindre courtage rent procentuellt. Banken tjänar så pass mycket på stora transaktioner även om procentsatsen är mindre.

För mindre transaktioner är oftast courtaget högre procentuellt men det blir mindre i kronor till banken. Dessa courtage utformas även beroende på vilken kund man är. En person som handlar aktier dagligen kan få ett lägre courtage än någon som handlar ett par gånger om året.

Det blir mer fördelaktigt för en aktiv trader till exempel att ha låga avgifter per transaktion. Då det sker så pass många transaktioner för en trader per dag så kommer banken att tjäna pengar på detta ändå.

Det går oftast att byta courtage hos sin bank beroende vad som passar bäst. Olika courtageklasser passar olika typer av investerare bättre. För att hitta sin personliga courtageklass är det lättast att se på bankens hemsida vilka courtageklasser man erbjuder.

Gratis courtage

För att locka nya kunder har många banker erbjudanden som innefattar gratis courtage. Det här har både Avanza och Nordnet implementerat.

Erbjudandet går ut på att man köper aktier och fonder helt utan courtage upp till 50,000 kronor. Något som gör det fördelaktigt att välja någon av dessa bankerna när man skall starta upp ett sparande.