Börskrasch

Just nu

Topprankad fondrobot – Spara hos Opti!

Till Opti

Börskrasch är något som man ofta hör talas om. Det kan vara spekulationer om när nästa börskrasch skall ske. Det finns även referenser till många historiska börskrascher. Hur uppstår en börskrasch från första början? Hur kan man skydda sig mot en börskrasch?

Hur uppstår en börskrasch?

En börskrasch är när börsen oväntat sjunker. Det här sker oftast långsamt först innan det tar fart ordentligt och sen rasar det ännu mer. Att det sker beror på att säljtrycket är så pass stort att det inte finns köpare nog att hålla uppe priserna.

Varför olika personer säljer beror på olika anledningar. Vissa kan anse att börsen är övervärderad och säljer av den anledningen. Andra säljer av ren rädsla. Man är rädd för att någon annan säljer och tror därför att det är bäst att sälja själv också. Det bildas ett stort tryck för att sälja och till slut går priserna bara ner.

Aktier är i slutändan en marknad. Precis som andra marknader så sätts priserna av utbud och efterfrågan. Om efterfrågan på aktier sjunker, säljer fler personer än vad det är som köper. Detta tryck leder till att börsen sjunker utan att man behöver veta varför alla säljer sina aktier.

Andra anledningar som kan skapa en stor sänkning på börsen är när oförutsägbara händelser sker, något som kallas för en Black Swan. Exempel på detta är corona-kraschen där ingen visste hur en pandemi skulle påverka världen. Detta ledde till att många sålde sina aktier.

En annan händelse som var svår att förutspå var Rysslands invasion av Ukraina. Det var mycket osäkerheter på marknaden då. Hur skulle detta krig påverka resten av världen med energipriser och internationell handel? Med osäkerhet på marknaden är det vanligare med drastiska nedgångar.

Historiska börskrascher

Under historien har det varit många börskrascher. En del av de har saker gemensamt och en del är helt unika.

IT-Kraschen 2001

IT-Kraschen skedde runt 2001 och kallas IT-Kraschen då internet tog fart runt den här tidpunkten. Med internet som framtiden var många exalterade över vilken fantastisk uppfinning det var.

Problemet i IT-Kraschen var att värderingarna på alla bolag inom internet drevs upp något ofantligt och det var omöjligt att det skulle finnas så många internetbolag i framtiden. Sen kom kraschen, värderingarna på i princip alla internetbolag störtdök.

Många av bolagen i IT-Kraschen gick i konkurs och försvann. De som klarade sig är idag några av världens främsta och största bolag. Dessa innefattar Apple och Microsoft bland annat.

Finanskrisen, 2008

Finanskrisen är den näst senaste krisen vi har haft. Något som späddes på av bostadsmarknaden i USA. Kort och gott så hade banker i USA lånat ut pengar till så många de kunde. Även till folk som inte borde fått ta ett lån från första början.

Problemet kom när låntagarna inte kunde betala tillbaka sina lån. Bankerna förlorade mycket pengar på detta och hela det finansiella systemet stod i gungning. Lehman Brothers var den största banken som gick i konkurs. Något som bidrog med efterföljande konsekvenser.

Över världen så spred sig denna oro från USA. Arbetslösheten steg i många länder runt om. Aktiemarknaden föll främst i USA men spred sig även vidare till Europa och Sverige.

Corona-kraschen, 2021

Det närmaste vi har kommit en börskrasch de senaste åren har varit corona-kraschen som ägde rum i början av 2020. Detta hade att göra med att de finansiella marknaderna inte visste hur världen skulle reagera på denna pandemi.

Det uppstod en stor osäkerhet i hur företag skulle överleva om man stängde ner samhällen världen över. Som vi vet från tidigare erfarenhet så ogillar de finansiella marknaderna osäkerhet. Det skedde därför en stor nedgång vid inledningen av 2020.

Något som är relativt unikt för denna krasch var att återhämtningen skedde mycket snabbare. Krisen blev inte så långvarig. Många företag lyckades bra med omställningen att arbeta hemifrån och samhället tog inte lika stor skada som marknaderna först trott.

Hur skyddar jag mig mot en börskrasch?

Detta är en svår fråga att svara på eftersom alla börskrascher ser olika ut. Något man kan säga däremot är att man skall enbart ha pengar på börsen som skall ligga där en lång tid framöver.

Om det är pengar som man skall ha om ett par månader till exempel, så skall de inte vara på börsen. Risken är för stor att det kan ske en krasch och man har nu inte råd att köpa det man hade avsett.

Det finns även andra instrument på börsen för att ta skydd mot detta. Man kan blanka aktier, köpa terminer och derivat. Som småsparare skall man dock vara försiktig med dessa instrument. Man kommer tävla mot experter som handlar med dessa derivat dagligen. Istället är det bättre att fortsätta investera med kapital man inte skall använda de kommande åren.

Börskrascher sammanfattat

Genom historien har det varit många börskrascher och alla är unika på sitt sätt. Det man skall komma ihåg är att vi inte vet hur nästa krasch kommer se ut eller när den kommer inträffa.

Vi vet också att de sker så pass snabbt att det är svårt att reagera som småsparare. Istället kan man hålla sig till regeln att bara investera pengar som man inte skall använda under de kommande åren och spara långsiktigt.

Det kan också vara värt att komma ihåg att många bra affärer görs i dessa krascher. Det finns en kedjereaktion som gör att nästan alla bolag handlas ner. Om man då kan pricka in köp i bolag som fortfarande levererar, så kan det bidra till en bra avkastning.

Få koll på, och skydda din ekonomi nu:

Alwy

5/5

Vill du få koll på din ekonomi och strukturera upp ditt sparande? Då är Alwy helhetstjänsten för dig som styr upp din ekonomi och ger dig allt för din ekonomi!

Mer information
  • + För att komma igång med Alwy behöver du ditt bank-ID och din egen e-postadress
  • + Få en överblick över din ekonomi, hålla koll på dina största utgifter och hantera ditt sparande
  • + Webbplatsen är överskådlig och lätt att navigera sig i
  • + Smart och användbar app