Vad betyder allokering?

Vad betyder allokering när man gör investeringar? Det förklarar vi på denna sida.

Senast uppdaterad 03 januari 2024
Just nu

Topprankad fondrobot – Spara hos Opti!

Till Opti

Allokering är ett begrepp som är återkommande inom finans. Det används av fondförvaltare som berättar hur de har allokerat i sin fond. Det handlar om hur man som privatperson allokerar sitt sparande. Det kan även handla om hur ett företag väljer att allokera sina investeringar.

Men vad betyder egentligen allokering? 

Allokering är hur man fördelar sina investering. Om man har en likviktad allokering innebär det att man har lika mycket kapital i varje enskilt innehav. Till exempel har man en aktieportfölj med 10 olika aktier. Vid ett sådant tillfälle har man placerat 10% av sitt kapital i varje enskilt bolag.

Allokering kan också finnas på ett större spektrum för en fond till exempel. Man har en allokering mellan kanske 60% aktier, 30% räntor och 10% är i kassa. Hur varje allokering ser ut beror på helt vad man mäter. Mäter man för sin egna aktieportfölj, ett fastighetsbolag eller ett investmentbolag?

Kapital allokering privatperson

Alla personer som har någon typ av tillgångar har en allokering av sitt kapital. Hur det ser ut beror på vad för typ av sparande man har som person och om man äger sin egna bostad eller inte.

Är man företagare är chansen att en större del av ens kapital är investerad i företaget. Bor man i en dyr bostad är sannolikheten att mycket av ens kapital är investerat i bostaden. Alla har olika typer av allokering men ett exempel skulle kunna se ut så här på ett ungefär.

Exempel allokering för privatperson:

  • Bostadrätt 50%
  • Aktier 20%
  • Fonder 20%
  • Räntor 5%
  • Kryptovalutor 5%

Självklart ser det olika ut för olika personer. Om man hyr sin bostad istället har man givetvis inget kapital i sin bostad. Sen finns det personer med sommarhus där kanske ännu mer av ens kapital är fördelat till bostäder.

Vad är en optimal allokering?

Det enkla svaret är givetvis att det inte finns något svar på detta. Det beror mycket på vem man är som person. Det beror på vad man har för mål med sitt sparande, hur säkert jobb man har, om man äger sin bostad, belåningsgrad etc.

Det finns dock ett par saker man kan ha hänsyn till. För en yngre person är det förmodligen en bättre idé att ha en större andel av sitt kapital i aktier än en äldre person. Börsen har historiskt gett en bättre avkastning än räntor på lång sikt. Skall man inte ha pengarna man investerar på 20 år är det nog en bättre idé att ha majoriteten i aktier än räntor.

Om man istället är 65 år gammal och skall gå i pension om ett par år, då kan det passa bättre med en annan strategi. Speciellt om man hade tänkt använda pengarna till sin pension.

Mycket om ens allokering har och göra med vilken typ av person man är också. Om man som person gillar hög risk och anser sig vara en duktig investerare, är det inte omöjligt att man har en aktieportfölj med få antal aktier och inget mer. En mindre riskbenägen person kan ha en aktieportfölj med fler innehav. Utöver detta kan personen ha olika typer av fonder, räntor och sin egen bostad som investering.

Det finns som sagt ingen perfekt allokering som passar alla. Har man däremot koll på sitt mål med sparande är det enklare. Vet man hur länge man skall spara och hur mycket man tänkte spara per månad, ger det en fingervisning om hur man skall allokera.

Allokering sammanfattat

Allokering är hur man skall fördela sina resurser. Det här gäller för företag, fonder och privatpersoner. Hur man skall allokera skiljer sig mellan alla, det finns inget klart recept.

Något som är viktigt att komma ihåg är risk och allokering hör ihop. För att få ett ungefär på hur man skall allokera är det viktigt att veta hur länge man skall spara och hur mycket man kan spara per månad.

50% rabatt på förvaltningsavgiften hos OPTI!

Få 250 kr gratis hos Alwy!

Få koll på din ekonomi!

Gratis aktiehandel ända till 2025 hos Levler!

Sparande i finansiella instrument innebär alltid en risk. Texten innehåller annonslänkar.