Avanza och Nordnet satsar väldigt mycket på användarvänlighet för kunden och erbjuder många alternativ till hur du kan spara. Detta gör dem väldigt konkurrenskraftiga gentemot de traditionella storbankerna. Många väljer att flytta över hela sitt sparande samtidigt som andra sparat hos en Avanza eller Nordnet redan från början.
- Du kan öppna konto genom ett par enkla knapptryck
- Gratis courtage för nybörjare
- Du kan köpa och sälja på bara ett fåtal sekunder
- Snabba överföringar, tex med Swish
- Stort utbud av värdepapper och börser
- Listor, guider och inspiration för sparande
- Sociala plattformar som Shareville och Placera forum
Givetvis lyder både Avanza och Nordnet även under den statliga insättningsgarantin samt under investerarskyddet.
Nackdelar med Nordnet och Avanza då?
Om Nordnet och Avanza nu är så bra i de flesta avseenden, hur kommer det sig att alla inte sparar hos dem då?
- Inget kontokort
Avanza och Nordnet erbjuder inget kontokort/betalkort vilket gör att du behöver ha en annan bank för dina transaktioner. Hela din ekonomi kan alltså inte vara samlad på ett ställe
- Inget lönekonto
Inte heller kan du få din lön direkt till Nordnet eller Avanza, vilket precis som med kontokortet gör att du behöver ha din ekonomi hos en annan bank också. Däremot kan du ställa in sparande till Avanza från ditt lönekonto via autogiro, så att det varje månad tickar in en ny summa på ditt Avanza- eller Nordnet-konto.
- Inga kontor
Varken Avanza eller Nordnet har ett kontor du kan uppsöka för rådgivning face-to-face. Detta kan kännas som en trygghet för många kunder, vilket är en anledning till varför många väljer att ha kvar sitt sparande hos en av storbankerna.
Alla tre punkter hindrar både Avanza och Nordnet från att attrahera alla typer av kunder, då många kunder värdesätter att ha hela sin ekonomi på ett samlat ställe.
Apparna: Utseende och användarvänlighet
Om du bestämmer dig för att öppna konto hos antingen Avanza eller Nordnet kommer du få tillgång till en smidig mobilapp som är väldigt användarvänlig.
Det är väldigt viktigt att du trivs med hur appen är utformad, då detta är en av de främsta fördelarna med nätmäklarna kontra att ha dina tillgångar hos en storbank. Att lätt kunna scrolla och interagera med innehaven är en viktig del av upplevelsen, samt att kunna läsa om hur börsen går och läsa analyser om diverse bolag.
Dessutom är det ett plus om du har tillgång till en social plattform hos din nätmäklare. Via Nordnet har du tillgång till Shareville och genom Avanza har du tillgång till Placera-forum. Däremot är det faktiskt inget krav att vara Avanza-kund för att skapa ett Placera-konto, men plattformen ägs av Avanza.
Nordnet vs Avanza när det gäller mobilapp
Givetvis är det en smaksak i vilken av de två nätmäklarnas app man gillar bäst. Avanzas är något mer anpassad till småspararen med användarvänlighet och ett estetiskt tilltalande utseende. Nordnets app är mer till för den påläste handlaren, med ett lite annorlunda gränssnitt och formatering.
I jämförelser är det ofta just detta som nämns, där utfallet brukar bli en knapp seger i Avanzas favör.
Det ska tilläggas att båda apparna erbjuder en god kontoöversikt där du enkelt kan navigera mellan dina värdepapper och finansiella instrument. Båda investerar väldigt mycket i att hela tiden göra appen mer smidig och användarvänlig, något som Avanza ibland fått kritik för. Kritiken har grundat sig i att Avanza anses lägga för mycket resurser på smidighet i appen kontra att hålla en hög nivå på servern. De senaste åren har det uppstått ett antal olika tekniska fel som har påverkat de frekvent handlande kundernas prestation.
För att själv bedöma vilken app du trivs bäst med kan du ladda ner båda nätmäklarnas appar – utan att skapa ett konto. På så viss kan du få in en känsla för vilken du gillar bäst, om det påverkar ditt val mycket.
Avanza och Nordnet finns på både AppStore och Google Play!
Nordnet vs Avanza – hemsidorna?
Givetvis har både Avanza och Nordnet varsin hemsida som du också kan navigera bland dina innehav på.
Båda Avanzas och Nordnets hemsida har tydliga budskap: inspirera till att spara!
Även här satsas det mycket på användarvänlighet och smidighet. Nordnets startsida är något mer heltäckande vad gäller börsnyheter och aktuella blogginlägg. Avanzas startsida fokuserar mer på den individuella kunden och hur ”Avanzianerna” (kunderna) agerat på marknaden under den senaste tiden.
Vissa funktioner fungerar bättre i appen kontra hemsidan, men det är enklare att skaffa sig en överblick av prestation och detaljer genom hemsidan för både Avanza och Nordnet.
Utbud av aktier och fonder
Både Avanza och Nordnet erbjuder en stor mängd finansiella instrument att investera i. Utbudet av aktier och fonder är stort hos dem båda och detta är sannolikt inget som kommer påverka ditt beslut överdrivet mycket.
Både Nordnet och Avanza erbjuder ett stort antal fonder du kan investera i. Däremot skiljer de sig något vad gäller vilka börser du kan handla aktier på.
Avanza erbjuder handel i:
- Norden – Stockholmsbörsen, Köpenhamnsbörsen, Oslobörsen, Helsingforsbörsen
- USA – NYSE & Nasdaq
- Kanada – TSX & Venture
- Tyskland – Equiduct
- Italien – Equiduct
- Frankrike – Equiduct
- Belgien – Equiduct
- Nederländerna – Equiduct
- Portugal – EquiductVia Avanzas mäklare kan du dessutom handla aktier i Japan, Hong Kong, Sydafrika och Australien.
Nordnet erbjuder handel i:
- Norden – Stockholmsbörsen, Köpenhamnsbörsen, Oslobörsen, Helsingforsbörsen
- Tyskland
- USA
- Kanada
- Storbritannien
Utbudet av börser att investera på är alltså något bredare på Avanza, men för den som investerar främst i nordiska och amerikanska bolag (de populäraste marknaderna för den svenske spararen) är förutsättningarna samma.
Courtage – Avanza vs Nordnet
Courtage är den avgift du betalar för att handla med aktier. Du betalar alltså courtage både när du köper och säljer. Nordnet och Avanza har bidragit till billigare investeringar genom att ha pressat olika avgifter genom åren, bland annat avgiften för courtage.
Hos de olika nätmäklarna finns det olika avgifter för courtage, beroende på vilken courtageklass din affärs handlas i. Courtage varierar även beroende på vilka börser du handlar på. Handel på utländsk börs innebär ofta dyrare courtage än handel på Stockholmsbörsen.
Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.
Courtage hos Avanza
Avanza ger dig gratis courtage när du har upp till 50 000 kr i sparat kapital. Dessutom får du tillbaka fondavgifterna när du har upp till samma summa i sparat kapital.
Courtaget bestäms utifrån vilken courtageklass din affär hamnar i, vilket i sin tur beror på vilken storlek det är på affären.
Nedan finns en tabell som sammanställt hur Avanzas courtageklasser fungerar
Courtage hos Nordnet
Nordnet har ett riktigt fint välkomsterbjudande. Just nu bjuder dem på courtaget och återbetalar alla fondavgifter tills att du nått upp till 50.000 kr i samlat kapital.
Precis som hos Avanza beror din courtageavgift på vilken courtageklass din affär hamnar i, vilket i sin tur bestäms utifrån hur stor summa din affär rör sig om.
Avanza vs Nordnet – Sparerbjudandet
Ett sparkonto passar dig som vill spara dina pengar till låg risk, vilket kan vara ett väldigt bra alternativ för den riskaverte spararen. Ett bundet sparkonto passar för dig som inte behöver dina pengar och kan låsa in dem på bestämd tid. Detta ger dig en högre ränta på ditt sparade kapital. Ett obundet sparkonto innebär att du kan göra transaktioner, vilket normalt sett ger dig en lägre ränta.
Så, bortsett från en smidig app och mängder med aktieinspiration – vad är Avanzas och Nordnets faktiska sparerbjudande? Vilken ränta erbjuder de för ett konventionellt sparande?
Sparkonto hos Avanza
Hos Avanza finns det två sparkonton att välja mellan. Det ena heter Sparkonto Avanza vilket är ett vanligt sparkonto med ränta. Här erbjuds följande ränta beroende på om du vill binda dina pengar, och isåfall hur länge du vill binda dem.
Källa: Avanza, hämtad 2024-01-02
Deras andra sparkonto heter Sparkonto+ och är ett samarbete mellan Avanza och andra aktörer som Klarna, Collector, Nordax Bank med flera. Det fungerar precis på samma sätt och är lika tryggt enligt insättningsgarantin, den enda skillnaden är att det är någon av Avanzas samarbetspartners (som tidigare nämndes) som förvarar pengarna.
För Sparkonto+ kan du också välja om du vill binda pengarna och isåfall hur länge du vill binda dem.
Sparkonto hos Nordnet
Nordnet erbjuder i nuläget ett sparkonto utan bindningstid, med en ränta på 3,6%.
Källa: Nordnet, hämtad 2024-01-02
Vilket sparkonto är att föredra?
Om du är riskavert är sparkonto ett bra alternativ för ditt sparande. Avanzas erbjudande för traditionellt sparkonto är mer attraktivt än Nordnets då det ger dig fler valmöjligheter vad gäller bindingstid. Detta ger också möjligheten till högre ränta på dina pengar.
Valet för sparkonto med låg risk faller alltså på Avanza!
Indexfonder finns hos både Avanza och Nordnet
Givetvis erbjuder båda nätmäklarna en billig indexfond för att sparare ska kunna få en avkastning i linje med börsindex över tid.
Många menar att indexfonder är den absolut bästa investeringen sett till vad du betalar för den. Avgifterna är låga då förvaltningen inte är lika krävande som en aktivt förvaltad fond, samtidigt som du får en avkastning enligt börsindex.
En tumregel är att enbart investera i aktivt förvaltade fonder om de lyckas överavkasta index, annars hade du lika gärna kunnat köpa en indexfond.
Avgift: 0%
Risk: 4 av 7
Morningstars betyg: 4 av 7 stjärnor
Avgift: 0%
Risk: 5 av 7
Morningstars betyg: 3 av 7 stjärnor
(Morningstar är ett oberoende fondratinginstitut. De betygsätter fonder utifrån olika parametrar för att hjälpa investeraren att välja rätt fond)
Nordnet vs Avanza – Portföljbelåning
Både Avanza och Nordnet erbjuder även portföljbelåning för dig som vill belåna dina investeringar. Detta kallas på engelska att jobba med ”leverage”. Dina nuvarande tillgångar fungerar som säkerhet för belåningen.
Portföljbelåningen ger dig möjlighet till en högre avkastning på dina investeringar, men det innebär också en högre risk kopplat till dina investeringar.
Nordnet erbjuder Portföljbelåning Plus, vilket ger dig möjligheten att belåna din portföljen till en mycket lägre ränta. Ränterabatten du får beror på vilken risk du har i portföljen, eftersom detta innebär en högre belåningsgrad.
Likadant har Avanza en värdepapperskredit som fungerar på samma sätt. Du får mer ränterabatt beroende på hur hög risk innehaven i din portfölj har samt hur mycket du vill låna.
Bolån hos Avanza eller Nordnet?
Både Avanza och Nordnet erbjuder tjänster för bolån. De har båda samma leverantör av bolån – Stabelo. Detta innebär i praktiken att Avanza och Nordnet distribuerar bolån, vilket innebär du inte kan få bolånelöfte av dem.
På deras respektive hemsida kan du få mer information om hur bolånen fungerar och du kan även beräkna ränta och räntekostnad genom en räntekalkyl.
Privatlån hos Nordnet eller Avanza
Nordnet erbjuder privatlån – något som Avanza inte gör. Detta lån kräver ingen säkerhet vilket ger en rörlig och högre ränta. Du kan ansöka för mellan 20 000 kr och 50 000 kr, samt ett amorteringsfritt första år.
Avanza vs Nordnet – Kundtjänst
En väldigt viktig aspekt för en sparande kund är hur bra kundtjänsten är. Detta är speciellt viktigt när det handlar om pengar. Eventuella problem och funderingar är väldigt viktiga att reda ut för att inget ska gå förlorat, eller att det sker något form av missförstånd.
Hur bra en kundtjänst är varierar givetvis från person till person. Ett ganska tillförlitligt sätt att ta reda på hur hög nivå en kundtjänst håller är att läsa andras recensioner och betyg på sidor som Trustpilot eller på Google.
Avanza och Nordnet erbjuder support via chattmeddelande när du är inloggad på ditt konto. De erbjuder även kundtjänst via telefon samt att de är aktiva på sociala medier som Facebook och Twitter. Dessvärre har de inte kundtjänst öppen under helgerna.
Avanza vs Nordnet på sociala medier
Det är viktigt för Avanza och Nordnet att ha en stark närvaro på sociala medier.
Det finns en stor mängd sparare på både Facebook och Twitter, där Twitter är det mest populära forumet för småsparare att diskutera framförallt aktier. Nordnet och Avanza jobbar hårt för att hela tiden vara närvarande och snabba i kommentarsfälten när det uppstår frågetecken kring deras tjänster. Här kan de emellanåt få utstå en hel del kritik från mindre glada inlägg, men även en hel del beröm för deras tjänster.
Sparekonomer
Både Nordnet och Avanza har varsin sparekonom. Nordnet har Frida Bratt (vinnare årets Sparprofil 2022) och Avanza har Nicklas Andersson (finalist årets Sparprofil 2022).
Frida och Nicklas har viktiga uppgifter i att upplysa om sparande och motivera människor och kunder att spara mer. Givetvis i syfte att marknadsföra men även i syfte att utbilda. En sparekonom tar spararnas parti i viktiga frågor samt att de utbildar i hur man kan spara till barnen, resan eller bostaden. En sparekonom behöver vara en person som folket kan knyta an till och lita på, ungefär som en partiledare…
Skämt åsido, varken Avanza eller Nordnet hade varit lika framgångsrika om rollen som sparekonom inte hade fyllts på rätt sätt.
Podcasts
En stor del av finansmedia är podcasts. Väldigt många småsparare lyssnar på poddar för att få en bild av hur marknaden ser ut och därigenom försöka fatta så bra beslut som möjligt. Vissa lyssnar på mer avancerade poddar och vissa lyssnar på poddar om enklare ämnen.
Nordnet och Avanza är båda aktiva inom podcasts. Hos Nordnet hittar du Sparpodden som drivs av Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet. I podcasten har han ofta gäster och intervjuer, med allt från fondförvaltare till bolags VD:ar eller andra finansprofiler.
Avanza har Avanzapodden som drivs av sparekonom Nicklas Andersson och hållbarhetsansvarige Johanna Kull. Podden är en av de mest populära finanspoddarna och har, precis som Sparpodden, ofta med intressanta gäster för att prata om bolag, marknaden, men även om hållbarhetsfrågor kopplat till detta.
Nicklas Andersson driver även Investerarens Podcast i egen regi där han går igenom marknaden med olika infallsvinklar för att du som investerar ska vara så väl påläst som möjligt.
Nordnet och Avanza har varsin social plattform. Nordnet har Shareville exklusivt för dess kunder och Avanza äger plattformen Placera Forum, men det finns inget krav på att vara Avanzian (Avanza-kund).
Shareville
Shareville är Nordens största sociala nätverk för sparande och investeringar. Shareville ägs till majoriteten av Nordnet sedan 2013. Här kan du diskutera aktiecase, investeringsstrategier eller annat kopplat till investeringar. Du kan även dela din portfölj med andra, och se hur andra har allokerat sina portföljer. Detta kan ge tips och inspiration för hur du kan ta bättre beslut i framtiden.
Shareville är ett uppskattat forum som rekommenderas starkt av dess användare och du behöver vara Nordnet-kund för att kunna skapa konto.
Placera Forum
Placera Forum är ett forum för börs och marknad där vem som helst kan skapa ett konto och dela med sig av sina åsikter och tyckanden kring börsen och investeringar. Placera Forum drivs av Placera Media som är ett helägt dotterbolag till Avanza.
Placera Forum togs bort under överraskande former i december 2021. Det hade då varit öppet i mer än 15 år och hade över 100 000 användare. Helt plötsligt, utan förvarning, meddelade Avanza att forumet skulle stängas för renovering och uppdatering. Det dröjde ända till årsskiftet 2022/2023 innan forumet var uppe igen, nu med registrering via Mobilt bank-id.
Placera driver även en podcast som heter Placerapodden. De släpper ett par avsnitt i veckan för att gå igenom marknadstrender och investeringssentiment.
Omdömen från kunder
Nu ska vi ta en titt på hur kundernas omdöme ser ut för de båda nätmäklarna. Det är viktigt ta dessa omdömen med en nypa salt, och du ska inte enbart gå på externa omdömen när du ska välja Avanza eller Nordnet.
Avanzas omdömen
- Trustpilot: 2,1 av 5 stjärnor (204 omdömen)
- Facebook: 4,3 av 5 stjärnor (185 omdömen)
- AppStore: 4,6 av 5 stjärnor (56k omdömen)
- Google Play: 3,5 av 5 stjärnor (7,16 k omdömen)
Nordnet omdömen
- Trustpilot: 1,9 av 5 stjärnor (70 omdömen)
- Reco: 2,5 av 5 stjärnor (12 omdömen)
- AppStore: 4,3 av 5 stjärnor (31 k omdömen)
- Google Play: 3,2 av 5 stjärnor (40,4 k omdömen)
Det varierar i både antal stjärnor och antal omdömen från sida till sida och det är svårt att få en ordentlig och rättvis helhetsbild av Nordnet och Avanza. Man kan dock tolka betygen lite olika. Betyget från Trustpilot handlar sannolikt mer om hur väl kundtjänst fungerar och hur de praktiska bitarna fungerar hos de båda nätmäklarna. Kundbemötande och god hjälp spelar garanterat en stor roll i det betyget. Betygen från AppStore och Google Play har sannolikt mer med hur bra själva appen är, vilket vi tidigare nämnt är en av Avanzas och Nordnets stora styrkor.
Öppna konto hos båda och testa vilken som är bäst!