Vitec har växt från en blygsam start till en mjukvarujätte med över 3 miljarder i intäkter, driven av en nischad affärsidé och framgångsrik förvärvsstrategi. Med stabila kassaflöden och 23 år av utdelningstillväxt är bolaget ett starkt namn på Stockholmsbörsen.
Få analyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.
Bakgrund
Umeåbaserade Vitec grundades 1985 av Lars Stenlund och Olov Sandberg, med iden att utveckla nischad mjukvara för fastighetsbranschen. De två grundarna insåg att de snabbt tagit en stor marknadsandel trots att bolaget bara hade 12 miljoner i omsättning. De behövde gå in i nya marknader för att växa. Idag har Vitec en omsättning på över 3 miljarder, 42 affärsenheter och 1500 anställda.
Affärside
Bolagets affärside är att erbjuda affärskritisk mjukvara till nischade marknader, där tillväxten främst drivs av förvärv. Därmed är intäkterna stabila och kassaflöden förutsägbara. Mjukvaran, som är avgörande för verksamheter, finns inom banker, apotek och fastighetsbranschen. 87% av proformaintäkterna är återkommande.
Vitec har haft en imponerande utveckling med stark lönsamhet, där bolaget uppvisat en genomsnittlig tillväxt på 22,8 % under de senaste 15 åren samtidigt som rörelsemarginalen legat stabilt på 15 %. Det är tydligt att Vitec är ett kvalitetsbolag.
Bolaget har utöver en imponerande vinsttillväxt haft en kontinuerligt växande utdelning under 23 år, med en genomsnittlig utdelningstillväxt per aktie på 19,8% årligen. Detta gör Vitec till det bolag på Stockholmsbörsen som har höjt sin utdelning flest år i rad.
Som en konsekvens av att emittera aktier för att finansiera förvärv har grundarna spätts ut och ägarlistan är numera dominerad av institutioner. Senast i september i år gjorde bolaget en riktad nyemission där man tog in 1,1 miljarder. Kapitalet ska finansiera nya förvärv. Största ägare är Capital Group, Cliens Fonder och SEB.
Bolaget har en stark finansiell position med en ND/EBITDA på 0,9% och kan därmed fortsätta att aktivt göra förvärv. I genomsnitt betalar man 7-9X fritt kassaflöde för bolagen.
Värdering och slutsats
Värderingen på rullande 12 månader är EV/EBITA 22, vilket till synes är lågt för ett bolag med Vitecs historia. Aktien är ned 12% i år och enbart upp 1% på 3 år. Samtidigt har omsättningen respektive vinsten vuxit med 100% och 89%. Ett förvärvsbolag som Vitec bör dock inte värderas på vinsten då det inkluderar mycket förvärvsrelaterade nedskrivningar som inte är kompenserade för i kassaflödesanalysen, därmed är EBITA ett bättre mått.
Bolagets VD är Olle Backman sedan 2021, tidigare CFO. Hans aktier i Vitec är värda 22,8 Mkr. Samtidigt äger CIO aktier för 162 Mkr och COO 9 Mkr. Detta visar att ledningens incitament är att driva aktieägarvärde framåt.
Sammanfattningsvis tycker jag Vitec handlas till en rimlig värdering baserat på deras historia av värdeskapande tillväxt. Framgent kan man förvänta sig en lägre tillväxttakt då bolaget behöver göra fler eller större förvärv för att påverka siffrorna, samtidigt samtidigt som värderingen också är under snittet.
Vill du diskutera analysen med skribenten? Gå då med i InvesteraMeras Facebook-grupp.