Har du blivit kontaktad av din bank för att du behöver skaffa en LEI kod för att kunna fortsätta handla eller börja handla med värdepapper i ditt företag? Då har du kommit rätt. I detta inlägg går vi igenom vad en LEI-kod innebär, varför den behövs, och var du hittar billigaste lei-koden.
Låt oss sätta igång!
Vad är en Lei kod?
LEI är en förkortning för Legal Entity Identifier. Om man skulle översätta det till svenska, vilket sällan görs, blir det något i stil med juridisk enhetsidentifierare. Det man ska kunna identifiera med LEI koder är företag och andra aktörer på den globala värdepappersmarknaden. Syftet med systemet är att säkerställa god insyn i handel med värdepapper. Det ska vara möjligt att spåra och identifiera enskilda transaktioner och företaget som genomfört affären. Alla juridiska personer som handlar med aktier, obligationer och andra finansiella instrument måste ha en LEI kod för att kunna redovisa sina transaktioner på ett godkänt sätt.
Systemet med LEI nummer infördes 2014 genom en EU-förordning. Bestämmelserna har förändrats sedan dess. 3 januari 2018 skärptes kraven på rapportering av transaktioner. Från och med första juli 2023 är det ett krav att ha ett LEI nummer om du vill kunna fortsätta med aktiehandel.
Hur ser en LEI kod ut?
LEi koder är alfanumeriska och består av 20 tecken utifrån den internationella standarden ISO 17442.
Här är ett exempel hur en LEI-kod kan se ut: 4493001KJTIIGC8Y1R12
LEI koden inleds med fyra tecken som identifierar utfärdaren. Ett LEI nummer fortsätter sedan med två tecken som idag alltid är 00, dessa är reserverade för framtida behov. De tolv siffror som LEI numret fortsätter med identifierar den juridiska person som har ansökt om LEI koden. Sista siffran är en kontrollsiffra.
Olika utfärdare av Lei-koder
LEI är en global identifieringskod utfärdas av GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation). GLEIF kan godkänna registerförare i olika länder som kallas för LOU (Local Operating Unit) som administrerar hanteringen av LEI koder lokalt. I Sverige finns det flera LOU. LEI Register, LEI Sweden och Nordic LEI är exempel på svenska utfärdare av LEI nummer.
Billigaste LEI-koden
Att göra en ansökan om att få en LEI kod utfärdad kostar pengar. Du betalar sedan varje år för att förnya ditt LEI nummer. Kostnaden kan variera beroende på vilken utfärdare av LEI koder du väljer. Du kan välja att betala för en licens som gäller i ett, tre eller fem år. Du betalar ett lägre pris per år för en licens som gäller längre, än om du istället förnyar din LEI kod varje år. Det är dessutom smidigt att inte behöva utföra uppgiften lika ofta.
Den billigaste LEI koden kostar strax under 600 kronor och sedan omkring 400 kronor om året om du väljer att förnya den automatiskt de kommande fem åren.
Leiservice.se – Pris kr/år 595 kr, Pris kr/år vid köp av 5 år: 495 kr, pris / kr år vid köp av 5 år: 399 kr
Netlei – Pris år: 949 kr, 3 år: 666 kr / år, 5 år: 638 kr / år
Vem behöver en LEI kod?
Du behöver en LEI kod om du har ett företag som handlar med värdepapper och andra finansiella instrument. Även du som har en enskild firma som handlar med derivatainstrument behöver ansöka om en LEI kod. Kravet gäller även om du har en företagsägd kapitalförsäkring som handlar med marknadsnoterade värdepapper. Däremot så krävs det ingen LEI kod för handel med fonder.
Skaffa LEI-kod till Avanza
För att skaffa skaffa LEI-kod så att du kan handla med värdepapper hos Avanza registrerar du koden som fått via mail genom att följa några enkla steg. Processen tar inte mer än någon minut att genomföra.
- Logga in på din internetbank.
- Gå in på din profil.
- Välj “Mina uppgifter” och därefter Personuppgifter.
- Välj Legal Entity Identifier och ange din LEI kod.
Skaffa LEI-kod till Nordnet
För att kunna handla med finansiella instrument hos Nordnet behöver du en LEI kod som är registrerad av Nordnet. Du behöver inte själv mata in ditt LEI nummer hos Nordnet utan de gör egna sökningar i GLEIF, det sökregistret där LEI koder sparas. Avstämningarna görs varje dag.