Kreditkort utomlands – bästa kreditkorten för resan

Albin Kjellberg
av Albin Kjellberg
·
Uppdaterad 29 december 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Är du ofta ute och reser? Tycker du om att unna dig när du är utomlands? Då kan det vara läge att du skaffar ett kreditkort som ger dig återbäring för dina utlandsbesök! Kreditkort utomlands kan vara dyrt – i den här texten kommer vi bena ut alla fördelar och nackdelar för kreditkort på utlandsresor. Vi kommer även ge tips för hur du ska tänka när du ska välja rätt kreditkort.

Bästa kreditkorten för resan

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Marginalen Gold

4/5

Ett kreditkort för dig som handlar på nätet! Cashback i över 300 e-handelsbutiker och smidiga betalningslösningar.

Mer information
 • + Låg effektiv ränta
 • + Smidiga betalningslösningar
 • + Bra shoppingförsäkringar
 • + Cashback

Fördelar med kreditkort för resor

Om du är ute och reser ofta kan det vara väldigt fördelaktigt att skaffa ett resekreditkort. Detta kan ge dig fina bonusar samt bra återbäring i form av cashback på de köpen du gör i utlandet.

Dessutom kan det vara bättre och säkrare att handla på kredit i utlandet än att handla med vanligt bankkort. Det är enklare att bestrida eventuella köp eller avgifter som inte stämmer. Detta gör du enkelt när du får fakturan för de köp du gjort under din utlandsresa.

Du får en god överblick av de köp du gjort under din utlandsresa pga fakturan du får efteråt. Att få samma överblick över de köp du gjort kan vara svårt om du betalat allt med ett vanligt debetkort.

Ett resekreditkort är ofta kopplat till ett flygbolag, så som SAS eller Norwegian, vilket ger dig bra rabatter och bonusar för resor med dem.

Dessutom, ett resekreditkort ger dig allt som oftast tillgång till en kompletterande reseförsäkring. Detta ger dig ett bra skydd när du är ute och reser. Detta tillsammans med ditt kort kan ofta täcka många av de kostnader som dyker upp under resan, som ex självrisk vid biluthyrning eller lounge access.

Fördelar

 • + Många erbjuder bonusar
 • + Vissa kort kommer med Cashback
 • + Enklare att bestrida köp som inte stämmer
 • + God överblick
 • + Ofta kopplat till flygbolag som ger rabatter
 • + Reseförsäkring
 • + Lounge access

Nackdelar

 • Valutaväxlingsavgift
 • Uttagsavgift
 • Räntepåslag för kontantuttag

Nackdelar med kreditkort för resor

Precis som det finns fördelar finns det även nackdelar med kreditkort utomlands.

Valutaväxlingsavgiften är en vanligt förekommande avgift när du handlar med kreditkort utanför Sverige. Kreditgivaren tar ut en avgift för att växla till den valutan du handlar i när du gör ett köp. För detta tar de vanligtvis 1-2% av transaktionsbeloppet. Om du gör mycket köp i utlandet, alternativt bor i utlandet under en kortare period rekommenderas det att du väljer ett kreditkort med väldigt låg eller inget valutapåslag. Det kommer spara dig pengar över tid.

Räkneexempel valutapåslag:

Du har arbetat utomlands i ett år. Under året har du betalat för dina köp med ett kreditkort. Köpen uppgår sammanlagt till ett belopp på 300 000 kr. Valutapåslag för ditt kreditkort är 1,5%. Det du betalar för rent valutapåslag under året är 4 500 kronor (300 000 x 0,015).

Denna kostnad hade kunnat undvikas om du hade valt ett kreditkort utan valutapåslag.

En annan avgift du kan slippa med ett bra resekreditkort är uttagsavgiften som banker tar ut när du ska ta ut pengar. Avgiften du får betala ligger oftast på mellan 30 och 50 kronor. Dessutom kan du med ett kreditkort ofta ta ut lägre summor, och du kommer slippa gå runt med för mycket sedlar i fickan.

Det kan finnas ett räntepåslag för kontantuttag, vilket kan vara ganska högt. Oftast har ett kreditkort räntefria dagar, men detta gäller sällan för kontantuttag. Dessutom är det viktigt att hitta en balans om du ska ta ut kontanter med kreditkort, eftersom små men fler uttag kan leda till höga uttagningsavgifter medan större men färre uttag kan leda till högre räntesats.

Räkneexempel uttagsavgift:

Du är på utlandsresa när du inser att du behöver ta ut kontanter för restaurangbesök. Du använder ditt kreditkort för att ta ut 5 000 kronor. Uttagsavgiften är 3% vilket resulterar i en kostnad för uttaget på 150 kronor (5 000 x 0,03). Utöver uttagsavgiften tillkommer även ett valutapåslag på 1,5%, vilket resulterar i en ytterligare kostnad på 75 kronor. Totalt har det kostat dig 225 kronor att ta ut pengar med ditt kreditkort.

Om du ofta behöver ta ut pengar är det viktigt att du använder ett kreditkort som inte tar ut en extra avgift för kontantuttag. En del kreditkort har ingen extra avgift för uttag, men många kreditkort har. Välj noga.

Det kan vara en utmaning att hitta ett kreditkort utan både valutapåslag och uttagsavgift, därför kan det vara klokt att satsa på två olika kreditkort för att kringgå de höga avgifterna så mycket det bara går.

Jämför fördelar och nackdelar med kreditkort

Väga fördelar och nackdelar

Det finns som bekant både fördelar och nackdelar med ett kreditkort för utlandsresor. Om du kan specificera dig i vad du vill använda kortet åt, och sedan vara noggrann i ditt val av kreditkort, kommer fördelarna garanterat väga över nackdelarna.

Som vi tidigare nämnt får du oftast en kompletterande reseförsäkring om du betalar majoriteten av resan med ditt kreditkort. Detta kan vara väldigt förmånligt, då du kan slippa undan jobbiga kostnader som kan dyka upp om det oväntade sker.

Du behöver ta ställning till vad som är viktigt för dig. Vanliga frågor du bör ställa är om du behöver ett kort med lite eller inget valutapåslag? Behöver du ett kort utan uttagsavgifter? Är det rabatter och förmåner du är ute efter, och isåfall vilka?

Var också noggrann vilket bolag du väljer som kreditgivare. Om du väljer ett resebolag, tex Bank Norwegian, är chansen större att du får ett mer förmånligt erbjudande för resor utanför Sverige.

Jämför alltid följande

När du gör själva jämförelsen av kreditkort för din utlandsresa finns det ett par konkreta punkter som är viktiga att överväga:

 • Årsavgiften
 • Avgiften för uttag i Sverige och utomlands
 • Dina förmåner
 • Vad du får bonuspoäng på
 • Hur mycket bonuspoäng du får
 • Vad du kan använda dina bonuspoäng till
 • Reseförsäkringen
 • Valutapåslag

Förmånerna kan vara svåra att navigera i, då alla förmåner kommer låta bra. Här är några exempel på vanliga förmåner med kreditkort vid utlandsresor:

Extra reseförsäkring
När du köper en resa med kreditkort får du allt som oftast tillgång till en extra reseförsäkring som kan hjälpa dig med bagageförsäkring, hyrbilsförsäkring etc.

Bonus på dina köp
Du kan samla bonus på de köp du gör hemma i Sverige, som du sedan kan använda när du ska boka din resa eller när du väl är på plats dit du reser.

Rabatter
Många kort ger dig rabatter innan du åker på din resa, medan andra ger rabatter både före och under din resa. Hitta det som passar dig bäst.

Lounge access
Resekreditkort ger dig allt som oftast tillgång till flygplanslounger världen över. Något som kan lyxa till din resa lite extra.

Cashback
Vissa kreditkort ger dig cashback på dina köp, dvs återbäring i form av pengar tillbaka när du gjort ett köp med ditt kreditkort.

Jämför kreditkorten

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 8,12 – 24,95 % Till ansökan Läs recension
2 0 kr 0 % 24,35 % Till ansökan Läs recension
3 1 068 kr 2,97 % (min 35 kr) 26,12 % Till ansökan: Läs recension
4 225 kr 2 % (min 40 kr) 21,1 % Till ansökan Läs recension
5 195 kr 3,00 % (min 45 kr) 17,65 % Till ansökan: Läs recension
6 395 kr 3 % (min 35 kr) 20.2 % Till ansökan Läs recension
7 195 kr 3 % (min 35 kr) 17,73 % Till ansökan Läs recension
8 245 kr 2,97 % (min 35 kr) 20,95 – 27,43 % Till ansökan: Läs recension

Kreditgränsen

En annan viktig aspekt i jämförelsen av vilket kreditkort som är bäst är vilken kreditgräns du vill ha. Att ha ett kreditkort innebär som bekant att du kan handla för mer pengar än du har på ditt kort, vilket kallas för handla på kredit.

Detta kan vara bra om du vill ha en buffert för resan, eller om du behöver spendera pengar innan du fått nästa lön. Däremot är det bra om du kollar upp huruvida ditt kreditkort ger dig räntefria dagar, med andra ord räntefri kredit.

De flesta kort har 30 räntefria dagar, vilket är att du har 30 dagar på dig att betala tillbaka krediten innan räntan börjar ticka och det börjar kosta pengar. Om 30 dagar gått utan att du betalat tillbaka kommer räntan aktiveras med den angivna räntesatsen för kortet, samt att ytterligare avgifter kan uppkomma.

Vissa kort har däremot 60 dagar räntefritt, vilket är förmånligt för dig som ska vara utomlands längre.

Bästa kreditkortet utomlands – vår lista

Här följer en lista på de bästa kreditkorten för dig som inte ska resa!

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Marginalen Gold

4/5

Ett kreditkort för dig som handlar på nätet! Cashback i över 300 e-handelsbutiker och smidiga betalningslösningar.

Mer information
 • + Låg effektiv ränta
 • + Smidiga betalningslösningar
 • + Bra shoppingförsäkringar
 • + Cashback

Resurs World

4/5

Resurs World är fantastiskt för din utlandsresa – med bonusprogram, reseförsäkring, Consierge service och lounge access på flygplatser över hela världen!

Mer information
 • + 0,5% i bonus
 • + Tillgång till Concierge Service och Lounge Access
 • + Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • + Upp till 200 000 kr i kredit

Resurs Gold

4/5

Resurs Gold erbjuder ett förmånligt bonusprogram och flera flexibla betalningslösningar. Dessutom kan du betala räkningar med kortet och även få 6 månaders räntefri delbetalning.

Mer information
 • + 0.5 poäng per spenderad krona
 • + Betala räkningar med kortet
 • + 6 månaders räntefri delbetalning
 • + Inget valutapåslag
 • + Fina rabatter hos reserelaterade företag
 • + Ingen avgift för kontantuttag utanför EU
 • + Inget valutapåslag
 • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
 • + Första året är gratis årsavgift
 • + 0,5-1% cashback på köp
 • + 2% cashback via Refunder.se
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Andra betalkort för utlandsresa

Men är det bara kreditkort som gäller om jag vill ta del av förmåner på min resa? Såklart inte. Givetvis finns det andra kort för dig som vill ha förmåner men utan kredit.

Det finns debetkort som du själv för över pengar till som är särskilt ämnade för resor. De ges i regel ut av antingen Visa eller Mastercard vilket gör att de är väldigt trygga att använda sig av.

Vanliga förmåner för dessa kort är lågt eller inget valutapåslag samt uttagningsavgift. Dessutom kommer vissa av dessa debetkort med en extra reseförsäkring, precis som med ett vanligt kreditkort.

Kreditkort för resan

Vem bör skaffa kreditkort för resor?

För att skaffa ett kreditkort gäller givetvis att du uppfyller de grundläggande reglerna och kraven som kreditgivarna ställer. Däribland att du fyllt 18 år samt att du har en god kredit, något kreditgivaren kommer göra en bedömning på.

Däremot finns det en liten skillnad på vanliga kreditkort och resekreditkort, och skillnaden ligger i just ändamålet. Den som bör skaffa ett kreditkort för resor är den som reser mycket och som kan använda de förmåner och bonusar man tjänar genom kortet.

Detta eftersom många av de förmåner kortet erbjuder är kopplade till just flygresor, med access till flygplanslounge som ett alternativ.

Sammanfattning kreditkort utomlands

Sammanfattning – hitta bästa kortet utomlands

Ett resekreditkort kan vara en fantastisk lösning för dig som vill tjäna på att vara ute och resa mycket! Bra bonusar och goda förmåner kommer göra din resa än mer speciell än den var tidigare, samtidigt som det kommer löna sig att unna sig lite extra på resan.

Däremot, är det viktigt att du är noggrann när du väljer ditt kreditkort för din utlandsresa. Du behöver vara glasklar över syftet med ditt kreditkort, och du behöver ha vägt för- och nackdelar i en noggrann jämförelse.

Vad är mest värt för dig, ett kreditkort med bra bonus inför framtida flygresor? Ett kreditkort med lite eller lågt valutapåslag? Ett kort som inte tar avgift för kontantuttag? Om dessa är intressanta för dig kommer ett resekreditkort kunna hjälpa dina konsumtionsvanor. Olika kort kommer ge dig olika förmåner.

Kreditkort kan också vara en bra lösning för att få struktur på ditt spenderande, och frågetecken som valutapåslag och avgifter under din resa kan rätas ut när du väl får din faktura efteråt. Vanliga frågor kring dina köp blir enklare att se över.

Dock är det viktigt att du kan hantera de ansvar som kommer med ett kreditkort. Bland annat, skulle du sätta en för hög kreditgräns kan det bli svårt för dig att betala av dina skulder på längre sikt. Många fastnar i en ond spiral där de betalar höga räntesatser och tråkiga avgifter under en lång tid på kreditkort som de inte får ut nöjet av. Detta finns det flera exempel på.

Om du är ute och reser mycket tycker vi att du ska fundera över vad du köper på din resa. På så sätt kommer du få reda på vilket kreditkort som passar just DIG bäst! Ta sedan en titt i vår lista längre upp i texten över vilka kreditkort som är bäst JUST NU!

Var noga med ditt val av resekreditkort, det kan både hjälpa och stjälpa dig!

Vill du läsa mer om kreditkort hittar du våra texter på ämnet här!