Kreditkort utan UC

Det finns ett stort intresse för att skaffa kreditkort utan UC. Men tyvärr är det inte möjligt. Däremot finns det flera bra alternativ som kontokrediter och debetkort utan UC. På denna sida så går vi igenom de bästa alternativen för dig som vill ha kreditkort utan UC eller kreditupplysning. Låt oss sätta igång!

  • + Kredit utan UC
  • + Få ditt lån inom 5 minuter
  • + Enkelt med bara BankID

Ingen UC

Senast uppdaterad 29 december 2023

Alternativ till kreditkort utan UC

Kontokredit kopplat till bankkonto

  • + Ingen uppläggningsavgift
  • + Ingen uttagsavgift
  • + Fexibla uttag och återbetalning

Saldo

5/5

Vill du ha smidig tillgång till pengar, utan att behöva använda ett kreditkort? Då kan Saldos kontokredit vara lösningen.

Mer information
  • + Kredit utan UC
  • + Få ditt lån inom 5 minuter
  • + Enkelt med bara BankID

Extralånet

5/5

Extralånet värderar dig som kund utifrån din nuvarande återbetalningsförmåga istället för hur din ekonomiska situation tidigare varit. Därför kan de erbjuda lån, med extra förmånliga villkor och ränta, även till dig med betalningsanmärkning.

Mer information
  • + Låna upp till 50.000 kr trots betalningsanmärkningar
  • + Bättre än SMS-lån
  • + Lös lånet när du vill, helt avgiftsfritt

Bästa alternativen til kreditkort utan UC

Här listar vi de bästa alternativen till kreditkort utan UC och kreditupplysning.

Kan man ansöka om ett kreditkort utan kreditupplysning?

Det korta svaret är nej. Enligt svensk lag är det inte tillåtet för kreditgivare att ge ut kreditkort utan att ha genomfört en kreditprövning. Kreditprövningen ska ske genom UC, vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag, vilket gör att det inte går att ansöka om ett kreditkort utan en kreditupplysning i Sverige.

Däremot finns det alternativ till kreditkort om du nu inte vill göra en kreditupplysning hos UC. De svenska bankerna har tagit fram flera betal- och debetkort som inte kräver en kreditupplysning.

Kreditkort utan UC

Vad är en kreditupplysning hos UC?

UC står för ”Upplysningscentralen” och är ett av flera kreditupplysningsföretag i Sverige. En kreditupplysning hos UC är en sammanställning av en persons eller företags kreditvärdighet och betalningsförmåga, baserat på information från olika källor som banker, kreditinstitut och myndigheter.

När en person eller ett företag ansöker om en kredit, som en kredit eller ett lån, kan kreditgivaren begära en kreditupplysning från UC för att bedöma risken med att låna ut pengar till den sökande. Uppgifterna i kreditupplysningen kan inkludera information om tidigare lån, betalningsanmärkningar, skuldsaldo och inkomstförhållanden.

En kreditupplysning från UC kan påverka en persons kreditvärdighet och chanserna att få beviljad en kredit eller ett lån. Därför är det viktigt att se till att uppgifterna i kreditupplysningen är korrekta och att eventuella felaktigheter rättas till.

Vad är UC?

UC är det ledande företaget inom kreditupplysning i Sverige. Tidigare gick de under namnet Upplysningscentralen. De grundades på 70-talet av de svenska storbankerna och har sedan dess varit den största aktören på marknaden.

Sedan 2018 är UC ägt av den finska Enento-koncernen som fokuserar på digitala affärs- och konsumentinformationstjänster.

Finns det kreditkort utan upplysning hos UC?

Ja, det finns det. Men de kräver fortfarande en kreditupplysning. Dessa upplysningar görs istället hos en av deras konkurrenter, bland annat Bisnode eller Creditsafe.

Detta innebär i praktiken att du inte kan skaffa ett kreditkort utan att ha gjort en omfattande kreditupplysning på din privatekonomi.

Kreditkort utan UC

  • + Bästa resekortet 2023
  • + Cashpoints på alla köp
  • + Gratis avgifter och bra bonussystem
  • + 0,5-1% cashback på köp
  • + 2% cashback via Refunder.se
  • + Drivmedelsrabatt hos Preem
  • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
  • + Fina försäkringar
  • + Fri avgift under första året
  • + Bra antal räntefria dagar

Vad granskas i en kreditupplysning?

Det som granskas i en kreditupplysning är följande.

  • Om du har betalningsanmärkningar
  • Din nuvarande och tidigare inkomst
  • Din belåningsgrad sedan tidigare
  • Din nuvarande belåningsgrad
  • Om du nyligen tecknat ett lån
  • Antalet kreditupplysningar tagna sedan tidigare

Att hålla nere antalet kreditupplysningar är givetvis svårt, då detta är något som görs oavsett om du ska ta ett lån eller vill få kredit.

Kan kreditupplysningar försämra min kreditvärdighet?

Ett fåtal kreditupplysningar kommer inte påverka din kreditvärdighet negativt. Upplysningarna görs när det är nödvändigt. Exempelvis när du ansöker om lån tas en kreditupplysning, vilket innebär givetvis inte kommer påverka din kreditvärdighet.

Däremot, om du skulle ansöka för fler lån än normalt eller ansöka om kredit ofta kommer din kreditvärdighet påverkas negativt.

Checklista för att få kreditkort

Kraven för att bli beviljas ett kreditkort

Det finns relativt högt ställda krav för att du ska bli beviljad ett kreditkort. Dessa krav kontrolleras som nämnt genom en kreditupplysning via UC. De vanligaste kraven du behöver uppfylla är.

  1. Du ska ha fyllt 18 år, ibland 20 år
  2. Du är svensk medborgare
  3. Skuldfri hos Kronofogden
  4. Ha en regelbunden inkomst, oftast minst 100 000 kr/år
  5. Du är fri från betalningsanmärkningar

Det finns en uppenbar vits med att kraven för att bli beviljad kredit är högt ställda. De minskar risken att en privatperson drar på sig skulder som är högre än vad som kan betalas tillbaka.

Handel på kredit kan vara en stor fördel för dig som konsument, med diverse förmåner och rabatter. Däremot är det lätt att tappa kontrollen över din konsumtion och du kan dra på dig höga skulder och kostnader. Det är viktigt att du ska kunna betala tillbaka den kredit du handlar för.

Kan jag ansöka om kreditkort om jag har låg kreditvärdighet?

Det kan du göra, men sannolikheten för att du ska beviljas ett kreditkort är tämligen låg. En låg kreditvärdighet är ett bevis på att du har haft problem med din ekonomi sedan tidigare och att du kan ha svårigheter med att betala tillbaka din kredit.

Det är isåfall bättre att du ansöker om ett kort utan kreditupplysning via UC. Här finns det olika lösningar för dig som inte blir beviljas ett kreditkort, bland annat ett vanligt debetkort.

Dessa kort kräver däremot att det finns pengar att handla för på ditt konto, eftersom du inte handlar med lånade pengar.

Om du har problem att sköta din ekonomi och din konsumtion är det starkt rekommenderat att du håller dig borta från kreditkort och att du istället kör på ett vanligt debetkort. Ett annat alternativ är kontokredit.

Vad innebär debetkort och kontokredit?

Dessa två alternativen finns för dig som inte vill att en kreditupplysning ska tas. De är båda bra alternativ till kreditkort.

Debetkort utan UC

När du använder ett debetkort kan du ta del av de allra flesta fördelar som även finns med ett vanligt kreditkort. Det som saknas på kortet är en kredit

För att du ska kunna använda kortet behöver du föra över pengar från ditt konto till kortet. Detta innebär att kortutgivaren inte tar någon finansiell risk när de ger ut kort, eftersom det är dina egna pengar du spenderar. Således behövs det ingen kreditupplysning.

Exempel på förmånerna som finns med ett debetkort är den bonus du kan samla på dig samt att du kan få en god cashback på dina köp.

Här följer ett par populära debetkort utan UC:

Debetkort utan UC

Lunar Standard

4/5

Med Lunar får du flera verktyg för att hantera din privatekonomi på bästa möjliga sätt!

Mer information
  • + Få koll på din privatekonomi
  • + Investera i aktier, fonder och krypto
  • + Hög sparränta

Rocker Plus

4/5

Med Rocker får du ett flertal tjänster som förenklar och underlättar din privatekonomi – exempelvis för budget och utgiftskategorisering.

Mer information
  • + Helhetslösning för din privatekonomi
  • + Upp till 5% cashback
  • + 1,5% sparränta
  • + Möjlighet till kontokredit

Kontokredit

En kontokredit är en kredit kopplad till ditt bankkonto. Det fungerar ungefär som en tillfälligt lån och har likheter med kreditkort. Däremot kan du inte ta del av förmåner och rabatter med en kontokredit, som du kan med ett kreditkort.

Krediten betalas in till ditt vanliga bankkonto och den kan du använda hur du vill. Kontokrediter har en hög ränta vilket gör det väldigt viktigt att du kan betala av hela din kredit innan räntan börjar kicka in.

Hur fungerar kontokredit i praktiken?

  1. Ansök om kontokredit
    Du ansöker om kontokredit genom att fylla i ansökan hos kreditgivaren. Där får du välja belopp du vill ansöka om, som vanligtvis ligger på mellan 500 – 30 000 kr.
  2. Ansökan beviljad – överför pengarna
    Om din ansökan blir beviljad får du pengarna på ditt kreditkonto. Dessa ska sedan överföras från kreditkontot till ditt privata bankkonto för att kunna användas.
  3. Återbetala krediten
    När du använt din kredit bör den betalas tillbaka så fort som möjligt. När hela eller delar av skulden är betald fylls ditt konto på med motsvarande belopp som återbetalat.

Som tidigare nämnt har kontokrediter oftast en hög ränta, vilket gör det väldigt viktigt att du håller koll på hur mycket du skuldsätter dig. Räntan beräknas på den kredit som används, det vill säga de pengar du spenderar.

Anledningen till att räntan är högre är för att kreditgivare anses ta en högre finansiell risk när de ger ut kontokredit än när de ger ut ett vanligt kreditkort.

Anledningar till att skaffa ett kort utan kreditupplysning

  • Du saknar jobb eller inkomst
  • Du når inte upp till kravet för inkomst
  • Du har en eller flera betalningsanmärkningar
  • Du har ett stort antal kreditupplysningar
  • Du har en skuld hos Kronofogden

Alla dessa faktorer gör det svårt för dig att få kredit beviljad, vilket ger dig en bra anledning till varför du bör ansöka om ett debetkort.

Om du ändå vill ha ett kreditkort

Om du ändå vill ha ett kreditkort kommer det göras en kreditupplysning på dig. Det du då kan göra är att ansöka om ett kreditkort med låga krav, då chansen för att du beviljas kredit kommer öka. Nedan listar vi några populära val för den som vill satsa på ett kreditkort med lägre krav.

Kreditkort med låga krav

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 245 kr 2,97 % (min 35 kr) 20,95 – 27,43 % Till ansökan: Läs recension
2 0 kr 0 % 24,35 % Till ansökan Läs recension
3 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 8,12 – 24,95 % Till ansökan Läs recension
4 395 kr 3 % (min 35 kr) 20.2 % Till ansökan Läs recension
5 295 kr 1,50 % (min 35 kr) 20,28 % Till ansökan Läs recension

Slutligen – håll koll på din ekonomi

Slutligen vill vi understryka vikten av att sätta dig in i och hålla koll på din ekonomi.

Detta kommer i allra högsta grad påverka din kreditvärdighet och din förmåga att kunna få lån och kredit beviljad i framtiden. Dessutom kommer en god ekonomi kunna bidra till en högre livskvalitet och ett lyckligare liv.

Om du sitter med en sämre kreditvärdighet och vill få ändring på detta är det bästa att du handlar med att du börjar med ett vanligt betalkort. Det hindrar dig från att skuldsätta dig ytterligare och du kan få bättre koll på pengar in och pengar ut.

Ett kreditkort med låga krav är inte heller alltid det bästa att rekommendera till någon som har problem med skuldsättning. Det kan absolut vara förmånligt och ses som ett bra alternativ, men det är viktigt att du kan klara av det ansvar som det medför. Kreditkort med lägre krav kommer ofta med en högre ränta, vilket gör det enkelt för skuldsättningen att öka.

Överväg dina alternativ noga och vill du läsa mer om kreditkort finns våra texter länkade nedan!