Senast uppdaterad 12 oktober 2023
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem
 • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
 • + Fina försäkringar
 • + Fri avgift under första året
 • + Bra antal räntefria dagar

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Inget valutapåslag
 • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
 • + Första året är gratis årsavgift

Kreditkort med reseförsäkring

Kreditkort med reseförsäkring

De flesta kreditkort har numera en reseförsäkring, men detaljerna kring dem kan varierar mycket. Är du ofta ute och reser bör du leta efter ett kreditkort med reseförsäkring som passar just dina behov. Med rätt kort sparar du både tid och pengar. Du får rabatter på flyg och hotell, tillgång till lounger, reseförsäkring för hela familjen, du undviker valutapåslag och uttagsavgifter samt mycket mer.

Här jämför och kontrollerar vi olika kreditkorts reseförsäkringar för utlandsresor och presenterar den bästa reseförsäkringen för dig.

Resekort – kreditkort för resor

Resekort ger fördelar när du reser. Många människor skapar kreditkort eftersom korten har förmåner som gör resandet bekvämare och i många fall kan spara pengar under resan. Om du är en frekvent resenär finns det många fördelar för dig när du reser.

Vad är ett kreditkort med reseförsäkring?

Att ha ett kreditkort med reseförsäkring gör att du kan resa fritt helt utan oro eftersom du vet att du kommer få ekonomisk ersättning om det skulle vara så att någon form av olycka skulle inträffa. Ett riktigt bra kreditkort med reseförsäkring bör ha en försäkring som täcker allt från förlorat bagage och avbokningar till medicinsk vård och evakuering.

Nästan alla betal- och kreditkort har numera reseförsäkring, eftersom de båda betalningssystemen Visa och Mastercard erbjuder försäkringar.

Den bästa reseförsäkringen erbjuds dock av så kallade resekort – kreditkort som är utformade för resor. Dessa försäkringar täcker dig och ett visst antal andra resenärer mot eventuella olyckor eller problem som kan uppstå under din resa.

Ett komplement till din hemförsäkring

Det är viktigt att notera att kreditkortsreseförsäkringen kompletterar reseförsäkringen i din hemförsäkring. Det är nämligen så att alla hemförsäkringar har en inbyggd reseförsäkring som exempelvis täcker kostnader som uppkommer i samband med att du skulle bli allvarligt sjukt eller råka ut för en olycka.

Dock täcker inte reseskyddet i hemförsäkringen alla former av olyckor och därför är det en bra idé att ha en kompletterande reseförsäkring via ett kreditkort som täcker dessa brister.

Ett komplement till din hemförsäkring

För att få bästa möjliga skydd bör du därför ha både reseförsäkringen i din hemförsäkring och reseförsäkringen i ditt kreditkort.

Reseförsäkring för kreditkort innehåller:

 • Avbeställningsskydd
 • Bagageförseningsskydd
 • Personförseningsskydd
 • Skydd för att avbryta resan
 • Resestartsskydd
 • Nödbiljett
 • Nödkontanter
 • Olycksfallsskydd
 • Självriskskydd för hyrbil utomlands

Det är en extra bonus om andra försäkringar som inte är direkt relaterade till resan ingår i ditt kreditkort till exempel vägassistans, allriskförsäkring, självrisk hemförsäkring eller självrisk personbilsförsäkring.

 

När är reseförsäkring med kreditkort giltig?

För att en reseförsäkring med kreditkort ska vara giltig måste en viss procentandel av resan betalas med kreditkort. Det specifika beloppet varierar från kort till kort, men vanligtvis är det minst 50% – 75%. Vad som ingår i försäkringen varierar från kort till kort. Följande är exempel på vad som vanligtvis ingår:

Avbeställningsskydd: om du själv eller någon av dina medresenärer till exempel plötsligt blir sjuk före resan och därför måste avboka den, får du tillbaka kostnaden för resan. Beroende på vilket kort du har kan avbeställningsskyddet också gälla för förbokade aktiviteter.

Ersättning för försenat bagage: om ditt bagage blir försenat eller försvinner under din resa får du ersättning för kostnaden för att köpa nya kläder och andra nödvändiga saker under tiden du väntar på dina egna saker som finns i bagaget.

Ersättning för missat flyg: om du missar ditt flyg på grund av anledningar som du själv inte kan rå för, till exempel en trafikolycka eller ett inställt tåg, får du ersättning för kostnaden för att kunna köpa en ny biljett så att du fortfarande ska kunna åka på din resa.

Hyrbilsförsäkring: Om du hyr en bil på resan ingår vanligtvis en försäkring i hyran av bilen. Självrisker för försäkringar är dock dyra och kan täckas av reseförsäkringen om det skulle vara så att du av någon anledning hade behövt betala denna, till exempel om du hade skadat bilen på något sätt.

Självriskskydd för hem och bil: om till exempel ditt hus drabbas av en vattenläcka medan du är bortrest eller din bil blir stulen från en parkeringsplats på flygplatsen kan din reseförsäkring täcka självrisken på din hemförsäkring.

Observera att täckningen på försäkringen varierar beroende på vilket försäkringsbolag som kortutgivaren är ansluten till. Varje försäkring har också olika maximala försäkringsbelopp och olika villkor för att få eller inte få ersättning. Du får till exempel inte vara själv vara vållande till olyckan som har inträffat, det får alltså inte vara du som har agerat oaktsamt och därför gjort sönder något och är det så att du blir sjuk eller skadar dig så krävs det ett läkarintyg som bevisning.

Dock täcker inte försäkringen allt. De flesta reseförsäkringar täcker inte det som klassas som extremsport, till exempel skidåkning utanför backarna, offpist åkning. Ska du genomföra en sådan resa där du kommer genomföra sådant som inte täcks av en reseförsäkring via kreditkort måste du teckna en separat försäkring för detta ändamål.

 

Vad är reseförsäkring?

En reseförsäkring är helt enkelt en försäkring som skyddar dig när du är på resa. Hemförsäkringen täcker korta resor, oftast upp till 45 dagar, och gäller till exempel om du blir rånad eller drabbas av en allvarlig sjukdom eller olycka under resan.

Den täcker dock inte resespecifika scenarier som försenade eller inställda resor. Av den anledningen köper många till en reseförsäkring, även för kortare resor.

Vad är reseförsäkring?

Den försäkring som ingår i de flesta kreditkort är ett bra komplement till hemförsäkringen, särskilt eftersom den innehåller ett avbeställningsskydd. Om dessa två försäkringar används tillsammans, den som ingår i hemförsäkringen samt den som finns på ditt kreditkort, behöver man inte lägga några extra pengar på ytterligare en reseförsäkring, såvida inte resan varar längre än de 45 dagar som täcks av hemförsäkringen.

Det bör noteras att den kortbaserade reseförsäkringen inte ersätter en hemförsäkringen eftersom reseförsäkringen på kortet endast försäkrar dig när du är på resande fot och inte när du är hemma. Tvärtom är det vanligtvis ett villkor för att försäkringen ska vara giltig att man har en hemförsäkring.

Egenskaper hos resekreditkort

Det finns många olika typer av resekreditkort, och de bästa funktionerna beror på vad du tycker är mest fördelaktigt när du är ute och reser. Vissa resekreditkort fokuserar på att erbjuda en äkta VIP-upplevelse med tillgång till flygplatslounger, vissa resekort låter dig tjäna flygbolagspoäng, medan andra erbjuder omfattande reseförsäkringar för att skydda dig och dina reskamrater när du reser.

Det alla resekort har gemensamt är att de ger dig en bättre upplevelse när du reser utomlands, sparar pengar på avgifter och ger dig tillgång till exklusiva lounger runt om i världen.

Några av fördelarna med resekreditkort är:

 • Reseförsäkring
 • Bekvämligheter på flygplatser och tågstationer
 • Conciergetjänster
 • Bonusar på flygresor
 • Inga eller låga valutapåslag
 • Inga uttagsavgifter

Var gäller din reseförsäkring?

På samma sätt som det är viktigt att undersöka om din försäkring täcker dig och även din familj när ni är ute och reser måste du även kontrollera att den även gäller på den platsen eller i det landet som du ska resa till.

De flesta försäkringar ger nästan alltid samma skydd överallt i hela världen, men vissa länder har höga sjukvårdskostnader och kan kräva ytterligare skydd. USA och Schweiz är bra exempel på detta. I dessa två länder ger inte ens de flesta hemförsäkringar tillräckligt skydd.

 

Därför bör du ha ett kreditkort med reseförsäkring

Det finns många saker som kan gå fel när man reser utomlands:

 • Förlorat bagage.
 • Flyget är försenat och du missar ditt anslutande transportmedel
 • Du själv eller någon av dina medresenärer blir sjuka så att ni helt plötsligt måste ställa in

I sådana situationer är det en bra idé att teckna en försäkring. En kort resa med små och få tillstötande problem kan täckas av din hemförsäkring, men den täcker sällan de situationer som beskrivs ovan och omfattar vanligtvis inte avbeställningsskydd. Dessutom är det omöjligt att i förtid veta om samt vad som kommer att hända under din resa. Därför erbjuder de flesta kreditkort en reseförsäkring som täcker resor som betalas med det kortet som försäkringen finns på.

 

Topp 5 kreditkort med bästa reseförsäkringen

Här är de kreditkort som vi anser har bäst reseförsäkring:

 • Refunder Pay – reseförsäkring när 75 % eller mer av resans pris betalas med kortet.
 • Bank Norwegian – reseförsäkring om mer än 50 % av resans pris betalas med kort.
 • Re:member flex – reseförsäkringen gäller om mer än 50 % av resans pris betalas med kort.
 • Resurs Gold – reseförsäkring om 75 % eller mer av resans pris betalas med kortet eller om 100 % eller mer av resans pris betalas med kortets bonuspoäng.
 • Collector Easyliving – reseförsäkring om mer än 50 % av resans pris betalas med kort.

Refunder Pay

Refunder Pay erbjuder en heltäckande reseförsäkring som ger dig extra skydd på resan. Här ingår bland annat ersättning för sjukvårdskostnader, hole-in-one-försäkring och avbeställningsskydd. Kortet ger cashback på alla köp, både i Sverige och utomlands.

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort, som ges ut i samarbete med NorwayGun Airways, är ett bekvämt resekreditkort. Kortet erbjuder omfattande reseförsäkring, inklusive reseolycksfall, självrisk och evakueringsförsäkring. Det erbjuder också cashback och bonusar som kan lösas in mot flygbiljetter, och gratis uttag från bankomater över hela världen.

Re:member flex

Re:member flex är ett gratis kreditkort med bra kreditvillkor och rabatter hos ett antal samarbetspartners. De erbjuder upp till 56 dagar räntefri kredit och deras reseförsäkringen som är kopplad till kortet är mycket omfattande. Den täcker förutom det vanliga även olycksfall och identitetsstöld på resan, samt om du missar ditt flyg på grund av förseningar i kollektivtrafiken. Det är också möjligt att köpa till ytterligare försäkringar, till exempel allriskförsäkring. Minsta uttagssumman för kortet ligger på 35 kr och du kan även koppla kortet till mobilen och betala via apple pay samt samsung pay.

Resurs Gold

Resurs Gold erbjuder reseförsäkring för dig och din familj eller dig och upp till tre vänner. Försäkringen täcker allt från avbeställningsskydd, bagageförsening, självriskersättning och försenat transportmedel. Dessutom får du en bonus på köp som görs med kortet, som kan lösas in mot varor och upplevelser i den aktuella lojalitetsbutiken.

Resurs Gold är ett kreditkort med individuell ränta. Det innebär att räntan baseras på kreditvärdighet. Om kreditvärdigheten är hög blir räntan lägre, om kreditvärdigheten är låg blir räntan högre. Räntan varierar mellan 12,36 % och 17,32 %.

Collector Easyliving

Collector Easy Living har ett valutatillägg på 0 % och inkluderar en heltäckande reseförsäkring, valutapåslaget brukar i regel oftast vara låg men för dig som reser utomlands ofta så blir det en stor onödig kostnad i längden. Reseförsäkringen ger dig ersättning om din hyrbil eller scooter skadas under resan, eller om något händer med ditt hem när du är bortrest. Kortet är gratis det första året om du ansöker via Kortio och kostar därefter 195 kr. Du kan även ha upp till 100 000 kr i utnyttjad kredit.

Vår jämförelse av kreditkort med reseförsäkring

För att avgöra vilka kort som har den bästa reseförsäkringen tittade vi på vad som ingår i en reseförsäkring. Sedan har vi tittat på hur mycket reseförsäkringen täcker och hur länge försäkringen gäller.

Det är också fördelaktigt om den utländska reseförsäkringen täcker andra familjemedlemmar. Omfattningen av reseförsäkringsskyddet bestäms av antalet skydd som ingår; ju fler skydd som ingår, desto bättre är reseförsäkringen.

Svar på vanliga frågor om reseförsäkringar

Varför behöver man en reseförsäkring?
Kan jag köpa reseförsäkring i efterhand?
Hur får jag ersättning från min kreditkort reseförsäkring?

Andra bankkort med reseförsäkring

Att välja ett resekort är främst fördelaktigt för frekventa resenärer och även för dig som åker iväg på långa resor. Men om du inte reser regelbundet eller under längre perioder kan det finnas andra kort som passar din livsstil och ändå ger dig fördelar när du reser.

Allt fler betal- och icke-kreditkort, till exempel Klarna-kortet, erbjuder reseförsäkring. Det är det enda kostnadsfria betalkortet med reseförsäkring.

Men om du är villig att betala en årsavgift på minst flera hundra kr mån finns det flera andra kort att välja mellan, bland annat olika bonuskort, kort helt utan årsavgift samt debetkort som Lunar Pro och Lunar Premium. Dessa bankkort erbjuder också en rad reseförmåner, till exempel 0 % valutapåslag.

Bonuskort

Med bonuskort kan du samla bonuspoäng på vardagliga inköp. Bonuspoängen betalas ut på olika sätt beroende på vilket kort som används. Många bonuskreditkort är kopplade till en poängbutik där kortinnehavarna kan lösa in sina bonuspoäng mot en mängd olika produkter.

Dessa produkter kan vara allt från varor till resor och upplevelser. Genom att skaffa ett sådant bonuskort kan de välja om de vill lösa in sin bonus mot en resa, en hotellvistelse eller en produkt som passar dem.

Utan årsavgift

Att ha ett extra kort när man reser kan vara mycket fördelaktigt. Med ett gratis kreditkort kan du äga ett extra kort och ha det med dig på resan utan att behöva betala avgifter. I synnerhet kan du med ett gratis kort undvika att betala valuta- och uttagsavgifter utomlands.

Debetkort med reseförsäkring – ett alternativ till kreditkort

Alla kan eller vill inte skaffa kreditkort, men det betyder inte att man ska ha överseende med att reseförsäkringen inte ingår när man bokar en resa. Några av Sveriges mest exklusiva betalkort kommer med reseförsäkring, trots att de inte har någon beloppsgräns. Det är dock bra att vet att ett betalkort också kan innebära höga kostnader. Är det så att du inte betalar den e faktura som kommer över de köp du har gjort tickar snabbt påminnelseavgifterna på och gör fakturan mycket dyrare än vad den ursprungligen va.

Lunar Pro.

Lunar Pro är Sveriges mest exklusiva betalkort. Kortets design, reseförsäkring, inga valutaväxlingsavgifter utomlands och två extrakort utan kostnad är bara några av fördelarna. Årlig medlemsavgift.

Årsavgift – 1 788 kronor

Högsta kredit – 0 kronor

Ränta – 0%

Räntefria dagar – 0 dagar

Krav

 • Betalningsanmärkning: OK
 • Folkbokförd i Sverige: Ja
 • Åldersgräns: 18 år

Kortfakta

 • Effektiv ränta – 0%
 • Korttyp – VISA
 • Reseförsäkring – Ja
 • Uttagsavgift Sverige – 0 kronor
 • Uttag utomlands – 0 kronor
 • Valutapåslag – 0 %
 • Aviavgift – 0 kronor

Fördelar & nackdelar

Fördelar

 • Kort med möjlighet till egen design
 • Försäkringar och förmåner som liknar kreditkort
 • Sveriges mest exklusiva betalkort

Nackdelar

 • Hög månadsavgift
 • Inga bonusar eller rabatter

Recension

Luna Pro är ett mycket avancerat betalkort. Det har en bra reseförsäkring, inga växlingsavgifter och många andra fördelar om du använder det utomlands. Det är definitivt ett kort vi skulle rekommendera om du inte har möjlighet att skaffa ett kreditkort med reseförsäkring. Månadsavgifterna är dock lite höga, så det får ett lägre betyg.

 

Lunar Premium

Lunar Premium är ett bra debetkort som erbjuder fördelar som kreditkort annars enbart har. Du får bland annat reseförsäkring och en smidig app för hantering av dina betalkort.

Årsavgift – 948 kronor

Högsta kredit – 0 kronor

Ränta – 0%

Räntefria dagar – 0 dagar

Krav

 • Betalningsanmärkning: OK
 • Folkbokförd i Sverige: Ja
 • Åldersgräns: 18 år

Kortfakta

 • Effektiv ränta – 0%
 • Korttyp – VISA
 • Reseförsäkring – Ja
 • Uttagsavgift Sverige – 0 kronor
 • Uttagsavgift utomlands – 0 kronor
 • Valutapåslag – 0 %
 • Aviavgift – 0 kr

Fördelar & nackdelar

Fördelar

 • 1% sparränta
 • Väletablerad försäkringsgivare på den nordiska marknaden
 • Bekvämt alternativ till kreditkort
 • Rese- och bagageförsäkring ingår

Nackdelar

 • Ingen möjlighet till kredit

Recension

Luna Premium är ett prisvärt kort som erbjuder många förmåner som annars är unika för kreditkort. Årsavgiften är något högre för Lunar premium kortet än ett vanligt kreditkort dock, men sparräntan på 1 % och reseförsäkringen väger klart upp.

 

Reseförsäkring via Mastercard, Visa eller Amex

En av de saker som förvirrar många när det gäller kreditkort är vem som egentligen utfärdar kortet och dess tillhörande försäkring. Om du till exempel har ett Swedbank Mastercard, är det Mastercard eller Swedbank som har ansvar över reseförsäkringen?

Svaret på den frågan är dock ganska komplicerat: Visa och Mastercard tillhandahåller de betalningsnätverk som gör det möjligt att använda korten, alltså att kunna betala med det. Alla banker och kortutgivare köper denna tjänst från den ena eller den andra.

Reseförsäkring via Mastercard, Visa eller Amex

Bild på Mastercard och Visa

De faktiska villkoren för kortet, inklusive avgifter och förmåner, bestäms dock av banken eller kortutgivaren. Det är alltså kortutgivaren som avgör om kortet har en försäkring, vad försäkringen täcker och vilka villkor som gäller för den. Dessutom administreras alla försäkringar av försäkringsbolaget. Därför kan man inte säga att vare sig Visa eller Mastercard har den bästa försäkringen.

För att komplicera saken ytterligare finns också American Express. De är både ett betalningsnätverk och en kortutgivare. Därför bestämmer Amex villkoren för försäkringen på Amex-kort. Amex försäkringar anses generellt vara mycket bra, men den höga årsavgiften för kortet drar ner helhetsbetyget.

Mastercard reseförsäkring

Mastercard reseförsäkring är den bästa av de två och kompletterar din hemförsäkring. Den täcker de vanligaste problemen och kostnaderna som kan uppstå på resan. Ersättningen är dock ofta något lägre än kreditkortsföretagets egen försäkring.

Visa reseförsäkring

Visa reseförsäkring Liksom Mastercards reseförsäkring ger även Visakortet dig skydd på resan. Försäkringsbelopp och omfattning varierar något, men inkluderar avbeställningsskydd, olycksfallsförsäkring och skydd vid sjukdom. Kom ihåg att Visa och Mastercard har samma villkor som kreditkortsföretag, dvs. du måste boka minst 75% av din resa på kortet för att försäkringen ska gälla.

 

Jämför kreditkort med reseförsäkring

Majoriteten av de kreditkort som ges ut idag har en reseförsäkring., men det finns stora skillnader i vad försäkringen täcker och under vilka villkor den gäller. Om du reser ofta är det värt att läsa det finstilta och jämföra vem försäkringen täcker, dig själv eller alla resenärer på resan, samt maxnivån vad gäller ersättning för olika typer av olyckor och de scenarier som försäkringen täcker.

Men försäkringen är dock inte den enda faktorn att ta hänsyn till när du väljer kort. Avgifter, kreditvillkor och andra förmåner spelar också in och påverkar vilket kort som passar just dig bäst. Eftersom många kort på marknaden idag är gratis är det ett bra alternativ att ha två kort – ett med bra försäkring och som används för att boka resor, och det andra som är bättre på andra sätt, till exempel bonusar på vardagliga inköp.

 

Jämförelse av kreditkort med reseförsäkring

De flesta kreditkort har en reseförsäkring, men det finns stora skillnader i vad försäkringen täcker och under vilka villkor den gäller. Om du reser ofta är det värt att läsa det finstilta och jämföra vem försäkringen täcker, dig själv eller alla resenärer, maxnivån för olika typer av olyckor och de scenarier som försäkringen täcker.

Men försäkringen är inte den enda faktorn att ta hänsyn till när man väljer kort. Avgifter, kreditvillkor och andra förmåner spelar också in. Eftersom många kort på marknaden idag är gratis är det ett bra alternativ att ha två kort – ett med bra försäkring och som används för att boka resor, och det andra som är bättre på andra sätt, till exempel bonusar på vardagliga inköp.

 

Populära kreditkorts reseförskringsbolag

Här nedan har vi gjort en lista över de mest populära kreditkorten med reseförsäkring som finns på marknaden idag samt vilka reseförsäkringsbolag som kreditkortets reseförsäkring ges ut via.

Kreditkort Reseförsäkringsbolag

re:member flexEuropeiska ERV

Bank NorwegianModerna

Resurs GoldSolid Försäkring

Refunder PayZurich Insurance

Collector EasylivingEuropeiska ERV

KlarnakortetEuropeiska ERV

Forex kreditkort Moderna

Shell Mastercard Europeiska ERV

Coop Mastercard Europeiska ERV

Curve Black Inter Partner Assistance SA

Eurocard Gold Moderna

ICA Kreditkort ICA Försäkring

Santander Mitt kort+ Europeiska ERV

Morrow Bank Mastercard Gouda

Preem Mastercard Europeiska ERV

OKQ8 Visa AIG

TUI Card Zurich Insurance

Volvokortet & Carpay IF

 

Fördelar och nackdelar med kreditkort med reseförsäkring

 • Res utan att oroa dig för förseningar, sjukdomar och olyckorNär du reser med ett kreditkort med reseförsäkring så behöver du inte oroa dig för obehagliga och oväntade kostnader för eventuella förseningar, sjukdomar eller olyckor utan det står försäkringsbolaget för.
 • Aktiveras automatisk när du bokar en resa med kortetDet krävs inget extra arbete för dig när du bokar resan för at försäkringen faktiskt ska gälla utan allt som krävs är att du bokar minst 50% – 75% med kortet där försäkringen finns.
 • Täcker dig och dina medresenärerNär du reser med ett kreditkort med reseförsäkring kan du känna dig trygg vad gäller ekonomisk ersättning och olyckan skulle vara framme. Majoriteten av kreditkort med en sådan form av försäkring täcker även ofta medresenärer.
 • Kreditkort med bra reseförsäkringar har andra reseförmånerEtt kreditkort med en fördelaktig reseförsäkring täcker inte bara kostnader för resan utan kan även ge dig andra förmåner. Så som bonuspoäng, möjlighet till fast track, tillgång till lounger på olika flygplatser och conciergetjänster.
 • Bonuspoäng på alla dina köpVissa resekreditkort ger dig möjlighet att tjäna och samla flygpoäng när du gör köp med ditt kort. De intjänade flygpoängen som du samlar på dig kan användas som bonus för att betala hela eller delar av en flygbiljett till exempel.
 • Fast Track på flygplatser i flera länderVissa kreditkort erbjuder även Fast Track. Fast Track är det snabbaste sättet att ta sig igenom flygplatsernas säkerhetskontroller, där du kan passera säkerhetskontrollen snabbare och smidigare i en separat kö. Det ger dig tid att koppla av, arbeta, besöka loungen eller gå till gaten snabbare.
 • Tillgång till flygplatslounger & Concierge serviceVissa resekort ger tillgång till lounger på flygplatser vilket är ett extra behagligt och bekvämt sätt att starta flygturen på. Vissa lounger är extra exklusiva, men de har alla en sak gemensamt: bekväma sittplatser, möjlighet att sitta obehindrat och välutrustade laddningsstationer för elektroniska enheter. Vanligtvis finns också gratis WiFi i loungerna och dessutom brukar de också erbjuda gratis mat och dryck.

Nackdelar

 • Kräver att du boka resan med kortet och kan inte aktiveras i efterhandFör att försäkringen ska gälla behöver en större del, vanligtvis mellan 50% – 75% av resan vara betald och bokad med själva kortet annars gäller den inte utan du är endast skyddad av din hemförsäkring. Dessutom finns det ingen möjlighet att aktivera försäkringen i efterhand utan det måste ske i samband med bokningen.
 • Dyrare kreditkort har i regel mer omfattande försäkringarAlla kreditkort med reseförsäkring erbjuder inte samma utbud av skydd och försäkringar utan det kan variera stort. Oftast är det så att de kreditkorten som är dyrare har mer omfattande försäkringar. Desto mer du betalar desto bättre skydd får du.
 • Hög årsavgiftÅrsavgiften för ett kreditkort med reseförsäkring brukar vara hög, det är ingen garanti eftersom det finns vissa kort som är gratis men i regel brukar det vara så. Dessutom brukar de något billigare korten inte erbjuda samma skydd och försäkring som de dyrare.
 • Inga försäkringar utöver reseförsäkringenNär du köper ett kreditkort med reseförsäkring är det i majoriteten av fall bara en reseförsäkring som ingår och du är endast försäkrad när du är ute och reser.

 

Att tänka på vid val av resekort

När du ska välja rätt kreditkort för resor är det alltid viktigt att ta hänsyn till dina köpvanor, behov och livsstil. Om du reser mer sällan så kanske ett kreditkort med tillgång till lounge inte erbjuder tillräckliga fördelar för dig. Då kan det vara mer ekonomiskt att välja ett kreditkort med till exempel bränslerabatter eller cashback.

Reser du ofta men mest inom Sveriges gränser så är ett kreditkort utan valutapåslag kanske inte det mest lämpliga för dig. I ett sådant läge passar ett kreditkort med tillgång till lounger bättre för dig som kan ge en bekvämare start på resan.

Beräkna årsavgiften

Majoriteten av alla kreditkort har någon form av årsavgift så för att det ska vara värt att välja ett kreditkort som du huvudsakligen tänker använda för resor måste du ta denna avgift i beaktning. Om du inte planerar att använda kortet dagligen kanske det inte ligger i ditt intresse att välja ett kreditkort som kräver en årsavgift.

Ska du tillexempel välja ett kreditkort utan valutapåslag för att slippa betala den kostnaden varje gång du använder kortet vid köp i andra valutor så bör du räkna på om det faktiskt är det mest ekonomiska. Om du till exempel kan spara 600 kronor per år på valutapåslag och uttagsavgifter när du reser, måste kreditkortets årsavgift vara lägre än 600 kronor för att det ska löna sig för dig.

Å andra sidan kan andra förmåner som försäkringar eller flygpoäng naturligtvis kompensera för årsavgiften och göra kreditkortet mer prisvärt.

Reseförsäkring inkluderad

Många kreditkort har en kostnadsfri reseförsäkring. För att reseförsäkringen ska gälla måste en majoritet av resan vara betald med kortet, vanligtvis 50-75% av resans pris. Att välja ett resekreditkort med bra reseförsäkring gör det ofta lättare att hantera oförutsedda situationer på resan.

Olika resekreditkort erbjuder olika reseförsäkringar från olika försäkringsbolag. Vissa resekreditkort erbjuder mer omfattande reseförsäkringar, men alla kort erbjuder ett visst skydd under resan. Reseförsäkringar som tillhandahålls av resekreditkort täcker vanligtvis följande:

 • Förlust eller försening av bagage
 • Förseningar i flyg och andra transportmedel
 • Olyckor under resan
 • Reducerad självrisk på hyrbil
 • Avbeställningsförsäkring
 • Medicinsk och juridisk hjälp vid behov
 • Reducerad självrisk för hem-, fritidshus- och bilförsäkring.

Det är viktigt att du läser de fullständiga villkoren för ditt kreditkort innan du reser för att se vilket skydd som faktiskt finns tillgängligt för dig och dina eventuella medresenärer. Eftersom reseförsäkringen kompletterar hemförsäkringen gäller reseförsäkringen på resekortet oftast bara om du har en tecknad hemförsäkring också.

Bekvämligheter på flygplatser

Vissa resekort ger tillgång till lounger på flygplatser vilket är ett extra behagligt och bekvämt sätt att starta flygturen på. Reser du ofta sätter verkligen loungen guldkant på den tid du vanligtvis bara brukar spendera på att vänta. Vissa lounger är extra exklusiva, men de har alla en sak gemensamt: bekväma sittplatser, möjlighet att sitta obehindrat och välutrustade laddningsstationer för elektroniska enheter. Vanligtvis finns också gratis WiFi i loungerna.

Lounger brukar också erbjuda gratis mat och dryck. En sådan sak är något som flygplatserna kan ta ut en ordentligt kostnad för vilket tenderar att bli väldigt dyrt i längden, speciellt om de reser ofta. Därför kan ett resekort som ger dig tillgång till lounger med gratis mat och dryck spara dig mycket pengar. Många flygbolag så som SAS exempelvis ger ut kreditkort som är kopplade till deras bonusprogram och som bland annat ger tillgång till deras lounger. Kreditkort med tillgång till lounger är ett bra val för frekventa resenärer som tillbringar mycket tid på flygplatser före och mellan flygningar.

Bonusar på flygresor

Vissa resekreditkort ger dig möjlighet att tjäna och samla flygpoäng när du gör köp med ditt kort. De intjänade flygpoängen som du samlar på dig kan användas som bonus för att betala hela eller delar av en flygbiljett till exempel. Om du är intresserad av ett resekreditkort som ger flygpoäng som du sedan kan lösa in bör du kontrollera om bonusen gäller för vardagliga köp, så som ett köp av en tröja eller när du kompletterings handlar till middagen i matbutiken.

Det finns kreditkort med reseförsäkring som samlar poäng ,som du sedan kan lösa ut mot bonusar, på alla former av köp som du gör. Bank Norwegian erbjuder till exempel flygpoäng på alla köp som görs med kortet. Dessutom ger köp med Norwegian Airlines kortet en särskild bonus varje gång du använder kortet för ett köp hos just dem. De intjänade flygpoängen kan användas för att betala för resor som du bokat med Norwegian.

Resekort med conciergetjänster

Vissa kreditkort har en conciergetjänst kopplad till kreditkortet. Conciergetjänsten ger dig en personlig assistent som finns tillgänglig och kan serva dig 24 timmar om dygnet.

Det innebär att du med ett telefonsamtal kan be om hjälp med så enkla saker som vilken restaurang du ska gå till, komma in på en nattklubb eller hitta närmaste skobutik. De kan också användas för att boka biljetter till utflykter, boka taxi och för reserveringar på en restaurang. Detta är perfekt när du reser till en stad du aldrig har varit i.

 

Grundläggande krav för reseförsäkring med kreditkort

Eftersom alla kreditkort innebär en viss ekonomisk risk finns det alltid krav för alla som har beviljats kredit i Sverige. Dessa krav kallas ofta för grundkrav och de måste vara uppfyllda för att du ska få använda ett kreditkort i Sverige.

Grundläggande krav för reseförsäkring med kreditkort

Krav:

 1. Du måste vara minst 18 år gammal
 2. Du får inte ha några skulder till Kronofogden
 3. Du får inte ha några betalningsanmärkningar
 4. Du ska ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år
 5. Du måste deklarera din inkomst

Alla dessa uppgifter kontrolleras genom en kreditupplysning av UC.

 

Är det värt att boka en resa med ett kreditkort med reseförsäkring?

Ja det är absolut värt att boka din resa med ditt kreditkort där reseförsäkringen finns eftersom det är en förutsättning för att försäkringen ska fungera och gälla.

Om du reser ofta är det definitivt värt att skaffa ett kreditkort som erbjuder ett brett utbud av säkra och bra reseförsäkringar. Den reseförsäkring som följer med ditt kort när du betalar din resa är ett komplement till din hemförsäkring vilket är viktigt för dig så att du har det största och bästa möjliga skyddet. Den reseförsäkring som ingår i ett kreditkort kan omfatta olika typer av skydd, så det är viktigt att du kollar upp detta antingen på ditt befintliga kort eller på det du planerar att köpa så att du vet vilken hjälp du kan förvänta dig när olyckan är framme.

Om du inte har ett kreditkort med reseförsäkring bör du köpa till en reseförsäkring för att få ett heltäckande skydd när du är ute och reser eftersom din hemförsäkring inte ger ett heltäckande skydd på samma sätt som en reseförsäkring gör. Du bör åtminstone ha ett kreditkort med reseförsäkring som täcker förseningar och olyckor under resan.

 

Vad täcker reseförsäkringen för kreditkort?

Om det är så att du funderar på att skaffa ett kreditkort med reseförsäkring eller redan har ett men inte riktigt har koll på vad det faktiskt täcker så har vi här nedan gjort en lista över viktiga punker som alltid bör ingå i en reseförsäkring för kreditkort. Det är viktigt att välja en reseförsäkring för kreditkort som ger så mycket skydd som möjligt under din resa eftersom du aldrig vet när olyckan är framme och vart den kommer slå till.

 

Olycksfall och sjukdom

Olycksfall och sjukdom är två områden där det är oerhört viktigt att vara väl skyddad på under tiden då du är ute och reser. Därför tycker vi att olycksfalls- och sjukdomsskydd alltid bör ingå i det kreditkorts reseförsäkring som du har eller funderar på att skaffa. Det är tryggt och säker att veta att du kommer få hjälp om det skulle vara så att antingen du eller någon som är med dig på resan skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka.

 

Självriskskydd för hyrbil och boende

De flesta reseförsäkringar med kreditkort täcker nu även självrisken om du hyr en bil eller hyr ett boende under din resa. Om du skulle skada hyrbilen på något sätt eller om det uppstår problem med boendet kan du därför begära ersättning för dina utgifter från kreditutgivaren bakom reseförsäkringen.

 

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd är även det en annan viktig del av reseförsäkringen för kreditkort. Om du mot förmodan skulle bli sjuk eller tvingas avboka din resa på grund av omständigheter utanför din kontroll, så som att du blir sjuk eller någon närstående går bort, ger denna försäkring dig möjlighet att få tillbaka de pengar du spenderat på resan hittills.

Vissa försäkringar för vissa kreditkort kan även täcka kostnaderna för en ny biljett om det är så att du behöver ändra dina resedatum till både tidigare eller vid ett senare tillfälle än vad som var planerat från början.

 

Försenat bagage

Borttappat bagage är väldigt vanligt när man är ute och reser med flyg, speciellt om du behöver mellanlanda eller göra ett byta någon gång på vägen. Men är det så att du har en bra bagageförsäkring så kan du få ersättning för ett försenat bagare samt om det skulle vara så att det blir stulet. Under tiden som du väntar på ditt bagage så får du köpa nya kläder och de förnödenheter som du behöver under de dagar som du står utan bagage som du sedan får ersättning för.

 

Förseningar

Naturligtvis bör du och din familj också vara skyddade vid förseningar av resan, till exempel om ett flyg skulle bli inställt eller om tåget som ni skulle ta till flygplatsen blir försenat. Skulle det vara så att ditt kreditkort med reseförsäkring inte innehåller ett förseningsskydd eller om det är så att du inte har en reseförsäkring över huvud taget så kommer du inte kunna räkna med att få kompensation för att något av dina transportmedel på vägen är försenat.

 

Stöld

Många moderna reseförsäkringar med kreditkort täcker även stöld eller förlust av pengar eller egendom under din resa. Skulle det vara så att du exempelvis blir skimmad eller rånad så kommer du med stor sannolikhet att få ersättning för det du förlorat.

 

Kombinera två eller flera kreditkort

Om du har ett kreditkort med reseförsäkring som du gillar, men som erbjuder färre förmåner före och under resan, kan du kombinera det kortet med ett annat kort. Betala resan med kortet med reseförsäkring och använd ett annat kreditkort när du är utomlands.

Det kan till exempel vara ett kort som inte tar ut valutapåslag eller ett kort som ger bonus vid köp utomlands. På så sätt kan du dra nytta av bonusar, lägre avgifter och cash back på det andra kortet, samt den extra säkerhet som försäkringen ger. En sak att tänka på när du använder mer än ett kort är dock årsavgiften. Var försiktig så att du inte betalar höga årsavgifter för kort som du inte använder aktivt.

 

Så fungerar reseförsäkringen för kreditkort

Kreditkortets reseförsäkring är mycket bekväm och smidig och aktiveras automatiskt när du bokar en resa på ditt kort. Det finns därför inget att aktivt tänka på, aktivera eller ställa in för dig.

Även om det såklart är bättre att inte behöva använda försäkringen under din resa, är det väldigt enkelt att använda den om och när du väl behöver den. Allt du behöver göra att att kontakta dina fordringsägare och kreditutgivare och berätta vad som hänt så får du den ersättning du behöver och har rätt till.

 

Boka din resa med kreditkort.

För att din kreditkortsförsäkring ska vara giltig måste du boka resan med ditt kreditkort där reseförsäkringen finns. I många fall måste minst 50% – 75 % av resans kostnad, alltså kostnad för flygbiljett och boende, bokas på kortet för att försäkringen ska gälla.

Dessa villkor kan variera beroende på vem kreditutgivaren är så det är viktigt att du kontrollerar vad just du har för rättigheter och skydd via din försäkring innan du bökar din resa så att du vet vad du kan förvänta dig redan innan du bokar din resa.

 

Reseförsäkring för dig själv och dina medresenärer

En av de största fördelarna med reseförsäkringar för kreditkort är att de inte bara täcker dig, vilket en vanlig hemförsäkring eller en mer traditionell försäkring gör. Utan de absolut bästa kreditkortsreseförsäkringarna täcker även dina reskamrater alltså de som är med dig på resan som till exempel familj och vänner.

Hur många av dina medresenärer som täcks av din försäkring varierar beroende på vilken försäkring du har. Vanligtvis brukar det vara så att ju högre belopp som du betalar för ditt kreditkort, desto fler medresenärer i ditt resesällskap ingår vanligtvis i försäkringen.

Reseförsäkring för dig själv och dina medresenärer

 

Tips: Välj kreditkortet med den bästa reseförsäkringen

När du jämför reseförsäkringar för kreditkort finns det ett antal saker att tänka på. För det första är det mycket viktigt att du noga läser igenom villkoren för reseförsäkringen och kontrollera hur länge skyddet gäller.

Det är viktigt att reseförsäkringen omfattar ett avbeställningsskydd om det är så att du inte kan resa då du tänkte från början på grund av oförutsedda omständigheter. Sjukdom och olycksfall bör också omfattas av avbeställningsskyddet.

Dessutom är det lämpligt om försäkringen inkluderar täckning för förseningar av såväl passagerare som bagage, både på utresan och på återresan. Ofta är det så att det bara finns täckning för förseningar av passagerare och bagage på utresan, men inte för förseningar av passagerare och bagage på hemresan.

Detta är värt att notera när man jämför reseförsäkringar för kreditkort:

 • Reseförsäkringens giltighetstid
 • Avbeställningsskydd
 • Olycksfallsskydd
 • Personförsening
 • Bagageförsening
 • Avbeställningsskydd
 • Bagageförseningsskydd
 • Personförseningsskydd
 • Skydd för att avbryta resan
 • Resestartsskydd
 • Olycksfallsskydd
 • Självrisk för hyrbil utomlands
 • Självrisk för hem- och personbilsförsäkring

Utöver detta vill du hitta ett kreditkort som är billigt att äga och använda. Leta därför efter ett kreditkort med en låg effektiv ränta. Anledningen till att du bör leta efter detta är för att den effektiva räntan inkluderar alla avgifter, inklusive den nominella räntan.

 

Reser du ensam eller med din familj?

Det är också tillrådligt att kontrollera antalet personer som ingår i din försäkring. Naturligtvis vill du se till att åtminstone alla familjemedlemmar eller vänner som reser med dig också omfattas av din försäkring.

Vad täcker din hemförsäkring?

Eftersom ditt kreditkorts reseförsäkring kompletterar din hemförsäkring behöver du veta hur din hemförsäkring fungerar så att det inte är så att din försäkring via ditt kreditkort täcker exakt samma sker som din hemförsäkring. Till exempel gäller försäkringen bara i 45 dagar efter avresan och du måste ofta betala en premie när du reser i USA eller Schweiz.

Är kreditkortet värt det?

Du bör inte heller välja ett kreditkort enbart på grund av reseförsäkringen. Kreditkort erbjuder många andra förmåner och privilegier. Ditt mål bör därför vara att hitta det bästa kreditkortet för dig som också har en reseförsäkring.

Andra reseförmåner än reseförsäkring med kreditkort

Slutligen ska kreditkortet vara bra att ha när man reser, speciellt eftersom det är så att du måste boka alla resekostnader på kortet.

Det finns nu flera förmåner som är bra att dra nytta av när du reser:

Bonuspoäng – resekort kommer ofta med bonusar och rabatterade priser på flyg och hotell.

Valutaväxlingsavgifter – välj ett kreditkort med låga växlingsavgifter på valutor, eftersom det tillkommer avgifter för transaktioner i utländsk valuta.

Tillgång till lounger – de mer exklusiva kreditkorten erbjuder ofta tillgång till flygplatslounger.

Conciergetjänster – de kan i många fall hjälpa dig att boka resor, upplevelser och boende under tiden som du reser.

 

Hur gör man om olyckan är framme?

Om det inträffar en händelse som kräver att du använder din försäkring ska du vända dig till det försäkringsbolag som kortutgivaren är ansluten till. Du hittar länkar till försäkringsbolagen och instruktioner om hur du gör en skadeanmälan på kortutgivarens webbplats.

Det är mycket viktigt att du så snart som möjligt, gärna precis när olyckan eller incidenten har inträffat, dokumenterar allt om olyckan för att säkerställa att du får ersättning. Om till exempel bagaget skadas ska du omedelbart ta bilder av det skadade området. Om ditt flyg är försenat, ta foton av flyginformationstavlan och spara alla e-postmeddelanden eller meddelanden du får från flygbolaget. Om resan ställs in på grund av sjukdom krävs ofta ett läkarintyg för att avbeställningsskyddet ska gälla.

 

Sammanfattning

Det säger sig självt att resekort rekommenderas för personer som gillar att resa. Kortet är särskilt lämpligt för personer som flyger på semestern. Det beror på att många av reseförmånerna är kopplade till flygresor, till exempel billigare flygpriser och tillgång till lounger.

Men eftersom det finns så många olika fördelar med resekreditkort måste du överväga vad som är viktigast för dig och prioritera dina kort därefter. Är det ett kort med en hög bonus för billigare flygbiljetter eller ett kort utan uttags- eller växlingsavgifter? Är en förmånlig reseförsäkring eller conciergeservice viktigast?

Idag finns det kreditkort med försäkringar av alla varianter. De innebär olika skydd och tar olika betalt av dig som kund. Därför är det viktigt att du hittar de kort som passar dig och ditt resande bäst – för att du ska kunna resa så tryggt som möjligt.

Fler frågor om reseförsäkring

Vilka kort erbjuder den bästa reseförsäkringen?
Vad kostar en reseförsäkring?
Gäller reseförsäkringen även för dina medresenärer?
Vad ingår i Mastercard reseförsäkring?
Vad ingår i Visa reseförsäkring?