Senast uppdaterad 19 september 2023

Kreditkorten med lägst ränta

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem
 • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
 • + Fina försäkringar
 • + Fri avgift under första året
 • + Bra antal räntefria dagar

Ett kreditkort med låg ränta är definitivt något att vara intresserad av. Det blir billigare för dig om du skulle vilja delbetala, vilket ibland kan vara nödvändigt att göra.

Så vilka kort finns det som har låg ränta? Vilka är bäst? Och finns det någon hake?

Det och mycket mer ska vi gå igenom i denna artikel!

Vad är ett kreditkort med låg ränta?

Ett kreditkort med låg ränta är ett kreditkort som erbjuder en relativt låg årlig ränta på det obetalda beloppet. Detta innebär att om du använder krediten på kortet och inte betalar tillbaka hela beloppet vid förfallodagen kommer du att debiteras ränta på det obetalda saldot.

En lägre ränta gör alltså att du betalar mindre vid varje avbetalning, och det blir således billigare i längden om du delbetalar då och då.

Fördelar med kreditkort med låg ränta

Ett kreditkort med låg ränta kan erbjuda flera fördelar, inklusive:

 1. Lägre räntekostnader: Den uppenbara fördelen är att du betalar mindre i ränta när du har en låg ränta på ditt kreditkort. Detta kan vara fördelaktigt om du behöver använda krediten och inte kan betala tillbaka hela beloppet direkt. Med en låg ränta minskar du kostnaderna för att bära en skuld över tid.
 2. Flexibilitet: Ett kreditkort med låg ränta kan ge dig mer ekonomisk flexibilitet genom att erbjuda dig möjligheten att sprida ut betalningen över tid till en lägre kostnad. Det kan vara användbart om du står inför oväntade utgifter eller behöver göra större köp och inte har tillräckligt med pengar på bankkontot just då.
 3. Möjlighet till räntefri period: Vissa kreditkort med låg ränta erbjuder även en räntefri period, vilket innebär att du inte debiteras någon ränta om du betalar tillbaka hela skulden inom en viss tidsram. Det kan vara en fördelaktig funktion om du kan betala av skulden i sin helhet i tid och undvika räntekostnader helt.
 4. Potentiella sparförmåner: Om du har en högre ränta på ett befintligt kreditkort och väljer att överföra saldot till ett kreditkort med låg ränta, kan du spara pengar på räntekostnaderna över tiden. Det kan vara värt att undersöka möjligheten till saldoöverföringar för att dra nytta av en låg ränta.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om ett kreditkort med låg ränta kan vara fördelaktigt i vissa situationer, är det alltid bäst att betala tillbaka hela skulden i tid för att undvika räntekostnader och eventuella skuldfällor.

Så fungerar ränta för ett kreditkort

Men hur fungerar egentligen ränta på ett kreditkort?

Räntan för ett kreditkort är den kostnad du debiteras när du inte betalar hela det utestående beloppet vid förfallodagen. Här är några grundläggande principer om hur ränta fungerar för ett kreditkort:

 1. Räntesats: Kreditkortets räntesats anges som en årlig procentsats, vanligtvis kallad årsränta eller APR (Annual Percentage Rate). Detta är den ränta som tillämpas på det obetalda beloppet på kreditkortet.
 2. Daglig ränta: Årsräntan för ett kreditkort delas vanligtvis upp i en daglig ränta. För att beräkna den dagliga räntan delas den årliga räntesatsen med antalet dagar på året. Till exempel, om årsräntan är 18% delar du 0,18 med 365 för att få den dagliga räntesatsen.
 3. Räntekostnad: När du inte betalar hela det utestående beloppet på ditt kreditkort vid förfallodagen kommer du att debiteras ränta på det obetalda saldot. Räntekostnaden beräknas vanligtvis dagligen genom att multiplicera den dagliga räntesatsen med det obetalda saldot och antalet dagar som det har varit obetalt.
 4. Minimibelopp: För att undvika räntekostnader och sena avgifter måste du vanligtvis betala ett minimibelopp varje månad. Det minimibeloppet inkluderar vanligtvis en del av det utestående beloppet, eventuella räntekostnader och eventuella avgifter. Om du bara betalar minimibeloppet kommer det fortfarande finnas ett obetalt saldo och ränta kommer att debiteras på det kvarstående beloppet.

Kom ihåg att räntan på kreditkort kan variera beroende på olika faktorer, såsom kreditvärdighet och kreditkortsutgivarens policy. Dessutom kan vissa kreditkort erbjuda en räntefri period om hela beloppet betalas i tid varje månad. Det är viktigt att läsa kreditkortsvillkoren noggrant för att förstå hur räntan beräknas och tillämpas på det specifika kreditkortet du använder.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta, även känd som årlig effektiv ränta (AER), är en måttstock som används för att representera den totala kostnaden för ett lån eller en kredit över en årsperiod. Den inkluderar inte bara den nominella räntesatsen utan även eventuella avgifter, kostnader eller andra faktorer som kan påverka det totala kostnaden för krediten.

Effektiva räntan ger en mer rättvis och jämförbar uppfattning om den verkliga kostnaden för olika finansiella produkter, såsom lån eller kreditkort, eftersom den tar hänsyn till alla kostnader och inte bara den angivna räntesatsen. Det gör det möjligt för konsumenter att jämföra olika lån och kreditkort på ett mer informerat sätt och fatta beslut baserade på den totala kostnaden.

För att beräkna den effektiva räntan tar man hänsyn till följande faktorer:

 1. Nominell ränta: Den angivna räntesatsen på krediten eller lånet.
 2. Avgifter och kostnader: Eventuella avgifter, som årsavgift, uppläggningsavgift eller andra transaktionskostnader som är förknippade med lånet eller krediten.
 3. Betalningsvillkor: Hur ofta och när betalningarna görs, t.ex. månadsvis eller kvartalsvis.

Genom att kombinera dessa faktorer kan den effektiva räntan beräknas, vilket ger en mer komplett bild av den totala kostnaden för lånet eller krediten. Detta gör att konsumenter kan jämföra olika erbjudanden och välja den mest kostnadseffektiva finansiella produkten.

Hur kan man jämföra kreditkort med låg ränta

För att jämföra kreditkort med låg ränta kan du överväga följande faktorer:

 1. Räntesats: Kolla på den årliga räntesatsen (APR) för varje kreditkort. Ju lägre ränta desto bättre. Tänk också på om räntan är fast eller variabel. En fast ränta förblir densamma över tiden, medan en variabel ränta kan ändras baserat på marknadsförhållanden.
 2. Räntefria perioder: Vissa kreditkort erbjuder en räntefri period där du inte debiteras ränta om du betalar hela skulden i tid varje månad. Jämför längden på dessa perioder mellan olika kreditkort.
 3. Andra avgifter: Kolla på eventuella årsavgifter, övertrasseringsavgifter eller andra avgifter som kan tillkomma. Dessa kan påverka den totala kostnaden för att använda kreditkortet.
 4. Förmånsprogram: Vissa kreditkort kan erbjuda förmåner som cashback, bonuspoäng eller andra rabatter. Överväg vilka belöningar som är mest fördelaktiga för dig och jämför dem mellan olika kreditkort.
 5. Flexibilitet och villkor: Titta på villkoren för att se om det finns några begränsningar eller villkor för att hålla låg ränta, som att betala i tid varje månad eller ha en viss kreditvärdighet.
 6. Kundservice och förmåner: Ta hänsyn till kreditkortsutgivarens rykte och kundservice. Kolla också om kreditkortet erbjuder några extra förmåner, som reseförsäkring eller försäkring för köp.

Genom att jämföra dessa faktorer kan du få en bättre förståelse för vilket kreditkort med låg ränta som bäst passar dina behov och ekonomiska situation. Det kan vara fördelaktigt att använda jämförelsesidor eller kontakta olika kreditkortsutgivare för att få mer information och ta ett informerat beslut.

Hur kan kreditkort ha låg ränta?

Ett kreditkort kan ha låg ränta av olika skäl. Här är några faktorer som kan påverka varför vissa kreditkort erbjuder låga räntor:

Kreditvärdighet: Kreditkort med låg ränta kan vara riktade mot konsumenter med god kreditvärdighet. Personer med en stark kreditprofil betraktas som mindre riskabla låntagare och kan därför erbjudas förmånligare räntevillkor.

Konkurrens på marknaden: Kreditkortsutgivare är konkurrensutsatta och strävar efter att attrahera kunder. Genom att erbjuda låga räntor kan de locka nya kunder och behålla befintliga.

Introduktionserbjudanden: Vissa kreditkort kan erbjuda en låg eller till och med nollränteperiod som en introduktionserbjudande. Detta kan vara en lockande funktion för konsumenter och kan vara förmånligt om du kan betala tillbaka skulden inom den perioden.

Kan det finnas någon hake med en låg ränta?

När det gäller en eventuell hake eller andra begränsningar med kreditkort med låg ränta är det viktigt att läsa de finstilta detaljerna i kreditkortsvillkoren. Här är några aspekter att vara medveten om:

 1. Kreditvärdighet: För att kvalificera sig för kreditkort med låg ränta kan det krävas en god kreditvärdighet. Om din kreditvärdighet är låg kan du kanske inte få tillgång till de lägsta räntorna.
 2. Räntesatser kan variera: Vissa kreditkort kan erbjuda en låg inledande ränta, men den kan öka efter en viss tidsperiod. Se till att förstå om räntan kan ändras över tid.
 3. Andra avgifter: Ett kreditkort med låg ränta kan ha högre årsavgifter eller andra avgifter för att kompensera för den låga räntan. Det är viktigt att ta hänsyn till alla avgifter som kan påverka den totala kostnaden.
 4. Bonusfunktioner: Kreditkort med låg ränta kanske inte har lika många bonusfunktioner, belöningar eller förmåner jämfört med kreditkort med högre räntor.

Det är viktigt att undersöka och jämföra olika kreditkort noggrant för att förstå deras villkor och avgifter innan du tar ett beslut. På så sätt kan du avgöra om det finns några potentiella haker eller begränsningar som kan påverka dig.

Fast eller individuell ränta

Det finns något som heter fast och något som heter individuell ränta på kreditkort.

Fast ränta innebär att räntan är samma för alla kreditkortsinnehavare. Den styrs alltså inte av några andra faktorer än den ränta som kreditgivaren sätter.

Individuell ränta på kreditkort innebär att räntan bestäms av den kreditvärdigheten som den som ansöker har. Ju bättre kreditvärdighet desto lägre ränta får du.

En individuell ränta är en fördel för dig som har en god kreditvärdighet, då du kan förhandla ner din ränta markant. Om du däremot inte har en särskilt bra kreditvärdighet är det bättre att ansöka om ett kreditkort med en fast ränta då den ofta är lägre än den högsta möjliga individuell räntan.

Är kreditkort med låg ränta alltid bra?

Detta beror helt och hållet på hur du vill använda kortet. Att välja ett kreditkort innebär att du måste se till att veta vad du vill använda kortet för.

Om du delbetalar mycket kan det vara fördelaktigt att använda ett kort med en lägre effektiv ränta (dvs sammansatt ränta). Däremot, om du siktar på att betala dina köp direkt behöver du nödvändigtvis inte skaffa ett kreditkort med lägst ränta möjligt, utan det kan vara bättre att titta på andra fördelar.

Ett kreditkort utan årsavgift kan istället vara en bra idé.

Vilka andra avgifter finns med kreditkort?

Årsavgift – den avgift du betalar per år för att ha ditt kreditkort

Uttagsavgift – den avgift du betalar när du tar ut kontanter med ditt kreditkort

Valutapåslag – den avgift du betalar när du köper något i en annan valuta

Aviavgift – den avgift du betalar när du får hem din faktura i pappersform (gäller ej för e-faktura)

Påminnelseavgift – den avgift du betalar när du får en påminnelse om att din betalning är försenad

Förseningsavgift – avgiften som tas ut extra när du betalar din faktura för sent

Övertrass. avgift – den avgiften som betalas i samband med övertrassering av konto, dvs när ett uttag görs som är större än summan pengar som finns på kontot

Räntefri delbetalning – en bättre idé

Att betala en låg ränta är givetvis att föredra över en högre ränta. Men däremot är det att föredra att göra en räntefri delbetalning.

Många kort erbjuder räntefria delbetalning på vissa köp, vilket är något för dig som kreditkortsinnehavare att prioritera. För att den ska vara giltig kan din räntefria delbetalning behöva anmälas inom 14 eller 30 dagar. Detta är oftast förmånligt och kräver en lägre kostnad, förutsatt att det är ett köp på en större summa som delbetalas under ett antal månader.

Exempel: Ett köp på 20 000 kr kan delbetalas under 12 månaders tid till en kostnad på 57 kr/månad. Över 12 månader blir detta alltså en kostnad på 684 kr. En delbetalning med ränta hade istället blivit 1 500 kr. Detta är med re:member flex kreditkort.

Hur ser det ut med övriga förmåner?

De kreditkort med lägst ränta brukar vanligtvis inte erbjuda flest eller bäst övriga förmåner.

Antal räntefria dagar kan vara färre, de erbjuder kanske inte cashback eller bonus på alla köp samt att det är lägre sannolikhet för en riktigt bra och komplett reseförsäkring.

Det är fördelaktigt för dig att undersöka alla typer av villkor och förmåner som kortet kan innehålla. Allt från årsavgift första året och standardiserad årsavgift till om det finns cashback-system och bonusprogram som ger bonus på alla köp. Andra kort erbjuder förmåner som drivmedelsrabatt vilket gör det billigare när du tankar.

Vilka är de billigaste kreditkorten? Investeramera rekommenderar

Det beror helt och hållet på vad du ska använda kortet till.

Ska kortet användas för att delbetala dina köp? Då är de billigaste kreditkorten de med låg ränta.
Vi rekommenderar ett kort som Coop Mastercard

Ska kortet användas för att samla dina köp på en faktura, betala av direkt och tjäna förmåner? Då är det billigast att ha en högre ränta men med bättre förmåner som cashback och bonus på alla köp.
Exempelvis ett kort som Bank Norwegian

Ska kortet användas för att resa med? Då är det billigast att ha ett kreditkort med inget eller lågt valutapåslag ihop med en riktigt bra reseförsäkring, eller kanske tillgång till riktigt bra flygplanslounger?
Vi rekommenderar då Resurs World

Sammanfattning – kreditkort med låg ränta

Det viktigaste när du väljer kreditkort är att veta varför du ska ha det och vad du ska använda det till.

Ett kreditkort med låg ränta gör att du kan spara mycket pengar om du vill delbetala. Men det är viktigt att inte fastna i ett delbetalande – oavsett hur låg räntan på ditt kort är.

Ett kreditkort med låg ränta är absolut bra, men det är viktigt att komma ihåg att kreditkort alltid har en baksida. Att ha en lägre ränta kan kompenseras med att sakna vissa typer av förmåner som cashback och bonussystem.

Ett kreditkort med låg ränta kan också vara väldigt flexibelt för den som både vill delbetala och vill samla sina köp på faktura och betala av direkt. Dessutom kan en låg ränta hjälpa till att konsolidera skulder på ett bra sätt. Att samla andra skulder på ett kreditkort med låg ränta kan vara en bra idé.

Är det värt att skaffa ett kreditkort?
Har betalkort högre ränta än kreditkort?
Vad händer om jag inte använder mitt kreditkort?