Senast uppdaterad 29 december 2023
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Resurs Gold

4/5

Resurs Gold erbjuder ett förmånligt bonusprogram och flera flexibla betalningslösningar. Dessutom kan du betala räkningar med kortet och även få 6 månaders räntefri delbetalning.

Mer information
 • + 0.5 poäng per spenderad krona
 • + Betala räkningar med kortet
 • + 6 månaders räntefri delbetalning
 • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
 • + Fina försäkringar
 • + Fri avgift under första året
 • + Bra antal räntefria dagar

Shell Mastercard

4/5

Shell Mastercard ger en bonus på 0,5% på alla inköp samt en 15 öre rabatt på drivmedel hos bemannade Shell-stationer. Dessutom har kortet ingen årsavgift!

Mer information
 • + 15 öre rabatt/liter på bemannade Shell-mackar
 • + Flera försäkringar för bilresenären
 • + 0,5% i bonus på inköp

Använder du ett kreditkort med bonus kommer du få pengar eller bonuspoäng tillbaka för varenda köp du gör. Det är ett enkelt sätt för dig som vill få förmåner och återbäring på din konsumtion.

Betala med kreditkort

Vad är bonuskort?

Ett bonuskort är ett kreditkort som erbjuder dig fördelar som bonuspoäng, cashback eller rabatter. Bonuspoängen du tjänar beror på hur mycket du använder ditt kort, och varje kreditkortsföretag har sina egna regler för hur mycket poäng som krävs för att få en viss belöning. När du använder ditt bonuskort för att göra köp samlar du poäng som kan användas för att köpa varor, få rabatter eller få pengar tillbaka.

Många kreditkortsbolag samarbetar med olika företag och butikskedjor, vilket ger dig möjlighet att tjäna poäng och få förmåner när du handlar i utvalda butiker.

Kreditkort med bonus

Exempel på bonuskort

Norwegian – Gratis kort med bonussystem

Bonus på alla köp, gratis årsavgift

Resurs World – 0,5% i bonus

Fantastisk för utlandsresan – bonusprogram, reseförsäkring och Lounge Access

Marginalen Gold – med Cashback och låg ränta

Kort med låg effektiv ränta, bra försäkringar och cashback

Till exempel kan du få bonuspoäng när du handlar på en viss mataffär eller bensinstation som samarbetar med kreditkortsföretaget. Vissa kreditkort erbjuder också extra förmåner som bland annat kompletterande reseförsäkring, avbeställningsskydd och tillgång till flygplatslounger. Andra kreditkort ger dig bonuspoäng varenda gång du handlar med kortet. Det finns alltså många olika sätt att samla bonuspoäng på, helt enkelt.

Det finns även kreditkort som ger dig cashback. Detta innebär pengar tillbaka för på köp istället för poäng. Dessa pengar kan antingen sättas in på ditt kreditkortskonto eller räknas av från din månadsfaktura. Cashback-kort ger dig vanligtvis en viss procent av dina köp tillbaka, vilket kan vara ett enkelt sätt att spara pengar på dina dagliga utgifter.

En viktig sak att komma ihåg när du väljer ett bonuskort är att se till att du inte spenderar mer pengar än du har råd med för att tjäna poäng eller cashback. Om du hamnar i skuldfälla och inte kan betala tillbaka det du har lånat på kortet kommer de fördelar du tjänat på att använda kortet att bli försvinnande små i förhållande till ränta och avgifter.

Vad är kreditkort med cashback?

Kreditkort som ger cashback är lika eftertraktade som bonuskort. Skillnaden är att med cashback-kortet får du pengar tillbaka istället för bonuspoäng.

Återbäringen kan betalas ut genom att avdragas från din nästa kreditkortsfaktura eller krediteras ditt konto. Ibland kan du få din cashback i form av en check som du kan använda i butiken.

Bonusen för cashback-kort brukar ligga mellan 0,3 – 1 % av det totala köpbeloppet, oavsett var du handlar. Det är dock viktigt att notera att bonusen vanligtvis inte betalas ut om du handlar från en konkurrent till kortutgivaren, vilket är vanligt bland bensinkort. Andra varor som spel och tobak får du heller inte återbäring för genom ditt kreditkort.

Fördelar

 • + Bonus på köpen
 • + Cashback på köpen
 • + Försäkringar
 • + Betalningsfri tid

Nackdelar

 • Höga räntor
 • Skuldsättning
 • Oväntade kostnader

Fördelar med bonuskort

Fördelarna med bonuskort är många för dig som konsumerar. Nedan följer en lista med de allra främsta…

Bonus på dina köp
Ja, den här säger ju sig självt… men den bör ändå tas med! Syftet med ett bonuskort är att tjäna bonusar på de köp du gör, som du sedan kan använda för framtida köp. Vissa kreditkort med bonus ger till och med bonuspoäng per spenderad krona, och inte bara för vissa köp.

Cashback på dina köp
När du gör dina köp får du en cashback i form av pengar tillbaka, oftast procentuellt räknat i förhållande till den summan du spenderat. Detta kan ge god återbäring för den som konsumerar mycket, precis som den ger god ränta för den som ofta lägger ut pengar för restaurangbesök.

Ta del av försäkringar
Det finns kreditkort som ger försäkringar du annars haft svårare att få tag på. En del kortutgivare erbjuder flera försäkringar samtidigt medan andra är snålare med utbudet. Några exempel på försäkringar är leveransförsäkring, reseförsäkring och allriskförsäkring. Vilken av dessa försäkringar som är bäst får du välja när du ska välja bäst kreditkort.

Betalningsfria månader
Kortutgivaren kan ge dig en betalningsfri månad, vilket innebär att du kan skjuta upp din betalning. Däremot kan det förekomma en ränta, vilket gör att den betalningsfria månaden bör tas med en nypa salt.

Vill du läsa om fler fördelar med kreditkort? Läs vår text om de bästa kreditkorten här!

Att tänka på vid val av bäst kreditkort med bonus

För att välja det bästa kreditkortet finns det ett antal punkter du behöver överväga och ta ställning till.

Var kan jag tjäna mina bonuspoäng?
Genom vissa bonuskort tjänar du bonuspoäng per spenderad krona, dvs på alla de köp som görs. Alla funkar däremot inte på detta viset. Vissa kort ger dig bara bonuspoäng genom köp i särskilda butiker. Det bästa kreditkortet med bonus för dig är det du kan tjäna så mycket bonuspoäng som möjligt på.

Var får man bonuspoäng?

Var kan jag använda mina bonuspoäng?
Precis som att du behöver veta hur du kan tjäna dina bonuspoäng behöver du också veta hur du kan använda dina bonuspoäng. Många kreditkort med bonus tillåter dig spendera dina bonuspoäng på resor, oftast ges dessa ut av rese- och flygbolag.

Du hittar mer om kreditkort för utlandsresor i vår text på ämnet här!

Se till att det kreditkort du väljer har ett förmånligt lojalitetsprogram som låter dig använda din bonus på det du vill!

Vad kostar bonuskortet?
En väldigt viktig fråga när du ska bestämma dig, då kreditkort kan komma att kosta mer än vad man trodde från början. Det finns både bonuskort utan avgift, med månadsavgift och med årsavgift. Dessutom är det viktigt att titta på vilken effektiv ränta du ska betala för kortet. Vilket är bäst kreditkort sett till kostnad?

Vad kostar ett bonuskort?

Finns det andra avgifter för kortet?
Ibland finns det andra avgifter än bara för själva kortet, som exempelvis avgifter för valutapåslag eller uttagsavgift. Jämför kortets samtliga avgifter och kostnader för en enhetlig bild av vad kortet kommer kosta.

Föredrar du bonus eller cashback?
Vilket av de två alternativen passar dig bäst? Skulle det passa bäst med ett kreditkort med bonus eller ett kreditkort med cashback? Och vilket kort ger bäst bonus eller cashback?

Har kortet andra förmåner?
Bortsett från bonus och cashback finns det givetvis andra förmåner med kreditkort, finns det några särskilda du skulle vilja ta del av? Och isåfall, vilket är bästa kreditkortet utifrån detta?

Fundera utifrån dessa och välj bäst kreditkort!

Detta är viktigt när du jämför kreditkort

 

Vad ska jag jämföra?

Det absolut viktigaste när du jämför kreditkort med bonus är att ta reda på vilken ränta och vilka avgifter varje kort har. Det är dessa två som senare kommer kosta dig pengar, och om du inte har koll på vilken räntesats du har eller vilka avgifter du accepterat kan du lätt fastna i en lång och svår cykel av avbetalningar.

Exempel på ränta och avgifter är effektiv ränta, dvs kostnaden du har för din kredit uttryckt som en årlig räntesats. Ett exempel för en avgift är en valutapåslagsavgift, som tar ut en extra avgift om du köper något i en annan valuta.

En parameter att ha koll på vid val av kreditkort med bonus är om du tillåts ha en räntefri kredit. Detta innebär att att du har ett bestämt antal räntefria dagar, vilket säkerställer att du inte betalar någon ränta för dessa dagar. Ett visst antal dagars räntefri kredit kan vara det som väger över för ett visst kreditkort med bonus.

Ska du ut och resa?

Detta är faktiskt en viktig fråga att ställa sig när du väljer kreditkort. Utbudet av förmånliga kort för dig som gillar resor och upplevelser är väldigt brett och kan ge dig som resenär goda förmåner av att unna dig lite extra på din resa.

 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Norwegian-kortet är ett av de mest populära kreditkorten för resor just nu.
Cashpoints på alla köp + reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat!
Dessutom slipper du avgifter för kontantuttag och samtidigt som du har upp till 45 dagars räntefri kredit!

Norwegians kreditkort är bara ett exempel på kreditkort som ger goda erbjudanden för dig som ofta är ute och reser. I längden blir det förmånligt, då du kan tjäna bonus på dina köp samtidigt som du får tillgång till bra reseförsäkringar samt lyxiga tillval som lounge access.

Bank Norwegian kort

Läs mer om kreditkort som är utmärkta för resan här!

Så kan du ha ett sunt förhållningssätt till att handla med kreditkort

Givetvis finns det risker med att handla med kreditkort. Det är en lättillgänglig kredit, vilket gör att det är lätt att missbruka den. Man behöver definitivt ha koll på hur mycket man har råd att handla för på sin kredit, och det är viktigt att man håller sig till de gränserna.

Använd kreditkort sunt

Ett kreditkort som används väldigt frekvent kan resultera i höga kostnader. Räntan börjar ticka igång först när du skjuter upp betalningar eller när du börjar delbetala, vilket innebär att du i slutändan betalar en väsentligt högre summa än om du betalat allt direkt.

Kreditkortet kräver att du har minst samma inkomst kommande månad som du haft den senaste månaden, vilket kan ställa till det för vissa. Precis som vi tidigare nämnt är det superviktigt att du känner till hur hög kredit du har råd att ha och att du sköter detta väl.

När du använder kreditkort med bonus är det sunt att verkligen sätta dig in i din ekonomi för att säkerställa att de köp du gör faktiskt är rättfärdigade. Samtidigt är det viktigt att du faktiskt konsumerar, vilket är själva syftet med kreditkortet. Annars blir det svårt att kunna tjäna din bonus.

Ett sunt sätt att använda ett kreditkort på är att använda det till oväntade utgifter och bra erbjudanden i slutet av månaden innan lön. På så sätt kan du täcka upp och utnyttja möjligheter när du annars kanske har skralt på kontot.

Ett annat sätt att använda ett kreditkort med bonus på är att göra dina stora köp med detta, för att tjäna så mycket bonus som möjligt. Detta funkar bäst när du får poäng per spenderad krona. Dessutom kan det helt plötsligt löna sig att lägga ut för vänner och familj när du har ett kreditkort med bonus, då du tjänar antingen bonus eller cashback på detta.

Välj kreditkort efter behov

För vem passar kreditkort med bonus?

Om du ska skaffa ett kreditkort med bonus måste du kunna gynnas av detta. Det är många kostnader kopplat till kreditkort och det är viktigt att du ska kunna använda den bonus du samlar på dig utan att behöva ändra din livsstil.

Du bör definitivt ha koll på hur du tjänar din bonus och hur du kan använda din bonuspoäng.

Fortfarande svårt att välja rätt kreditkort?

Bankkort

Det är förståeligt, kreditkort är ett steg att ta om man inte haft det innan och utbudet är enormt. Var tydlig med vad du ska ha kortet till och välj ett kort som passar din livsstil, då ökar chanserna för att kortvalet blir lyckat.

Ett alternativ för dig som kan är att satsa på flera kreditkort. Exempelvis ett kreditkort med bonus, ett kreditkort för resor och ett kreditkort som ger cashback på alla köp. Viktigt dock att ha koll på avgifterna. Ett kort kan vara dyrt, tre kort kan bli mer än trippelt så dyrt.

Kika på villkoren, avgifterna och räntan. Att skaffa ett kreditkort kan vara en härlig känsla men den raderas snart ut om det visar sig att du inte har råd.

Våra favoriter bland kreditkort med bonus:

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 0 kr 0 % 24,35 % Till ansökan Läs recension
2 245 kr 2,97 % (min 35 kr) 20,95 – 27,43 % Till ansökan: Läs recension
3 295 kr 1,50 % (min 35 kr) 20,28 % Till ansökan Läs recension
4 195 kr 3 % (min 35 kr) 17,73 % Till ansökan Läs recension
5 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 27,84 % Till ansökan: Läs recension
6 2 400 kr 0 % Till ansökan: Läs recension
7 1 068 kr 2,97 % (min 35 kr) 26,12 % Till ansökan: Läs recension

Så skaffar du ett kreditkort med bonus – 4 enkla steg

Så skaffar du kreditkort!

1. Ta reda på vilket kreditkort som passar dina vanor

Det är viktigt att du vet syftet med ditt kreditkort. Är det till för att du ska tjäna bonuspoäng? Vill du resa billigare? Vill du tanka bilen billigare? Är det förmånerna ocg försäkringarna du vill åt? Frågorna är många, se till så du har rätt svar för di konsumtion.

2. Jämför för att hitta det bästa kreditkortet för dig

När du vet vad du ska använda kreditkortet till gäller det för dig att jämföra de olika korten. Ränta per år, avgifter, räntefria dagar och hur hög kredit du kan få är alla väldigt viktiga aspekter. Dessutom, glöm inte att jämföra förmånerna.

3. Välj ditt kort och ansök!
När du valt ditt kort kan du genomföra din ansökan! Efter din ansökan är klar görs en kreditupplysning på dig, för att avgöra hur stor kredit du beviljas.

4. Vänta på ditt besked!
När ansökan är inskickad behöver du bara vänta på att kreditupplysningen ska bli klar. Vanligtvis brukar det gå väldigt snabbt, men kan ta längre tid om du gör din ansökan via brev. Det allra vanligaste är givetvis att du gör den digitalt.

Om du däremot skulle nekas kreditkort..?

Anledningar till att nekas kreditkort

Om du skulle nekas kreditkort kan det bero på minst en av följande anledningar:

 • Du har varit sen med tidigare betalningar till samma kreditgivare
 • Du har en eller flera betalningsanmärkningar
 • Du har redan ett eller flera kreditkort
 • Du har skulder hos Kronofogden
 • Du har inte tillräckligt hög årsinkomst
 • Du är för ung eller för gammal

Sammanfattning

SammanfattningsvisKreditkort med bonus erbjuder fördelar som cashback, reserabatter och poäng som kan lösas in för belöningar som flygbiljetter, hotellvistelser och produkter. För att tjäna bonuspoäng behöver du använda kreditkortet för dina köp.

Det finns olika typer av bonusprogram, inklusive poängbaserade program, cashback-program och co-branded program som samarbetar med specifika företag. Vissa kreditkort har också förmåner som loungeåtkomst, fina försäkringar och stora rabatter.

Det är viktigt att du noggrant granska villkoren för att se till att kreditkortet passar dina behov och för att undvika avgifter och höga räntor.