Senast uppdaterad 20 september 2023

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + 0,5-1% cashback på köp
 • + 2% cashback via Refunder.se
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Resurs Classic

3/5

Resurs Classic är kortet för dig som vill betala räkningar på kredit och dessutom få 6 månaders räntefri delbetalning – helt utan årsavgift!

Mer information
 • + Gratis årsavgift
 • + Betala räkningar med kortet
 • + Räntefri delbetalning i 6 månader

Resurs Gold

4/5

Resurs Gold erbjuder ett förmånligt bonusprogram och flera flexibla betalningslösningar. Dessutom kan du betala räkningar med kortet och även få 6 månaders räntefri delbetalning.

Mer information
 • + 0.5 poäng per spenderad krona
 • + Betala räkningar med kortet
 • + 6 månaders räntefri delbetalning

Resurs World

4/5

Resurs World är fantastiskt för din utlandsresa – med bonusprogram, reseförsäkring, Consierge service och lounge access på flygplatser över hela världen!

Mer information
 • + 0,5% i bonus
 • + Tillgång till Concierge Service och Lounge Access
 • + Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • + Upp till 200 000 kr i kredit
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Apple Pay är en av de vanligaste betalningsfunktionerna idag. Nästan alla använder tjänsterna vilket spetsar argumentet för varför kreditkortsföretagen erbjuder virtuella kort som ger stöd för Apple Pay.

Vad är Apple Pay?

Apple Pay är en digital betalningstjänst utvecklad av Apple Inc som erbjuder ett nytt sätt att betala. Den lanserades första gången i oktober 2014 och är en mobil betalningslösning som låter användare göra köp med sina Apple-enheter som iPhone, Apple Watch, iPad och Mac.

För att använda Apple Pay behöver du först koppla dina kredit- eller betalkort till Apple Pay-appen på din enhet. När dina kort är kopplade kan du sedan använda Apple Pay för att genomföra betalningar i fysiska butiker som har kontaktlösa betalningsterminaler (supportad av NFC-teknik). För att bekräfta betalningen använder du Touch ID, Face ID (beroende på vilken enhet du använder) eller din enhets lösenkod.

Apple Pay kan också användas för att göra betalningar online i appar och på webbplatser som stöder tjänsten. Istället för att behöva ange dina kortuppgifter varje gång du handlar online kan du använda Apple Pay för en snabbare och säkrare betalningsprocess.

Apple Pay använder en teknik som kallas ”tokenisering” för att skydda dina kortuppgifter. Istället för att dina kortuppgifter delas med handlaren genererar Apple Pay en unik engångstoken för varje transaktion, vilket minskar risken för att dina kortuppgifter blir stulna eller missbrukade.

Det är värt att notera att tillgängligheten av Apple Pay kan variera beroende på vilket land du befinner dig i och vilka banker eller kreditkortsföretag som stöder tjänsten.

Hur lägger jag till mitt kort i Apple Pay?

Kom igång med Apple Pay genom att följa dessa steg:

 1. Öppna Wallet-appen: På din iPhone, iPad eller iPod Touch, öppna Wallet-appen. Detta är den app där dina betalkort, lojalitetskort och andra kort kan lagras.
 2. Tryck på ”+”-tecknet: I Wallet-appen, tryck på ”+”-tecknet i det övre högra hörnet. Detta kommer att inleda processen för att lägga till ett nytt kort.
 3. Välj att lägga till kreditkort: Du kommer att få alternativ att lägga till olika typer av kort. Välj ”Kredit- eller betalkort”.
 4. Använd kameran eller mata in kortuppgifterna: Du har två alternativ: Du kan antingen använda din iPhones kamera för att scanna kortet och låta appen fylla i informationen automatiskt, eller så kan du mata in kortuppgifterna manuellt.
 5. Verifiering: Efter att ha lagt till kortuppgifterna kommer Apple att verifiera kortet. Detta kan göras via en app från din bank eller genom att svara på ett telefonsamtal eller ett SMS.
 6. Slutför verifieringen: Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra verifieringsprocessen.
 7. Lägg till mer information om kortet (valfritt): Du kanske ombeds ange ytterligare information, som kortets namn, giltighetstid och säkerhetskod.
 8. Acceptera villkoren: Läs igenom och acceptera eventuella användarvillkor och sekretesspolicy som kan presenteras.
 9. Säkerhetsverifiering (valfritt): Beroende på din banks eller kortutfärdare kan du också ombedas ställa in en säkerhetskod eller PIN-kod för att använda kortet med Apple Pay.

När du har följt dessa steg bör ditt kreditkort vara framgångsrikt lagt till i Apple Pay.

Var kan man använda Apple Pay för betalning?

Du kan använda Apple Pay för betalning överallt där det finns kontaktlösa betalningar – alltså betala med blipp.

Vitsen med Apple Pay är alltså inte bara att du har kortet i telefonen utan även att du enbart behöver sätta telefonen (med kortet på displayen) mot kortterminalen för att blippa betalningen. Ingen kod behövs. Betydligt mer smidigt än när man sätter in kortet i kortterminalen.

Kontaktlösa betalningar ä oerhört vanligt i Sverige idag och finns i princip överallt i landet – oavsett vilken butik du är inne i. Detta gör det enkelt att komma igång med apple pay – du slipper alltså bära med din plånbok!

Apple Pay i Apple Watch

Givetvis kan du även registrera dina kort i din Apple Watch. Detta gör att du enbart behöver blippa med din klocka – du behöver alltså inte ens ta fram telefonen för att betala i kontaktlösa terminaler.

Hur använder jag Apple Pay i min Apple Watch?

 1. Genom att dubbelklicka på sidoknappen på din Apple Watch får du fram de olika korten i din plånbok.

 2. Välj det kort du vill använda genom att svepa åt vänster eller höger på skärmen.

 3. Håll din Apple Watch nära betalningsterminalen tills du känner en vibration och ser en bekräftelse på skärmen.

 4. Betalningen är genomförd!

Fler kort i Apple Pay

Givetvis kan du ha flera ort i din Apple Pay som du sedan skiftar mellan. Genom att dubbelklicka på din iPhones låsknapp får du fram de olika korten i din plånbok. Därefter väljer du det kort du vill betala med.

Betala med Apple Pay online

Apple Pay kan du även betala med online. På de allra flesta onlinebutiker kan du betala med Apple Pay. Främst kan du använda Apple Pay för att göra betalningar i Safari – men det går även i vissa appar.

Betala med Apple Pay i app

När du ska betala med Apple Pay i en app letar du efter denna ikonen:

Symbolen visar att appen är kompatibel med Apple Pay som betalningsmetod. När du sedan ska betala kommer din iPhone/iPad be dig bekräfta ditt köp med Touch-ID eller Face-ID. Därefter görs köpet direkt.

Om du istället väljer ”Betala med annan betalmetod” får du isåfall välja mellan andra alternativ som kreditkort, faktura eller swish i vissa fall.

Hur säkert är Apple Pay?

Apple Pay är givetvis av yttersta säkerhet.

 • Säkerheten är integrerad i Apple Pay genom funktioner i enhetsmjukvara och hårdvara, samt biometrisk autentisering som Face ID eller Touch ID.
 • Apple Pay använder ”tokenisering” för att skydda dina kortuppgifter genom att generera unika engångstoken istället för att dela dina kortnummer.
 • Dina kortuppgifter lagras inte på enheten eller hos Apple. Endast delar av kortnumret och en enhetsspecifik kod sparas.
 • iCloud krypterar och skyddar Plånbok-data som pass och transaktionsinformation under överföring och lagring på servrarna.
 • Vid användning i butiker, skickar Apple Pay endast krypterad information för att fullfölja transaktionen och skydda ditt kortnummer.
 • Bonuskort läggs till säkert i Wallet och är krypterade med din lösenkod. Informationen skickas endast om du tillåter det.
 • Om du förlorar din enhet kan du spärra Apple Pay eller ta bort korten för att förhindra obehörig användning.

På samma sätt som Apple Pay så använder också Google Pay tokenisering för att skydda dina kortuppgifter. Dina kortuppgifter delas alltså inte vid köp utan en engångstoken skapas för att genomföra transaktionen.

Vilka banker stödjer Apple Pay i sverige?

Nästan alla banker i Sverige stödjer Apple Pay som betalningsmetod. Några av dem är:

– Swedbank

– Handelsbanken

– SEB

– Danske Bank

– Skandiabanken

– Länsförsäkringar

– Nordea

– Samtliga sparbanker

Du hittar samtliga banker som stödjer Apple Pay här…

Vilka stödjer inte Apple Pay i Sverige?

En aktör som inte ger stöd för Apple Pay är ICA Banken. De har ”ingen möjlighet att erbjuda Apple Pay eller Google Pay i nuläget”.

Däremot kan kunder betala med både Apple Pay och Google Pay i deras butiker eftersom samtliga butiker har NFC-läsare.

Om du skulle vilja ta bort kort från Apple Pay…

Om du inte är nöjd med Apple Pay och vill ta bort kort gör du på följande vis…

 • Öppna appen wallet/plånbok
 • Tryck på kortet du vill ta bort
 • I övre högre hörnet finns ikonen med tre prickar – klicka där
 • Tryck på ”Kortdetaljer”
 • Längst ner kan du trycka på ”Ta bort kort”

När du tagit bort kortet är det inte kopplat till Apple Pay och måste således läggas till igen för att användas med telefonen.

Fördelar med Apple Pay

Fördelarna med Apple Pay (och Google Pay) överväger nackdelarna tycker vi. Nedan kikar vi på varför vi tycker som vi gör…

Plånboken kan lämnas hemma

Med Apple Pay installerat i telefonen behöver du inte ens ha med din plånbok när du är ute och handlar.

Det gör det väldigt mycket smidigare när du är ute och handlar. Kanske har du din telefon redan i handen när du ska betala – då slipper du ens ta fram din plånbok när du ska betala.

Få notiser för dina köp

Du får notifikationer i telefonen när du betalar med Apple Pay. Detta gör det enkelt för dig att hålla koll på vad du handlar, och du kan hela tiden se din utdragshistorik när genom att dubbelklicka på sidoknappen och trycka på det kort du betalar med.

Ha dina kort på samma ställe

Med Apple Pay kan du ha alla dina kort på samma ställe – i din iPhone/iPad/Macbook eller Apple Watch.

Detta gör det väldigt mycket enklare för dig att hantera dina kort. Dessutom är det väldigt enkelt att lägga till kort om du skulle skaffa fler.

Apple Card – Apples egna kreditkort

Apple har utvecklat ytterligare en betalmetod – ett eget kreditkort som heter Apple Card.

Kortet är gratis och har dessutom ingen kreditränta så länge krediten inte används.

Apple Card används främst genom Apple Pay men finns också som fysiskt kort. Det innehåller några olika förmåner, bland annat med cashback på 2% om du betalar med Apple Pay och på 1% om du använder det fysiska kortet.

En stor nackdel är däremot att Apple Card inte finns tillgängligt i Sverige. Det finns enbart tillgängligt i USA än så länge.

Sammanfattning…

Apple Pay är en av de vanligaste betalningsmetoderna idag.

Det finns tillgängligt genom nästan alla banker i Sverige. Det funkar väldigt bra i appar såväl som online genom Safari-appen. När du letar efter appar med Apple Pay som betalningsmetod ska du leta efter Apple Pay-ikonen som finns beskriven tidigare i texten.

Hur mycket kan man betala med Apple Pay?
Är det säkert att använda Apple Pay?
Varför ska man ha Apple Pay?