Senast uppdaterad 20 september 2023

Revolut Premium

4/5

Kortet som ger dig lägre avgifter och finare försäkringar!

Mer information
 • + Gratis valutapåslag och uttagsavgift
 • + Investera i aktier, valutor och råvaror
 • + Överblick över din privatekonomi

N26 Smart

3/5

N26 Smart möjliggör snabba betalningar och överföringar världen över! Största fördelen gentemot N26 Standard är att du kan skapa flera konton till ditt Smart-kort.

Mer information
 • + Snabba överföringar med SEPA
 • + Upp till 10 konton
 • + Skicka pengar i över 35 valutor

Rocker Plus

4/5

Med Rocker får du ett flertal tjänster som förenklar och underlättar din privatekonomi – exempelvis för budget och utgiftskategorisering.

Mer information
 • + Helhetslösning för din privatekonomi
 • + Upp till 5% cashback
 • + 1,5% sparränta
 • + Möjlighet till kontokredit

Lunar Standard

4/5

Med Lunar får du flera verktyg för att hantera din privatekonomi på bästa möjliga sätt!

Mer information
 • + Få koll på din privatekonomi
 • + Investera i aktier, fonder och krypto
 • + Hög sparränta

Curve Metal

4/5

Med Curve Metal kan du utnyttja förmånerna hos dina övriga kreditkort! Dessutom med gratis valutapåslag och rabatt på lounge access!

Mer information
 • + 1% cashback i utvalda butiker
 • + Gratis valutapåslag och uttag
 • + Rabatt på lounge access

En ekonomi med små marginaler

Studenter har ofta en ekonomi med väldigt små marginaler.

Många går på CSN, vilket är en kombination av bidrag och lån, som i månaden uppgår till ca 12 000 kr.

Det är populärt bland studenter att jobba vid sidan av för att dels skaffa sig erfarenhet och dels kunna dryga ut kassan. För visso är omkostnaderna relativt låga, och det finns gott om studentrabatter att använda sig av. Dessutom finns konceptet ”studentpubar” av en anledning. Men det är svårt som student att kunna göra vad man vill och fortfarande få det att gå runt.

 

Varför kan kreditkort vara ett bra alternativ för studenter

Kreditkort kan vara fördelaktiga för studenter av flera skäl:

 1. Enkelt och bekvämt: Kreditkort är ett smidigt och bekvämt sätt att betala för varor och tjänster både online och i fysiska butiker.
 2. Bygga kreditvärdighet: Att ha ett kreditkort och använda det ansvarsfullt kan hjälpa studenter att bygga en positiv kreditvärdighet. En god kreditvärdighet är viktig senare i livet när de exempelvis ansöker om lån, hyr en lägenhet eller söker jobb.
 3. Nödsituationer: Kreditkort kan vara en värdefull resurs i oväntade nödsituationer, som exempelvis om de behöver göra snabba reparationer på sin dator, bil eller har andra oväntade utgifter.
 4. Belöningar och förmåner: Vissa kreditkort erbjuder belöningar, cashback och andra förmåner när de används för köp. Detta kan innebära att studenter får tillbaka en del av pengarna de spenderar, vilket kan vara fördelaktigt för en tight studentbudget.
 5. Onlineinköp: När man handlar online kan det vara säkrare att använda ett kreditkort än ett bankkort, eftersom kreditkort erbjuder ett extra skyddslager genom att inte direkt kopplas till användarens bankkonto.

Det är dock viktigt att notera att användning av kreditkort också medför ansvar. Om kreditkort används oansvarigt och inte betalas av i tid, kan det leda till höga räntor, skulder och problem med kreditvärdigheten. Därför är det viktigt att studenter som överväger att skaffa ett kreditkort använder det på ett ansvarsfullt sätt, betalar av sin skuld i tid och håller sig inom en rimlig budget.

Kan studenter få kreditkort ?

Absolut! Men det gäller att man ansöker om ett kreditkort med låga krav.

Studenter har inget heltidsjobb och därmed inte någon säker inkomst. Deras (oftast) största inkomst är CSN vilken beror på studieresultat. Om en student inte har ett visst antal HP vid en viss tidpunkt blir den inte beviljad CSN, och då kapas inkomsten.

I denna situation är det svårt att få ett kreditkort med bra förmåner och bonusar. Studenten behöver alltså ansöka om ett kreditkort med lägre krav på inkomst.

Det finns en anledning till varför det är svårare för studenter att beviljas kreditkort och det är för att studenten inte ska dra på sig höga skulder. Skulle du som student börja delbetala din kreditkortsfaktura kan det leda till stora skulder som du sedan kommer behöva betala höga räntor på. Att börja livet efter examen med stora kreditskulder med hög ränta är verkligen inte bra.

Finns det särskilda krav för studenter?

Generellt sett behöver studenter ansöka om kreditkort med låga krav för att ha en chans till beviljande. Andra vanliga krav är:

 • Att du är minst 18 år gammal
 • Inkomst på ca 100 000 kr/år före skatt
 • Inga betalningsanmärkningar

Då är det också viktigt att komma ihåg att CSN inte alltid godkänns som inkomst. Man behöver alltså allt som oftast ha ett jobb vid sidan av studierna med en stabil inkomst för att vara kreditvänlig. Dessutom är ju ett jobb vid sidan av studierna att föredra av andra skäl också, inte minst för erfarenhet och för CV:t.

Inkomst är ett krav för kreditkort

Detta påstående är både och. De allra flesta kreditkorten kräver en fast inkomst för att du ska bli beviljad – men inte alla. De som har lägre krav har oftast sämre förmåner och högre räntor. Om du inte har fast heltidsinkomst – som studenter inte har – är det viktigt att du är noggrann och funderar på om det är värt det.

Har du ett deltidsjobb vid sidan av studierna är det fantastiskt bra av flera skäl, och det kan absolut stärka din kreditvärdighet i frågan om kreditbeviljande.

Vad är ett bra kreditkort för studenter?

Studenter kan enbart beviljas ett kort med låga krav, eftersom de inte har en säker och stabil inkomst.

Lägre ansökningskrav kan vara:

 • Låga inkomstkrav
 • Inte krav på fast anställning

De allra flesta kreditkort har däremot 18 som åldersgräns, vilket brukar uppfyllas av alla studenter.

Det största kännetecknet för ett studentvänligt kreditkort är en lägre kredit. Detta beror givetvis på att studenter inte har en inkomst från fast anställning. Utbudet av kreditkort för studenter är begränsat, och man har inte lika lätt att bli beviljad kredit. Däremot finns det kreditkort som går med på att ge ut till studenter och låter dem nyttja förmåner som rabatter, bonusar och försäkringar.

Fördelar med kreditkort student

 • Kan användas som ekonomisk buffert vid oväntade utgifter
 • Möjlighet att spara genom rabatter och bonusar
 • Nyttja försäkringar vid resor och handel
 • Nyttja räntefria dagar för en smidig delbetalning
 • Få tillgång till lyxigare förmåner som lounge access

Nackdelar med kreditkort student

 • Högre avgifter (om man väljer kort med årsavgift)
 • Ränteavgifter vid sen delebetalning
 • Risk att skuldsätta sig

Vad finns det för alternativ?

Extrakort – utnyttja kredit med annat kort

Ett alternativ till kreditkort för studenter är extrakort. Detta kort är kopplat till ett kreditkort, ofta tillhörande en familjemedlem. Krediten kan alltså nyttjas genom extrakortet men betalningsansvaret ligger allt som oftast på den står skriven på ursprungliga kreditkortet.

Swedbank kreditkort student – upp till 20 000 kr i kredit

Den som studerar på högskola/universitet och får in sitt CSN till ett Swedbank-konto har möjlighet att bli Swedbank nyckelkund student. Detta är kostnadsfritt och det ingår ett Swedbank kreditkort, med en låg ränta på 10,95% samt en kredit på 20 000 kr.

Debetkort

Ett debetkort är alltid ett bra substitut för ett kreditkort. Du sätter in pengar du har på ett debetkort som du sedan betalar med. Det finns alltså ingen kredit kopplad till debetkortet utan det fungerar enbart som ett betalkort. Debetkort har många fördelar i form av försäkringar men även vissa rabatter.

Vanliga förmåner för kreditkort student

Samla alla köp på en faktura – genom ett kreditkort kan studenten få en överblick över sin ekonomi, något som kan vara särskilt nödvändigt för att ha koll på utgifterna när ekonomin har så små marginaler

Betala senare utan extra kostnad – köpen samlas på fakturan som sedan betalas. Förutsatt att den betalas inom det bestämda antalet räntefria dagar tillkommer ingen ränta.

Rabatter och cashback – med kreditkort kommer studenten få tillgång till olika förmåner. Vanliga förmåner är rabatter hos olika butiker men även cashback som ger återbäring på de köpen studenten gör. Återbäringen kommer oftast i form av ett belopp som betalar ner skulden vilket är förmånligt för studenten.

Försäkringar – när man köper saker med kreditkort ingår oftast försäkringar. Bland annat kan man ta del av prisgarantier samt längre garantier på elektronik och vitvaror.

Delbetalning av köp – detta är inte alltid sett som en förmån, eftersom delbetalning kan leda till onda spiraler av räntebetalningar och höga avgifter. Dock kan delbetalning vara en bra möjlighet när oförutsedda kostnader dyker upp för studenter med en mindre kassa.

Bör man skaffa ett kreditkort som student?

Man bör endast skaffa kreditkort om man vet att man klarar av det. Många studenters ekonomi är ansträngda, och det är tyvärr något som kreditföretagen kan utnyttja.

Om man har en trasslig ekonomiska situation under studietiden är detta definitivt inte något som ett kreditkort kan fixa. Ett kreditkort bör enbart införskaffas om man har en god och stabil ekonomi sen tidigare och inte har någon problem att betala sin konsumtion. Helst ska man ha lite pengar kvar i plånboken i slutet av varje månad.

Bankerbjudanden som student

Utöver kreditkort finns det andra möjligheter för dig som är student. De flesta banker har erbjudanden för studenter som ger förmåner och fördelar. Nedan följer en lista över några populära erbjudanden för studenter.

Swedbank Nyckelkund Student

Om du har dina utbetalningar från CSN hos Swedbank kan du bli nyckelkund och således ta del av flera fördelar. Dessutom kan du ansöka om Swedbank kreditkort som har en förmånlig ränta. Swedbank nyckelkund kostar annars 768 kr om året.

Danske Student

Om du är kund som student hos Danske Bank ingår möjligheten att ansöka om ett kreditkort med en kredit på 10 000 kr utan extra kostnad. Först görs däremot en kreditprövning, så det finns ingen garanti för att du skulle beviljas krediten trots att du är medlem. Kraven för att bli beviljad kortet är att du ska få in ditt CSN på ett konto hos Danske Bank, du ska vara fri från betalningsanmärkningar samt att du inte ska ha några andra lån eller krediter.

Nordea Studentrabatt

Nordea ger 100% rabatt på de vanligaste banktjänster om man är kund som student. Utöver rabatt på de vanliga tjänsterna kan man ansöka om kreditkortet Nordea Credit som har beviljandekrav anpassade för just studenter.

SEB Studenterbjudande

Om du blir kund hos SEB som student får du ta del av deras studenterbjudande som innefattar flera viktiga tjänster som kort och konton – helt utan kostnad. Du kan ansöka om kreditkort helt kostnadsfritt och du kan även ansöka om studentlån till en ränta på 6,95%.

ICA Student

Går du med i ICA Student får du ta del av flera bonus- och rabatterbjudanden. Du får ett bankkort (utan kostnad) som du kan betala med i alla butiker. Bonusarna om du handlar i ICAs butiker är väldigt förmånliga. Om du dessutom har ditt CSN hos ICA får du dubbel bonus på alla köp i ICA-butiker

Andra vanliga kreditkort som kan vara bra

Andra kreditkort för studenter som kan vara värda att söka är Coop Mastercard. Coop Mastercard ger bra rabatter och bonus i matbutiker och även på alla andra köp som görs.

Ett annat kort som kan vara bra för studenter är Revolut Standard. Detta kort ger dig en helhetslösning för hela din privatekonomi som ser till att du bibehåller kollen på inkomster och utgifter. Däremot är det viktigt att ha med sig att Revolut Standard är ett debitkort och inte ett kreditkort.

 

Innan du ansöker om ett kreditkort som student

Innan du som student ansöker för att få ett kreditkort bör du fundera över några olika saker.

Att skaffa ett kreditkort som student kan vara användbart för att bygga kreditvärdighet och hantera ekonomiska behov. Men det finns några saker du bör tänka på innan du tar det steget:

Kreditkortsförmåner: Jämför olika kreditkort och deras erbjudanden. Kolla om de erbjuder några speciella förmåner för studenter, som bonuspoäng, cashback på inköp, eller rabatter för studierelaterade kostnader.

Räntor och avgifter: Se över de årliga avgifterna och den räntesats som gäller för obetalda belopp. Försök att hitta ett kreditkort med låga avgifter och en rimlig räntesats, särskilt om du inte planerar att betala hela beloppet varje månad.

Kreditgräns: Som student kanske du inte behöver en hög kreditgräns, eftersom det kan fresta till överkonsumtion. Välj en kreditgräns som passar dina behov och ekonomiska förmåga.

Betalningsvanor: Innan du ansöker om ett kreditkort, se till att du har en stabil inkomst eller andra tillräckliga resurser för att kunna betala dina utgifter i tid. Att missa betalningar kan skada din kreditvärdighet och leda till höga avgifter.

Ansvarsfull användning: Ett kreditkort är ett lån, så använd det ansvarsfullt. Använd det för små köp och se till att betala hela beloppet i tid varje månad för att undvika räntekostnader.

Säkerhet: Kolla vilka säkerhetsåtgärder som erbjuds av kreditkortsleverantören. Se till att det finns ett bra skydd mot bedrägerier och möjlighet att spärra kortet om det skulle bli stulet eller förlorat.

Budgetering: Ha en klar uppfattning om din ekonomiska situation och skapa en budget. Detta hjälper dig att hålla koll på dina utgifter och undvika skuldfällor.

Kreditvärdighet: Om du är ny på krediter kan det vara svårt att få ett kreditkort med förmånliga villkor. Överväg att ansöka om ett studentkreditkort eller se om din bank erbjuder några alternativ för studenter med begränsad kreditvärdighet. I listan ovan finns det erbjudanden från några av de största bankerna.

Du bör vara medveten om dina ekonomiska förutsättningar och att du måste kunna hantera ditt kreditkort på ett ansvarsfullt sätt – särskilt som student med små marginaler i privatekonomin. Ett kreditkort kan vara väldigt bra om det används på rätt sätt, men det kräver också ansvar och disciplin för att undvika skuldfällor.

Vem bör skaffa ett kreditkort för studenter?

Studenter som är ansvarstagande och har god koll på din privatekonomi har en bra möjlighet att klara av ett kreditkort. Givetvis är det svårt att veta hur god koll man har på sin privatekonomi, vilket är en anledning till varför man behöver undersöka detta noggrant.

Att budgetera för en tillvaro med kreditkort kan absolut vara en god start. Och var noggrann med att du budgeterar för att betala av hela eller åtminstone så mycket av kreditkortskulden som möjligt varje månad.

En student som fastnar i delbetalningsträsket får ingen rolig start på vuxenlivet. Det bästa kreditkortet för studenter är det som passar in och kan hanteras. Det är också viktigt att tänka på att kreditkort för studenter faktiskt är relativt ovanligt. Det bör alltså inte ses som någon typ av ”statusgrej”. En kreditkort som student kan vara en tillgång – men man bör hitta rätt kort för rätt behov.

Sammanfattning kreditkort för studenter

Kreditkort för studenter är relativt sällsynt. Jag har iallafall inte stött på särskilt många med kreditkort under min studietid.

Samtidigt finns det en del bra fördelar med att ha kreditkort som student under tiden man nöter i skolbänken. Det är en bra buffert att ha, vilket kan rädda en vid oförutsedda utgifter. Man kan ta del av förmåner som bonusar och rabatter (något som är väldigt trevligt under studietiden). Dessutom kan man ta del av försäkringar och andra förmåner vid resor, kanske ett billigare valutapåslag eller inget valutapåslag alls.

Nackdelarna finns också. Det är brist på kreditkort som passar studenter efter premissen kreditkort bygger på att man kan betala för sig – något studenter kämpar med dagligen. Att ha kreditkort som student innebär ett stort ansvar och det kräver att man är väldigt insatt i och intresserad av sin privatekonomi. Det krävs att man gillar att ”göra affärer”.

Avslutningsvis, kreditkort för studenter har många fördelar men kreditkort för studenter bör tänkas över innan det ansöks om.

Kan man delbetala som student?
Vilken bank är bäst för studenter?
Vad krävs för att få studentrabatt?