Senast uppdaterad 29 december 2023

Bästa företagskorten

Mynt

5/5

Med Mynts företagskort får du en helhetslösning med automatiserad bokföring – direkt när köp med kortet genomförs. Dessutom kan du få tillgång till en skräddarsydd kreditlösning som passar just ditt företag!

 

Mer information
 • + Automatiserad bokföring
 • + Skräddarsydd kreditlösning
 • + Olika prisnivåer som passar just ditt företag

Qred VISA

4/5

Qreds kreditkort vänder sig först och främst åt småföretagare för att hjälpa till med finansieringslösningar samt hantering av inköp och kvitton!

Mer information
 • + Tillgång till flera finansieringslösningar
 • + Hög kreditgräns
 • + Smidig hantering av inköp
 • + Cashback

Wallester Business Card

4/5

Wallester är en nykomling på marknaden. Kortet ger dig fina fördelar i form av simpel administration som hjälper ditt företag att ha koll på era utgiftsflöden!

Mer information
 • + Helhetslösning för att kontrollera utgifter
 • + Virtuella och fysiska kort
 • + Ställa in maxbelopp för olika kort

Wise Business

4/5

Wise vision är att erbjuda snabbare överföringar över valutor än traditionella banker samt billigare än genom Paypal!

Mer information
 • + Snabba överföringar och bra växlingskurser
 • + Full kontroll via Wise app över alla utlägg som görs
 • + Sätt gräns för vad olika kort får spendera
 • + Integrera Wise med ert bokföringsprogram

Kreditkort för företag, även kallat företagskort, underlättar det mesta vad gäller betalningar. Det kan förenkla bokföring, utlägg och fakturering – och företaget kan dessutom ta del av försäkringar och förmåner.

Har dina anställda löpande utlägg i arbetet är det en väldigt bra idé att använda sig av ett företagskort, för att hanteringen och administrationen ska ske så smidigt som möjligt.

I den här artikeln förklarar vi mer detaljerat kring fördelarna, vi ger dig en jämförelse av olika företagskort samt att vi ger dig tips om hur just ditt företag ska tänka kring valet av företagskort!

Jämför de populäraste företagskorten

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 0 kr 0% 0% Till Mynt Läs recension
2 0 kr 0% 23,4-35,4% / år (sätts individuellt) Till ansökan Läs recension
3 0 kr 2 % Ej kredit Till ansökan: Läs recension
4 0 kr Från 0 kr Ej kredit Till ansökan: Läs recension

Vad är ett företagskort?

Person handlar med företagskort online

Ett företagskort är ett betalningskort som är avsett för företagsanvändning. Det fungerar på liknande sätt som ett privat kreditkort eller betalkort, men det är knutet till ett företagskonto istället för en privatpersons konto. Företagskortet ger företag och deras anställda möjlighet att göra affärsrelaterade inköp, betala för tjänster och hantera andra utgifter kopplade till verksamheten.

Det finns olika typer av företagskort, och några vanliga alternativ inkluderar:

 1. Företagskreditkort:
  Detta är ett kreditkort som utfärdas till företaget, och företaget betalar sedan av den samlade skulden i slutet av en given faktureringsperiod.
 2. Betalkort för företag:
  Denna typ av kort är kopplad direkt till företagets bankkonto, och utgifter dras omedelbart från kontot när kortet används.
 3. Kort som förenklar bokföringen:
  Dessa kort gör det enklare för företag att bokföra sina mindre utgifter, vilket är möjligt genom en automatiserad bokföringsfunktion som hanterar de utgifter som uppkommer.

Företagskort ger företag flera fördelar, inklusive en enkel och centraliserad hantering av utgifter, bättre kontroll över företagets mindre utgifter, möjligheten att följa och analysera utgiftsmönster, och ta del av potentiella förmåner och rabatter som erbjuds av kortutgivaren.

Givetvis är det viktigt att företag bör fastställa tydliga policyer för användningen av företagskort för att undvika missbruk och obehöriga transaktioner.

Fördelar

 • + Enkel hantering av utgifter
 • + Bättre kontroll över ekonomin
 • + Koppla flera kort
 • + Ökad transparens
 • + Snabbare och smidigare affärstransaktioner
 • + Förmåner och belöningar
 • + Ökad säkerhet
 • + Förenklad redovisning

Nackdelar

 • Risk för missbruk av kortets användning
 • Hög ränta
 • Dåliga förmåner
 • Hög kostnad för extrakort

Fördelar med företagskort

Det finns flera fördelar med kreditkort för företag, här listar vi de största fördelarna:

 1. Enkel hantering av utgifter:
  Företagskort möjliggör en enkel och centraliserad hantering av företagets utgifter. Istället för att använda kontanter eller flera olika betalkort kan företaget hålla reda på alla transaktioner på ett enda konto, vilket underlättar bokföring och bokföringsprocesser.
 2. Bättre kontroll över ekonomin:
  Med företagskort kan företaget fastställa en kreditgräns och kontrollera hur mycket varje anställd får spendera. Detta hjälper till att förhindra överdriven eller obehörig användning av företagsmedel och ger företagsledningen bättre överblick över företagets ekonomi.
 3. Koppla flera kort:
  Med företagskort kan du också koppla flera kort, vilket gör att alla anställda som är i behov av att göra utlägg kan ta del av kortets förmåner och dess smidighet. Bokföringen kan underlättas eftersom utgifterna från extrakorten hamnar på samma konto istället för separat hos de anställda.
 4. Ökad transparens:
  Företagskort ger detaljerade transaktionsrapporter, vilket gör det enkelt för företagsledningen att övervaka och analysera företagets utgiftsmönster. Denna transparens kan hjälpa till att identifiera potentiella områden där kostnadsbesparingar kan göras.
 5. Snabbare och smidigare affärstransaktioner:
  Företagskort gör det möjligt för anställda att snabbt och smidigt betala för varor och tjänster som behövs för verksamheten. Detta minskar behovet av att bära kontanter och kan snabba upp företagets inköpsprocesser.
 6. Förmåner och belöningar:
  Vissa företagskort erbjuder förmåner, rabatter och belöningar för företagets inköp. Detta kan inkludera allt från bonuspoäng som kan lösas in mot flygresor eller hotellvistelser till rabatter på branschspecifika inköp.
 7. Ökad säkerhet:
  Företagskort kan vara utrustade med säkerhetsfunktioner som skyddar mot bedrägeri och obehöriga transaktioner. Dessutom kan kortutgivaren erbjuda försäkringsskydd för vissa inköp och resor som görs med kortet.
 8. Förenklad redovisning:
  Användning av företagskort minskar behovet av att lämna in omfattande utläggskonton och kvitton, vilket sparar tid för både anställda och bokföringspersonal. Detta förenklar och förbättrar processen för utläggshantering.

Hur fungerar ett företagskort?

Kreditkort företag – hur fungerar det?

Men hur fungerar ett företagskort?

Ett kreditkort för företag fungerar på ungefär samma sätt som ett kreditkort för privatpersoner fungerar – skillnaden är att kortet är kopplat till ett företag. Kortet får alltså inte användas för privat bruk utan det är enbart till för utgifter kopplade till verksamheten för företaget.

Det finns en kredit kopplad till sig vilket gör att de anställda kan använda företagskort för att betala och göra utlägg för eventuella resor eller inköp i tjänsten. I och med att kortet är kopplat till företaget finns det möjlighet att ansöka om flera extrakort för personalen. På så sätt kan alla anställda med ett företagskort ta del av den kredit som finns kopplad till företagets konto.

Att lägga till extrakort fungerar på samma sätt som när en privatperson ansöker om att lägga till extrakort för familjemedlemmar inför exempelvis en resa.

Givetvis har alla företagskort särskilda regler och villkor som gäller för det specifika kortet. Dessa är viktiga att hålla koll på – och det är av stor vikt att man vet vad man får med sitt företagskort. Dessutom är det viktigt att man är säker på att kortet kommer nyttjas och att det passar företagets verksamhet och utgifter.

Exempelvis kan större företag ha mer nytta av ett kreditkort med högre kredit medan mindre företag kan klara sig bäst med ett betalkort där de själva sätter in pengar.

Vad kan betalas med företagskort?

Företagskort kan användas dels för engångskostnader men också för löpande kostnader och utlägg kopplade till verksamheten.

Vanliga exempel på utgifter som kan tas med företagskortet är:

 • Dagliga köp som fika eller lunch
 • Utgifter under affärsresor
 • Marknadsföring
 • Kontorsmaterial
 • Drivmedel för tjänstebilar
 • Räkningar och fakturor (oftast mindre)

Alla företag har interna regler och bestämmelser för vilka utgifter som får tas med kreditkortet. Det är därför viktigt att som anställd vara underförstådd med vad som är lämpligt att betala med kortet och vad som är olämpligt.

Vem är ansvarig för ett företagskort?

Vem bär betalningsansvaret?

Detta är också något som bestäms internt inom företaget. Antingen är det företaget i sig som är ansvarigt för att betalningarna ska gå rätt till, eller vilar ansvaret hos de anställda som använder kortet.

Företaget har betalningsansvar

Om företaget har betalningsansvar innebär det att det görs en kreditupplysning på företaget i fråga som söker om kreditkort. Ansvaret för betalningar och användning ligger hos företaget. Om en anställd sedan använder kortet fel är det företaget som påminnelser, inkassokrav och betalningsanmärkningar.

De anställda har betalningsansvar

Om de anställda har betalningsansvar görs det en kreditupplysning på de berörda som ska ta del av och använda företagskortet. De anställda som är försedda med företagskort är personligt ansvariga för att korten sköts på rätt sätt utan att missbruka ansvaret. Både den eventuella årsavgiften och månadsfakturorna skickas till företaget som betalar dem, men ansvaret hamnar dessvärre på de anställda om något inte skulle ske på korrekt sätt.

Påminnelser, inkassokrav och betalningsanmärkningar skickas således ut till de anställda om fakturor inte betalas, vilket innebär en högre risk för de anställda men en lägre risk för företaget.

Hur jämför man kreditkort för företag?

Jämföra företagskort

Att jämföra olika företagskort är viktigt innan du och ditt företag tar ett beslut kring vilket ni vill satsa på. Det enklaste och absolut bästa är att jämföra dess villkor och krav, men också att kika på kundrecensioner från andra företag som valt just det kort du är intresserad av.

Det är också väldigt viktigt att förstå att olika kort passar olika företag. Som vi nämnde tidigare har ett större företag med många mindre utgifter bättre och mer nytta av ett kreditkort med högre kredit än ett mindre företag med färre utgifter.

De olika villkoren vi tittar på när vi jämför kreditkort för företag är:

Ränta

Givetvis är det viktigt att ha koll på den ränta ni betalar med ett kreditkort. Räntan bör vara så låg som möjligt för att delbetalningar ska kunna ske på ett bra sätt, om det är aktuellt.

Förmåner

Kreditkort med högre ränta innehåller ofta bättre förmåner. Är förmåner något som ert företag kan tjäna på? Då kan det vara värt att ta en högre ränta, förutsatt att ni är noggranna med betalningarna.

Avgifter

Avgifterna hos kreditkort kan vara höga, men inte nödvändigtvis. Se till så att ni har koll på de fasta avgifterna, och att de är så låga som möjligt.

Räntefria dagar

Har kortet räntefria dagar? Detta kan vara bra för mindre företag, eller för företag som är ovana vid att handla på kredit sen tidigare. Ett högt antal räntefria dagar kan rädda er från dyra räntekostnader vid delbetalning.

Högsta kredit

Hur hög kredit kan kortet bevilja? Och passar det för ert företag?

Extrakort

Ni kommer definitivt vilja ha kostnadsfria extrakort för era anställda. Finns inte detta tillgängligt är det svårt att motivera valet av just det kreditkortet. Detta är halva grejen med kreditkort till företag.

Omdömen

Kolla omdömena hos andra recensenter och kunder innan ni bestämmer er. Ett kort kan vara väldigt väl marknadsfört men om andra kunders upplevelser är negativa finns det hög risk att er också blir det.

Kvalitet på kundtjänst

Ett villkor man inte alltid lägger så mycket tid på, men en duktig kundtjänst är guldvärd om ni skulle få problem med ert kort på ett eller annat sätt.

Jämför de bästa företagskorten

Mynt

5/5

Med Mynts företagskort får du en helhetslösning med automatiserad bokföring – direkt när köp med kortet genomförs. Dessutom kan du få tillgång till en skräddarsydd kreditlösning som passar just ditt företag!

 

Mer information
 • + Automatiserad bokföring
 • + Skräddarsydd kreditlösning
 • + Olika prisnivåer som passar just ditt företag

Qred VISA

4/5

Qreds kreditkort vänder sig först och främst åt småföretagare för att hjälpa till med finansieringslösningar samt hantering av inköp och kvitton!

Mer information
 • + Tillgång till flera finansieringslösningar
 • + Hög kreditgräns
 • + Smidig hantering av inköp
 • + Cashback

Wallester Business Card

4/5

Wallester är en nykomling på marknaden. Kortet ger dig fina fördelar i form av simpel administration som hjälper ditt företag att ha koll på era utgiftsflöden!

Mer information
 • + Helhetslösning för att kontrollera utgifter
 • + Virtuella och fysiska kort
 • + Ställa in maxbelopp för olika kort

Wise Business

4/5

Wise vision är att erbjuda snabbare överföringar över valutor än traditionella banker samt billigare än genom Paypal!

Mer information
 • + Snabba överföringar och bra växlingskurser
 • + Full kontroll via Wise app över alla utlägg som görs
 • + Sätt gräns för vad olika kort får spendera
 • + Integrera Wise med ert bokföringsprogram

Krav för att ansöka om företagskort

Det finns olika krav som man måste uppfylla som bolag för att beviljas ett kort. De är följande…

Ha ett registrerat bolag

Verksamheten ska vara registrerad i Sverige och ha svenskt organisationsnummer.

Det görs en kreditupplysning

Ett företag som söker om kreditkort kommer genomgå en kreditupplysning som görs av kreditgivaren. Denna måste vara felfri och sakna anmärkningar. Ofta tas även kreditupplysning för den person i företaget som ska använda företagskortet, och ibland tas det även en kreditupplysning på de som ska ha extrakort.

Sakna betalningsanmärkningar

Oftast beviljas inte ansökningar om kreditkort för företag om det finns betalningsanmärkningar sedan tidigare. Ibland kan kreditgivaren gå med på att göra en individuell bedömning av företagen om det finns betalningsanmärkningar sedan tidigare, men detta är sällsynt.

Ha en roll med ekonomiskt ansvar

I vissa fall kräver kreditgivaren att ditt bolag har en roll inom företaget med enbart ekonomiskt ansvar. Har man inte detta kan det uppfattas som att företaget inte har tillräcklig koll på sina finanser.

Minimiomsättning

Vissa kreditkort för företag, bland annat American Express, har ett minimikrav på omsättning för företaget som ansöker. Detta är däremot sällsynt för svenska kreditkort.

Alla dessa olika krav är till för att kreditgivaren ska försäkras om att ditt företag har den betalningsförmåga som krävs för att hantera företagskort med allt vad det innebär. I vissa fall kan kreditgivaren ha fler krav än de vi listat, och antalet krav hänger ofta ihop med hur kvalitativt kortet är samt hur hög kredit ansökan rör sig om.

Företagskort hos storbankerna

De svenska storbankerna

Om du inte hittar ett kort bland de mer klassiska företagskorten som passar just ditt företag kan du givetvis ansöka om ett företagskort hos en av storbankerna. Kanske är du redan kund hos en av storbankerna, vilket gör att det kan kännas tryggare att ansöka om företagskort hos dem.

Det är fortfarande viktigt att du gör en bra jämförelse där du går igenom villkoren, räntan, de eventuella förmånerna osv.

Nackdelar med företagskort

Vi har tidigare i artikeln gått igenom fördelarna med företagskort. Men vilka är då nackdelarna?

Några vanliga nackdelar och risker med företagskort föreligger i…

 • Risk för missbruk av kortets användning
 • Kan vara högre ränta på kredit än för privata kreditkort
 • Kan vara sämre och färre förmåner än för privata kreditkort
 • Kan vara hög kostnad för extrakort, vilket ofta är kärnan i varför företag vill använda kreditkort

Men att jämföra företagskort med privata kreditkort är inte heller helt rätt eftersom de är till för olika syften. Företagskort är oftast till för att förenkla processer inom bokföring och admin, samtidigt som kreditkort för privatpersoner oftast är till för att tjäna förmåner som bonus och rabatter. Vi ska alltså kalla en spade för en spade.

Således tycker vi att den främsta risken med företagskort består i att kortet missbrukas av de som använder kortet.

Tre populära företagskort

Vi dyker ner i tre olika företagskort som alla är populära och unika på sitt sätt. Detta för att visa på mångsidigheten som erbjuds av de olika kortgivarna, och på hur du ska tänka kring vilket företagskort som passar just din business bäst!

Mynt företagskort – automatisk bokföring

Mynt företagskort

Mynt är det förmånliga företagskortet som vänder sig till både små och medelstora bolag. Det finns ingen övre kreditgräns vilket gör att ni som företag kan önska om just den kredit ni behöver. Detta kan göras genom olika krediter som exempelvis företagslån och factoring (fakturabelåning).

Mynt gör en bedömning av ditt företags betalningsförmåga, vilket innebär att du inte kommer bli beviljad mer kredit än vad ditt företag klarar av att bära.

Flexibilitet och smidighet är Mynts selling point. Med ett företagskort från Mynt registreras och bokförs utgifterna automatiskt i det bokföringsprogram som ditt företag använder sig av (Fortnox, Visma, osv).

Kortet innehåller flera rabatter och förmåner vilket är sällsynt. Dessutom är det väldigt bra att ha med på affärsresan tack vare gratis valutapåslag och uttagsavgift.

Här kan du läsa hela vår recension av Mynt företagskort!

Mynt

5/5

Med Mynts företagskort får du en helhetslösning med automatiserad bokföring – direkt när köp med kortet genomförs. Dessutom kan du få tillgång till en skräddarsydd kreditlösning som passar just ditt företag!

 

Mer information
 • + Automatiserad bokföring
 • + Skräddarsydd kreditlösning
 • + Olika prisnivåer som passar just ditt företag

Wallester företagskort – minska risken med debet

Wallester företagskort

En ny aktör på marknaden som växer snabbt. Wallester erbjuder fyra olika debetkort för olika behov hos företag.

Ett kostnadsfritt kort, två olika premiumkort med fasta avgifter och fina förmåner samt ett kort som skräddarsys för att passa just ditt företags unika behov! Utöver de olika alternativen erbjuder Wallester gratis extrakort till de anställda. Något som är väldigt uppskattat.

Eftersom korten är debetkort kommer ditt företag kunna minska den ekonomiska risken som företagskort innebär.

Här kan du läsa hela vår recension av Wallester företagskort!

Wallester Business Card

4/5

Wallester är en nykomling på marknaden. Kortet ger dig fina fördelar i form av simpel administration som hjälper ditt företag att ha koll på era utgiftsflöden!

Mer information
 • + Helhetslösning för att kontrollera utgifter
 • + Virtuella och fysiska kort
 • + Ställa in maxbelopp för olika kort

Qred VISA – cashback på alla köp

Qred Visa Företagskort

Ett gratis företagskort som erbjuder cashback på alla köp!

Qred är det enda kortet i Sverige som erbjuder cashback till företag. Ditt företag får 1% tillbaka i cashback när ni handlar med kortet, vilket är ett väldigt bra sätt för att hålla nere kreditskulden.

Trots förmånlig cashback är kortet fritt från årsavgift och valutapåslag. Den enda kostnaden som bör tas i beaktning är räntan som tillkommer på utnyttjad kredit, men de har också 45 dagar i räntefri kredit.

Det är ett bra val för företag som ofta gör utlägg i den löpande verksamheten, då man har möjlighet att tjäna på det!

Här kan du läsa hela vår recension av Qred VISA

Qred VISA

4/5

Qreds kreditkort vänder sig först och främst åt småföretagare för att hjälpa till med finansieringslösningar samt hantering av inköp och kvitton!

Mer information
 • + Tillgång till flera finansieringslösningar
 • + Hög kreditgräns
 • + Smidig hantering av inköp
 • + Cashback

Vilka förmåner är vanliga hos företagskort?

Man ska vara försiktig med att dra ett likhetstecken mellan förmåner hos företagskort och förmåner för kreditkort för privatpersoner.

Förmånerna är sällan lika generösa hos företagskort som hos privata kreditkort, men det är ändå väldigt viktigt att försöka utnyttja de så mycket det går.

Cashback och rabatter

Cashbacks och rabatter är absolut vanligt hos företagskort. Dessa kan vara väldigt bra att sikta in sig på, då båda kan hjälpa ditt företag att skära ned på kostnaderna. Det bästa är isåfall att på cashback på alla köp samt ha så många möjliga rabatter som möjligt.

Både Mynt och Qred erbjuder fina cashbacks och rabatter som definitivt kan vara attraktivt.

Försäkringar

Vissa företagskort har försäkringar som ingår, men långt ifrån alla. Detta är en klassisk förmån för ett privat kreditkort. De allra flesta korten innehåller exempelvis en reseförsökring med tillhörande avbeställningsskydd.

Behöver du och ditt företag försäkringar genom företagskortet? Här måste du fundera på vilka som är de bästa företagskorten för er.

Räntefritt

Olika kreditkort erbjuder olika förmåner men de bästa företagskorten erbjuder allt som oftast en räntefri kredit. Detta är viktigt för att ditt företag ska kunna vara flexibla i er löpande verksamhet.

Att behöva köpa in en ny maskin när det plötsligt uppstår kris är viktigt att kunna göra – även om inte pengarna finns för stunden. Här kan ett kort med räntefri kredit hjälpa er väldigt mycket. Dock är det viktigt att hantera detta på ett bra sätt. Att skjuta upp för många betalningar kommer i slutändan leda till dyra ränteavgifter.

Digitala lösningar

Idag är det vanligt med kreditkort som hjälper till med digitala lösningar som bokföring – exempelvis som Mynt gör. Detta kan absolut vara värt att titta närmare på eftersom det kommer spara er på företaget mycket tid och det låter er fokusera mer på er faktiska verksamhet.

Digitalisering är viktigare än någonsin, kanske är ett kreditkort som hjälper till med digitaliseringen helt rätt?

Sammanfattning…

Det finns många olika företagskort att välja, och alla är de unika på sitt sätt.

Genom den här guiden är vi säkra på att ni kan hitta rätt lösning för just ert företag. Det viktiga är – precis som när privatpersoner ansöker om kreditkort – att ni identiferar vart ert behov ligger och vilka förmåner som matchar det allra bäst.

Dessutom, en för hög ränta blir aldrig bra i längden. Prioritera en balans mellan förmåner och räntesats.

Vanliga frågor och svar om företagskort

Hur skaffar man ett företagskort?
Hur bokför man företagskort?
Måste man ha företagskort?