Köpa bitcoin med Swish

Johan Sunnanängs
av Johan Sunnanängs
·
Uppdaterad 14 september 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Köpa bitcoin med Swish

Det är enkelt att köpa bitcoin med Swish via den svenska kryptoväxlaren Safello. Köpet tar ett par minuter och nedan visas, steg för steg, hur det går till. Efter guiden presenteras allmänna råd. 

(Guiden visar hur köp av bitcoin sker via webbläsaren på mobil eller dator, ej via appen)

  1. Skapa konto / logga in

Gå till Safello.com/se och klicka på ”Kom igång” för att skapa ett konto. Har du redan konto hos Safello kan inloggning ske via ”Logga in” högst upp till höger.

  1. Identifiera med Mobilt BankID

Mobilt BankID används för inloggning oavsett om det sker via webbläsare eller deras app. Det är även via BankID som identiteten styrks. Du behöver alltså inte skickas in några kopior på körkort eller liknande.

  1. Handla

Klicka på ”Handla” i menyn varpå Bitcoin kommer vara förvald kryptovaluta att köpa. Fyll i total summa du vill handla för varpå ungefärligt antal bitcoin som kommer att köpas presenteras. Se bild nedan. Kom ihåg att avgiften dras automatiskt från köpesumman. 

Vill du ha bitcoin för 300 kronor behöver du alltså köpa för 335 kr då avgiften, vid denna summa, är 35 kr. Läs mer om avgifter längre ner i guiden.

 1. Godkänn ordern

Välj Swish som betalningsalternativ och klicka på ”Bekräfta”. Ordern sammanställs, presenteras och kan godkännas genom att klicka på ”Betala med Swish”.

 

  1. Betala & Order

Genomför betalningen och inom ett par sekunder presenteras en orderbekräftelse. I detta läge går det att följa ordern och se när växling och utbetalning av bitcoin har skett.

  1. Se plånbok

När ett konto skapas hos Safello öppnas automatiskt en plånbok hos kryptoväxlaren. Klicka på ”Plånbok” i menyn för att se innehavet. Härifrån är det även möjligt att se samtliga tidigare transaktioner.

Skicka eller ta emot

Är målet att köpa bitcoin för att sedan skicka dessa till en någon annan person? Det sista steget är i så fall att skicka dem från Safellos plånbok till mottagande adress. Det är även möjligt att ta emot kryptovaluta från externa plånböcker till denna plånbok. 

Skicka ut bitcoin

Så här skickar du ut bitcoin (eller annan kryptovaluta) från Safellos plånbok. 

 1. Logga in

Logga in med Mobilt BankID via hemsidan eller appen.

 1. Handla & Skicka

Gå till ”Handla” i menyn.  Standardinställning är köpläget men genom att klicka på ”Köp” går det att välja mellan Köp, Sälj, Skicka eller Ta emot. Välj i detta fall Skicka. 

 1. Antal & Adresser

Välj hur mycket som önskas skickas eller klicka på ”skicka max” för att ange hela beloppet som finns i plånboken. Lägsta belopp som kan skickas är 0,00075 BTC. Med ett pris på bitcoin på ca 20 000 USD är det ca 175 kronor. 

 1. Lägg till adress

Första gången som bitcoin önskas skickas från plånboken behöver mottagaradressen läggas till. Klicka på ”Lägg till mottagare” och välj om det är en egen plånbok, börskonto eller ”annat” samt ange adressen. Inom några sekunder är adressen är registrerad och kan börja användas som mottagande adress. Tar det längre tid bör du kontrollera att allt är rätt ifyllt. 

Var mycket noga med att kontrollera adressen då det inte går att ändra eller dra tillbaka en felaktig transaktion. 

 1. Godkänn

Klicka på ”Nästa” för att se en sammanställning över transaktioner inklusive eventuell avgift. Godkänn ordern och inom vanligtvis 30 minuter bör mottagaren fått sina bitcoin. Men kom ihåg att dessa transaktioner går över blockkedjan och vid stor belastning kan överföringen ta ett par timmar. Detta är inget som Safello kan påverka. 

Ta emot

Klicka på ”Handla” i menyn och därefter ”Köp” för att sedan välja ”Ta emot”. Plånboksadressen visas nu både i QR-kod och i en adress som ser ut som exempelvis följande ”bc1qiqajn2avynftdh4 so965mlyk64kk”. Skicka över adressen, eller visa QR-koden, till den som ska skicka varpå bitcoin kan skickas till Safellos plånbok. 

Tips på vägen vid köp av bitcoin

Här följer några tips på vägen. De flesta är specifika för handel hos Safello men vissa är allmänna och gäller oavsett vilken börs som används. 

Avbryta order

Det går generellt inte att avbryta en order om köp av bitcoin (eller annan kryptovaluta) skett med swish. Detta utifrån att växlingen oftast går på några sekunder upp till någon minut. Sker däremot köp via SEPA, Klarna eller Bankgiro tar processen längre tid och det kan i vissa fall vara möjligt att avbryta ordern. 

Manuell granskning

I vissa fall behöver Safello granska ordern manuellt innan den kan godkännas. Det händer mycket sällan men i dessa fall kommer kundtjänst att försöka få kontakt med personen primärt via de kontaktuppgifter som finns på kontot.  Får de inte tag på personen betalas pengarna tillbaka till det konto som swish är kopplat till. Har annan betalningsmetod använts behöver ett bankkonto kopplas under ”Mitt konto” varpå Safello kan genomföra återbetalningen. 

Handla via widget

Safello har en handelswidget som kan implementeras på webbplatser. Besökaren anger mobilnummer och BTC-adress och kan köpa bitcoin direkt denna väg. Är du minsta lilla misstänksam mot en sådan widget rekommenderas att köpet i stället sker direkt via Safellos hemsida. Det har förekommit att bedragare använt liknande widget. 

Samma Swish som BankID

Enligt Safellos användarvillkor måste Swish användas från samma telefonnummer som BankID är kopplat till. 

 Kontrollera transaktion

Via Blockchain.com/explorer är det möjligt att följa alla transaktioner på blockkedjan. Ange din bitcoinadress högst upp på sidan och se exempelvis om de bitcoin som skickats från Safellos plånbok nått mottagande adress. 

Avgifter

Vid köp av bitcoin med Swish hos Safello betalas en avgift på 5 % av köpbeloppet men som minst 35 kronor. I exemplet ovan köps 300 kronor i bitcoin och eftersom 5 % bara är 15 kronor betalas i stället lägstanivån, dvs. 35 kronor. 

Förväntas bitcoin köpas regelbundet är det billigare att välja ”månadssparande”. Månadssparande kostar 3 % av köpesumman. Sker handel för mer än 150 000 kronor, under en period 12 månader, erbjuds lägre courtage. 

Om kryptovaluta skickas från plånboken, till en extern adress, betalas även en uttagsavgift. För bitcoin är avgiften 0,00025 btc. Vid ett pris på ca 20 000 USD motsvarar detta ca 60 kronor. Avgiften kan bli justerad utifrån kursutvecklingen på bitcoin. 

Deklaration

Alla försäljningar, eller byte av, kryptovaluta innebär en skattemässig transaktion. Om du enbart köper bitcoin behöver däremot inget deklareras. 

Safello har samarbete med deklarationsföretaget Divly. Inloggad på hemsidan finns länkar och beskrivning för hur underlag för deklarationen enkelt kan beställas via denna tjänst.