Jämför nätmäklare

Johan Sunnanängs
av Johan Sunnanängs
·
Uppdaterad 06 mars 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Jämför nätmäklare

Nätmäklare är internettjänster för handel med aktier, fonder, börshandlade fonder (ETF:er) och andra värdepapper. Tidigare krävde denna typ av handel dyra tjänster från en bank men ny teknik har gjort det möjligt för nätmäklare att erbjuda samma eller till och med bättre tjänster till ett mycket lägre pris.

I och med digitaliseringen och att kunskapen samt intresset för det här med investeringar har ökat har även utbudet av nätmäklare ökat. Alla olika nätmäklare erbjuder olika tjänster och har olika utbud vad gäller tillgångar du som kund kan investera i så att hitta rätt kan vara minst sagt komplicerat. I denna artikel guidar vi dig igenom djungeln av nätmäklare och försöker bena ut deras olika egenskaper så att du ska hitta den som passar dig och ditt sparande bäst.

 

Vad är en nätmäklare?

I modern tid blir det allt mer vanligt att privatpersoner handlar med aktier, fonder och andra värdepapper. Tidigare var denna typ av investering vanligast främst bland förmögna individer och entreprenörer.

Nätmäklarnas intåg på marknaden har dock gjort det enklare för nybörjare och personer utan stora besparingar att handla mer bland annat aktier, fonder och andra värdepapper. Nätmäklarna har därför i hög grad bidragit till utvecklingen av sparmarknaden.

Nätmäklare är internettjänster som gör det möjligt för privatpersoner att handla aktier och andra värdepapper utan att behöva gå via en bank och använda deras tjänster.

Nätmäklare erbjuder ofta handel på flertalet olika börser över hela världen. De flesta erbjuder till exempel handel på Stockholmsbörsen, Nasdaq, Nyse och en hel uppsjö av olika nätmäklaren i Europa.

Nätmäklare använder handelsplattformar där kunderna kan köpa och sälja aktier och fonder och andra värdepapper online. Kundernas ordrar läggs automatiskt i börsernas handelssystem utan att någon form av mänsklig inblandning eller kraft behövs. Det gör mäklarkostnaderna mycket låga och möjliggör därför att nätmäklarna kan sätta låga priser och på så sätt erbjuda en mycket billig aktiehandel.

Aldrig tidigare har det varit så enkelt att börja investera och få avkastning på sina placeringar. Det är mycket positivt eftersom fler kan dra nytta av ränta-på-ränta effekten och se sitt kapital växa exponentiellt över tid.

 

Sveriges två största aktiemäklare

För närvarande är nätmäklarna Avanza och Nordnet mycket populära i Sverige och är de två tjänster som den absoluta majoriteten av svenskarna väljer att investera i.

Om nätmäklaren Avanza

Avanzas webbplats lanserades den 1 september 2001. Vid den tiden hade endast cirka hälften av de svenska hushållen tillgång till internet och det var under 2001 som H, Aktiespar Fondkommission och Avanza gick samman och bildade vad vi idag känner till som Avanza. Detta gjorde Avanza till Sveriges största nätmäklare med cirka 140 000 kunder; 2012 hade antalet kunder fördubblats till över 1,7 miljoner 2022, tio år senare.

Avanza

Lanseringen av Avanza Zero, en av deras courtagefria fonder 2006 var en milstolpe för bolaget. Fonden skapade en riktig konversation bland sparintresserade svenskar och många valde att investerade i den. Sedan dess har både hemsidan och mobilappen utvecklats med fler funktioner för att öka kundvänligheten och investeringsmöjligheterna.

Avanzas totala sparande uppgår nu till cirka 700 miljarder kronor. Förutom att vara en bank för sparande, pensionssparande och investeringar erbjuder Avanza även bolån. Avanza har genom åren vunnit en rad utmärkelser, bland annat ”Årets nöjdaste sparkund” av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) för mer än tio år i rad. Avanzas aktie är även noterad på Stockholmsbörsen.

Om nätmäklaren Nordnet

Nordnet såg dagens ljus 1996 och blev en av de första nätmäklarna i Norden, 2020 passerade bolaget en miljon kunder, 2022 är siffran cirka 1,6 miljoner med ett totalt sparande på 800 miljarder SEK, en siffra som har ökat snabbt de senaste åren. I samma rasande takt har även företagets kundantal ökat under de senaste åren.

Nordnet AB noterades på Stockholmsbörsen år 2000 och erhöll banktillstånd år 2002. Efter att ha etablerat sig på de tyska och luxemburgska marknaderna beslutade bolaget att specialisera sig på de nordiska länderna. Oman Group och Nordic Capital blev nya ägare och en intensiv utveckling av plattformen skedde efter 2017, då bolaget avnoterades.

Nordnet

Nordnet var först ut med att införa direktinsättningar via Swish. Bolaget lanserade även en ny app, införde courtagefri handel med aktier och utökade sitt bolåneerbjudande. I november 2020 börsnoterades Nordnet igen, denna gång på Nasdaq Stockholms Large Cap-lista, liksom Avanzas aktier.

Nordnet har under åren tilldelats utmärkelserna ”Årets småföretagarbank” (Privata affärer 2019) och Finska Aktiesparares utmärkelse ”Årets aktiemäklare” (Finska Aktiesparares utmärkelse ” Nordnet erbjuder, liksom Avanza, sparande, pensionssparande och bolån samt privatlån utan säkerhet. Nordnet driver även Shareville, en social plattform för alla sina kunder där de kan följa andras köp och försäljningar.

Hur har Avanza och Nordnet kunnat växa sig så starka?

Det främsta svaret bakom deras framgång är digitaliseringens framväxt i världen. Tack vare tekniken har det aldrig varit lättare att flytta och föra över pengar till konton, exempelvis ett ISK konto hos Avanza, för att sedan köpa aktier och fonder med hjälp av en mobiltelefon eller dator.

Trotts att traditionella banker har byggt och utvecklat digitala plattformar för sina kunder har de inte lyckats bli fullvärdiga konkurrenter till nätmäklarna. Dessutom finns det flertalet mindre nätmäklare på den svenska marknaden som inte heller lyckats utmana varken Avanzas eller Nordnets plats på marknaden. Därför finns det ytterligare aspekter som gett de två företagen övertaget.

De båda är mycket säkra för det första. De båda står under finansinspektionen och är svenska företag med banklicens. Dessutom omfattas dina investeringar av insättningsgaranti och investerarskyddet.

Deras tjänster är även mycket billigare i jämförelse med storbankernas investeringsmöjligheter. Många fonder är gratis att investera i, lågt eller inget courtage och få tillbaka fondavgifterna du eventuellt betalar är några av de ekonomiska fördelar som en investering hos antingen Avanza eller Nordnet innebär.

Anledningar bakom nätmäklarnas framgång

  • Nedan följer en lista över de främsta fördelarna med att investera hos Avanza eller Nordnet:
  • Lätt att öppna ett gratis kont och börja investera
  • Brett utbud av värdepapper
  • Kan köpa och sälja på några sekunder
  • Låga handels priser för aktier och fonder
  • Inga courtageavgifter för nybörjare
  • Lätt använd webbplats och app
  • Snabba penningöverföringar, inklusive Swish
  • Insättningsgaranti och investerarskydd
  • Automatiskt månadssparande
  • Hjälp med att skapa fondportföljer
  • Aktuella listor överaktier och fondinspiration

Dessas punkter innebär att storbankerna samt de mindre nätmäklarna möter hårt konkurrens på marknaden av Avanza och Nordnet. Många av investerarna som placerat sina pengar hos andra aktörer har successivt valt att flytta hela eller stora delar av sitt sparande till någon av jättarna för att få tillgång till ett större utbud av aktier och fonder till ett lägre pris samtidigt som investeringen blir tryggare. Dessutom arbetar de båda nätmäklarna för att göra sina plattformar så enkla att använda som möjligt så att alla ska begripa och uppskatta deras tjänster.

 

Billigaste nätmäklaren – courtage och minimicourtage

Vid handel med aktier, fonder och andra värdepapper är det viktigt att försöka hålla nere kostnaderna och leta efter de nätmäklaren med låga kostnader för courtage som möjligt. Över tid kan till systers små prisskillnader göra en stor och betydande skillnad för din avkastning.

Desto oftare en kostnad måste betalas, desto viktigare är det att den är liten så att kostnaderna kan hållas nere. Med tiden så kommer din besparing av kostnader få en större inverkan på den totala avkastningen på grund av ränta-på-ränta effekten.

När du handlar via en nätmäklaren består kostnaderna huvudsakligen av courtage. Courtage på aktier och fonder är förknippad med alla köp- och säljtransaktioner du gör. De största nätmäklarna, som Avanza och Nordnet, tar dock vanligtvis inte ut några öppningsavgifter, årsavgifter, depåavgifter, förvaltningsavgifter eller liknande avgifter.

Vad är courtage?

Enkelt uttryckt innebär courtage en avgift för att köpa och sälja aktier. I praktiken betalar du ett courtage, en avgift, varje gång du köper eller säljer aktier. Hur stor avgiften blir blir beror bland annat på vilken courtagenivå eller courtageklass du har i banken och hur många transaktioner du gör.

Courtaget kan antingen vara fast eller rörligt. Fasta courtage brukar löna sig när man handlar för större belopp, ofta 15-20.000 kr eller mer per affär. I många fall kan du välja vilken mäklarnivå du vill ligga på och vid mycket stora köp kan det löna sig med ett fast mäklararvode. Det fasta courtaget är alltid en fast summa, du betalar alltså alltid samma courtagekostnad oavsett hur mycket pengar du investerar.

Rörligt courtage innebär att provisioner baseras på en procentuell avgift på värdet av din transaktion. Den kan vanligtvis börja på 0,25% av transaktionsvärdet. Det innebär att om du handlar för 1 000 kr så betalar du 2,5 kr i courtage.

Minimicourtage

Oavsett om du har fast eller rörligt courtage så tillkommer oftast en minimiavgift. Om du till exempel investerar via Avanza vars lägsta nivå vad gäller courtage är minst 1 kr eller 0,25 %. På alla dina köp betalar du alltså 0,25% i courtage, bortsätt om de 0,25% är mindre än 1 krona. Det innebär att om du köper och säljer aktier för 100 kr så betalar du 1 kr i courtage istället för 0,25 kr, eftersom minimicourtaget är 1 kr.

Avanza och Nordnet har lägre miniminivåer och därmed lägre courtage. När du handlar via andra bankes tjänster är det viktigt att kontrollera att minimicourtaget inte är för högt. Är det så att du inte ska investera speciellt mycket utan endast placera mindre summor kommer ett högt minimicourtage äta upp en stor del av din investerade summa.

Sänk courtageavgifterna

Det är viktigt att hålla courtaget så lågt som möjligt. För varje krona du betalar i courtage har du trots allt en krona mindre att investera och få avkastning på. Under en lång tidsperiod, och med effekten av ränta på ränta i ett åtagande, kan höga courtageavgifter ha en märkbar negativ inverkan på hur mycket pengar du ackumulerar.

Vilken courtageklass tillhör du?

Avanza och Nordnet har en sak gemensamt: de använder sig av olika courtageklasser. Spararna kan sedan välja vilken courtageklass de vill ha. Courtage utgår som en procentsats av köp- eller säljvärdet vid varje aktieaffär.

Det som skiljer de olika courtageklasserna åt är storleken på procentsatsen och det lägsta courtaget. Den courtageklass som har det lägsta rörliga (procentuella) courtaget har oftast det högsta minimicourtaget (i kronor). Avgörande för vilken courtageklass du ska välja är därför hur stora transaktioner du brukar göra, det vill säga hur mycket din genomsnittliga transaktion brukar uppgå till.

Den som brukar göra stora affärer bör därför välja en courtageklass med lägre rörligt courtage. Som nämnts ovan har dessa courtageklasser vanligtvis lägre minimicourtage. Detta innebär att för små affärer kommer provisionen som en procentandel av transaktionen att vara högre. För små transaktioner bör du därför istället välja en courtageklass med något högre rörligt courtage och ett lägre minimicourtage.

 

Courtage – Avanza vs Nordnet

Både Avanza och Nordnet har etablerat sig på den svenska sparmarknaden genom att pressa priset på sina avgifter, i synnerhet courtageavgifter. Courtage är den avgift man betalar när man köper aktier. Ju lägre courtage desto bättre förstås. Hos båda nätmäklarna kan du hitta erbjudanden med ungefär jämförbara courtage, indelade i olika courtageklasser. Tänk på att olika börser, till exempel Stockholmsbörsen, NGM och Spotlight, har olika kostnader. Läs villkoren för varje land innan du handlar med utländska aktier.

 

Avanzas courtage

Avanza erbjuder inget courtage för sparbelopp upp till 50 000 kr, därför ligger kostanden för courtage mellan 0 99 kr som mins. Dessutom får du även tillbaka fondkostnaderna om det är så att du har investerat max 50 000 kronor. Precis som för Nordnets courtage är det transaktionens storlek som avgör vilken courtageklass du hamnar i. Om behållningen överstiger 50 000 kronor gäller dessa klasser:

Avanza courtage

Nordnets courtage

Nordnets courtage är utformat för att likna Avanzas. Courtage hos Nordnet utgår upp till 80 000 kr i sparande, men erbjudandet gäller endast i sex månader. Vilken courtageklass du hamnar i beror på hur mycket du köper och säljer i en order.

Nordnet courtage

Likheter och skillnader mellan Avanza och Nordnet

De två plattformarna har fler likheter än skillnader mellan sig. De båda erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive konkurrenskraftigt prissatta aktier och fonder, pensionssparande, bolån, månadssparande och snabba överföringar av pengar. Men är det så att du är kund och sparare hos någon av nätmäklarna kan det vara intressant att veta vad skillnaderna mellan dem är.

Sammanfattning: Jämförelse Avanza och Nordnet

Jämförelse Avanza och Nordnet

Tjänster som Avanza och Nordnet erbjuder

Nedan förklarar vi vilka olika tjänster som de olika nätmäklarna erbjuder och som du kan använda dig av som kund.

Automatiskt sparande och portföljgeneratorer

De båda nätmäklarna erbjuder kostnadsfria tjänster där du kan upprätta ett automatiskt månadssparande samt få hjälp med vilka fonder du bör investera i. I listan nedan förklarar vi dessa tjänster.

Avanza Auto

Avanza Auto

Avanza Auto är liksom Nordnet One en automatiserad fondförvaltningstjänst. Den består av sex olika fonder som i sin tur investerar i flera andra olika fonder. Förvaltningsavgiften är 0,20 % och den totala avgiften är 0,33-0,37 %, vilket är i likhet med Nordnets motsvarande fondlösning.

Skillnaden är att istället för tre fonder finns det sex att välja mellan, med högre risknivåer. Den lägsta risknivån (Auto 1) består främst av svenska och globala obligationsfonder. Den mest aggressiva nivån (Auto 6) består uteslutande av aktier, främst från USA och tillväxtmarknader När du köper Avanza Auto kan du välja till automatiskt månadssparande i fonden. Minsta månadssparande är 100 kronor.

Nordnet One

Nordnet One

Nordnet One är en fondlösning som består av the olika fonder som var och en investerar i ett antal olika aktie- och obligationsfonder samt regna aktier. Det fungerar därför som en allt i ett lösning för dig som inte vill eller kan bestämma vilken fond du ska köpa, via Nordnet One investerar du i flera olika fonder eller aktier samtidigt. Det finns tre paket att välja mellan: Nordnet One försiktig, Nordnet One balanserad och Nordnet One offensiv. Samtliga har en avgift på 0,35% per år men innebär olika stor risk att investera i.

Nordnet själva rekommenderar Nordnet One försiktig för den som planerar att spara minst 2 år och vill ha stor säkerhet för sitt sparande. De rekommenderar Nordnet One balanserad för den som är något mer riskbenägen och som kommer spara i minst 3 år och slutligen Nordnet One offensiv, för dem som sparar i minst 5 år och bara har intresse av aktiefonder och inget intresse av att äga obligationsfonder. Såklart behöver du inte bestämma dig för att endast investera dina pengar i bara en fond utan det går utmärkt att placera pengar i mer än en Nordnet One fond.

Automatiskt månadssparande

Du kan lägga till ett månadssparande från din vanliga bank hos både Avanza och Nordnet. Du väljer själv vilket belopp, konto och överföringsdatum ,till exempel månadsvis avlöningsdag, som ska gälla för varje överföring. Du kan investera manuellt eller direkt i fonden när pengarna har förts över till kontot. Det innebär att oavsett vilken nätmäklare du är kund hos så finns det goda möjligheter till automatiskt månadssparande och skapande av fondportföljer.

Aktiegeneratorn

För dig som är intresserad av aktiehandel är aktiegeneratorn en av de funktioner som sticker ut hos Avanza. Du får 4 frågor med 2 olika svarsalternativ, de frågor Avanza ställer dig är följande:

  • Aktiens börsvärde?
    • Börsvärde över 10 miljarder SEK
    • Börsvärde under 10 miljarder SEK
  • Kursutveckling de senaste 3 åren?
    • Positiv kursutveckling senaste 3 åren
    • Historisk kursutveckling kvittar, visa alla aktier
  • Aktier som ger utdelning?
    • Välj bara aktier som ger utdelning
    • Utdelning kvittar, visa alla aktier
  • Popularitet hos våra kunder?
    • Aktier som finns på minst 5000 Avanza-konton
    • Popularitet hos Avanza kvittar, visa alla aktier

Det tar endast någon minut att besvara alla frågor. När du gjort det kommer du få en lista med de aktier som passar dig bäst baserat på dina svar på frågorna.

 

Andra nätmäklare för dig

Såklart finns det fler nätmäklare än bara Avanza och Nordnet som du kan välja att investera dina pengar via. Vissa nätmäklare kan till och med passa dig bättre än vad de 2 svenska alternativen, Avanza och Nordnet, gör baserat på vad just du vill investera i.

Det finns nätmäklare med andra säten än just Sverige som inte har lika stort fokus på den svenska marknaden utan erbjuder större innehav runt om i världen. Många nätmäklare erbjuder även fler investeringsalternativ, exempelvis kryptovaluta och CDF:er, vilket många är intresserade av. Nedan presenterar vi några av de absolut mest populära nätmäklarna och förklarar samt jämför dem med varandra så att du ska ha möjllighet att hitta den som passar just dig bäst.

 

Vad är eToro?

Etoro

eToro grundades 2007 och är den ledande sociala plattformen både på nätet och i appformat för investeringar i olika typer av värdepapper och finansiella instrument i världen för tillfället. De har för närvarande mer än 30 miljoner registrerade användare och arbetar kontinuerligt med att utveckla innovativa handels- och investeringsmetoder.

Deras mål är att göra handel tillgänglig för massorna och minska beroendet av traditionella finansinstitut. eToro tillåter användare att handla aktier, valutor, råvaror, aktieindex och börshandlade fonder (ETF). Det finns också ett brett utbud av CFD: er, vilket gör eToro perfekt för dem som vill handla kortsiktigt. Dessutom kan du som investerare testa att placera låtsaspengar i deras system innan du riskerar dina egna. Du får även tillgång till massvis av data, grafer och statistik om de olika företagen och deras aktiekurser. Är du inte speciellt erfaren finns det även möjlighet att kopiera andra investerare hos eToro via så kallad Copy Trading.

EToro står under tillsyn av flertalet länder så som exempelvis CySEC (Cypern), ASIC (Australien) samt FCA (Storbritannien) vilka fungerar på liknande sätt som finansinspektionen gör i Sverige. Dock går det inte att investera via ett investeringssparkonto ISK kapitalförsäkring KF eller AFK aktie och fondkonto, det går inte heller att legitimera sig med BankID vilket majoriteten av oss svenskar som investerar är vana vid.

Översikt eToro

Översikt eToro

Vad du kan handla med på eToro

Hos eToro finns en hel uppsjö av olika värdepapper och instrument som du kan handla och investera i. Nedan listar vi deras främsta varor som nuvarande kunder handlar mest av.

Aktier – Handla över 3000 olika aktier från totalt 17 olika marknader världen över. Det går även att köpa andelar av aktier hos eToro, vilket innebär att du inte behöver köpa en hel aktie och istället investera efter det belopp du är beredd att placera.

Börshandlade fonder ETF – Börshandlade fonder beter sig som en aktie, vilket innebär att värdet uppdateras i realtid och du kan köpa och sälja ETFer direkt till det värde som den har i stunden när du antingen la en köp- eller sälj order. Vanliga fonder handlas i regel en gång om dagen istället för i realtid som en aktie. Dessutom baseras värdet av en ETF på en underliggande tillgång som en råvara, valuta eller ett index.

Råvaror – Investera i råvaror som guls, silver och olja. Dock sker inte investeringen direkt i en råvara utan de handlas som CDF. CDF, corntract for difference eller marginalkontrakt, är komplexa instrument där du inte köper den underliggande tillgången utan istället spekulerar i prisutvecklingen på den underliggande varan och köper ut efter det kontrakt och satsa på att värdet aningen går upp eller ner.

Valutor – En investering sker på samma sätt som en investering i råvaror, via CDF. Spekulera på valutapar så som EUR/USD eller GBP/USD. En sådan form av investering och spekulation innebär att du investerar med tron att en viss valuta ska antingen öka eller minska i jämförelse med en annan.

Index – Du kan även välja att investera dina pengar efter ett index hos eToro, exempelvis NASDAQ eller SPX500 i USA, GER30 i Tyskland eller JPN225 i Japan. Att investera i ett index innebär att du investerar i ett mått som beskriver den uppmätta utveckligen av ett utvalt antal aktier.

EToro är perfekt för dig som är intresserad av att handla något mer exotiska tillgångar som de vanligaste nätmäklarna inte erbjuder. Du får möjlighet att köpa aktier från flertalet olika länder och regioner som du annars inte har tillgång till. Du kan även handla flertalet olika valutor och råvaror via CDFer.

Ha i åtanke att all form av handel, speciellt CDF- handel, är riskfylld och kräver att du som investerare ska ha kunskap och erfarenhet för att inte mer stor chans riskera att förlora hela eller stora delar av ditt investerade kapital. Investera därför bara pengar som du har råd att förlora.

Handla hos etoro här!

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Du riskerar ditt kapital.

Priset gör eToro konkurrenskraftiga

EToro är utan tvekan en av de billigaste plattformarna som finns tillgängliga i nuläget, i alla fall vad gäller kostnader för själva handeln. De är en av få plattformar och nätmäklare som erbjuder sina kunder helt gratis aktiehandel.

Det kostar inget för dig som kund att öppna ett konto hos dem, det kostar inte heller något att köpa aktier eftersom de har en kostnad på 0 kr i courtage.

Dock bör man vara medveten om att nätmäklaren eToro tar ut andra kostnader som inte nödvändigtvis rör själva handeln. Bland annat tillkommer kostnader för valutaväxling, både när du sätter in och tar ut pengar, den ligger på 1,5% om vi växlar mellan SEK och USD. Du får dessutom betala en avgift på 5 USD för varje uttag, utöver den kostnad som valutaväxlingen innebär. EToro har även skapat en inaktivitetsavgift för dig som investerar via dem, en sådan avgift är det inte många nätmäklaren som lagt till. Avgiften ligger på 10 USD i månaden och börjar dras 12 månader efter din senaste inloggning. Dessutom är den minsta summan du kan sätta in hos eToro 50 USD, vilket inte alltid passar dem som vill spara mindre.

Kostnader eToro

Fördelar med eToro

Möjlighet investera via demokonto

Låga handelskostnader

Stort utbud av investeringsmöjligheter

Pålitlig plattform med över 30 miljoner användare

Nackdelar med eToro

Höga avgifter (inte relaterade till handel)

Använder inte ISK

Minska insättning 50 USD

 

Vad är Aktieinvest

Aktieinvest

Nätmäklaren Aktieinvest startades av Aktiespararna för över 30 år sedan och är därför en av Sveriges första nätmäklare. Anledningen till att de grundade företaget för för att underlätta aktiesparande för småsparare genom att göra det både enklare och billigare att handla med aktier och fonder. År 2018 sålde Aktiespararna Aktieinvest till Pareto Securities men företaget är fortfarande verksamt och du kan fortfarande hända både aktier och fonder via deras nätmäklare.

Som nämnts ovan startades Aktieinvest för att sänka priset på aktiehandel och göra det enklare för nybörjare att handla med aktier. Mäklaren är dock dyr att använda och småsparare gör bäst i att istället välja Avanza eller Nordnet, som erbjuder gratis aktiehandel. Aktieinvest erbjuder å andra sidan några attraktiva funktioner för småsparare som andra nätmäklare inte gör.

Aktieinvest översikt

Översikt Aktieinvest

Vad kan du handla med hos Aktieinvest

Hos Aktieinvest kan du investera i aktier och fonder. Utöver att endast erbjuda vanlig handel på börsen har dom flertalet fiffiga specialfunktioner som majoriteten av de andra nätmäklarna inte erbjuder för sina kunder.

Köp delar av aktier

Som kund hos Aktieinvest kan du bestämma hur mycket du vill investera i varje typ av aktie utan att ta hänsyn till vad det faktiska priset för en viss aktie är. Vill du köpa aktier i Investor för 300kr så kan du gör det oavsett vad aktien kostar. Kostar en aktie 200kr men du vill köpa för 300kr så kan du alltså göra det eftersom det finns möjlighet att köpa delar av aktier hos Aktieinvest. Det finns ingen annan svensk nätmäklaren som erbjuder detta i dagsläget, dock finns det utländska nätmäklare som erbjuder denna typ av tjänster för sina kunder.

Månadsspara i olika aktier

Möjligheten att köpa delar av en aktie kan även användas för månadssparande. Eftersom du inte behöver köpa en hel aktie kan du skapa en diversifierad portfölj genom att varje månad köp en andel av samma aktie. Vill du exempelvis investera 500kr i aktier varje månad har du fortfarande möjlighet att investera i något dyrare aktier som hos en annan nätmäklaren är betydligt mer kostsam. På så sätt kan du som sagt få ett diversifierat sparande trotts att du har en begränsad budget

Färdiga aktieportföljer

Aktieinvest erbjuder en rad färdiga aktieportföljer som du som kund kan månadsspara i. För att spara i någon av aktieportföljerna behöver du spara minst 500kr varje månad i någon av dem. Kostanden för dem ligger på 10kr per månad och en engångsinvestering ligger på 15kr + 1,3%, om den investerade summan går under 100 000 kr

De färdiga aktieportföljerna är följande:

Aktieinvest Aktieportfölj Bas – En portfölj med relativt låg risk som innehåller aktier i stora och stabila företag som Investor, Volvo och Nordea. Portföljen är för dig som vill ta en låg risk med ditt sparande.

Aktieinvest Aktieportfölj Avkastning – Portföljen innebär en något större risk och är konstruerad för att generera hög avkastning.

Aktieinvest Aktieportfölj Småbolag – En portfölj som investerar i små bolag med stor potential samt goda framtidsutsikter. Portföljen har den högsta riskprofil men ger samtidigt en högre avkastning äv de övriga.

Aktieinvest sparbox

En sparbolag liknar i många avseenden en aktieportfölj men skiljer sig genom att den inte bara innehåller aktier utan av till exempel fonder. Det möjliggör en ännu bredare diversifiering än en aktieportfölj med endast aktier.

För närvarande erbjuder Aktieinvest 12 olika aktieboxar som är utformade för att tilltala olika sparare. Några exempel på boxar som finns är hållbarhetsboxen som investerar i ekologiskt hållbara företag som värnar om vår framtid på jorden. Framtidsdsfeministen som placerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen och The magic box som inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

För att spara i någon utav Sparboxarna behöver du spara minst 500kr per månad. Den månatliga sparavgiften är 20kr oavsett vilket belopp du sparar, avgifter för engångsköp i en sparbolag är högre, är du dock medlem i aktiespararna får du rabatt vid sparande i någon utav sparboxarna.

Kostnaden för Aktieinvest

Aktieinvest erbjuder fri aktiehandel på den svenska marknaden, Stockholmsbörsen, för dig som har ett totalt sparande på under 60 000. Investerar du i andra aktier eller överstiger 60 000kr i sparande betalar du courtage på alla transaktioner hos nätmäklaren. Courtagets storlek beror på vilket belopp du vill investera och vilka värdepapper du vill köpa.

Vill du handla svensk aktier betalar du 0,15% av orderbeloppet i courtage, dock lägst 39kr. Vill du köpa delar av aktier betalar du 20kr per transaktion + 1% av ordervärdet. Köper du utländska aktier stiger denna kostnad till 20kr + 2%.

Kostnader Aktieinvest

Aktieinvest är en bra idé men tyvärr för dyr för att använda för att vara ett bra alternativ för månadssparade jämfört med dagens nätmäklaren. Som småsparare, vilka Aktieinvest säger sig rikta sig mot, är de fasta avgifterna negativa. Säg att du investerar 500kr och betalar 20 kr i avgift, det motsvarar 4%. Vid första anblick verkar det inte som speciellt mycket men i jämförelse med övriga aktörer på marknaden är det flera gånger högre. I längden påverkar den också din vinst, höga kostnader äter snabbt upp din eventuella utdelning.

Absolut erbjuder de flertalet roliga och innovativa specialerbjudanden som Sparboxen och de färdiga aktieportföljerna till exempel, på detta plan kan inte andra nätmäklare inte riktigt mäta sig med Aktieinvest men kostnaderna gör det ovädret att investera hos dem. Att köpa andelar i en fond eller att investera i Avanza Zero eller Nordnet One som innebär diversifierat sparande till en betydligt lägre kostnad blir därför mer värt i längden.

Resterande nätmäklaren har helt enkelt kommit ikapp Aktieinvest. När nätmäklaren grundades var det dyrt att handla aktier och något som inte var tilltänkt för småsparare då akter oftast köptes i poster om 100 eller mer. Så absolut gjorde Aktieinvest aktiehandel lättare och billigare samt mer lättillgänglig för småsparare men i och med den snabba digitaliseringen och utvecklingen har konkurrenterna kommit ikapp och gått om.

Fördelar med Akieinvest

Courtage fritt till 60 000 kr

Köpa delar av aktier

Specialfunktioner att investera i

Handel via ISK

Nackdelar med Aktieinvest

Höga kostnader

Bara aktier och fonder

 

Vad är Degiro

Degiro

Degiro är en europeisk nätmäklaren med huvudkontor i Amsterdam som grundades år 2008 av fem tidigare anställda vid Binck Bank. Anledningen bakom grundandet av Diego var att betjäna den professionella marknaden av investerare och Private Banking kunder med stort kapital. 2013 ändrade företagen bana och började erbjuda aktiemäklartjänster för icke professionella investerare och småsparare.

De gav människor onlineåtkomst till börser runt om i världen och gjorde det möjligt för fler att investera i allt från aktier och fonder till optioner och EFTer via elektroniska handelsplatserna eller per telefon. Först 2015 lanserades Degiro på den svenska marknaden med visionen att slå ut och ersätta de redan väletablerade företagen. Nu när vi har facit på företagets utveckling i Sverige vet vi att den inte riktigt gick som planerat eftersom de svenska aktörerna Avanza och Nordnet fortfarande dominerar marknaden.

Vi tycker dock att företagets visioner och säkerhet tyder på att de är seriösa med sina verksamhet. Till exempel så blandar Degiro inte ihop dina tillgångar med sina egna vilket innebär att om företag skulle hamna i ekonomisk knipa så kommer det inte drabba din ekonomi. Dessutom är nätmäklaren under uppsyn av både den tyska federala finansinpektionen samt Nederländernas DNB:s integritetstillsyn.

Översikt Degiro

Översikt Degiro

Vad kan du handla med hos Degiro?

Utbudet av vad du kan investera i via Degiro är mycket brett. Du kan placera pengar i flertalet olika tillgångar, allt från något så vanligt som aktier till mer ovanliga placeringar så som kryptovalutor. Dessutom kan du investera på flera olika marknader vilket gör investeringsmöjligheterna ännu större.

Nedan följer en lista över de investerinfsmöjligheter som Degiro erbjuder för sina kunder.

Börshandlade fonder ETF – Börshandlade fonder underlättar investeringar eftersom de är idealiska produkter för att snabbt bygga upp en diversifierad portfölj. Hos Degiro kan du handla ETFer på 19 olika marknader, dessutom är de olika börshandlade fonderna både globala samt lokala. Nätmäklaren erbjuder även en ytterligare form av ETF, ett kärnutbud, där företaget själva står för courtage kostanden, dock tillkommer en hanteringsavgift på 1 euro För övriga ETFer kostar courtaget 2 euro + 1 euro i hanteringsavgift. Ytterligare kostnader kan dock tillkomma, exempelvis i form av valuta- samt spreadavgifter.

Aktier – Investera i svenska aktier för en courtagekostand på 10kr och en hanteringskostnad för 10kr. Eller varför inte i europeiska aktier för 3,90 euro + 1 euro i hanteringskostnad eller amerikanska aktier, vilka kostar 1 euro i courtage + 1 euro i hanteringsavgift. Ytterligare kostnader kan dock tillkomma även här.

Obligationer – en obligation är en investering där du lånar ut dina pengar till antingen ett företag eller en stat och får betalt i form av ränta från enheten du lånade ut pengarna till. Hos Degiro ligger courtaget för obligationer på 2 euro + 1 euro i hantering. Även här till kommer eventuella kostnader.

Terminer – investera i terminer för 0,75 euro. Vid ditt första köp behöver du dock betala en disposition som utgörs av en procentsats av kontraktets värde.

Optioner – optioner är en form av derivat som ger köparen av kontraktet, optionen, att antingen köpa eller sälja den underliggande tillgången som optionen baseras på beroende på om det är en köp eller sälj option. Courtaget för optioner hos Degiro ligger på 0,75 euro.

Fonder – Fonder ger dig möjlighet till att bygga en diversifierad portfölj med bred riskspridning. Degerfors erbjuder flertalet fonder från många välkända fondbolags så som Aberdeen standard, BNP Paribas och Goldman Sachs.

Krypto- Som tidigare nämnt kan du även investera i krypto. Istället för att köpa ren krypto sluta kan du hos Degiro indirekt investera i en valuta genom att köpa börshandlade fonder, ETFer, eller börshandlade obligationer, ETNer.

Kostnader för Degiro

Degiro har stort formas på att ge sina investerare och kunder mycket förmånliga priser och på så sätt attrahera dem till att använda deras tjänster för handel på börsen. De kostnader som de uppger är absolut låga men för oss som handla från Sverige och i en Anna valuta tillkommer flertalet avgifter som tillslut gör att Degiros tjänster inte är speciellt ekonomiskt fördelaktiga för oss.

Kostander Aktieinvest

Dessutom erbjuder nätmäklaren ingen handel via ISK- eller AF konton vilket gör att vi dessutom måste betala skatt på den eventuella vinst vi gjort.

Fördelar med Degiro

Låga avgifter

Stor utbud att investera i

Möjlighet att investera på olika börser

Stor internationell aktör – säker

Nackdelar med Degiro

Tillkommande avgifter

Ingen handel med ISK, KF eller Af

Ingen automatisk beräkning av skatt

InvesteraMera sammanfattar

Trenden av att använda nätmäklares tjänster blir allt med populära i takt med att digitaliseringen sprider sig och med att intresset för investering ökar bland folket. Tack vare nätmäklarna har handel på börsen blivit enklade och billigare samt betydligt mer tillgänglig för småspararen.

Idag finns en hel uppsjö av olika nätmäklare på marknaden som specialiserat sig på olika områden. Vill du investera i utländska aktier rekommenderar vi eToro, vill du ha ett brett utbud av investeringsmöjligheter rekommenderar vi istället Degiro.

Är det så att du sparar mest i svenska aktier och dessutom gör det i en något mindre skala tipsar vi dig istället att välja antingen Avanza eller Nordnet. Gillar du specialfunktioner som att köpa delar av aktier eller investera i redan färdiga boxar som nischat in en specifik marknad rekommenderar vi istället Aktieinvest. Om du gillar CFD:s rekommenderar vi IG.

Var dock noga med att väga nätmäklarens utbud och egenskaper mot dess kostnader då flera av tjänsterna är dyra och kommer äta upp stora delar av din vinst i slutändan.

Att avgöra vilken den bästa nätmäklaren kommer alltid vara svårt att göra, för den nätmäklare som är bäst för dig kanske inte är bäst för mig eftersom våra investeringar ser olika ut. Om jag främst vill investera i aktier och börja handla med aktier bör jag välja en nätmäklare som har ett stort utbud av aktier.

Men om du till skillnad från mig vill börja investera i fonder bör du välja en nätmäklare som just har ett stort utbud av fonder. Det viktigaste är att du hittar en nätmäklare som passar dig och dina behov så att du kan göra så bra investeringar som möjligt.

FAQ – Jämför nätmäklare

Nedan besvarar vi några av de mest ställda frågorna vad gäller olika nätmäklare.

Vad är en nätmäklare?
Vilken nätmäklare är bäst?
Vilken nätmäklare är billigast?