Har du någonsin funderat på – hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba? Ekonomisk frihet är attraktivt för de flesta människor, men ofta är det bara en fantasi och de inser inte att det går att uppnå. Det bästa sättet är att börja på utsatt tid, spara varje månad och låta pengarna växa genom ränta på ränta effekten.

Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?

Det finns inget magiskt generellt belopp som avgör när du kan nå ekonomisk frihet, utan allt beror på din situation och hur du vill leva när du blir äldre. En bra tumregel är att använda 4%-regeln, som är en indikation på när dina pengar kommer att vara tillräckligt stora för att du ska kunna leva resten av ditt liv utan att de förlorar i värde.

I den här artikeln kommer du få lära dig följande:

 • Hur du blir ekonomiskt oberoende
 • Hur mycket pengar du behöver för att sluta jobba
 • Hur Alwy kan hjälpa dig på vägen

 

Hur du blir ekonomiskt oberoende

Det här med att vara ekonomiskt oberoende är något som har blivit mycket populärt de senaste åren. Du kanske är bekant med termen FIRE, vilket betyder Financial Independence and Retirement Early. Begreppet FIRE och att vara ekonomisk oberoende går ut på att ha möjligheten att spara ihop tillräckligt med kapital för att kunna sluta arbeta och gå i pension vid vilken ålder som helst.

För att bli ekonomiskt oberoende måste man beräkna de medel som behövs för att bli fri. För att göra detta måste du först beräkna hur stora dina utgifter är och om de sannolikt kommer att förändras under din livstid eller förbli i den storlek de är nu.

Räkna alltid dina medel

För att få ihop de nödvändiga medlen som krävs för att bli ekonomiskt oberoende måste pengar investeras. De mest populära alternativen är fonder och aktier. Fonder anses vanligtvis vara något säkrare, men aktier erbjuder ofta högre avkastning. Om du väljer att investera i utdelningsaktier kan du dessutom dra nytta av företagets utdelningar, som kan variera från månadsvis till två gånger per år.

För att öka takten på ditt sparande är en bra ide att återinvestera kapital som du fått i utdelning för att kunna dra nytta av ränta på ränta metoden. Det är ett ypperligt sätt att få ekonomisk frihet. Läs mer om att återinvestera och ränta på ränta effekten i styckena ”återinvestera din utdelning” och ”ränta på ränta effekten”

Allt det här med att bli ekonomisk oberoende och ha möjligheten att sluta arbeta kan kännas svårt och övermäktigt. Därför vill vi tipsa dig om att Alwy och låta dem guida dig på din resa mot ekonomisk frihet.

Alwy är en tjänst som på många sätt hjälper dig som privatperson med ditt sparande. Det är en helhetstjänst som hjälper dig med att sammanställa hela din ekonomi så att du får en god översikt.

Alwy logotype - Tjänsten för dig som vill hålla koll på din ekonomi

Bland annat så kategoriserar Alwy dina intäkter och utgifter så att du får koll på vart dina pengar tar vägen. Dessutom budgeterar de automatiskt åt dig varje månad. De hjälper dig även med räntor och lån genom att ge dig en överblick av dina skulder, du kan även ansöka om bättre villkor för dina skulder hos någon utav Alwys samarbetspartners. Dessutom ger de dig personliga spartips så att du ska kunna spara mer pengar – perfekta hjälpmedel för dig som siktar mot att bli ekonomiskt oberoende.

 

Hur mycket pengar behöver du för att överleva?

Hur mycket pengar du behöver för att överleva beror helt på hur du själv lever. Lever du ett liv där du spenderar mycket pengar kommer du behöva spara mer och lever du ett lite enklare ekonomiskt liv där utgifterna inte är så stora behöver du spara mindre.

Dessutom påverkas mängden pengar du behöver spara av vad ekonomiskt oberoende betyder för dig. Det är något du bör tänka på när du funderar över hur mycket pengar du behöver för att vara fri. Vill du kunna leva helt utan att arbeta, eller drömmer du bara om att arbeta deltid eller ta en lång semester varje år? Om du drömmer om att arbeta färre timmar kommer du att nå ditt mål snabbare.

Lätt att bli uttråkad som ekonomiskt oberoende utan jobb

Att vara 100% fri kräver ett gediget sparande och kan dessutom vara tråkigt även för den mest arbetströtta, så det är inte konstigt att många ekonomiskt oberoende personer väljer att arbeta i någon utsträckning. Det kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar och skapa sociala kontakter. Om du vill arbeta halvtid behöver du bara spara halva ditt kapital, dvs. 1 875 000 kr.

När du räknar ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt oberoende bör du också ta hänsyn till pensioner. Tjänstepension kan du till exempel få från 55 års ålder.

För att räkna ut hur mycket pengar just du behöver spara ihop för att ha möjlighet att leva på avkastningen är det perfekt att använda Alwys tjänster som gör det åt dig istället för att du ska sitta och gå igenom alla dina utgifter och inkomster under de senaste åren.

 

Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba – Fyraprocentsregeln

4 procent-regeln eller Trinity studien, är en riktlinje som baseras på en studie från Trinity University, som räknade ut hur mycket pengar du behöver investera på aktiemarknaden för att kunna leva på utdelning samt på själva kapitalet utan att det riskerar att ta slut. Slutsatsen är att om du tar ut maximalt 4 procent är det statistiskt sannolikt att du kan leva på ditt kapital i minst 30 år.

Med andra ord, om 4%-regeln följs skulle det kapital som krävs översättas till ”månadsutgift x 12 / 0,04”, dvs. ”månadsutgift x 300”.

Låt säga att dina årliga utgifter uppgår till 150 000 kronor, alltså 12 500 kronor i månaden. Enligt 4% regeln hade du därför behövt spara ihop 3 750 000 kronor för att ha möjlighet att helt och hållet täcka de utgifter du har.

Den totala summan som behövs sparas ihop om fyraprocentsregeln ska följas räknas ut genom att du tar månadskostnaderna multiplicerat med 12, dividerat på 4%.

I vårt fall skrivs formeln på följande sätt: 12 500 * 12 0,04

I strategin och räkneexempel är varken inflation, investerings- och uttagsstrategi samt övrigt kapital som inte är investerat på aktiemarknaden inräknat.

 

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

Hur lång tid det tar för dig att bli ekonomiskt oberoende är upp till dig. Ju mindre du spenderar, desto mindre kapital behöver du. Ju högre lön du har och ju mer du sparar varje månad, desto snabbare kommer ditt sparade kapital att växa.

Har du dock redan besparingar sedan tidigare eller har investerat i fastigheter kommer det gå betydligt snabbare att spara ihop till ditt önskade belopp än om du börjar från 0.

Lättare att starta med kapital

För att bli ekonomiskt oberoende vill du kunna leva på utdelningar. Med andra ord vill du kunna leva på de pengar som företagen årligen delar ut till sina aktieägare. Om de ger ut en utdelning på 4% av ditt investerade kapital varje år bör detta kunna täcka dina utgifter.

 

 

Räkneexempel:

Låt säga att dina årliga utgifter uppgår till 150 000 kronor, alltså 12 500 kronor i månaden, behöver du spara ihop och investera 3 750 000 kronor. Dessa 3 750 000 kronor kommer sedan avkasta 4%, om investeringarna går som planerat, vilket alltså kommer generera 150 000 kronor i avkastning varje år som du har att leva på.

Hur snabbt du kommer upp i de sparade kapitalet som just du behöver för att sluta jobba beror helt på dig själv. Som sagt, desto mindre du spenderar och desto mer du sparar, desto snabbare går det.

 

Räkna ut dina utgifter

För att kunna leva på dina besparingar måste du beräkna dina utgifter. Ju fler utgifter du har och ju mer du spenderar, desto mer pengar kommer du att behöva för att sluta arbeta. Enkelt uttryckt, ju fler onödiga utgifter du drar ner på, desto tidigare kan du gå i pension.

Undersök utgifterna under de senaste månaderna och räkna ut ett genomsnitt. Ju fler månader som ingår i beräkningen desto mer exakt blir den, men kortare perioder är bättre om du behöver granska transaktioner manuellt och vid behov komplettera äldre transaktioner.

Håll koll på utgifter och intäkter med Alwy

Det finns dock en skillnad mellan nödvändiga och onödiga utgifter. Till nödvändiga utgifter hör hyra, mat, el, vatten, internet och försäkringar. Dessa kostnader kommer du inte undan utan är sådana du behöver betala för att kunna leva.

Men du kanske kan klara dig utan restaurangbesök, onödiga bilresor och eftermiddagsfikor. Fundera igen på vilka abonnemang du har och ta reda på hur mycket de faktiskt kostar dig i månaden. Använder du Alwy kan du snabbt och enkelt ta reda på hur mycket pengar du faktiskt lägger i månaden på sådant du faktiskt klarar dig utan.

 

Räkneexempel:

Låt oss säga att du har 12 500 kronor i utgifter varje månad men lyckas dra ner dem med 1000 kronor genom att exempelvis säga upp något abonnemang, skippa hämtmat en helg och avstår att köpa den där tröjan.

Då skulle dina kostnader uppgå till 11 500 kronor i månaden och 138 000 kronor på ett år skulle du behöva spara ihop 1 450 000 kronor istället för 3 750 000 kronor. Det innebär att för varje 1 000 kronor du drar ner dina månadskostnader med behöver du spara 300 000 kronor mindre för att kunna sluta jobba.

 

Kapitalsparande kan minska arbetet

Alla vill inte sluta arbeta helt och hållet eller kan inte spara tillräckligt med kapital för att göra det. Även om man inte kan spara tillräckligt för att komplettera hela sin inkomst, kan man kanske komplettera en del av den.

När det gäller ekonomi är det viktigt att utgå från sig själv och sin situation. Alla är nämligen olika när det gäller vad de har värderat under sitt liv, vissa har sparat allt, vissa har spenderat allt och vissa har försökt att hålla en balans.

 

Få koll på ditt sparande med Alwy

Du kan påbörja ditt sparande mot en ekonomiskt oberoende framtid hos Alwy. De har ett brett utbud av fonder i mängder av branscher som kan investera dina pengar i. Dessutom hjälper de dig att sätta upp sparmål som passar just dina drömmar och visioner.

De bistår dig även med personliga spartips som gör att du har möjlighet att nå dina mål tidigare. Allt du behöver göra är att logga in med bankID, ansluta din bank för att sedan ha möjlighet att investera billigare och smartare i fonder över hela världen samt ta del av deras tipps som ger dig möjligheten att sluta jobba tidigare.

Alwy

5/5

Vill du få koll på din ekonomi och strukturera upp ditt sparande? Då är Alwy helhetstjänsten för dig som styr upp din ekonomi och ger dig allt för din ekonomi!

Mer information
 • + För att komma igång med Alwy behöver du ditt bank-ID och din egen e-postadress
 • + Få en överblick över din ekonomi, hålla koll på dina största utgifter och hantera ditt sparande
 • + Webbplatsen är överskådlig och lätt att navigera sig i
 • + Smart och användbar app

Hur vill du investera pengarna?

Att välja hur du vill investera dina pengar är viktigt och är något du borde bestämma dig för hyfsat snabbt. Att ha dina pengar på ett sparkonto med en ränta på 0,5 % kommer inte att hjälpa dig att nå ditt mål om ekonomiskt oberoende.

Börja med att lär dig allt du kan om fonder, aktier och börsnoterade fonder. Lär dig allt du kan om rimlig avkastning, ränta-på-ränta-effekten, hur du håller dig flytande när börsen går dåligt, läs experttips om vilka aktier du ska investera i för ett långsiktigt sparande med mera. När det gäller sparande är kunskap makt och du har en verklig chans att påverka hur snabbt du uppnår dina sparmål.

Investera dina pengar med Alwy

Sedan är det viktigt att hitta en tjänst du kan investera dina pengar genom, det kan vara en bank men även ett företag som Alwy exempelvis. Det viktigaste är att du och dina pengar är trygga hos din investeringstjänst, att de skyddas av både investeringsskydd och insättningsgaranti samt att avgiften är låg. Desto lägre avgift desto mer pengar får du över.

 

Så skapar du kapitalet du behöver för att bli ekonomiskt oberoende

Det mest självklara sättet att skapa kapital som du sedan kan investera är att arbeta dig till det i form av lön. Men det finns fler sätt än så, nedan nämner vi några av dem.

Återinvestera din utdelning

När du placerar sparpengarna i aktier är det fördelaktigt att välja utdelningsaktier. Då får du varje år en del av företagets vinst i form av utdelning. Detta bör man ta hänsyn till när man beräknar sitt sparande.

Genom att ständigt återinvestera utdelningarna kan sparandet öka utan att du behöver ta in nya pengar. Om du har 100 aktier och bolaget lämnar en utdelning på 6 kr per aktie får du 600 kr att återinvestera. De flesta företag gör utdelningar minst två gånger per år, så istället för att bara få ränta och utdelning på dina 100 aktier skulle du också få ränta på de aktier du köpte med utdelningen på 600 kr.

För att kontinuerligt öka ditt sparande och få högre avkastning måste du återinvestera utdelningarna. På så sätt kan du dra nytta av principen ränta på ränta, som gör att du kan tjäna ränta på ränta och utdelningar. På så sätt kan sparandet accelereras.

Ränta på ränta effekten

Nyckeln till att nå ditt önskade ekonomiska mål är att spara så mycket som möjligt, så snart som möjligt.

Den svenska aktiemarknaden har långsiktigt avkastat ca 10% per år och det är den magiska formeln ränta på ränta som ger sparandet en skjuts. Så börja spara och försök spara så mycket du kan så tidigt som möjligt.

Spara in på utgifter som en kaffe på stan

Om du till exempel hoppar över lunchen på restaurang och istället investerar de pengar du sparar kommer det att göra en enorm skillnad för ditt kapital på lång sikt. Att sälja saker som du inte längre använder, t.ex. en andra bil som du egentligen inte behöver eller en spelkonsol som du inte längre använder, kan vara mycket lönsamt.

Ränta på ränta innebär att du får både ränta på det investerade kapitalet och ränta som du fick under föregående period. För att beräkna det slutliga kapitalet givet det tillfälliga startkapitalet och den årliga räntan bör därför följande formel användas

Sidoinkomster för att kunna sluta jobba tidigare

Sekundär inkomst, eller sidoinkomster, är inkomst som erhålls separat från din huvudsakliga arbetsinkomst. Även om du får din huvudsakliga inkomst från studier eller arbete kan du fortfarande ha en andra inkomst, en så kallad sidoinkomst. En sidoinkomst är perfekt för att öka din inkomst och minska den tid det tar att bli ekonomiskt oberoende.

 • Hyra ut via AirBnB
 • Solceller
 • Klipp gräsmattor
 • Barnvakt
 • Läxhjälp

 

Varför vill man sluta jobba?

Du har säkert ditt eget svar på den frågan, men här är några anledningar till varför det är bra att inte vara bunden till ett jobb

 • Du kan välja vad du vill göra under dagen
 • Du kan tillbringa mer tid med familj och vänner
 • Du kan ta ledigt när du vill – mer tid för hobbies och aktiviteter
 • Du är inte bunden till en plats eller tid
 • Du kan utbilda dig och lära dig nya saker
 • Du kan volontärarbeta med organisationer som intresserar dig

 

Sammanfattning

Det här med ekonomisk frihet är något som många strävar efter men ofta är det bara en fantasi och majoriteten inser inte att det faktiskt går att uppnå bara man anstränger sig och har en plan.

Just planen är något som Alwy gärna hjälper dig med, hos dem kan du se hur mycket pengar du behöver spara för att nå ditt ekonomiska mål samt vart som pengarna som du inte sparar faktiskt tar vägen. Med den kunskapen är vi övertygade om att ytterligare en del av de pengar du tjänar ihop kan gå till ditt sparande mot en ekonomiskt oberoende framtid. Själva genomförandet får du dock stå för själv.

Det finns inget magiskt generellt belopp som avgör när du kan nå ekonomisk frihet, utan allt beror på din situation och hur du vill leva när du blir äldre. Men så länge du följer din egen plan, drar ner på onödiga kostnader och återinvesterar din utdelning så kommer inte den ekonomiska friheten vara lika långt bort längre.

Få full koll på din ekonomi. Testa Alwy och får 250 kr gratis! Endast via denna länk. (Sponsrad)