Hur blir man rik? – Tipsen för att bli rik 2024

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 17 april 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

De flesta drömmer om att bli rika. Men hur gör man för att bli rik? Är den enda vägen till rikedom en hög lön? I denna artikel kan du läsa om våra bästa tips för hur du blir rik och uppnår dina drömmar.

Hur blir man rik?

Varför ska jag vara rik?

Att vara just rik eller förmögen är begrepp som definieras olika från person till person. Begreppet rik är relativt vilket innebär att du själv definierar och avgör om och när du känner dig rik.

De allra flesta skulle nog säga att vara frisk och pigg samt ha många underbara vänner och en kärlekspartner innebär att vara rik.

Medan andra kanske skulle argumentera för att en finansiell rikedom innebär att vara just rik.

Hur som haver är det troligen viktigare för majoriteten med tak över huvudet och en kärleksfull familj, än tre sportbilar i garaget men utan familj och vänner.

Just nu! Få full koll på din ekonomi och 250 kr gratis hos nya spartjänsten Alwy.

Hur blir man rik snabbt?

För att bli rik snabbt finns det allt färre alternativ att använda sig utav. Det är troligen fortfarande snabbast att använda sig av ränta-på-ränta effekten och investera i värdepapper, men att ärva en stor summa pengar går givetvis mycket fortare.

 

Räcker det med att bli rik inom loppet av 10 år är börsen något för dig som vill bli rik. Möjligheten att få avkastning på ditt kapital är stor och du kan med ett regelbundet sparande öka dina pengar. För att bli rik snabbt finns det allt färre alternativ att använda sig utav. Det är troligen fortfarande snabbast att använda sig av ränta-på-ränta effekten och investera i värdepapper, men att ärva en stor summa pengar går givetvis mycket fortare.

Skulle 10 år vara för lång tid för dig, då är det så lätt som att öka månadssparandet. Då kommer du lyckas bli rik ännu fortare. För på börsen ökar dina pengars värde med i snitt 10 procent per år.

Börja spara på börsen med Avanza. Om du tycker att det är svårt att välja rätt aktier och fonder själv kan du även spara i InvesteraMeras modellportfölj hos Alwy.

5 tips för att bli rik

 1. Investera på börsen
 2. Starta och driv eget bolag
 3. Sänk dina utgifter
 4. Skaffa dig värdefull kunskap och sälj den till företag
 5. Investera i bostäder och fastigheter

Läs mer om 25 sätt du kan tjäna pengar snabbt.

 

När är jag rik?

Vem som är rik varierar beroende på vem du frågar. Hur rik någon är behöver inte endast bero på hur finansiellt rik någon är, även om detta ofta är underförstått om frågan ställs.

Dessutom behöver inte rikedom likställas med att du har mest pengar på banken, utan det kan också innebära att du kan leva på din förmögenhet för resten av ditt liv genom fyraprocentregeln.

För att bli rik i Sverige krävs det ofta mer än ett vanligt jobb med en medelinkomst.

Värt att nämna är att Skatteverket anser att personer med en inkomst över 523 000 kronor, det vill säga 43 500 kronor/månad, är rika då det är gränsen för att betala en extra statlig skatt.

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

Hur blir man rik?

Idag finns det massor av sätt att bli rik i Sverige. Du bygger din rikedom genom att ha en hög lön, ärva pengar, göra lyckade investeringar på börsen eller bostadsmarknaden. Men det kanske mest välkända vanligaste sättet att bli rik på är genom att driva och starta eget företag.

Genom att starta och driva eget bolag finns det stora möjligheter att öka din inkomst och påverka ditt företags tillväxt. Skulle det dessutom visa sig att bolaget växer och blir värt mycket pengar kan man sälja sitt bolag och få en stor summa pengar för sitt mästerverk.

Men det är självklart inget lätt jobb. Det krävs ofta många timmar av disciplin och hårt arbete för att driva bolag.

För att bli rik på investeringar i form av aktier och fonder gäller det att tänka långsiktigt och spara regelbundet.

Hur blir man rik på aktier

Genom att äga och handla med aktier har det historiskt sett visat sig vara en lönsam strategi för att bli rik. När du investerar i aktier arbetar dina pengar åt dig 24 timmar om dygnet, utan att du behöver göra någonting. Det är alltså ett passivt sparande. Det sparar både tid och energi.

När du sparar i aktier är det viktigt att se ditt sparande långsiktigt och bara spara i aktier du tror kommer gå bra under många år framöver.

Det innebär att när du köper aktier bör du göra mer research och hålla koll på bolagen jämfört med om du äger fonder, då är det fondförvaltare som sköter ditt sparande och ser till att du tjänar pengar.

Ett tips är att regelbundet avsätta 15 procent av lönen och investera i aktier med låg risk och läsa på om bolagen. Då är chansen till att nå din förmögenhet större än om dessa pengar hade spenderats på onödiga utgifter, såsom hämtmat eller streamingtjänster.

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

Vad är en fond?

En fond är en samling av olika typer av värdepapper, däribland aktier.

För att förklara en fond med något konkret så kan du jämföra en fond med en matkasse. Kassen som du lägger maten i motsvarar fonden, och maten du handlar är aktier eller andra värdepapper.

Du äger kassen och maten som ligger i matkassen, men du bestämmer inte vilka matvaror som plockas ned i matkassen, det gör en dietist (fondförvaltare) som vet vilka varor som passar dig bäst.

Dietisten vill dessutom att du ska äta så varierat som möjligt, och väljer därför en stor variation på varorna.

Likadant jobbar en fondförvaltare med fonden. Förvaltaren vill att du ska få så bra avkastning som möjligt på fonden. Därför väljer ofta förvaltaren att sprida riskerna i fonden genom att investera i olika bolag och branscher. Ett alternativ till att investera i enskilda fonder är att välja en fondrobot.

Hur blir man rik på fonder

Att bli rik på fonder är ett mindre riskfyllt alternativ till investeringar på börsen. Likt aktier kan du placera ditt kapital i olika typer av investeringsprodukter.

Skillnaden är bara att en fond ofta har lägre risk än en aktie samt att fonden sköts av en fondförvaltare, medan en investering i en aktie bör övervakas av de som direkt äger den.

På grund av att risken i en fond är lägre, innebär det ofta att du inte kan tjäna pengar lika fort som i aktier. Ofta är svängningarna i aktiekursen kraftigare vilket kan göra att priset på aktier stiger mycket mer än vad fonden gör vissa dagar.

Men trots att en fond har lägre risk behöver den inte vara sämre för det. Med sin låga risk utgör fonden en stabil grund i din portfölj när det är oroliga tider på börsen, vilket innebär att du kanske inte förlorar lika mycket pengar i dina fonder som i aktier.

Hur blir man rik utan att jobba?

Om du planerar att inte jobba men ändå vill bli rik, då behöver du skaffa dig en passiv inkomst. Ofta kräver detta ett startkapital så att du kan sätta igång din pengamaskin ordentligt.

 1. Aktier och fonder
  Till att börja med kan du alltid äga aktier och fonder, alternativt andra investeringsprodukter såsom onoterade aktier, valutor, råvaror eller certifikat. De sistnämnda är av högsta risk, men har stor möjlighet till att ge dig en stor avkastning.
 2. Fastighetsuthyrning
  Vill du inte investera i något av ovan kan du skapa en passiv inkomst genom att köpa upp fastigheter eller bostäder, som du sedan hyr ut till hyresgäster, exempelvis via tjänsten AirBnb. Då krävs det bara att du håller bostäderna/fastigheten i schack vilket man kan göra via enkel städning.

I båda fallen ovan krävs det att man startar med ett större kapital för att tjäna så pass mycket pengar att du kan leva på din pengamaskin full tid.

Vill du får en full överblick över din ekonomi? Läs om tjänsten Alwy här.

Svar på vanliga frågor om hur man blir rik

Vad är det snabbaste sättet att bli rik på?
Är man rik om man har 10 miljoner kronor?
Kan man bli rik på att leva sparsamt?
Hur har folk blivit rika?
Är det svårt att bli rik?
Hur blir man rik i Sverige som ung?

Just nu! Få 50% rabatt på förvaltningsavgiften hos Opti med vår unika kampanjkod.

Få KODEN!