Guld på ATH men Miners fortsatt billiga

av Fabian Franzen
·
Uppdaterad 02 december 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Guld har nyligen brutit över $2600, en ny all time high (ATH) nivå, men det har knappt märkts i nyhetsflödet. Samtidigt fortsätter aktier i guldgruvbolag att underprestera och har rekordlåga värderingar. Vad är det egentligen som pågår?

Fabian Franzen aktieanalys guldgruvebolag

Varför stiger priset på guld?

Till skillnad från vad många tror är det inte inflation eller deflation i sig som driver upp priset på guldet. Istället är det framtida förväntningarna på realavkastningen från andra tillgångsslag, främst aktier. När förväntningarna på framtida avkastning sjunker (dvs värderingarna är höga), tenderar priset på ädelmetaller som guld att stiga. Detta eftersom de ses som en säker hamn i tider när avkastningen från aktier förväntas vara låg. Just nu är t.ex. S&P 500 förväntade tioåriga avkastning på historiskt låga nivåer, vilket gör guld till ett attraktivt alternativ för investerare.

Trots det stigande guldpriset är både privata och institutionella investerare kraftigt underinvesterade i guld. Guld ETF-ägandet, som historiskt har korrelerat med guldpriset, har sjunkit med hela 25% bara de senaste fyra åren – samtidigt som guldpriset nått nya höjder. Den primära faktorn bakom det stigande guldpriset är centralbankernas massiva köp. Mellan 2020 och 2024 har centralbanker globalt köpt över 100 miljoner uns guld, vilket mer än kompenserar för västerländska investerares minskade innehav. Dock köper centralbankerna endast guld och inte aktier i guldgruvebolag (miners) vilket gör att köptrycket på miners förblivit lågt även när guldpriset rusat.  Detta innebär dock ett ypperligt tillfälle för oss investerare eftersom det innebär att man kan hitta miners som sprutar kassaflöde till en fortfarande billig prislapp.

Hur ska man tänka när man köper Miners?

Miners är ett sätt att exponera sig mot guldet med hävstång.  Men det gäller att vara varsam, de flesta bolag i sektorn är rent skräp. Som Mark Twain en gång sa: ”the definition of a mine is a hole in the ground with a liar standing next to it.”. Det gäller att hitta bolag som är aktieägarvänliga, har bra historik och balansräkning som inte bränner upp allt kapital som dom borde dela ut till dig!

En gammal goding i sektorn är såklart Lundin Gold, ett av de mer ”kvalitativa” bolagen i sektorn (om man nu ens kan kalla ett bolag inom gruvsektorn för kvalitativt). Men detta bolag är redan väldigt välkänt, genomlyst och rättvist värderat så jag tänkte uppmärksamma kring ett mindre bolag i sektorn: Andean Precious Metals som handlas under ticker 'APM' på kanadensiska TSX Venture Exchange.

Andean Precious Metals är en kanadensisk ”mid-tier” producent av både guld och silver som har en annorlunda affärsmodell jämfört med de flesta gruvbolagen. Istället för att lägga hutlösa pengar på att hitta nya potentiella fyndigheter så köper man upp gruvor som är nästan tömda till låga priser och gör investeringar för att förlänga livslängden och produktionen i några år till. Detta är en klassisk cigarrbut strategi som man hittills lyckats väldigt väl med.

Home - Andean Precious Metals Corp.

Företaget har nu två tillgångar: en silvergruva i Bolivia som producerar ca 5 miljoner uns silver per år och en guldgruva i Kalifornien som producerar ca 60 tusen uns per år. I Bolivia bearbetar man även silver för andra företag vilket innebär att man kan jämna ut sin egna kostnadskurva genom att dra ned på egen produktion när silverpriset är lågt och dra upp den igen när priset stiger.

Hälften av bolaget ägs av insiders och man har en stor nettokassa trots att man köpte guldgruvan i Kalifornien förra året – man har faktiskt mer kassa nu än innan uppköpet. Uppköpet dubblade produktionen och omsättning till förväntade $113m för 2024E. Fokus nu är att dubbla produktionen igen UTAN att späda ut aktieägare samtidigt som man vill fortsätta köpa tillbaka aktier (hittills har man köpt tillbaka ca 7% av sina aktier).

Bolaget handlas till en FCF yield om ca 20% vid ett 3-årsviktat silverpris på $25 och guld på $2100, men FCF yield norr om 60% vid dagens priser dvs en gedigen torque vid högre priser som man borde se slå igenom i kommande kvartalsrapporter. Detta kan låta hutlöst men det är väldigt viktigt att ta hänsyn till att gruvor har en ändlig livstid dvs kommer dessa gruvor inte generera kassaflöden i all oändlighet – i detta fall har båda gruvor ca 5 år kvar att ge. Rationellt är då att göra en nuvärdesberäkning av alla framtida kassaflöden och ställa det i relation till priset man betalar för bolaget idag. Detta kallas för price to net asset value eller P/NAV. Ett P/NAV över 1 innebär att man betalar mer för bolaget än vad alla kassaflöden är värda och vice versa.

Vid ett 3-årsviktat silver- och guldpris så handlas APM till ett P/NAV på strax under 1 dvs ”fair value”, men vid dagens priser handlas bolaget till P/NAV på 0.4 dvs en bra bit under ”fair value”. Detta ger en stor ”margin of safety” för hur guld- och silverpriset rör sig och skulle behöva bryta ned under det 3-årsviktade priset för att bolaget skulle gå från undervärderat till övervärderat.

Sammanfattning

Guldets stigande pris och de lågt värderade guldgruvebolagen är en spännande möjlighet för investerare. Men man bör vara medveten om riskerna med att investera i gruvbolag.  Kassaflöden är helt beroende av priserna för en råvara som man som investerare har svårt att förutse vart den ska ta vägen. Dessutom är många av länderna där bolagen är verksamma i (Bolivia t.ex.) högre risk än vad man kanske är van vid och därmed bör bolagen handlas till en rätt stor rabatt – även om jag tycker att den är lite väl stor i det här fallet. En position i ett gruvbolag bör endast utgöra någon eller några procent av portföljen – riskmanagement är viktigt här. Dessutom har APM gått väldigt starkt senaste månaden och är upp över 120% i år och det skadar nog inte att vänta in en dipp om man tycker detta verkar intressant.

Disclaimer: Äger

Köp Andean Precious Metals via Avanza här!

Börja investera hos Opti!

Opti

5/5

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften. Kod: Investeramera

Mer information
  • + Topprankad fondrobot
  • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
  • + Kom igång på några minuter