Senast uppdaterad 29 december 2023
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Resurs Classic

3/5

Resurs Classic är kortet för dig som vill betala räkningar på kredit och dessutom få 6 månaders räntefri delbetalning – helt utan årsavgift!

Mer information
 • + Gratis årsavgift
 • + Betala räkningar med kortet
 • + Räntefri delbetalning i 6 månader

Marginalen Gold

4/5

Ett kreditkort för dig som handlar på nätet! Cashback i över 300 e-handelsbutiker och smidiga betalningslösningar.

Mer information
 • + Låg effektiv ränta
 • + Smidiga betalningslösningar
 • + Bra shoppingförsäkringar
 • + Cashback

Shell Mastercard

4/5

Shell Mastercard ger en bonus på 0,5% på alla inköp samt en 15 öre rabatt på drivmedel hos bemannade Shell-stationer. Dessutom har kortet ingen årsavgift!

Mer information
 • + 15 öre rabatt/liter på bemannade Shell-mackar
 • + Flera försäkringar för bilresenären
 • + 0,5% i bonus på inköp

Djungel av gratis kreditkort

Finns det gratis kreditkort?

Både ja och nej. Ett kreditkort utan årsavgift är teoretiskt sett gratis eftersom du inte betalar någon avgift för att ha det. I längden kommer du däremot betala för det på ett eller annat sätt.

Vad menas med gratis kreditkort?

Med gratis kreditkort menas att du inte betalar något för ditt kort. Årsavgiften är en av de kostnader som finns med ett kreditkort vilket kan vara väldigt skönt att slippa. Årsavgiften betalas oavsett om kortet används eller inte, vilket är en bra anledning för att ha ett kort utan årsavgift helt.

Om du skulle ha flera kreditkort som du totalt sett använder ganska få gånger är det en bra idé att välja ett kreditkort utan årsavgift. Det kan bli väldigt dyrt med flera kort som alla tickar årsavgifter utan att de används.

Ett kreditkort utan årsavgift är däremot inte gratis. Det finns andra avgifter än årsavgiften kopplade till kortet, men det är iallafall en avgift du blir av med.

Fördelar

 • + Billigare
 • + Skapa en buffert
 • + Avgiftsfria förmåner
 • + Bättre överblick över ekonomin

Nackdelar

 • Högre aviavgifter
 • Högre valutapåslag
 • Högre uttagsavgifter
 • Sämre förmåner

Vilka fördelar finns med kreditkort utan årsavgift?

Billigare, helt enkelt

Ett kreditkort utan årsavgift är precis vad det låter. Du betalar en avgift mindre vilket ger dig mer pengar i plånboken när du betalar räkningar.

Skapa en buffert

Ett kreditkort utan årsavgift är ett perfekt sätt att skapa dig en buffert på ett billigt vis. Om bilen plötsligt går sönder är det jättebra att ha en buffert att delbetala med för att din ekonomi inte ska drabbas överdrivet mycket i stunden. Ett kreditkort utan årsavgift gör detta möjligt till en låg kostnad.

Avgiftsfria förmåner

Med ett kreditkort utan årsavgift kan du ta del av förmåner utan att det kostar dig någon avgift. Kort utan avgift erbjuder oftast lite annorlunda förmåner, ibland inte riktigt lika vassa, men de är fortfarande förmåner. Och dessutom avgiftsfria!

Få en bättre överblick över din ekonomi

Ett kreditkort kan ge dig en bättre överblick över hur du konsumerar och spenderar. Om du dessutom inte behöver betala något extra för det kommer det definitivt gynna din ekonomiska situation.

För vem passar ett gratis kreditkort utan avgift?

Det passar egentligen alla som vill spara in på avgifter så mycket som möjligt. Det är bara viktigt att du är noggrann med din ekonomi. Korten har ofta en hög ränta vilket gör det viktigt att du betalar av din skuld så snart som möjligt.

Om du fastnar i ett ständigt betalande av räntor och avgifter blir det inte så mycket värt att du slipper årsavgiften.

Finns det någon hake med kreditkort utan årsavgift?

Är du skeptiskt lagd undrar du säkert ”ett gratis kreditkort låter nästan för bra för att vara sant? Vad är haken?”

Kreditkort utan årsavgift är ett bra alternativ, men det finns nackdelar för dig som konsument.

Ett kreditkort utan årsavgift väger ofta upp med att ta ut en högre ränta på krediten. Dessutom finns det andra avgifter som kan vara högre, som exempelvis aviagifter, valutapåslag och högre uttagsavgifter.

Är kortets förmåner bättre om jag betalar årsavgift?

Det stämmer att kort utan årsavgift tenderar att erbjuda något sämre förmåner. Kortutgivaren behöver tjäna på affären också.

En hög bonus på inköp kommer göra att årsavgiften tillåts vara högre.

Låt oss ta ett exempel:
Bonus på kortet är 1% på alla inköp och det görs inköp för 10 000 kr per månad. Bonus per år landar på 1 200 kr vilket tillåter en något högre årsavgift, eftersom du tjänar på att göra inköp.

Om du är ute efter maximala förmåner bör du förbereda dig på att betala en årsavgift för ditt kreditkort. Förmånerna kommer med all sannolikhet väga upp för en högre årsavgift om de utnyttjas som de bör. Gratis kreditkort med bonus förekommer alltså, men var noga med vad du betalar i ränta och andra avgifter.

Vilka avgifter bör jag ha koll på?

När du skaffar ett kreditkort finns det ett par avgifter du bör ha koll på. Särskilt om du vill ha ett gratis kreditkort, dvs ett kreditkort utan årsavgift.

– Årsavgiften

Den avgift denna artikel handlar om, dvs den årliga avgiften du betalar för att ha kreditkortet.

– Ränteavgiften

Den avgift som du betalar när du väljer att delbetala din kreditfaktura. Det är alltså inte själva räntan i sig utan det är avgiften för att du har beviljats kredit. Vissa kreditkort har något som kallas räntefria dagar vilket innebär att du inte blir skyldig att betala ränta om du betalar tillbaka din kredit inom de räntefria dagarna. Vanligtvis är räntefria dagar mellan 20 och 60 dagar.

– Valutapåslag

Avgiften som tillkommer vid köp i utländsk valuta. Vanligtvis ligger den på 2% av summan. Det finns däremot kreditkort utan valutapåslag vilket är att föredra när du ska ut och resa eller handla utomlands!

– Aviavgift

Avgiften som tillkommer när kreditkortsbolaget skickar ut en pappersfaktura. Kan variera mellan 15 och 65 kr i avgift. Kan undvikas om du väljer autogiro eller e-faktura.

– Uttagsavgift

När du tar ut pengar från ditt kreditkort tillkommer ofta en avgift i samband med uttaget. Avgiften brukar ligga på mellan 2-3% av summan du tar ut.

Vilket kort från listan är bäst?

Listan högst upp i artikeln innehåller många bra gratis kreditkort vilket gör det svårt att välja ut det bästa.

För att koka ner listan till två kandidater väljer vi att satsa på Bank Norwegian och re:member flex.

re:member flex – de bästa villkoren

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Detta gratis kreditkort har väldigt många fördelar. En lägre ränta än ex Bank Norwegian, en högre tillåten kredit samt att det erbjuder fler räntefria dagar.

För konsumenten blir detta kort väldigt attraktivt ur många synvinklar. Utöver det vi nämnt erbjuder kortet ett eget bonussystem: Reward. Med detta bonussystem får du rabatt i utvalda butiker du handlar i.

re:member flex erbjuder också gratis reseförsäkring och gratis avbeställningsskydd vilket gör det förmånligt att resa med. Det är ett utmärkt exempel på kreditkort som är mångsidigt, förmånligt och användbart. Dessutom är det givetvis helt gratis vad gäller årsavgift.

Bank Norwegian – ett gratis kreditkort med bonus

 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Det andra kortet vi rankar högt är Bank Norwegian. Detta är ett väldigt känt kreditkort som framförallt erbjuder goda förmåner för konsumenten. Ett gratis kreditkort med bonus på alla köp.

Detta kreditkort erbjuder färre antal räntefria dagar samt att det tar ut en högre ränta vid delbetalning vilket gör det viktigt att konsumenten betalar av sin skuld så fort som möjligt.

Den största fördelen med detta kreditkort ligger i förmånspaketet. CashPoints systemet ger dig poäng vid alla köp du gör. Om du istället inte gör så många köp kan det vara bra att utnyttja det andra bonussystemet: Cashback. Detta ger dig pengar tillbaka på alla köp du gör.

Vårt val

InvesteraMera anser att re:member flex erbjuder bäst gratis kreditkort. Detta för att räntan är lägre och att de räntefria dagarna är fler. Utöver detta erbjuds bra förmåner som kompletterar villkoren bra.

Jämför gratis kreditkort

Hur jämför jag kreditkort utan årsavgift på egen hand?

Vi har såklart listat ett axplock av kort utan årsavgift vilket ger dig en bra guidning i ditt val. Däremot är det viktigt att du gör en jämförelse på egen hand också. Om du jämför kreditkort utan årsavgift utifrån din situation och syfte kommer du hitta det absolut bästa kortet!

Dessa parametrar kan vara viktiga i din jämförelse:

Högsta kredit
Hur hög kredit du kan få med ett visst kreditkort. Vanligtvis ligger den runt 100 000 kr, men den kan också ligga under och över. Detta belopp beror på hur mycket kreditgivaren kan låna ut till konsumenten.

Räntefri period
Om det finns en räntefri period för kreditkortet är det till din fördel. En räntefri period är ett antal dagar då du inte betalar någon ränta på din kreditkortsskuld.

Effektiv ränta
Den effektiva räntan för ett kreditkort är den totala kostnaden för kortet, dvs ränta på din kredit plus avgifter. Denna bör vara så låg som möjligt, men den kommer aldrig vara noll eftersom kreditkortsbolagen måste tjäna på sin affär.

Förmåner
Den stora grejen med kreditkort är förmåner. Att ha ett kreditkort utan årsavgift är en förmån i sig, vilket kan innebära att andra förmåner utesluts. Var dock noga med att förmånerna ska passa din konsumtion. Förmåner som inte nyttjas är förmåner du kan vara utan, eftersom du betalar för dem antingen genom högre ränta eller genom avgifter.

Person som undrar vem gratis kreditkort passar för

Vem passar ett kreditkort utan årsavgift?

Ett kreditkort utan avgift passar dig som inte behöver använda kortet särskilt frekvent. Det är perfekt att ha som buffert när bilen gått sönder eller när tvättmaskinen krånglat.

Däremot, för dig som vill spendera och utnyttja förmåner kan det vara värt att satsa på ett kort som har en årsavgift. Bonusar och cashbacks kommer se till att du tjänar tillbaka avgiften om du använder kortet tillräckligt ofta, vilket gör att du kommer tjäna på att ända betala en årsavgift.

Givetvis finns det flera olika kreditkort däribland resekort, drivmedelskort och bonuskort. Alla är olika och har sina egna fördelar.

När du väljer ett kreditkort är det viktigt att du vet vad du ska använda kortet för och hur din konsumtion ser ut.

Här kan du läsa mer om bäst kreditkort utomlands samt om kreditkort med bonus!

Person som sparar pengar med gratis kreditkort

Riskerna med kreditkort utan avgift

Tyvärr finns det risker med kreditkort i allmänhet och kreditkort utan avgift i synnerhet.

Kreditkort utan avgift kan ha andra avgifter och dessutom kan de ha en hög räntesats. Detta är enkelt att kolla upp och är bland det första du ska ta reda på när du ska skaffa kreditkort.

Andra risker med kreditkort generellt är…

Lättillgänglig kredit

Kreditkort är lättillgänglig kredit. Alla borde inte ha kreditkort eftersom det kräver stort ansvar och planering. Det är viktigt att kunna ha koll på sin ekonomi för att hantera ett kreditkort. Annars kan det väldigt snabbt gå väldigt fel.

Delbetalning

Delbetalning är ofta sett som en fördel, men kan också vara en nackdel. Att delbetala något innebär att du sätter dig i skuld, vilket medför en ränta som också behöver betalas. Detta riskerar att gå över styr och att du betalar stora summor i ränta. Dessutom kan delbetalning uppmuntra till att alltid betala minsta möjliga summa

Höga kostnader

Följden av delbetalningar kan bli väldigt höga kostnader i ränta och avgifter. Om du tar på dig för hög skuld riskerar du att bli fast i höga kostnader under en lång tid, med smärtsamma avbetalningsplaner.

Kräver en jämn inkomst

Kreditkort kräver att du har en jämn inkomst för att kunna betala av din kredit på ett smidigt sätt. Risken för att du handlar för mer än du kan betala nästkommande månad är alltså alltid överhängande.

Genom våra artiklar om kreditkort är vi säkra på att du kan hitta det bästa kreditkortet för din konsumtion!

Vanliga frågor om kreditkort utan årsavgift

Är kreditkort utan avgift bra?
Är det värt att ha ett gratis kreditkort?
Vad är nackdelen med kreditkort?
Hur tjänar företagen pengar på att erbjuda kreditkort utan årsavgift?
Vilket kreditkort utan årsavgift är bäst?
Vad är dåligt med kreditkort?
Bank Norwegian har ett känt kreditkort, är det bra?
Hur ska jag välja ett gratis kreditkort?
Kreditkort som är gratis verkar vara väldigt mycket bättre än andra, är det sant?
Borde man ha ett kreditkort?
Kreditkort låter spännande, var kan jag läsa mer?