Investeramera.se har träffat Christian Granquist som förvaltar fonden Lancelot Global. Just de globala marknaderna har varit turbulenta under början av 2025, mycket på grund av USA.

Christian Granquist.
Hur har du upplevt starten på 2025?
– Något som förvånat mig är hur snabbt perceptionen av den amerikanska marknaden och den nya administrationen har ändrats.
Granquist, som var på resa i Chicago i november, beskriver det som att det rådde eufori då i det amerikanska näringslivet efter valet.
– Alla problem skulle bort och alla skulle leva lyckliga i alla sina dagar.
Läget har dock snabbt hunnit ändrats, vilket förvaltaren upplevt genom besök i Washington D.C. och Texas.
– I Washington var det nästan dystopi. Jag pratade med en servitris som berättade att hon hade jobbat på vita huset till i fredags och att alla hennes kompisar också hade fått sparken. Det fylldes på med fler som började jämföra sina historier om hur de fått sparken. För Washington tror jag att det som händer nu är en jättechock och för många av dessa är det svårt att hitta nya jobb, de har väldigt specifika utbildningar och erfarenheter.
I Texas, där stödet för Trump är starkt, så var det inte heller riktigt någon fest, i alla fall inte som Granquist upplevde det.
– Även där var de rätt bleka. De flesta var inställda på att det blir en period av svaghet och osäkerhet nu, och det brukar ju inte vara bra för börsen. Det finns ju ett väldigt bra citat: “uncertainty is the enemy of capital formation”, osäkerhet är inte bra för investeringsviljan. Däremot var många där också ändå ganska inställda på att det skulle bli bra på sikt.
Granquist fortsätter sitt resonemang:
– Trumps politik bygger på att flytta investeringar och produktion från världen till USA. Men åtminstone kortsiktigt skapar det osäkerhet. De positiva bitarna för marknaden som folk såg fram emot, som avreglering och sänkta skatter, det kommer sen.
Dubbelsmäll i amerikanska bolag för svenska investerare
Många sparare har sett sina USA- och globalfonder tappa snabbt hittills i år när sentimentet kring USA har ändrats. Granquist noterar att det blivit lite av en dubbelsmäll den här gången.
– Normalt när USA-börsen faller beror det på allmän oro, och då brukar dollarn stiga eftersom många investerare flyr dit när läget är osäkert. Det brukar parera fallen i amerikanska aktier för utländska investerare, att de i alla fall får dollarförstärkningen. Men nu har det slagit åt andra hållet med både fallande börs och valuta samtidigt.
Annat läge i Europa
Läget i Europa är helt annat. Här är det istället fokus på investeringar i försvar och infrastruktur.
– Politiska krafter lösgörs för olika typer av investeringsprogram. Mycket relaterat till säkerhet och försvar och i viss mån också andra infrastrukturprogram. Vi ser också att euron och kronan har gått mycket bättre än dollarn.
Investeringsfokuset för den rutinerade förvaltaren förblir dock på bolag och branscher med strukturell tillväxt.
– Vi vill att saker ska ha en strukturell tillväxt som man kan förutspå och känna sig trygg med. Vi undviker helst case som är drivna av makro och politik. Traditionellt sett är fokus på makro och politik övergående och fokus brukar alltid komma tillbaka till tillväxt.

Inflationsvåg när Europa rustar upp?
“Globaliseringen som strukturell drivkraft har brutits”
Granquist lyfter under vårt samtal fram att många investerare tycks underskatta vad som händer med världshandeln just nu och vad det innebär.
– Globaliseringen har länge varit en strukturell drivkraft som drivit världsekonomin. Den har nu brutits. Det här kan man mäta: handel som procent av global BNP, den peakade någonstans 2017-2018. Det här är ett megaskifte som kommer påverka fundamenta. Många har svårt att ta till sig det här, man tror fortfarande att export och handel kommer att driva världens tillväxt. Visst, handeln lär fortsätta öka i absoluta tal, men det är stor skillnad om det växer snabbare eller långsammare än BNP.
Så positionerar han sig
Den naturliga följdfrågan blir såklart hur man positionerar sig rent placeringsmässigt för ett sådant trendskifte. Hur resonerar du?
– Jag söker exponering mot bolag och trender som är nationella eller regionala. Om vi förenklar det hela så kan det vara den lokala elektrikern.
Kan du utveckla, vad har du gjort?
– Jag har försökt öka i USA, mot mer lokala företag. Till exempel bolag som är exponerade mot utbyggnad av elnätet som hänger ihop med datacenter och chipfabriker. El är en bristvara i många länder, inklusive USA. Bidens energipolitik ansågs vara väldigt restriktiv, med Trump blir det annorlunda. Till det här kommer allt från företag som håller på med markberedning, kylning av datacenter, elektriker och rörmokare.
Drabbas alla stora, globala bolag lika hårt om världshandeln ökar långsammare?
– Mjukvara kommer inte vara lika drabbat av tariffer som fysiska varor, tror jag.
Blir de som har öppnat produktion i USA lika drabbade av tarifferna, jag tänker på en del svenska bolag som har verksamhet i USA men köpt dotterbolag där eller öppnat fabriker?
– De tror jag absolut kommer klara sig bättre än de som inte gör det.
Vilka regioner och länder drabbas hårdast om världshandeln faller?
– Länder som Kina, Tyskland och Sverige. Men effekten har blivit att man sålt ner USA och dollarn. Det kan tyckas lite märkligt, men det handlar nog mer om positionering.
Du är inte orolig för inflation om vi på samma gång ska ha tullkrig, produktion som ska flyttas från låglöneländer till höglöneländer, och Europa samtidigt ska rusta upp rejält?
– Vad gäller handeln så är det lite av en supertanker som ska vändas. Det kommer ta tid. Allt kan inte produceras lokalt. Vad gäller Europas satsning på försvar, finns ledig kapacitet, så det är inte säkert. Fabriker producerar inte för fullt och arbetslöshet finns. Om exporten minskar också, som jag tror det finns risk för, då kommer det arbeta åt andra hållet. Det finns många saker jag är mer rädd för än inflation i det här läget.
Finns det någonting du undviker att äga just nu?
– Det jag tycker är läskigast att äga är techprodukter som ska levereras till USA, typ halvledare. Jag skulle inte köpa TSMC idag, det är ett jättebra bolag, missförstå mig inte, men det ser ju osäkert ut.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.
Något mer?
– Jag skulle vara försiktig med allt som har för stor exponering eller produktion i Mexiko, med tanke på Trumps fokus att omförhandla avtal med Mexiko samt få produktion hem till USA igen. Och så har vi hela Doge-klustret. Accenture var ute och varnade för att amerikanska staten drar ner rejält på konsulter. Det drabbar bolag som till exempel Gartner och Tyler Technologies. De har stor exponering mot den amerikanska offentliga sektorn, som inte är försvarsinriktad. Där skulle jag vara försiktig. De har nog inte varit med om en sån här situation förut.