Vad är en fond?
En fond är ett sätt att spara som är väldigt populärt. Det här sträcker sig från allt ifrån stiftelser och pensioner till familjer och privatpersoner.
En fond är en sammansättning av olika tillgångsslag. Det kan vara allt möjligt ifrån aktier, räntor men även fastigheter. Det finns även fonder som består av andra fonder.
Den vanligaste typen av fonder är en aktiefond. Då köper förvaltarna av fonden olika typer av aktier som sen skall bidra till fondens utveckling.
Det finns renodlade fonder som enbart består av aktier eller räntor. Det finns även blandfonder som består av både aktier och räntor. Detta finns för att maximera den riskjusterade avkastningen för fonden. Läs mer om vad en fond är.
Aktivt förvaltade:
Aktivt förvaltade fonder innebär att de finns en eller flera personer som dagligen jobbar med fonden. De gör analyser och jobbar aktivt med att hitta nya företag att investera i. På grund av att personer aktivt jobbar med fonden behöver dessa ta ut en lön, något som resulterar i höga avgifter.
+ Kan göra förändringar om bolag inte presterar
– Höga avgifter
Passivt förvaltade:
Passivt förvaltade fonder innebär att det inte finns någon som aktivt jobbar med fonden, innehaven i fonden är tänkta att vara långsiktiga och förändringar görs sällan.
Fördelen med denna typ av fond är att avgiften oftast är låg vilket är positivt för dig som investerare.
Nackdelen med denna typ är att förändringar inte görs i samma utsträckning som en aktivt förvaltad fond. Detta kan resultera i att bolag som inte presterar finns kvar i fonden och har en negativ påverka.
+ Låga avgifter
– Kan inte göra förändringar om bolag inte presterar
Vem passar fonder för?
Fonder passar dig som vill ha ett enklare sätt att investera dina pengar. Genom att äga fonder behöver du inte aktivt välja aktier, detta görs av någon som är kunnig och har erfarenhet av investeringar, en så kallad fondförvaltare.
Eftersom du inte gör aktiva val gällande innehav krävs mindre kunskap. Investera i fonder passar därför dig som vill lägga mindre tid och energi på dina investeringar.
Snabbguide – Så köper du en fond
När man börjar investera i fonder finns det ett antal saker man bör tänka på, nedanstående rubriker kommer guida dig i jakten på den perfekta fonden för just dig.
-
Starta ett konto och föröver pengar
Starta ett konto hos den bank eller nätmäklare du planerar att göra dina investeringar och se till att föra över pengar dit. Vi rekommenderar att starta ett ISK-konto så att du slipper skatta 30% på din vinst. Mer om de olika kontotyperna kan du läsa här.

-
Välja typ av fond
De första man bör göra i jakten på den perfekta fonden är att hitta rätt typ av fond. Utifrån de ovanstående fond typerna behöver du hitta den typ som passar just dig.
Kanske söker du en fond med högre risk, då är en aktiefond något att överväga. Eller så vill du vara tvärtom, ha minsta möjliga risk, då är kanske en räntefond rätt val för dig. Om du inte vill välja fonder utan låta någon annan göra jobbet kan du läsa detta inlägg om de bästa fondrobotorna.
Oavsett vad ditt mål med fondsparandet är, så måste du förstår både för och nackdelar med ditt val av fond typ. Du behöver förstå att investeringar innebär alltid en risk och kan minska i värde, även om du investerar i fonder som överlag innebär lägre risk.

-
Hitta rätt fond
När du hittat rätt typ av fond är det dags för nästa steg, att hitta rätt fond.
När du letar efter fonder behöver du veta ungefär vad du vill ha. Det kan handla om vilken risknivå du vill ha, vilket område du vill investera i och om du gillar aktierna fonden består av.
Fonder har olika risknivå, Avanza Zero som finns som exempel nedan har en risknivå på 4 av 7, vilket innebär en lägre risk. Risken på fonder baseras på hur mycket fondens värde förändrats under de senaste månaderna. Hög risk innebär att det har skett stor förändringar och tvärt om. Du kan använda denna riskindikator för att hitta en risknivå du känner dig bekväm med.
Fonder fokuserar på olika områden. När fonder investerar i aktier gör de det inom ett visst område. Det kan handla om en viss bransch eller ett visst geografiskt område. Genom att ha en förståelse för vilket område fonden investerar i, kan du avgöra om du tror på detta område och vill investera i fonden.
Eftersom fonder eller specifikt aktiefonder investerar i olika aktier är det viktigt att du tror på och är bekväm med aktierna i fonden. Det är också viktigt att du får en överblick av vad de olika företagen arbetar med, detta för att kunna skapa en bild av hur fonden skulle kunna utvecklas framöver.
Du kan läsa mer om olika fonder och vad som skiljer dem åt på Avanza.

-
Välj konto pengarna ska dras från
När du hittat exakt vilken fond du vill investera i behöver du leta rätt på kontot du tidigare förde över pengar till. En bra idé är att dra pengarna från ditt ISK-konto.

-
Fyll i belopp
Nästa steg är att bestämma hur mycket du vill investera. En bra tumregel att utgå ifrån är att aldrig investera mer än vad du har råd att förlora. Dessutom är det viktigt att inte bara investera i en fond utan det gäller att sprida ut risken.

-
Börja investera!
Efter att du nu kommit fram till vilken eller vilka fonder du vill investera i är det dags att skicka in din fondhandelsorder och börja investera. När man investerar i fonder kan man göra på olika sätt, man kan sätta in en större summa, sprida summan på flera inköp eller skapa ett månadssparande. Du väljer de investerings sätt som passar dig, de viktigaste är att du är nöjd.

-
Månadsspara regelbundet i fonder
Via både nätmäklare och banker finns det möjlighet att starta ett så kallat månadssparande. Det innebär att du väljer en summa som automatiskt sätts in varje månad i fonden utan att du behöver göra något. Att investera regelbundet varje månad skapar en ränta på ränta effekt vilket innebär att du får ränta på pengarna du redan fått i ränta och på så sätt ökar ditt sparande exponentiellt.

Vad är en fond med låg avgift?
Vad som räknas som en låg avgift för en fond varierar beroende på vilken typ av fond det är, hur den är förvaltad och hur hög risk du tar när du väljer att investera i den. Den genomsnittliga kostnaden för att investera i en indexfond är 0,31% och en aktiefond brukar kosta mellan 1-2%, att betala mer än så räknas som något dyrare.
Hur stora är avgifterna för en fond?
Hur stora avgifter en fond har beror dels på hur fonden är förvaltad, alltså hur den sköts, är den aktivt förvaltad eller passivt förvaltad. Det beror också på vad det är för typ av fond, en aktiefond eller en indexfond till exempel.
Olika typer av avgifter för en fond

När du köper en fond finns det flera typer av avgifter att ta hänsyn till. Hur dessa avgifter fungerar varierar från fond till fond och kan ha lite olika upplägg. Vissa fonder har till exempel prestationsbaserade avgifter, vilket främst används av hedgefonder eller mer aktivt förvaltade fonder.
Vissa fonder tar också ut insättnings- och uttagsavgifter, men det gäller inte för de flesta vanliga bankfonder. Vanligast är istället förvaltnings- och courtageavgifter vilket är viktigt att hålla koll på.
Förvaltningsavgiften för den årlig förvaltning
Den vanligaste typen av avgift som en fond tar ut är förvaltningsavgiften. Det är en avgift som du betalar till fondförvaltaren för arbetet som innebär att utföra uppgifterna som exempelvis förvalta fonden, analysera och placera fondens medel samt betala avgifter till Finansinspektionen för investeringstillstånd.
Förvaltningsavgiften är skriven i en procentsats och dras successivt av från ditt investerade kapital under årets gång. Så förvaltningsavgiften som anges i informationen om fonden gäller alltså kostnaden för hela året.
Total avgift
Resterande delar av de totala avgifterna för en fond utgörs av administrativa kostnader, så som handel- och distributionsavgifter. Dessa kostnader brukar i regel vara högre för utländska fonder eftersom det kostar med att både köpa och sälja andelar i dem är dyrare.
Courtage vid köp och försäljning
Vid köp av värdepapper som aktier eller fonder betalas ofta courtage vilket är den avgift du får betala för att du köper och säljer fondandelar eller aktier. Beloppets storlek beror på vilken bank du köper hos och hur stort ditt köp eller sälj är. Oftast är det så att bankerna inte har någon courtagekostnad för köp och sälj av deras egna fonder men det är alltid bra att ha för vana att kolla så att du inte gör många små köp som kostar dig en massa extra pengar.
Precis som tidigare nämnt är det viktigt att kolla efter vad det kostar att köpa fondandelar när du investerar. För fondavgifter kan verkligen dränera värdet på dina investeringar.
Den världskända och framgångsrika investeraren Warren Buffett sa att han rådde folk att spara i indexfonder eftersom de enligt honom presterar bättre på lång sikt i jämförelse med de fonder som har en högre avgift.
Hur låg är en billig fondavgift?
Att rekommendera någon att köpa en billig fond är lätta ord att slänga sig med, men vad räknas egentligen som en billig fond? Att bara beskriva vad som räknas som billigt är svårt bara det eftersom ordet ”billigt” betyder så olika saker för olika individer.
Det är extra svårt att veta vad som är ett billigt och rimligt pris för en fond om man är ny inom det här med att spara i fonder.
Avgiften för en fond kan vara allt mellan 0,00%, alltså gratis till runt omkring 4%, det finns även de fonder som kostar ännu mer. Den genomsnittliga kostnaden för en fond ligger runt 1%. Vissa fonder, exempelvis indexfonder ligger något lägre på drygt 0,31% i genomsnitt medan aktiefonder ligger någonstans över 1%. Överstiger kostnaden för en fond 2% bör den klassas som dyr.
Om du vill ha ett riktmärke kan du titta på PPM-systemets avgiftsregler: ingen aktiefond i PPM har en rabatterad avgift på mer än 0,89%.


Därför är billiga fonder att föredra
Ett misstag många oerfarna (och ibland även erfarna) sparare gör är att stirra sig blinda på den historiska avkastningen och hur mycket vinst en fond har genererat. Inte sällan missar man att titta på avgiften, eller tänker att någon procentenhet hit eller dit knappast kan spela någon roll.
Hur hög avgift en fond har är emellertid viktigare än många tror, varför den bör tas med i beräkningen som ett viktigt urvalskriterium.
Hur mycket (eller lite) en fond kommer att öka i värde framöver kan vi aldrig säga säkert, men avgiften vet vi till 100% hur mycket den blir.
Ju dyrare en fond är desto mer måste förvaltarna lyckas slå index för att du ska få valuta för de pengar du betalar i avgift. Lägger man därtill på ränta på ränta-effekten blir det än mer påtagligt.
Exempel: Om en fond har en avgift på 2,25%, måste den prestera 2,25% bättre än index bara för att generera en avkastning i likhet med index. För att avgiften ska vara värd att betala krävs således en ännu bättre utveckling än så – något som historiskt sett visat sig vara svårt.
Faktum är att statistik visar att det rent generellt är mycket svårt för fondförvaltare att slå index på sikt, varför en billigare indexfond många gånger kan vara det mest lönsamma alternativet.
Topplistor – Fonder med lägst avgift 2025
Nedan listar vi de 20 fonder som har lägst avgift och låter dig behålla så stor del av din avkastning som möjligt. Informationen är hämtad från Avanzas fondlista 2023-07-05.
Lista – Billigaste Fonder
Nedan har vi sammanställt en lista över de fonder son har lägst avgift just nu.
- Avanza Zero – 0% Fonden är en passivt förvaltad indexfond med målsättningen att ge fondandelsägarna en förmögenhetsutveckling som i så stor utsträckning som möjligt följer utvecklingen för SIX30RX-index. SIX30RX-index är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Förutom överlåtbara värdepapper får fonden placera i fondandelar där SIX30RX-index är den underliggande tillgången och i derivatinstrument. Fonden får använda derivatinstrument i syfte att effektivisera förvaltningen. Fonden är en indexfond, vilket innebär att det är tillåtet att i fråga om aktier eller skuldförbindelser placera upp till 20 procent i ett och samma innehav. Vid exceptionella marknadsförhållanden kan fonden dock få Finansinspektionens tillstånd att placera upp till 35 procent i ett enda innehav.Högsta engångsinsättning är 25 000 SEK.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Nordnet Indexfond Sverige – 0% Fonden är en indexfond med inriktning på den svenska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen hos aktieindexet OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index (OMXSBESG) som endast innefattar bolag som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier.Fonden ska placera i sådana instrument som ingår i OMXSBESG. Fonden kan också investera i sådana instrument som nära följer OMXSBESG eller del av detta index.Denna text är hämtad från Nordnets infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Nordnet Indexfond Finland – 0% Fonden är en indexfond med inriktning på den finska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen av aktieindexet OMX Helsinki 25 ESG Responsible Index (OMXH25ESG) som endast innefattar bolag som uppfyller särskilda hållbarhetskriterier. Fonden ska placera i sådana instrument som ingår i OMXH25ESG.Fonden kan också investera i sådana instrument, som nära följer OMXH25ESG Index eller en del av detta index.Denna text är hämtad från Nordnets infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Nordnet Indexfond Norge – 0% Fonden är en aktieindexfond med inriktning på den norska marknaden och fondens målsättning är att efterbilda sammansättningen hos aktieindexet OBX-index och därmed även återspegla den avkastning som indexet genererar.Denna text är hämtad från Nordnets infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Avanza Global – 0.09% Avanza Global beter sig som en global indexfond och dess underliggande placeringar utgörs av stora och medelstora företag i 23 utvecklade länder. Fondens är en s.k. matarfond, vilket innebär att den investerar minst 85 % i en annan fond, och målsättningen är att ge andelsägarna en avkastning som överensstämmer med mottagarfondens utveckling.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- AMF Räntefond Kort – 0.13% Fonden är en räntefond med en genomsnittlig räntebindningstid på upp till ett år. Fondens medel placeras i räntebärande överlåtbara värdepapper och penningmarknadsinstrument huvudsakligen utgivna av stat, bostadsinstitut och företag med hög kreditvärdighet samt på konto i kreditinstitut.Tillgångarna ska vara denominerade i svenska kronor. Fonden får även placera i derivatinstrument som ett led i placeringsinriktningen.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- AMF Räntefond Mix – 0.13% Fonden är en räntefond med en genomsnittlig räntebindningstid på mellan 2 och 12 år, som investerar i räntebärande värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar och på konto hos kreditinstitut på de globala räntemarknaderna.Tillgångarna ska vara denominerade i amerikanska dollar, brittiska pund, svenska kronor och euro. Fonden ska använda valutaderivat i syfte att helt valutasäkra fondens innehav till svenska kronor.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- AMF Räntefond Lång – 0,14% Fonden placerar i svenska obligationer som ges ut av staten, kommuner och mycket kreditvärdiga företag.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- SEB Likviditetsfond SEK – 0,15% Fonden är en räntefond med fokus på ränterelaterade överlåtbara värdepapper och penningmarknadsinstrument utfärdade i svenska kronor som givits ut eller garanterats av svenska staten eller kommun i Sverige alternativt av ett svenskt kreditinstitut eller annat bolag som har tillstånd att emittera säkerställda bostadsobligationer.Den syftar till att vara ett kortsiktigt räntealternativ genom investeringar i överlåtbara värdepapper och penningmarknadsinstrument med hög kreditvärdighet. Den genomsnittliga återstående räntebindningstiden (durationen) får uppgå till högst 12 månader. Det finns ingen begränsning av de ränterelaterade överlåtbara värdepapprenas legala löptider, förutsatt att dessa innehav är likvida.Fonden är ingen penningmarknadsfond enligt Förordningen om penningmarknadsfonder ((EU) 2017/1131).Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Spets A – 0,15% Spets är en aktivt förvaltad global aktiefond som inriktar sig på placeringar enligt värdebaserade strategier för att över tid skapa värdetillväxt. Både kvalitativa och kvantitativa metoder används i analysarbetet för att avgöra vilka bolag som Fondens medel kan placeras i.Fondens inriktning är diversifierad, dvs. det finns inga geografiska eller branschspecifika begränsningar. Urvalet av de bolag som Fondens medel placeras i grundas på analyser av bolagens underliggande värde i förhållande till deras aktuella marknadsvärden.Detta förhållningssätt till investeringar leder till att fondens medel kommer att investeras på marknader där det finns standardiserade, pålitliga och lättillgängliga redovisningssystem vilka möjliggör jämförelser och analys på långa dataserier. En sådan marknad är USA, där Fonden kan komma placera upp till 100 procent av fondens medel.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- AMF Företagsobligationsfond – 0.15% Fonden är en räntefond som kan ha en genomsnittlig räntebindningstid på upp till ett år. Fondens medel ska placeras i räntebärande värdepapper och penningmarknadsinstrument huvudsakligen utgivna av företag med hög kreditvärdighet samt på konto i kreditinstitut.Placeringar ska ske i värdepapper som har en lägsta kreditvärdighet som motsvarar Standard & Poors kreditvärdighets klassificering K3 eller BBB–. Upp till 35 procent av fondens värde kan investeras i värdepapper som inte har någon officiell kreditrating men som bedöms ha motsvarande rating.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Avanza Sverige – 0,18% Målsättningen är att följa Morningstar® Sweden Sustainability Select 70 Index. Indexet ger en bred exponering mot den svenska aktiemarknaden genom investeringar i både stora, medelstora och små bolag inom olika branscher. Indexet tar mindre hänsyn till bolagens marknadsvärde jämfört med ett traditionellt marknadsviktat Sverigeindex, vilket ger en större exponering mot de små bolagen jämfört med en marknadsviktat index.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Öhman Kort Ränta A – 0.18% Fonden är en räntefond med målsättning att över tiden ge en attraktiv riskjusterad avkastning. Fonden förvaltas aktivt och hållbart. Fonden har kort löptid och placerar i räntebärande värdepapper med hög kreditvärdighet utgivna i svenska kronor. Fondens återstående genomsnittliga räntebindningsperiod är längst ett år.Hållbarhetsaspekter beaktas i ekonomiska bolagsanalyser och investeringsbeslut, vilket får effekt men behöver inte vara avgörande för vilka räntebärande värdepapper som väljs in i fonden. Hållbarhetsaspekter är uttryckligen en del av investeringsprocessen, analyseras kontinuerligt och påverkar fondens investeringar.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Avanza USA – 0.19% Avanza USA beter sig som en indexfond och dess underliggande placeringar speglar ca 130 värdepapper i stora och medelstora bolag med hög ranking vad gäller miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG) på den amerikanska marknaden. Fonden uppfyller även minimikraven för EU Paris-aligned Benchmark (EU PAB), vilket innebär att fonden förvaltas i linje med Paris-avtalet.Fondens är en s.k. matarfond, vilket innebär att den investerar minst 85 % i en annan fond, och målsättningen är att ge andelsägarna en avkastning som överensstämmer med mottagarfondens utveckling.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Länsförsäkringar Kort Räntefond – 0.20% Fonden är en aktivt förvaltad kort räntefond som placerar främst i svenska ränterelaterade överlåtbara värdepapper och i penningmarknadsinstrument. Målet för fondens förvaltning är att uppnå en god kapitaltillväxt på kort till mellanlång sikt.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Simplicity Likviditet A – 0,20% Simplicity Likviditet är en kort räntefond med inriktning på Sverige. Fonden placerar i räntebärande överlåtbara värdepapper och penningmarknadsinstrument utfärdade i svenska kronor utgivna av svenska staten, kommuner, landsting, kreditinstitut samt företag.Räntebindningstiden får högst uppgå till ett år i genomsnitt och den återstående löptiden för fondens placeringar får inte i genomsnitt överstiga två år. Fonden har som mål att över tiden ge en avkastning som följer eller överstiger den korta svenska marknadsräntan.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Handelsbanken Korträn SEK (A1 SEK) – 0,21% Räntefond Kort är en aktivt förvaltad räntefond som huvudsakligen placerar i penningmarknadsinstrument och obligationer utfärdade av svenska staten, mellanstatliga organisationer, bostadsinstitut, regioner, kommuner, banker samt statligt- och kommunalt ägda bolag.Fondens genomsnittliga duration är högst ett år. Fonden använder sig av derivatinstrument, utfärdade i svenska kronor eller utländsk valuta. Fonden följer Swedbank Roburs policy om ansvarsfulla investeringar samt väljer bort enligt Utökad nivå, läs mer i fondens Informationsbroschyr och på swedbankrobur.se. Fonden passar dig som söker en investering i en kort räntefond med hög kreditvärdighet. Den rekommenderade placeringshorisonten för fonden är minst 1 år.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Länsförsäkringar USA Index – 0,21% Fonden är en indexfond som placerar i företag inom olika branscher på aktiemarknaden i USA. Fondens målsättning är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen på aktiemarknaden i USA. Fonden kommer att ha en aktieexponering som är minst 90 procent av fondens tillgångar.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
- Storebrand Index – Norge A – 0,21% Storebrand Indeks – Norge är en indexindexerad aktiefond som syftar till att uppnå liknande värdeutveckling som den norska aktiemarknaden. Innehaven i de underliggande aktierna slås samman så att de i största möjliga utsträckning återspeglar jämförelseindexets egenskaper.Utgångspunkten för förvaltningen är Storebrands standard för hållbara investeringar, där vi avstår från att investera i företag som bryter mot internationella lagar och förordningar, mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption, allvarliga klimat- och miljöskador, kontroversiella vapen (landminor, klusterbomber och kärnvapen), tobaksproduktion och företag med lågt hållbarhetsbetyg. Förväntad relativ volatilitet måste vara så låg som möjligt och derivat kan användas för billigare eller effektivare förvaltning.Denna text är hämtad från Storebrands egna hemsida. Uppdaterad: 2023-07-05
- Storebrand Kortränta A SEK – 0,21% Storebrand Kortränta (f.d. SPP Korträntefond) är en hållbar, aktivt förvaltad räntefond som investerar i räntebärande värdepapper och penningmarknadsinstrument utfärdade i svenska kronor, huvudsakligen utgivna av nordiska emittenter. Den genomsnittliga durationen är på högst ett år och fonden investerar endast i värdepapper utgivna av emittenter som har hög kreditvärdighet, Investment Grade, och som uppvisar rating BBB- eller högre.Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen. Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.Denna text är hämtad från Avanzas infoblad om fonden. Uppdaterad: 2023-07-05
Lista – Billigaste Indexfonderna
Indexfonder är passiva fonder som innehåller olika typer av värdepapper. Det finns olika typer av indexfonder, som alla är kopplade till ett visst marknadsindex. De är med andra ord kopplade till utvecklingen av ett visst index och har som mål att spegla avkastningen för det indexet.
Det finns olika kategorier av indexfonder, till exempel svenska, globala, amerikanska, tillväxtmarknader och sektorbaserade. Indexfonder är i stället kopplade till sitt respektive index genom att inneha alla eller ett representativt urval av de värdepapper som ingår i indexet. En svensk indexfond är till exempel kopplad till de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen (OMXS30).
Även om principen låter komplicerad är det faktiskt ganska enkelt att spara i en indexfond och den historiska avkastningen på fonden har varit god!
Topp 10 billigaste indexfonderna
- Avanza Zero – 0,00%
- Avanza Global – 0,08%
- Avanza Sverige – 0,17%
- Avanza USA – 0,17%
- Avanza Europa – 0,19%
- Länsförsäkringar USA Indexnära – 0,20%
- Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK – 0,21%
- Länsförsäkringar Japan Indexnära – 0,21%
- Storebrand Sverige A SEK – 0,21%
- Storebrand USA A SEK – 0,21%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Globalfonderna
En så kallad globalfond är en form av aktivt förvaltad fond som investerar i både små och stora bolag inom många branscher över hela världen. Många av de globalfonder som finns idag har stora innehav på den amerikanska marknaden vilket beror på att de står för upp emot 65% av den totala globala marknaden som finns i världen.
Eftersom det är en väldigt bred typ av form med stor riskspridning och exponering mot många marknader är det en otroligt bra bas i portföljen. Därför blir det automatiskt en av de säkraste investeringarna du kan göra som fondsparare. Dock är den, precis som alla andra investeringar inte helt fri från risker eftersom alla former av investeringar riskerar att sjunka i värde.
En vanlig rekommendation för dig som vill ha en trygg portfölj och fokuserar på att spara långsiktigt är att innehavet i globalfonder bör vara ungefär 50%
Topp 10 billigaste globalfonderna
- Avanza Global – 0,09%
- Länsförsäkringar Global Indexnära – 0,22%
- DNB Global Indeks A – 0,22%
- Skandia Global Exponering A – 0,27%
- Swedbank Robur Access Global – 0,28%
- Storebrand Global All Countries A SEK – 0,32%
- Nordea Global Passiv Tillväxt SEK – 0,41%
- Storebrand Global Plus A SEK – 0,42%
- Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK) – 0,43%
- Öhman Marknad Global A – 0,43%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Asienfonderna
Placerar du kapital i en asienfond så sparar du i länder så som Kina, Taiwan, Indien och de övriga 10 ASEAN-länderna vilka tillhör världens största tillväxtregion. Majoriteten av asienfonder har inget innehav i japanska företag men det finns även de fonderna som har exponering mot dem också. Dessutom inkluderar många fonder Australien och Nya Zealand, i sådana fall kallas de för Asia Pacific.
Väljer du att ha asienfokuserade fonder i din portfölj tilldelas du ofta automatiskt andelar i stora internationella företag som Alibaba, Samsung, Tencent och flertalet stora asiatiska banker. Majoriteten av företag som fonderna med sikte på den asiatiska marknaden har är särskilt framträdande inom sektorerna teknik och konsumtion.
Topp 10 billigaste Asienfonderna
- Swedbank Robur Access Asien A – 0,43%
- Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK) – 1,60%
- DNB Asian Mid Cap A (SEK) – 1,72%
- Robeco Asian Stars Equities D € – 1,82%
- Nordea Asian Stars A SEK – 1,84%
- Swedbank Robur Asienfond A – 1,88%
- MS INVF Sustainable Asia Equity A – 1,90%
- Skandia Asien – 1,92%
- HSBC GIF Asia ex Japa Equity AC – 1,93%
- Fidelity Australian Divers Eq A-AUD – 1,97%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Europafonderna
En europafond exponerar sig som något mellan en globalfond och en Sverigefond. En stor del av innehavet i en europafond brukar vara i länder som Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Schweiz just på grund av att dessa länder har en stor del av den europeiska marknaden. Även Sverige och övriga europeiska länder brukar finnas med på listan över innehav.
Att placera kapital i en europafond är ett perfekt komplement till globalfonder för dig som vill nischa in dina placeringar mot de marknader som finns i Europa. Dessutom är den en hyfsat säker investering eftersom börserna där i majoriteten av fall är stabila och välskötta samtidigt som de innehåller en stor mängd av både värdeaktier och tillväxtaktier.
Topp 10 billigaste Europafonderna
- Storebrand Europa A SEK – 0,22%
- Avanza Europa – 0,23%
- DNB Europa Indeks S – 0,27%
- Länsförsäkringar Europa Index – 0,27%
- Skandia Europa Exponering – 0,27%
- Handelsbanken Europa Index Crit (A1 SEK) – 0,32%
- Swedbank Robur Access Europa A – 0,29%
- SEB Europa Indexnära C EUR – Lux – 0,34%
- Storebrand Europa Plus A SEK – 0,47%
- AMF Aktiefond Europa – 0,51%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Nordamerikafonderna
En nordamerikansk fond passar perfekt för dig som har stark tilltro till den amerikanska marknaden och framförallt USA eftersom de har en stor del av den marknaden och har grundat många av de företag som fondernas innehav består utav.
Fonder med riktning mot den nordamerikanska marknaden är en del av världens största ekonomi och har ett otroligt rikt näringsliv. Några av de företag som nordamerikanska fonder besitter i sitt innehav är bland annat de världskända företagen Amazon Inc, Facebook, Apple Inc, Tesla och Microsoft Corp.
Topp 10 billigaste Nordamerikafonderna
- Avanza USA – 0,19%
- Länsförsäkringar USA Indexnära – 0,21%
- Storebrand USA A SEK – 0,21%
- DNB USA Indeks s – 0,22%
- Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK – 0,22%
- Swedbank Robur Access USA – 0,25%
- Skandia Nordamerika Exponering – 0,26%
- SEB USA Indexnära D USD – Lux utd – 0,31%
- AMF Aktiefond Nordamerika – 0,42%
- Storebrand USA Plus A SEK – 0,42%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Sverigefonderna
Sverigefonder är ett populärt komplement till global-, asien- och Europafonder eftersom de fokuserar mer på den svenska marknaden vilket inte är speciellt vanligt för de andra fondtyperna.
Svenska företag är allmänt kända för att vara mycket stabila och välskötta, och marknaden omfattar både stora, välmående och lovande tillväxtföretag inom sektorer som teknik, finans, fastigheter, industri och hälsovård. Det gör att Sverigefonder ofta är en relativt stabil investering. Dock är en Sverigefond mycket smalare ön en världenfond exempelvis vilket gör den mer känslig, därför är det bra att inte bara placera på den svenska börsen utan sprida risken något mer.
Topp 10 billigaste Sverigefonderna
- Avanza Zero -0,00%
- Avanza Sverige – 0,18%
- Storebrand Sverige A SEK – 0,21%
- PLUS Allabolag Sverige Index – 0,22%
- Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK – 0,24%
- Länsförsäkringar Sverige Index – 0,25%
- SEB Sverige Indexnära A – 0,27%
- Swedbank Robur Access Sverige A – 0,29%
- Skandia Sverige Exponering – 0,30%
- Storebrand Sverige Plus A SEK – 0,32%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Råvarufonderna
En råvarufond kan både vara en indexfond och en aktiefond samtidigt som den kan vara både passivt eller aktivt förvaltad. Råvarufonder innehåller alla former av innehav som har mer råvaror att göra och en råvara definieras som en form av naturresurs som går att behandla. Det gäller allt från skogsmaterial och ädelmetaller till biobränsle, vatten och livsmedel.
En råvarufond kan investera i företag som antingen producerar eller handlar med råvaror samtidigt som fonden även kan äga värdepapper som speglar priset på ett index för råvaror. Priset på råvarorna varierar och formas efter konjunkturen som råder.
Det är dock en invecklad och komplex bransch som är mycket svårt att förutse. Lyckas du köpa vid rätt tidpunkt när det är lågkonjunktur och priset är lågt för att sedan sälja när när värdet ökat och det har blivit högkonjunktur går det att göra en ordentlig affär.
En råvarufond är perfekt för att få mer mångfald i din portfölj men skulle kanske inte rekommenderas som en bas eftersom det är en svår marknad att förutspå.
Topp 10 billigaste Råvarufonderna
- Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU – 1,22%
- AuAg Essential Metals A – 1,46%
- Allianz Dynamic Commodities A EUR – 1,63%
- Atlant Green Tech Metals – 1,79%
- Allianz Global Metals and Mining A EUR – 1,94%
- Multicooperation GAM Commodity USD B – 2,06%
- abrdnl-World Resources Equity S Acc USD – 2,16%
- CPR Invest Global Resources A USD Acc – 2,27%
- BGF World Mining A2 – 2,37%
- JPM Global Natural Resources A (acc) EUR – 2,46%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Blandfonderna
Blandfonder är en riktig favorit bland spararna i Sverige eftersom den för med sig många fördelar från flertalet olika resurser som går att besitta innehav i. En blandfond är ett form av mellanting mellan en aktiefond och en räntefond eftersom förvaltaren av en sådan fond både gör investeringar i aktier, obligationer och korta samt långa räntebärande värdepapper.
Den stora mångfalden av de olika typerna av innehav gör att du som investerare både kan gynnas av att börsen går upp samtidigt som du kan dra nytta av att de räntebärande värdepapperna försvarar dig från stora nedgångar och förluster.
Topp 10 billigaste Blandfonderna
- Swedbank Robur Access Mix – 0,29%
- Avanza Auto 1 – 0,33%
- Avanza Auto 2 – 0,35%
- Avanza Auto 3 – 0,38%
- Avanza Auto 4 – 0,38%
- Avanza Auto 5 – 0,38%
- SPP Generation 50-tal – 0,41%
- SPP Generation 60-tal – 0,41
- SPP Generation 70-tal – 0,41%
- SPP Generation 40-tal – 0,42%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Korträntefonderna
En räntefond är precis som en aktiefond, aktivt förvaltad. Däremot är en räntefond helt oberoende av aktiemarknaden eftersom den istället påverkas av ränteläget. Alltså sjunker fondvärdet när räntan stiger och tvärt om så ökar fondvärdet när räntan sjunker.
Räntefonder är perfekta att köpa andelar i för nybörjare eftersom det är en trygg investering som inte fokuserar på att nå den största utvecklingen och bästa avkastningen utan istället följer ränteläget.
En korträntefond är den form av räntefond som investerar i räntebärande papper, så kallade statsskuldväxlar, som skapas av staten och som endast finns i max ett år. Eftersom investeringarna är på så kort tid finns det inte direkt några större risker eftersom ränteläget inte hinner ändra sig speciellt mycket på ett år. Det innebär samtidigt att avkastningen inte blir speciellt stor.
Avkastningen du som investerar får består av den räntan som fonden får för att ha lånat ut sina pengar till den som skapade de räntebärande papperna. Att investera i en korträntefond är fördelaktigt för dig som vill sparar kortsiktigt eftersom en sådan fond endast investerar i räntebärande papper med kort löptid.
Topp 10 Billigaste Korträntefonderna
- AMF Räntefond Kort – 0,13%
- SEB Likviditetsfond SEK – 0,15%
- Öhman Kort Ränta A – 0,18%
- Länsförsäkringar Kort Räntefond – 0,20%
- Simplicity Likviditet A – 0,20%
- Handelsbanken Korträn SEK (A1 SEK) – 0,21%
- Storebrand Kortränta A SEK – 0,21%
- Swedbank Robur Räntefond Kort A – 0,21%
- Handelsbanken Kortränta (A1 SEK) – 0,22%
- Handelsbanken Euro Ränta – 0,24%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Långräntefonderna
En räntefond är precis som en aktiefond, aktivt förvaltad. Däremot är en räntefond helt oberoende av aktiemarknaden eftersom den istället påverkas av ränteläget. Alltså sjunker fondvärdet när räntan stiger och tvärt om så ökar fondvärdet när räntan sjunker.
Räntefonder är perfekta att köpa andelar i för nybörjare eftersom det är en trygg investering som inte fokuserar på att nå den största utvecklingen och bästa avkastningen utan istället följer ränteläget.
En långränteform är en form av fond som till skillnad från en korträntefond investerar i värdepapper som har en löptid på över ett år. De kan vara aktiva i allt från lite över ett år ända upp till 30 år. Värdepapperna kallas antingen för skuldsedlar eller för obligationer och ges ut av kommuner, företag och staten.
Som sagt är en investering i en räntefond säker i jämförelse med en aktiefond exempelvis dock är en långräntefond något mer riskabel än en korträntefond eftersom en fond får en högre risk desto längre löptiden på obligationerna när.
Topp 10 Billigaste Långräntefonderna
- AMF Räntefond Lång – 0,14%
- Enter Cross Credit A – 0,35%
- Swedbank Robur Corp Bond Nordic A – 0,35%
- Swedbank Robur Realränta A – 0,42%
- Sparinvest SICAV Long Danish Bds EUR R – 0,47%
- Handelsbanken Hållbar Gl Obl A1 SEK – 0,51%
- Storebrand High Yield Företagsobl. A SEK – 0,51%
- Öhman Realröntefond A – 0,53%
- SEB Realräntefond D SEK . Lux utd – 0,57%
- Danske Invest Sverige Ränta SA – 0,59%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
En företagsobligationsfond är en fond som investerar i företagsobligationer, vilket går att utläsa av namnet. Företagsobligationer är ett en form av värdepapper som ett företag ger ut som sedan intressenter har möjlighet att köpa.
Pengarna som intressenterna betalar för obligationen går till att finansiera företaget och dess verksamhet. Anledningen till att företag väljer att ge ut obligationer är för att slippa ta lån från banken, alltså blir bligationerna är ett alternativt sätt att få in pengar till sitt företag.
Avkastningen i en företagsobligationsfond kommer från räntan som obligationsutgivaren betalar till de som valt att köpa obligationerna och lånat ut pengar till företaget.
Men precis som alla andra investeringar finns det såklart risker. Genom att placera dina pengar i en företagsobligationsfond lånar du indirekt ut pengar till ett företag risken finns såklart att företaget går i konkurs och har på så sätt inte längre möjlighet att betala tillbaka pengarna de fått låna. Desto längre löptid obligationen har desto större är risken med investeringen eftersom det chansen att något negativt händer blir större desto fler år investeringen gäller.
Topp 10 Billigaste Företagobligationsfonderna
- AMF Företagsobligationsfond – 0,16%
- Storebrand FRN Företagsobligation A – 0,41%
- Cliens FRN Företagsobligationer A – 0,59%
- S-Banken Företagsobligation ESG Ränta A – 0,73%
- SEB Företagsobligationsfond A – 0,77%
- Cliens Företagsobligationer A – 0,93%
- Simplicity Företagsobligationer A – 0,98%
- Handelsbanken Företagsobligation – 1,03%
- Strand Företagsobligationsfond A – 1,08%
- Öhman Företagsobligationsfond A – 1,11%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste PPM-Fonderna
PPM är en förkortning för premiepensionsmyndigheten vilket idag kallas för pensionsmyndigheten. I dessa PPM fonder sparas 2,5% av din bruttoinkomst varje månad som du sedan när du är pensionerad eller blir 65 år kan ta del av.
Det är pensionsmyndigheten som ser till att dessa pengar hamnar i en så kallad PPM fond men du har själv möjlighet att påverka vilka specifika PPM fonder pengarna ska hamna i. Du kan välja maximalt fem fonder och det kan vara fonder som fokuserar på att ha en lång sparhorisont eller fonder som har låga avgifter. Dessutom kan dess fonder vara av olika sorter, det finns aktiefonder, indexfonder eller räntefonder exempelvis.
Möjligheter att leta rätt på riktigt bra PPM fonder är dock goda eftersom majoriteten av de olika förvaltningsavgifter som finns vid fondinvestering är rabatterade i PPM systemet. Dessutom kostar det dig inget att byta fond att lägga pengarna i, det är också en kostnad som systemet tagit bort.
Topp 5 Billigaste Premiepensionsfonderna
- Avanza Zero 0,0 %
- Handelsbanken Pension 40 A12 0,0 %
- Handelsbanken Pension 50 A12 0,0 %
- Handelsbanken Pension 60 A12 0,00 %
- Handelsbanken Pension 70 A12 0,00 %
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Småbolagsfonderna
En så kallad småbolagsfond eller ”Small Cap” som de kallas på engelska är en form av fond som fokuserat sina investeringar i mindre börsnoterade bolag. En tumregel inom de svenska småbolagsfonderna är att ett bolag som fonden valt att investera i inte får överstiga 1% av börsens totala värde.
Vad som räknas som ett litet bolag kan dock skilja sig beroende på vad det är för typ av företag och vart företaget finns någon stans. Ett företag som för en svensk förvaltare kan tyckas uppfattas som väldigt stort kan en amerikansk förvaltare tyckas verka vara ett litet företag och så tvärt om såklart.
En småbolagsfond kan ha stora möjligheter till bra avkastning eftersom små företag har stor potential att utvecklas och växa mycket. På samma gång är risken även stor till förlust eftersom små bolag inte alltid har den kapacitet och stabilitet som krävs för att utvecklas och generera bra avkastning till investerarna.
Dessutom kan de småbolagsfonderna ha höga avgifter för dig som köper andelar i fonden eftersom riskerna med dem är så pass höga.
Topp 10 Billigaste Småbolagsfonderna
- Swedbank Robur Småbolagsfond Europa A – 1,36%
- Swedbank Robur Small Cap USA A – 1,48%
- Handelsbanken Amerika Småbl Tema A1 SEK – 1,57%
- PriorNilsson Evolve A – 1,62%
- Didner & Gerge US Small and Microcap – 1,64%
- Didner & Gerge Small & Microcap – 1,68%
- JMP US Smaller Companies A (acc) USD – 1,77%
- Handelsbanken Europa Småbolag (A1 SEK) – 1,78%
- Lannebo Europa Småbolag A SEK – 1,80%
- SEB Europafond Småbolag – 1,90%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Tillväxtfonderna
Tillväxtfonder är den typ av fonder som investerar i olika tillväxtområden där det finns en förväntning på att ekonomin kommer växa och utvecklas snabbare än i resterande delar av världen. Dessa områden kan vara både specifika marknader, en viss kategori av verksamhet, regioner och även länder som förväntas få ekonomin att utvecklas bättre än genomsnittet.
På engelska kallas dessa områden för ”Emerging Markets” och har som sagt en förväntad tillväxtpotential, samtidigt för dessa typer av fonder med sig en stor risk i jämförelse med andra. På samma sätt som det finns en möjlighet att en tillväxtfond utvecklas positivt finns det samtidigt en risk för att utvecklingen blir negativ istället.
Tillväxtfonder är instabila investeringar eftersom de påverkas av så många faktorer, inte bara själva börsen och marknaden utan även av politiska oroligheter i de länder där utvecklingen förväntas ske. Därför borde inte tillväxtfonderna vara huvuddelen i din portfölj om du vill spara tryggt och långsiktigt men en liten del kan vara både roligt och intressant att ha.
Topp 10 Billigaste Tillväxtfonderna.
- Spets A – 0,15%
- Handelsbanken Global Momentum A1 SEK – 0,69%
- Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest – 0,94%
- Delphi Global A – 1,17%
- Storebrand Equal Opportunities A2 – 1,18%
- Tellus Globala Investmentbolag – 1,22%
- Swedbank Robur Transition Global A – 1,30%
- Swedbank Robur Europafond A – 1,36%
- Swedbank Robur USA A – 1,38%
- Robeco MegaTrends D EUR – 1,38%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Fastighetsfonderna
Vilka investeringar en fastighetsfond gör är inte svårt att lista ut utan det säger sig självt, en fastighetsfond köper andelar i fastighetsföretag.
Utvecklingen av fonden beror på hur utvecklingen på bostads- och fastighetsmarknaden är, samtidigt spelar även ränteläget en roll för denna typ av fonder, är det dyrt eller billigt att låna pengar så är bostadsmarknaden och fastighetsmarknaden olika attraktiv att ge sin in på. Dock brukar fastighetsbolag anses som stabila och relativt säkra att investera i eftersom hyran för deras fastigheter kommer in löpande.
Historiskt sett har fastighetsfonder gett en bra avkastning. Det sägs ju att en investering i fastigheter alltid är bra. Men som med alla former av investeringar finns det alltid en risk att pengarna går förlorade.
Topp 10 Billigaste Fastighetsfonderna
- PLUS Fastigheter Sverige Index 0,22%
- Avanza Fastighet by Norhammar – 1,12%
- PriorNilsson Fastighet A – 1,15%
- IKC Fastighetsfond A – 1,17%
- Simplicity Fastigheter A – 1,20%
- Swedbank Robur Fastigheter A – 1,29%
- UB Nordamerika REIT A – 1,32%
- UB Europa REIT A – 1,37%
- Länsförsäkringar Fastighetsfond A – 1,49%
- ODIN Fastighet C SEK – 1,52%
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Teknikfonderna
En teknikfond är också lätt att lista ut vad de investerar i för bransch, nämligen teknik. Några av de företag som är vanligt förekommande i flertalet teknikfoner är bland annat Amazon, Tesla, Google och Apple. Vissa fonder har även lagt kapital i tillväxtbolag som sysslar med teknik och inte utvecklats lika mycket som de stora teknikjättarna.
Företagen som finns med i de olika fonderna är otroligt många eftersom teknikområdet är så stort. Allt från företag som utvecklar mjukvara och tillverkar datorer till sociala medier och uppbyggnad av virusskydd finns att investera i.
Branschen har verkligen blomstrat sedan början av 2000-talet då tekniken utvecklades allt mer och succesivt blev en större och större del av vårt liv. Men bara för att utvecklingen gått snabbt hittills betyder det inte att det kommer fortsätta på den vägen utan såklart medföljer risker att investera inom denna branschen, precis som alla andra.
Topp 10 Billigaste Teknikfonderna
- Plus Teknologi Sverige Index – 0,42%
- Avanza World Tech by TIN – 1,34%
- DNB Teknologi S – 1,36%
- Swedbank Robur Ny Teknik A – 1,39%
- Swedbank Robur Technology A – 1,40%
- Handelsbanken Global Digital (A1 SEK) – 1,53%
- Skandia Time Global – 1,54%
- Go Blockchain Fund A – 1,55%
- TIN NY Teknik A – 1,60%
- Lannebo Teknik – 1,67
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Billigaste Fondrobotarna
En fondrobot automatiserar investeringar med dina pengar och ditt sparande. Det gör att du inte behöver grotta ner dig i aktiemarknaden och hoppas på att du köpt något som kommer öka i värde.
Roboten fungerar tack vare artificiell intelligens (AI) och är det enklaste sättet för personer som precis har börjat på aktiemarknaden att spara pengar.
Fördelen med att låta artificiell intelligens göra jobbet är att du får ett enkelt, personligt och diversifierat sparande. Trots namnet är diversifiering ofta möjlig i både fonder och aktier. Man kan också investera i olika sektorer och olika marknader så som Sverige eller utomlands.
När du undersöker vilka investeringsrobotar du ska använda för att förvalta dina pengar kommer du att stöta på två huvudtyper av avgifter. Den första är avgiften till roboten och den andra är den totala avgiften. Den genomsnittliga totala avgiften för att använda en investeringsrobot är 1,4 %.
Lär mer om bästa fondroboten 2025.
Topp 7 billigaste Fondrobotarna
Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift
- Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41%
- Avanza auto | 0,35% | 0,40-0,50%
- Opti | 0,50% | 0,82-0,88%
- Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93%
- Nordnet One| 0,50% | 0,90-0,98%
- Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23%
- Sigmastocks | 0,35 | 0,47-0,51 %
Fondernas avgift är hämtade från Avanzas fondlista. Uppdaterad: 2023-07-05.
Lista – Fonder utan avgift
Sen finns det såklart även fonder som är helt gratis och inte kostar något över huvud taget, ingen förvaltningsavgift och inget courtage vid köp och sälj.
En gratisfond är perfekt för dig som vill spara långsiktigt, inte lägga ner speciellt mycket tid eller tanke på valet av fond utan vill låta det sköta sig själv. Majoriteten av de fonder utan avgifter följer index vilket innebär att de inte kommer att avkasta bättre än vad index gör vilket andra fonder har möjlighet till. Men samtidigt tenderar indexfonder att avkasta bättre över tid i jämförelse med aktiefonder eller de som är aktivt förvaltade.
Topp 5 Gratisfonder
- Avanza Zero – 0,0%
- Nordnet Indexfond Sverige ESG – 0,0%
- Nordnet Indexfond Norge ESG – 0,0%
- Nordnet Indexfond Danmark ESG – 0,0%
- Nordnet Indexfond Finland ESG – 0,0%
Fördelar med fonder som har låg avgift
Varför ska man köpa fonder med låg avgift?
- Jo, den främsta anledningen till varför du ska investera i fonder med låga avgifter är för att du ska spara pengar. Ju lägre avgifter en fond har desto mer av pengarna får du behålla istället för att de går till fondförvaltaren. Det är nämligen så att avgifterna som uppkommer när du väljer att investera i en viss fond dras direkt från det kapitalet som du investerat. Det kommer ingen faktura som du ska betala utan det dras automatiskt från ditt investerade kapital. Har du exempelvis valt att investera 1000 kronor i en fond med 1,8% ränta så försvinner 18 av de kronorna till förvaltaren istället.
- I det långa loppet så kan avgiften på en fond som bara är en procent högre än någon annan göra otroligt stor skillnad på summan du får ut i avkastning. Ett välkänt begrepp när det kommer till området investeringar är ränta på ränta effekten, vilket beskriver hur du får ränta på ditt investerade kapital plus att du får ränta på de pengar du redan fått i ränta, du får helt enkelt ränta på din ränta.
- Investerar du i en fond med hög avgift så försämras ränta på ränta effekten eftersom den äter upp en del av den avkastning som effekten genererar. Därför föredrar många som investerar långsiktigt och utnyttjar ränta på ränta som får pengarna att växa exponentiellt att välja fonder med låga avgifter.
- Som tidigare nämnt är många av de fonder med lägst avgift passivt förvaltade och följer index. Över tid och överlag så tenderar dessa fonder att generera bättre avkastning än de fonder som är aktivt förvaltade och generellt sett har en högre avgift för att en människan försöker hitta investeringar som presterar bättre än marknaden.
Så låt dig inte luras av att de dyrare fonderna skulle vara bättre och ge dig bättre avkastning på lång sikt för det finns det ingen garanti på.
Nackdelar med fonder som har låga avgifter
Vad är nackdelarna med att köpa fonder som har låga avgifter?
- Något som är viktigt att komma ihåg när du letar efter fonder som har låg avgift är att det inte finns någon garanti på att de kommer ge bäst avkastning över tid. En låg avgift innebär bara att du inte kommer betala så mycket pengar till förvaltaren men det betyder inte att dina investeringar kommer att växa.
- Dessutom är ofta de fonder som har låga avgifter passiva. Att en fond är passiv och följer index innebär att du som investerare inte exponeras mot vissa marknader och företag som du eventuellt vill investera dina pengar i.
- Det finns ofta en strategisk anledning till att fondförvaltare och banker valt att sätta väldigt låga avgifter på en fond. En av anledningarna till att banker och nätmäklare erbjuder billiga eller till och med gratis fonder är för att de vill marknadsföra sig och locka kunder.
- Avanza var först i Sverige med att lansera en gratisfond, deras Avanza Zero, 2006. De gav sina medlemmar möjligheten att investera sina pengar utan att behöva betala något alls. Denna produkt lockade otroligt många nya kunder som fick upp ögonen för Avanza och började investera sina pengar i deras andra fonder.
- Avanza Zero är dock en smal fond som följer OMXS30-indexet och investerar alltså bara i svenska aktier på Stockholmsbörsen. Det finns därför fonder som periodvis presterar bättre men samtidigt andra som presterar sämre än den. Men som tidigare sagts så presterar fonder som investerar efter ett index i genomsnitt bättre än de aktivt förvaltade fonderna med förvaltare som försöker överträffa marknaden.
- Samtidigt är det inte något dåligt med att nätmäklare och banker använder fonder med låga avgifter eller till och med inga avgifter. Sparar du långsiktigt och föredrar att inte vara så aktiv i dina investeringar är en fond som följer index och har låga eller inga avgifter alls perfekt.
Sammanfattning
Så är verkligen en låg fondavgift anledningen bakom en framgångsrik avkastning på börsen? Tyvärr är det inte så enkelt att en låg avgift garanterar att du kommer tjäna multum på fonden men det kan hjälpa dig på vägen.
En låg avgift innebär att mindre av din avkastning går till nätmäklaren eller banken så att det blir mer över till dig men bara för att det blir mer över innebär det inte att du kommer simma i pengar.
Dock tenderar de fonder som följer index och är passivt förvaltade att ge bättre avkastning på lång sikt än vad en aktivt förvaltad fond gör i genomsnitt. Så en låg fondavgift är ingen garanti för en otrolig avkastning men det kan absolut hjälpa dig på vägen mot rikedom.