Under våren tänkte jag kombinera mina intressen för fotboll och ekonomi och ta en titt på stockholmsklubbarnas ekonomi. Tidigare har jag kikat på AIK och nu är det dags att ta en titt på Hammarby. Det ser överlag oerhört starkt ut, men vad händer egentligen med kassaflödet?

InvesteraMera:s Albin Kjellberg är mångårig ekonomijournalist och fotbollsnörd.
Hammarbys ekonomi i korthet
+ Rekordintäkter
+ Rekordresultat
– Svagt kassaflöde
Några disclaimers innan vi sätter igång: jag är hammarbyare, men ska försöka presentera min syn på klubbarnas ekonomi så objektivt jag kan. Siffror är alltid siffror oavsett vilken laghatt du har på dig. En annan disclaimer är att det är svårt som utomstående att vara tvärsäker på särskilt mycket när det gäller klubbarnas ekonomi bara genom att läsa deras bokslut. Det fattas alltid en del information om avväganden, tolkningar och andra bokföringstekniska detaljer. Däremot ger de såklart en bra fingervisning om läget och det går att göra relativt kvalificerade antaganden.
Det positiva – nästan allt går åt rätt håll
Som de flesta förstår ser det oerhört bra ut.
- Transfernettot slår rekord och landar på 110 miljoner kronor. Då ingår t.ex inte ens försäljningen av Bazoumana Touré här.
- Matchintäkterna ökar
- Rekord på både intäkter och resultat
Rekordens år
Hammarby slår under året rekord för både intäkter och resultat. Det kan borde klubben och supportrar inte vara annat än nöjda med.
Transferdrivet rekordresultat
Det är svårt att komma ifrån att det stora bidraget till rekorden i år är att Hammarby säljer spelare för oerhörda mängder pengar. Samtidigt är man relativt försiktig med hur mycket man spenderar på spelare in. Resultatet är ett transfernetto på 110 miljoner kronor. Med tanke på att försäljningen av Bazoumana Touré saknas i den siffran (hamnar på 2025) så lär innevarande års transfernetto kunna landa i en liknande storleksordning, eller till och med bättre. Det beror lite på hur offensiva man väljer att vara i sommar.
Kontroll på kostnaderna
När intäkter snabbt ökar är det tyvärr lätt hänt att man drar på sig nya kostnader i en liknande takt. Idrottsverksamhetens kostnader ökar dock marginellt, (cirka 5%) med cirka tre miljoner kronor. Personalkostnaderna ökar också relativt marginellt (drygt 6%) med cirka 10 miljoner kronor. Jämförelsevis har de totala intäkterna ökat med över 45% under samma period, eller drygt 100 miljoner i rena siffror. Det enda, om man ska vara lite petig, är att ”övriga externa kostnader” ökar med över 20 miljoner. Faktum är att kostnaderna ökar mycket långsammare än intäkterna kvarstår, men det hade varit intressant att veta vad som ligger bakom det. Den som vet får gärna höra av sig.
👉 Få analyser från InvesteraMera varje vecka direkt i mejlinkorgen.
Det negativa – vart tar kassaflödet vägen?
Trots rekord så hänger kassaflödet inte med. Hammarbys kassaflöde för 2024 (tänk ökning/minskning av pengar på kontot) landar bara på en ökning om 3,5 miljoner kronor. Det är ju inte alls i paritet med årets resultat som är drygt 43 miljoner.
Kassaflödet behöver inte alltid stämma överens med resultatet. Till exempel kan man i teorin sälja en spelare på ”köp nu, betala sen”, men köpa en spelare ”kontant” och betala direkt. Det kan göra att kassaflödet ser sämre ut än resultatet. Att man köper med pengar man har nu, men får betalt för försäljningarna om ett år. Jag vet inte om det är så Hammarby gjort eller varför kassaflödet inte hänger med i resultatet, men det skulle kunna vara en tänkbar förklaring.
Så länge ingenting konstigt händer ska det över tid ändå jämna ut sig, så det är ingenting som borde vara ett långsiktigt problem. På kort sikt kan det dock, åtminstone i teorin, minska svängrummet för klubben att göra vissa satsningar, när det saknas pengar på kontot som förväntas komma sen. Det här är värt att hålla koll på framöver och någonting som jag är lite förvånad över att klubben inte får fler frågor om. Det känns från sidlinjen lite onödigt att sätta sig i en sits med svagt kassaflöde, speciellt när man satt lite i problem på just den punkten för prick ett år sedan. Då hade vi svårt att agera i fönstret, mycket på grund av kassaflödet. Kanske finns det goda skäl.
Albin Kjellberg, investeramera.se