En börsnotering som gått under radarn?

Högupplöst bild på Niklas Aldén
av Niklas Aldén
·
Uppdaterad 10 oktober 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Analys av Raspberry Pi

Detta är en krönika av Niklas Aldén, privatinvesterare och en av rösterna bakom podcasten Market Makers
Högupplöst bild på Niklas Aldén

Raspberry Pi ($RPI) har nyligen noterats på Londonbörsen och jag tror att detta är ett bolag som flugit under radarn för många investerare. Dels kanske inte verksamheten är så känd för folk som inte är datorentusiaster, och dels så är det förstås ovanligt att teknikbolag väljer London före New York när de ska notera sig. Det finns dock mycket här som är av intresse för den som vill investera i ett snabbväxande teknikbolag, så låt oss gräva lite djupare i enkortsdatorernas värld!

Deras initiala börsintroduktion (IPO) ägde rum i tisdags och aktien steg nästan 40%. En intressant aspekt var att detta kan beskrivas som en ”soft IPO”, där institutionella investerare handlade med aktien för att hitta jämviktspriset innan den öppnades upp för allmän handel på fredag. Detta tillvägagångssätt ger investerarna en chans att förstå marknaden bättre och säkerställa en stabil prisutveckling när aktien blir tillgänglig för småsparare.

Bakgrund

Raspberry Pi är som sagt nog mest känt för datorentusiaster, och det är inte så konstigt. 2008 grundades Raspberry Pi Foundation, en non-profit organisation som ämnar att öka intresset för just datavetenskap. Som en del i detta arbete tog grundaren och hans fru fram en enkel, enkortsdator som användes för att lära sig programmera på. En enkortsdator är precis som det låter, en dator byggd på ett enda kretskort.

Exempel på en enkortsdator från Raspberry Pi

2012 skapades det separata bolaget Raspberry Pi, som skulle ha försäljning av dessa enkortsdatorer som sin huvudsakliga verksamhet. Det är detta bolag som nu kommit till börsen, det ägdes dock vid noteringen fortfarande till 70% av stiftelsen Raspberry Pi Foundation.

Produkter

Exempel på fler produkter från Raspberry Pi

Utöver deras vanliga enkortsdator, som vi skulle kunna kalla för flaggskeppsprodukten. Så har de en mängd varianter på nämna enkortsdator men också tillbehör. Flaggskeppsmodellen, Raspberry Pi, är stor som en handflata ungefär och innehåller allt som behövs för en dator såsom en processor, minne, ett enklare grafikkort med mera. Det finns sedan flertalet varianter på denna modell, ändå ner till modeller som är stora som en tumme ungefär och som kostar så lite som $4.

Sedan säljer de tillbehör till dessa kort. Allt från tangentbord och möss för den som bygger en mer konventionell dator, till olika sensorer och elektronikmoduler för den som bygger mer specifika elektronikapplikationer. Det kan handla om ljussensorer, knappar, omvandlare, lådor, kablar, med mera.

Generellt kan sägas att Raspberry Pi inte erbjuder varken de snabbaste, billigare eller minsta enkortsdatorerna. Men det som gör dom till den största och mest älskade leverantören är att de har det största och bästa communityt. Med tiotusentals entusiaster och hemautomations-experter finns det mängder av hjälp och kunskap för den som kört fast med sitt projekt.

Kunder

Som ni själva hör så är det tydligt att målgruppen för dessa datorer är entusiaster. Privatpersoner som är intresserade av elektronik, datorer och hem-automation. Och det stämmer att detta var den ursprungliga kundgruppen men under åren har en enorm förändring skett där Raspberry Pi numera skeppar över 70% av sina produkter till företagskunder såsom Nasa, LEGO och iRobot.

Produkterna användas i stor utsträckning i industriella applikationer, tänk Internet of Things och Industri 4.0 som var heta modeord på börsen för några år sedan. Det är billiga och enkla enheter som man kan använda till att automatisera saker i fabriker. Men de används också inuti andras produkter för att lösa specifika behov, t.ex. använder som sagt iRobot Raspberry Pi:s produkter i t.ex. robotdammsugare och liknande. När de säljs på detta vis kallas det för OEM.

Finansiell Översikt

Raspberry Pi hade en omsättning på knappt 3 miljarder kronor (omräknat från brittiska pund) 2023 och växte då över 40% vilket är otroligt imponerande. Givet den värdering man gick till börsen med så ger det ett så kallat Price-to-sales (P/S) på drygt 2.

EBITDA var under 2023 cirka 400 miljoner och man har de senaste tre åren växt EBITDA cirka 30% per år. Det ger, lite slarvigt räknat, ett EV/EBITDA på runt 20.

Priset på aktien har dock svängt kraftigt i och med börsintroduktionen så man bör givetvis uppdatera sin siffror här innan man investerar. Man sålde vid noteringen av 30% av sina aktier och reste cirka 400 miljoner i kapital, mycket av det gick till stiftelsen för att kuna garantera fortsatt verksamhet där i många år framöver. Värderingen vid börsnoteringen landade på runt 7 miljarder men sedan gick aktien upp runt 30% första handelsdagen och det är först den 14:e juni som aktien börjar handlas för privatinvesterare (innan var det endast institutionella investerare som kunde handla den) och det finns förstås stor risk att priset fortsatt röra sig kraftigt under den första tiden på börsen.

Sammanfattning

Även om Raspberry Pi är ett mycket spännande bolag, som uppvisar både kraftig tillväxt och tagits emot väl på börsen så finns risken här att aktien redan är fullvärderad. Speciellt om den fortsatt stiga mellan introduktionen och att du läser denna artikel. Skulle aktien komma ner en del i pris kan bolaget vara mycket intressant men vid EV/EBITDA på runt 20 för ett bolag som troligtvis möter tuffa jämförelsesiffror för året så kanske det just nu är an ”avvakta” som gäller för just Raspberry Pi.

Det är dock kul att se en technotering på Londonbörsen, och det är också kul att detta fina bolag kommit till börsen.

P.S.
Beroende vilken nätmäklare du använder kan det vara svårt att handla aktier på Londonbörsen. Använder du till exempel Avanza eller Nordnet så går det endast att köpa brittiska aktier genom att ringa in och lägga en telefonorder. Var dock medveten om att detta generellt innebär ett högre courtage än vid affärer som görs i webbläsaren.