En kontroversiell affärsman lade ett mångmiljonbud på Umeåbaserade Codemill, och över 90 procent av aktieägarna nappade. Men när affären skulle slutföras backade han plötsligt ur med vaga hänvisningar till ”turbulens i USA”. Nu rasar aktien, styrelsen anklagar köparen för regelbrott och spåren leder till ett förflutet med falska löften och stämningar.
Budet
Den 3 mars lade det amerikanska teknikbolaget Ateliere Creative Technologies ett kontantbud på 23 kronor per aktie för Umeåbaserade Codemill – en premie på 53 procent jämfört med aktiens senaste stängningskurs. Budet accepterades av över 90 procent av aktieägarna, och den 2 april meddelade Ateliere i ett pressmeddelande att samtliga villkor var uppfyllda och att budet nu var ovillkorat och skulle fullföljas.

Codemill rasar 20% på tillbakadraget bud
Men dramat tog en oväntad vändning. Under förra veckan bad Ateliere om uppskov med betalningen, och hänvisade till den ”oförutsedda turbulensen i USA”. Codemills styrelse ställde sig dock frågande, då Ateliere tidigare visat kontoutdrag som bekräftade att finansieringen fanns på plats.
På måndagsmorgonen, den 14 april, meddelade Ateliere att de inte längre tänker fullfölja erbjudandet och har instruerat emissionsinstitutet att återlämna de aktier som lämnats in under acceptperioden. Codemills styrelse reagerade kraftigt på beskedet och menar att de skäl Ateliere anger ”saknar relevans”. Eftersom alla villkor för budets genomförande har uppfyllts anser styrelsen att Atelieres agerande strider mot takeover-reglerna.
”Det saknas giltig grund för att Ateliere inte ska fullfölja erbjudandet”, skriver styrelsen, och tillägger att bolaget nu anmält händelsen till Finansinspektionen. Man utreder också tillsammans med huvudägarna vilka rättsliga åtgärder som kan bli aktuella.
Efter beskedet rasade Codemill-aktien med över 25 procent och handlas nu på nivåer nära de som gällde innan budet offentliggjordes.
Mannen bakom budet: Dan Goman
Bakom Ateliere Creative Technologies står Dan Goman, en entreprenör vars bakgrund är allt annat än fläckfri. Själv målar han upp sig som en klassisk framgångssaga. En invandrare som flydde kommunismen för USA, där han nu bygger upp bolag inom tech branschen. Han använder även ordet “Visionary Thinker” för att beskriva sin ledarstil.

Dan Goman förvandlar en invandrarhistoria till framgång
År 2020 stämde den amerikanska finansmyndigheten SEC Goman och hans bror Joseph för ett omfattande bedrägeri. Enligt SEC samlade bröderna in över 45 miljoner dollar, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, genom en olaglig aktieförsäljning kopplad till Gomans tidigare bolag, OwnZones Media Network. Myndigheten anklagade dem för att ha spridit falska uppgifter om framtida börsnoteringar, investeringar från techjättar som Google och MGM, samt att miljardären Mark Cuban skulle ha köpt aktier.
SEC:s stämning resulterade i en slutlig förlikning i januari 2021. Dan Goman beordrades att betala $320 000. Hans bror ålades att betala $160 000.
Efter OwnZones kollaps lanserade Goman Ateliere Creative Technologies, en “molnbaserad medielösning” med fokus på SaaS . Men Ateliere är väldigt likt Own Zones med en liknanade affärsidé och kommunikation.
Goman har också stämts i ytterligare sammanhang. 2018 lämnade Genesis Media in en stämningsansökan där man anklagade honom för att ha förskingrat över tre miljoner dollar öronmärkta för ett gemensamt projekt. Goman ska enligt stämningsansökan ha blandat ihop bolagets pengar och tagit över immateriella rättigheter utan tillstånd.
När någon som Dan Goman, med sitt brokiga förflutna, dyker upp och lovar guld, borde varningsklockorna ringa. För Codemill handlar det nu om att försöka räta upp det här kaoset, men för mig är det tydligt att den här affären inte kommer ros i hamn.
Uppdatering: InvesteraMera har varit i kontakt med bolaget som bekräftat att de visste om den tidigare stämningen av SEC.
Rättning: I tidigare version av artikeln stod det att Dan Goman var dömd, vilket inte stämmer då han förlikade innan rättegång med SEC. Det är rättat i den versionen du nu läser.